Lauantai 25.5.2019

Ranskan kolmas kultainen sukupolvi voi voittaa useita mestaruuksia

Luotu: 
16.7.2018 14:12
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Kroatia taipui jalkapallon MM-finaalissa Ranskalle 2-4. Kroaattipelaajat protestoivat Ranskan rangaistuspotkua, jolla ranskalaiset siirtyivät 2-1 johtoon, mutta Ranskan paremmuudesta loppuottelussa ei ollut epäselvyyttä.

Jossittelun varaa kisojen mestarista ei juuri jäänyt. Ranska ei hävinnyt yhtään ottelua ja esiintyi tasaisen varmasti koko kisojen ajan.

Ranskan puolustus oli kisojen kovinta luokkaa. Puolustavampi pelitapa vastahyökkäyksineen oli vastustajille vaikea. Välieräottelussa Ranska piti Belgian huipputaitavan joukkueenkin kurissa, mihin Brasilia ei ollut puolivälieräottelussa kyennyt.

Didier Deschampsista tuli historian kolmas valmentaja, joka on voittanut MM-kultaa sekä pelaajana että valmentajana. Aiemmin moiseen ovat pystyneet brasilialainen Mario Zagallo sekä saksalainen Franz Beckenbauer.

Deschamps oli pelaajana voittamassa MM-kultaa 1998 ja EM-kultaa. Pelaajana hän edusti Ranskan toista kultaista sukupolvea.

Ranskan ensimmäinen kultainen sukupolvi ihastutti 1980-luvulla. Kirkkaimman tähdensä Michel Platinin johdolla Ranska voitti 1984 EM-kultaa.

MM-kultaa Platinin sukupolvi ei voittanut. Länsi-Saksa masensi ranskalaiset välierissä 1982 sekä 1986.

Ranskan maajoukkuefutiksen uusi nousu tapahtui 1990-loppupuolella. MM-finaalissa Pariisissa 1998 Ranska voitti Brasilian 3-0. Zinedine Zidane teki finaalissa kaksi maalia ja tuli kansallissankariksi.

Ranskan ”monikulttuurinen joukkue” sai 1998 paljon huomiota, mutta itse asiassa Ranskan maajoukkueessa oli nähty maahanmuuttajataustaisia pelaajia jo 1970-luvulta lähtien. Platininkin suku oli Italiasta.

Zidane, Thierry Henry, Marcel Desailly, Lilian Thuram ja kumppanit muodostivat kuitenkin ensimmäisen Ranskan mestarijoukkueen, jossa maahanmuuttajataustaiset pelaajat olivat päärooleissa. Moni maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuneista ranskalaisistakin hyväksyi heidät kansallissankareiksi.

Zidane ja kumppanit voittivat myös Euroopan mestaruuden 2000. Sen jälkeen seurasi pari epäonnistunutta turnausta, kunnes 2006 kulta oli jälleen lähellä. Zidane hankki MM-loppuottelussa Berliinissä kuitenkin punaisen kortin puskettuaan Marco Materazzin kumoon ja Italia vei mestaruuden lopulta rankkarikilpailussa.

Zidanen ura päättyi 2006 finaalin punaiseen korttiin. Sen jälkeen Ranska oli monta vuotta tuuliajolla.

Deschamps pestattiin päävalmentajaksi 2012. Hän valmensi Ranskan 2014 MM-kisoissa puolivälieriin, joissa Saksa oli parempi. 2016 EM-kotikisoissa Ranska eteni finaaliin, jossa hävisi Portugalille jatkoajalla 0-1.

Venäjällä 2018 Ranskalle ei löytynyt enää pysäyttäjää. Ranskan turnausesitys oli todella kova. Mestaruuteen Ranska eteni ylivoimaisemmin kuin 1998 tai 2000.

Ranskan maajoukkueen ikärakenne on nuori. Esimerkiksi Kylian Mbappe on vasta 19-vuotias. MM-kultajoukkueen tukipilareista Raphael Varane, Paul Pogba, Benjamin Pavard ja Lucas Hernandez ovat 2022 MM-kisoissa alle kolmekymppisiä.

Ranska myös tuottaa uusia huippupelaajia jatkuvalla syötöllä. On täysin realistista väittää, että Ranskalla on hyvä mahdollisuus EM-kultaan 2020 sekä MM-kultaan 2022.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: