Maanantai 18.2.2019

Muistatko, kun Suomi voitti Belgian? – Maailma muuttuu 11 vuodessa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.7.2018 23:50
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
    MM-kisojen puolivälieräottelussa Belgia voitti Brasilian 2-1
|

Belgia haastaa ison naapurinsa Ranskan jalkapallon MM-kisojen välieräottelussa tiistaina Pietarissa. Ranska on perinteikäs jalkapallomaa, joka on voittanut paljon, mutta pientä naapuriaan Belgiaa vastaan Ranska ei enää ole voittajasuosikki.

Belgialla on hurjan kovaa pelaajamateriaalia. Eden Hazard, Romelu Lukaku, Marouane Fellaini, Axel Witsel, Thibaut Courtois ja niin edelleen. Vajaat parikymmentä vuotta sitten aloitettu junioriohjelma ja tehokas akatemiatyö ovat luoneet yhden maailman kovimmista jalkapallomaajoukkueista.

Belgia on toki menestynyt ennenkin. 1980 Belgia eteni EM-finaaliin, jossa hävisi Länsi-Saksalle. MM-kisoissa Meksikossa 1986 Belgia saavutti peräti välieräpaikan, mutta hävisi välieräpelissä Diego Maradonan maaleilla Argentiinalla 0-2.

Belgia pelasi MM-kisoissa vielä 1990, 1994, 1998 ja 2002, mutta ei yltänyt enää neljännesvälieriä pidemmälle. Maan pelaajakehityksen taso oli laskussa. Korjausliikkeen jälkeen kesti 12 vuotta ennen kuin Belgia palasi arvoturnauksiin. 2014 MM- ja 2016 EM-kisoissa Belgia putosi puolivälierissä.

Belgian jalkapallon pohjakosketukset ajoittuvat viime vuosikymmenen puoliväliin. Helsingissä kesäkuussa 2007 pelatussa EM-karsintaottelussa Suomi voitti Belgian 2-0. Siinä ottelussa se kuuluisa huuhkaja laskeutui Olympiastadionin nurmelle ja keskeytti pelin moneksi minuutiksi.

Suomi oli 2007 Belgiaa parempi joukkue. Millään tuurilla 2-0 -voitto ei tullut.

Huuhkaja-ottelun jälkeen Belgian maajoukkue ampaisi liitoon ja Suomen maajoukkue syöksyyn. Suomen kultainen sukupolvi poistui kentiltä ja seuraava sukupolvi oli aivan liian heikko, jotta arvokisapaikasta olisi voitu unelmoida. Syy löytyy 1990-luvun lopulla käyttöön otetusta ”Nuori Suomi – Kaikki Pelaa” -ajattelusta, joka oli täysin päin vastainen malli, mitä Belgiassa tehtiin.

Kesäkuun 2007 tapahtumia muistellessa on hyvä todeta, miten paljon jalkapallomaailma muuttuu 11 vuodessa. Suomi tuskin taistelee seuraavalla vuosikymmenellä MM-finaalipaikasta, mutta ensimmäinen EM-kisapaikka saattaisi tulla, jos juniorityö saataisiin oikeille raiteille ja pelaajia akatemioihin.

Palloliitossa ongelmat ainakin tiedostetaan. Harrastajiakin Suomessa on riittävästi, jotta mahdollisuuksia olisi yltää Euroopassa 24 parhaan joukkoon.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: