Perjantai 24.5.2019

Jalkapallo vei voiton Venäjällä

Luotu: 
15.7.2018 12:38
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Jalkapallon MM-turnaus päättyy sunnuntai-iltana Moskovassa finaaliotteluun Ranska-Kroatia. Vaikka loppuottelusta tulisi rankkarikisassa ratkaistava 0-0 päättynyt unettava näytös, jää kisojen kokonaisilmeestä urheilullisesti hyvin positiivinen kuva.

Venäjää on kiitelty järjestelyjen onnistumisesta ja vieraanvaraisuudesta. Kisat on tuomittu myös poliittiseksi propagandaksi, jollaista tietysti jokainen urheilun suurtapahtumien järjestäjä harjoittaa. Niin ulkomaille kuin omillekin kansalaisilleen.

Brasilian korruptoitunut hallinto yritti 2014 luoda MM-kisoilla kuvaa Brasilian kehittymisestä moderniksi valtioksi. Jokainen voi muodostaa mielipiteensä siitä itse, miten Brasilian ja Venäjän maine futiskisoilla kehittyi, ja olisiko kisoihin uponneella rahamäärällä voinut tehdä jotain järkevämpääkin.

Siihen Venäjä ja Putin opetuslapsineen eivät ole voineet vaikuttaa, että 2018 MM-kisoissa on pelattu viihdyttävää jalkapalloa. Ennen finaalia vain yksi ottelu oli päättynyt 0-0.

Brasiliassa 2014 pronssia voittanut Hollanti ei tehnyt puolivälierässään eikä välierässään yhtään maalia. Finaalijoukkue Argentiinakin teki alkusarjan jälkeen vain kaksi maalia, mutta voitti silti hopeaa.

Tänä vuonna maalirikkaita kisoja osattiin odottaa. Mestareiden liigassa on viime vuosina nähty maalijuhlia. Se kertoo osaltaan faktaa pelin taktisten ulottuvuuksien ja huippupelaajien kehittymisestä isoin harppauksin.

Kreikka voitti 2004 Euroopan mestaruuden puolustuksen kautta ja iskemällä vastahyökkäyksistä sekä erikoistilanteista. Nykyään moinen ei enää onnistuisi. Alkulohkosta saattaisi päästä jatkoon, mutta pudotuspeleissä noutaja tulisi tarmotta.

Islanti oli 2016 EM-kisoissa monien suomalaisten suosikkijoukkue. Viihdyttävän jalkapallon voitto Islannin menestys ei kuitenkaan ollut.

MM-kisoissa Islanti taisteli tasapelin suurissa ongelmissa paininutta Argentiinaa vastaan, mutta Nigeriaa ja Kroatiaa Islanti ei enää kyennyt pysäyttämään. Islanti jäi alkulohkoon ja Palloliiton ex-puheenjohtajan Sauli Niinistön lievästi sanottuna omituinen mitaliveikkaus meni pahasti pieleen.

Ranska ja Belgia menestyivät MM-kisoissa mahtavalla pelaajamateriaalillaan, mutta myös siksi, että onnistuivat mukauttamaan pelitapojaan vastustajan mukaan. Belgian 2-1 -voitto puolivälieräottelussa Brasiliasta oli selkeä näyte valmentaja Roberto Martinezin osaamisesta. Ranskan valmentaja Didier Deschamps vei välierässä vastaavasti shakkivoiton Martinezista.

Hallitseva maailmanmestari hyytyi alkulohkoon jo kolmansissa perättäisissä kisoissa. Italialle kävi köpelösti 2010, Espanjalle 2014 ja Saksalle 2018.

Tapahtunut osoittaa pelin evoluution nopeasti kehityksestä. Espanjan valmentaja Vicente del Bosque ja Saksan valmentaja Joachim Löw eivät pystyneet uudistamaan kokonaispakettiaan riittävästi. Varsinkin del Bosque jäi pahasti jumittamaan paikoilleen, mikä johti Espanjan mahalaskuihin 2014 ja 2016.

Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino ylisti lehdistötilaisuudessaan kisojen antia niin järjestelyjen kuin itse pelinkin osalta. Infantinon kanssa harva voi olla urheilullisen annin osalta eri mieltä.

MM-kisat 2018 olivat jalkapallon riemuvoitto. Jalkapallo vahvisti tänä kesänä asemaansa maailman suosituimpana urheilulajina entistä lujemmin.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: