Lauantai 25.5.2019

Mesut Özil ei kestänyt kritiikkiä – rasismiväitteet hämmästyttävät Saksassa

Luotu: 
23.7.2018 19:14
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Arsenalin tähtipelaaja Mesut Özil on ilmoittanut lopettavansa pelit Saksan maajoukkueessa. Özil ilmoitti tekevänsä päätöksensä raskain sydämin ja syytti Saksan jalkapalloliiton johtoa.

Özil katsoo joutuneensa Saksan jalkapalloliiton toimesta rasistisen käytöksen kohteeksi. Hän ilmoitti kantaneensa aikoinaan ylpeänä maajoukkuepaitaa, mutta ei tee sitä enää.

Kuluva vuosi on vienyt Özililtä paljon faneja. Hän suututti monia kantasaksalaisia, kurdeja ja saksanturkkilaisia poseerattuaan keväällä Turkin itsevaltaisen presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Riidat Saksan jalkapalloliiton kanssa yltyivät poseerauksen jälkeen.

Saksan epäonnistui kesän MM-kisoissa jäätyään alkulohkoon. Özil pelasi turnauksessa erityisen huonosti ja sai penkkikomennuksen.

Seurajoukkueessaan Arsenalissakaan Özil ei ole menestynyt odotetusti. Toki Arsenalin vaikeuksista ei voi yksin Öziliä syyttää.

Saksassa Özilin purkaus on suututtanut. Monissa kriittisissä kannanotoissa Özilin on sanottu vain leikkivän marttyyriä ja viemällä siten huomion pois heikoista peliesityksistään. Hänen syytetään myös tekeytyvän marttyyriksi Erdogan-kohun jälkeen

Özilin käytös on yhdistetty Ranskan maajoukkueesta hyllytettyyn tähtipelaajaan Karim Benzemaan. Benzemaa ei valittu maajoukkueeseen enää sen jälkeen, kun paljastui, että hän oli kiristänyt toista maajoukkuepelaajaa Mathieu Valbuenaa seksivideolla.

Benzemaa ei muutenkaan pidetty joukkuehengen kannalta maajoukkueeseen sopivana pelaajana, eikä ole kelvannut valmentaja Didier Deschampsille. Benzema itse syytti valmentaja Deschampsia rasismista ja katsoi, ettei tullut valituksi maajoukkueeseen etnisen taustansa takia.

Tosi asiassa Deschamps on valinnut Ranskan maajoukkueeseen useita maahanmuuttajataustaisia pelaajia. Ranska voitti MM-kultaa ilman Benzemaakin.

Benzeman on syytetty rasismikommenteillaan yrittäneen vain kääntää huomion pois seksivideoskandaalista sekä puutteistaan joukkuehengen nostattajana.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: