Torstai 27.6.2019

Talviolympiahakijoiden määrä väheni jälleen – Turkki yhä mukana

Luotu: 
18.9.2018 19:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan haluaa järjestää talviolympialaiset Turkissa 2026
|

Japanin olympiakomitea tiedotti tiistaina vetäytyvänsä vuoden 2026 talviolympiakisojen hausta. Japani suunnitteli kisoja vuoden 1972 olympiakaupunkiin Sapporoon.

Japanin kisahakemus päätettiin vetää pois Hokkaidon saarelle viime viikolla iskeneen maanjäristyksen takia. 44 ihmistä menetti maanjäristyksessä henkensä ja satoja loukkaantui.

Japani suunnittelee talviolympialaisten hakemista Sapporoon 2030. Japani voi silloin olla hakuprosessissa vahvemmassa asemassa. Tokion kesäolympialaisistakin on kulunut jo kymmenen vuotta.

Sveitsin Sion ja Itävallan Graz vetäytyivät talviolympiahausta kesällä. Syynä oli paikallisten asukkaiden vastustus kisaprojektia kohtaan.

Vuoden 2026 talviolympialaisia hakevat vielä Ruotsi, Italia, Kanada ja Turkki. Ruotsissa kisat järjestettäisiin Tukholmassa, Falunissa ja Åressa. Kelkkailulajit järjestettäisiin Latviassa Siguldassa, joten Ruotsiin ei tarvitsisi rakentaa kelkkarataa.

Ruotsi olisi kisahakuprosessissa varmasti vahvoilla, mutta poliittinen vastustus saattaa kaataa hankkeen. Jos vasemmistohallitus jatkaa Ruotsissa, saattaa olympiahanke kariutua, koska sosiaalidemokraatit ovat vastustaneet olympialaisia.

Italiassa kisoja haetaan Milanoon ja Cortinaan. Kanada hakee kisoja Calgaryyn.

Eksoottisena hakijana mukana on Turkin Erzurum. Hanketta tukee Turin itsevaltainen presidentti Recep Tayyip Erdogan.

Turkki voi saada kisat, jos Ruotsi, Kanada ja Italia vetäytyvät olympiahausta. Jos Turkki on ainoa hakija, voi olympiakisojen hyvällä syyllä todeta olevan kriisissä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: