Perjantai 22.2.2019

Serbia vastasi Kroatialle – Voitti komealla maalilla

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.6.2018 17:15
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Serbit ja kroaatit pelasivat MM-jalkapalloa vielä yhteisessä Jugoslavian joukkueessa Italian kisoissa 1990 ja etenivät puolivälieriin asti. Tuolloin kansakunnat lauloivat yhteistä kansallislaulua Hej Sloveni (Hei slaavit) ja faneilla oli katsomossa vain Jugoslavian punatähtilippuja.

Vain vuotta serbit ja kroaatit käynnistivät sodan, jossa menetti henkensä yli 100 000 ihmistä. Sota päättyi 1995, mutta arpien umpeutuminen kestänee vielä pitkään.

Sodan jälkeenkin entinen Jugoslavian alue on ollut kova tekijä jalkapallossa ja jugoslavialaisia joukkueita on nähty 1996 eteenpäin kaikissa arvoturnauksissa. Kroatialla ja Serbialla on Venäjän MM-kisoissa kovaa keskinäistä vertailua.

Kroatia voitti lauantaina Nigerian suvereenilla esityksellä 2-0. Sunnuntaina tuleen pääsi Serbia, joka kukisti edellisen MM-turnauksen suuryllättäjän Costa Rican 1-0.

Serbian voittomaali oli komeaa katseltavaa. AS Romassa seuratasolla pelaava Serbian kapteeni Aleksandar Kolarov pamautti sisään vapaapotkun, joka muistutti Cristiano Ronaldon perjantaista vapaapotkumaalia Espanjaa vastaan.

Serbia esitti erinomaista puolustuspeliä. Costa Rica ei tahtonut päästä vaarallisille paikoille kuin vasta lopussa, jolloin sen oli haettava tasoitusta riskillä. Serbia loi useampia paikkoja olisi voinut tehdä enemmänkin maaleja.

Serbia osoitti, ettei sitä pidä MM-turnauksessa aliarvioida. Serbia onkin vakavasti otettava ehdokas riistämään jatkopaikan Brasilialta tai Sveitsiltä.

Edellisessä MM-turnauksessa puolivälieriin edennyt Costa Rica tuskin pääsee alkulohkostaan jatkoon. Serbia-ottelua katsellessa oli vaikea uskoa, ettei Costa Rica hävinnyt Brasiliassa 2014 yhtään ottelua varsinaisella peliajalla, vaikka vastassa olivat Uruguay, Italia, Englanti, Kreikka ja Hollanti.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: