Torstai 23.5.2019

Tässä ovat Suomen mitaliehdokkaat EM-yleisurheilussa

Luotu: 
5.8.2018 13:00
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Yleisurheilun EM-kilpailut alkavat Berliinissä maanantaina. Suomi lähtee kisoihin 43 urheilijan joukkueella.

Seitsenottelija Maria Huntingtonkin saatiin mukaan, vaikka Suomen kattojärjestö SUL ilmoitti hänet vahingossa väärään lajiin korkeushyppyyn. Kestävyysjuoksijaa Alisa Vainiota ei sitä vastoin ilmoitettu odotuslistalle, vaikka hän olisi sitä kautta kisapaikan saanut.

SUL:n toiminta on herättänyt kritiikkiä pitkin kautta. Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelän kriittinen julkinen palaute teki Suomen kansalle selväksi, etteivät urheilijat ole SUL:n toimintaan tyytyväisiä.

Menestystäkään ei ole viime vuosina tullut. Vuoden 2006 EM-kisojen jälkeen Suomi on saavuttanut yleisurheilun ulkoratojen arvokisoista mitaleita vain miesten keihäänheitosta. Valtaosan näistä mitaleista on saavuttanut Tero Pitkämäki.

SUL:stä annettiin ymmärtää, että tavoitteena EM-kisoista olisi 3-4 mitalia. Sitä tavoitetta voi pitää erittäin optimistisena, mutta ei täysin epärealistisena.

Miesten keihäässä mitalisuosikki on 21-vuotias Oliver Helander. Hän on heittänyt tällä kaudella 88,02 ja on sillä tuloksella maailman ja Euroopan listalla kuudentena.

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen, 22, on Helanderin ohella Suomen yleisurheilun nuoria toivoja. Tällä kaudella Lipsanen on loikkinut 16,84 ja on maailmanlistalla sijalla 31. Euroopan tilastossa Lipsanen on kymmenentenä.

SUL:n touhuja julkisesti moukaroinut Kristiina Mäkelä on naisten Euroopan listalla kahdeksantena tuloksella 14,31. Lipsasen tavoin Mäkelällä on nappisuorituksella mahdollisuus mitaleille.

Miesten 50 kilometrin kävelyssä Veli-Matti ”Aku” Partanen on Euroopan tilastossa peräti kolmantena. Kävely on arvaamaton laji ja Partanen voisi taistella kultamitalistakin, jos sattuisi ”hänen päivänsä”.

Miesten keihäässä tulessa on Helanderin lisäksi Antti Ruuskanen, vuoden 2014 Euroopan mestari. Ruuskanen on tällä kaudella heittänyt 82,59 ja on sillä kaarella Euroopan tilastossa sijalla 19.

Ruuskanen säästelee EM-kisoihin. Hän on Suomen joukkueen jokerikortti.

Jos Suomi voittaa Berliinistä useamman mitalin, saanee SUL hengittää hieman vapaammin. Se ei silti poista faktaa, että Mäkelän esittämään kritiikkiin on yhä syytä suhtautua vakavasti.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Muutama oma arvio:

Miesten keihäänheitossa on ainakin viisi varmaa 88-90 metrin heittäjää ( 3 Saksasta ja yksi Tsekistä ja Virosta). Helanderilla on edellytykset heittää noille metriluvuille, mutta se edellyttää oman ennätyksen heittämistä. Antti Ruuskasen kunnon voi vasta arvioida karsinnassa.

Miesten 3-loikassa on ex-kuubalainen Pedro Pablo Pichardo Portugalin joukkueeseen
saanut ilmeisesti edustusoikeuden. Muille jää Pichardon jälkeen kilpailla muista mitaleista. Lipsasen mitali edellyttänee uuden Suomen ennätyksen hyppäämistä jonnekkin 17,20-17,30 seutuville.

Miesten 50 km:n kävelyssä kova helle on kaikkien rasituksena. Jos Partanen välttää hylkäämisen, on hän kärkitaistossa. Olympiavoittaja ja maailmanmestari Slovaki Matej Tóthin ennätysaika on hirmuinen. Onko hän missä kunnossa nyt, nähtäneen tiistaina.

Kristiina Mäkelä naisten 3-loikassa voi omalla ja Suomen ennätykselllään 14,40-14,50 tuloksella yltää mitaleille. Siihen hänellä on mahdollisuudet.

Nooralotta Neziri 100 m:n aitajuoksussa omalla ja Suomen ennätyksellä 12,65-12,75 voi yltää mitaleille, jos selviääloppukilpailuun.

Aina pitäisi olla joukkueessa ylisuorittajia. Monissa aikaisemmissa yleisurheilun
arvokisoissa viime vuosina olemme tottuneet enemmän alisuorittajiin. Tiistaina
voi olla koko Suomen yleisurheilulle päivä, että mitali tulee tai ei tule. Kerran Suomi on jäänyt -vuonna 1966 - EM-kisoissa mitalitta.

---
SUL:n nykyinen puheenjohtaja ei paljon julkisuudessa esiinny - miksi ?

Kauko Kaaresoja

Mihin ovat kadonneet Seppo Rädyn kaltaiset sisupussit? Suomalaisen fyysinen rakenne on haavoittuvaisempi, vaatii enemmän harjoitusta etelämpiin kilpaveikkoihinsa nähden. Kansa odottaa, media petaa ja kun joku menestyy, mikä on kiitos. No se on kotikunnassa ylenpalttinen, entä muualla? Nuoriso vaatisi idoleita ja kannustusta. Olisi erittäin suotavaa, jos menestyneet kiertäisivät pitkin suomea valistamassa ja innostamassa. Nyt on noidankehä valmis, kun ei ole menestystä ei ole innostusta.