Perjantai 24.5.2019

Yksi neljästä vaihtoehdosta: ”Jääkiekko poistuu olympialaisista kokonaan”

Luotu: 
13.8.2018 23:16
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel paljasti viime viikolla paneelikeskustelussa Edmontonissa, että olympiajääkiekon tulevaisuudelle on neljä vaihtoehtoa, joita Kansainvälinen Olympiakomitea KOK parhaillaan harkitsee.

Vaihtoehtona yksi on, että NHL palaa olympiakisoihin, joissa oli mukana viidesti peräkkäin 1998-2014.

Vaihtoehtona kaksi on, että olympialaiset pelataan ilman NHL-pelaajia, kuten viime helmikuussa Pyeongchangissa.

Vaihtoehtona kolme on, että olympiaturnaukseen tulisivat alle 23-vuotiaat pelaajat. Fasel ei tosin tarkentanut, olisivatko alle 23-vuotiaat NHL-pelaajat mukana.

Vaihtoehtona neljä on, ettei olympiakisoissa pelata jääkiekkoa.

Viimeistä vaihtoehtoa Fasel kommentoi, että jääkiekko on talviolympiakisojen ainoa päivittäinen laji, joka kaiken lisäksi vetää enemmän lippukysyntää, kuin mikään muu laji talviolympialaisissa.

Faselin ”olympialaiset ilman jääkiekkoa” -kommentin toteutuminen olisi Kansainväliseltä Olympiakomitealta KOK:lta raju ratkaisu. KOK ei ole ollut enää halukas maksamaan NHL-pelaajien vakuutusmaksuja ja se oli yksi syy, miksi NHL jäi pois Pyeongchangista.

Edmonton Sun-lehdelle Fasel totesi, että Pekingin 2022 olympiakisoista puhuminen on liian aikaista. Faselin mukaan IIHF pyrkii kuitenkin siihen, että NHL tekisi paluun olympialaisiin.

NHL tuskin tekee päätöstä Pekingin olympialaisista ennen kuin se on saanut neuvoteltua pelaajayhdistyksensä NHLPA:n kanssa uuden työehtosopimuksen. Erimielisyydet ovat syviä ja kausi 2020-21 saattaa peruuntua työsulun takia kokonaan, kuten kävi 2004-05.

Olympiakisat ovat yksi NHL:n neuvotteluvalteista työsopimusneuvotteluissa. Haluavathan NHL-kiekkoilijat olympialaisiin.

NHL:n poisjäänti Pyeongchangista ei vaikuttanut NHL:n tulovirtoihin, mutta se menetti valtavasti näkyvyyttä prime time -aikaan Kaukoidässä, missä olympialaisia seurasi yli miljardi potentiaalista uutta jääkiekon ystävää.

KOK tietää talviolympiakisojen olevan suurempi juttu maailmalla kuin NHL. Todellista halua KOK:lla ei sopuun edes ollut.

Jääkiekkoa KOK tuskin jättää talviolympialaisista pois. Siihen sillä ei ole tv-sopimusten ja kaupallisten tulojensa takia varaa ellei kisojen bisnesajatteluun tule sitten radikaalia muutosta.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: