Keskiviikko 20.2.2019

Kommentti: YLE ansaitsee vuolaat kehut MM-futiksesta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.7.2018 22:14
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Urheilun arvokisojen tv-lähetykset saavat perinteisesti osakseen kritiikkimyrskyn. Toisinaan kritiikki on perusteltuakin. Yleisö on asiantuntevaa ja ammattitaidon puutetta osoittava toimittaja tai toistaitoinen selostaja saa kyllä kuulla kunniansa.

Viime vuosina suomalaisten urheilulähetysten taso on mennyt kuitenkin valtavasti eteenpäin. Korkeatasoisinta urheilumediatyöskentelyä Suomessa tehdään jalkapallossa. MTV:n / C Moren sekä Viasatin erinomaisesti hoidetut jalkapallostudiot ovat nostaneet rimaa roimasti ylöspäin.

YLE ei jää tässä ollenkaan jälkeen. Jo kaksi vuotta sitten Ranskan EM-kisoissa YLE sai toiminnastaan valtavasti kehuja. Tämän kesän MM-futis on ollut YLE:n tiimiltä jälleen hieno esitys.

Studioissa on nähty erinomaisia asiantuntijoita, kuten Petri Pasanen, Jari Litmanen, Marianne Miettinen, Jani Honkavaara tai Toni Korkeakunnas. Toimittajat Sami Laine, Riku Salminen, Antti-Jussi Sipilä ja Petra Manner ovat hekin hoitaneet hommansa hienosti.

Suomenkieleen huonosti sopivien vieraskielisten kirjaimien sanat tietysti tuottavat joskus ongelmia. Toisinaan urheilulähetyksissä on kuultu prasiliasta, arkentiinasta, pelkiasta tai olumpiasta. Näitä viljellään välillä vieläkin, mutta viime vuosina tilanne on kehittynyt parempaan suuntaan.

Suomen parhaat jalkapalloselostajat Ville Kuusinen ja Mikko Innanen ovat valitettavasti kiinni kaupallisilla kanavilla, eivätkä ole käytettävissä MM-kisoissa. YLE:n selostuskaartista ei tämän kesän kisoista löydy silti juuri moitittavaa.

Bror-Erik Walleniuksen vuodet ovat muisto vain. Bubista toiseen äärimmäisyyteen menevää takavuosien heavy-yhtyeen Queensrychen mieleen tuovaa turhaa kirkumistakaan ei näissä kisoissa ole selostuksissa kuultu.

Matti Härkösen ammattitaitoa on arvostettu jo pitkään, eikä syyttä. Näiden MM-kisojen positiiviset selostajayllättäjät ovat olleet Tero Kainulainen, Jari Haapala ja Micke Suopuro. Heitä kuulisi futislähetyksissä mielellään useamminkin.

Nykymaailmassa tv-lähetyksiä voi seurata missä vain ja mustavalkoisten mökkitelkkareiden ajat lähetyshäiriöineen ovat onneksi vaipuneet unohduksiin. YLE:n Areenakin on toiminut kisojen aikana moitteitta. Futislähetyksistä on voinut nauttia Suomen kauniissa kesässä ulkoilmassakin.

YLE:lle voi esittää MM-futiksesta kiitokset. Katsoja tuntee saaneensa verorahoilleen vastinetta.

Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Seppälä

Jalkapallo-otteluiden seloutukset ja kommentointi ovat olleet oikein hyvät kyllä. Lähetysten tekniikkapuolella sensijaan olisi ollut toivomisen varaa. Yle nimittäin ei lähettänyt matseja 4K-tekniikalla. 4K olisi FIFAN puolelta ollut saatavana jakelijoille. Olisi kiinnostavaa tietää syy siihen, miksi Yle ei 4K lähetystä käyttänyt (Areenassa). Syy lienee luonnollisesti raha.
Yle veron maksajana olisin kiinnostunut tietämään, paljonko yhteisä rahojamme kisoihin käytettiin ja paljonko 4K olisi kustantanut lisää. Näitähän meille ei kerrota.

Elisa Cichoracki

Täysin samaa mieltä, täyteosuudet studiosta melkeinpä mielenkiintoisempia kuin itse pelit. TV-kanavien kilpailu on tuonut hyvää ainakin jalkapalloon.

Kunpa samaa monipuolisuutta ja värikkyyttä saisi asia-aiheiden käsittelyyn eikä käärmettä ajeta jatkuvasti pyssyyn, tyylin maahanmuutto- , seksuaaliset vähemmistö-, yms. jatkuvat puheenaiheet. Toivoisi, että "paskoissaan" makaavat vanhuksetkin olisivat samalla tavalla otsikoissa kuin edellä mainitut päivästä toiseen toistuvat kestoaiheet.