Torstai 27.6.2019

Kimi Räikkösen kirja rikkoi sadantonnin haamurajan – mihin suosio oikein perustuu?

Luotu: 
21.9.2018 10:51
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Kimi Räikkösen suosio hakee suomalaisissa urheilujulkkiksissa vertaistaan. Suosiota voi mitata vaikka faktalla, että Räikkösestä kertova kirja ”Tuntematon Kimi Räikkönen” on jo kirjan kustantajan Siltalan mukaan rikkonut 100 000 kappaleen myyntirajan.

Räikkösen kirja julkaistiin vasta kuukausi sitten. Myyntilukemia voi pitää ällistyttävinä.

Edellistä Suomen ennätystä urheilukirjojen myyntiluvuissa piti hallussaan vuonna 2014 julkaistu Teemu Selänne-kirja. Se myi neljässä kuukaudessa noin 77 000 kappaletta.

Räikkösen suosiosta voi päätellä jotain myös uutisten klikkimääristä tai Räikkösen Instragram-tilin seuraajaluvuista. Teki Räikkönen sitten mitä tahansa, vetää ”raportti” valtavia klikkimääriä.

Kimin suosion syistä riittää spekulointia. Pelkkä urheilullinen menestys ei ole selityksenä. Eihän Räikkönen ole voittanut yhtään kilpailuakaan viiteen vuoteen ja maailmanmestaruudestakin on kulunut jo 11 vuotta.

Suosion taustalla onkin hänen epätyypillinen persoonansa. Räikkönen rikkoo tavallisia F1-kuljettajan käyttäytymisnormeja. Hän ei hymyile kiiltokuvamaisesti, ei selittele asioita urheilujargonilla eikä mielistele mediaa.

Vastaava esimerkki löytyy Ruotsista. Jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovic on varmasti Ruotsin yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista, mutta kiistatta kaikkien aikojen suosituin. Zlatanin suosio perustuu hänen epätyypilliseen mediakäytökseensä.

Räikkösestä ja Zlatanista olisi urheilubisnekselle valtavasti opittavaa. Kansa rakastaa persoonallisia sankareita, eikä ”urheilijargonin maisterin tutkinnon” suorittaneita lausuntoautomaatteja.

Varsinkin Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoissa urheilujargon on oma taiteenalansa. Koripallolegenda Kobe Bryant kehui jutun kirjoittajalle Lontoon 2012 olympiakisoissa Tunisian olevan vahva joukkue ja antaneen Yhdysvalloille tiukan vastuksen, kun Yhdysvaltojen NBA-tähdet olivat voittaneet tunisialaiset puolivaloilla 110-63.

NHL-jääkiekkoliigassa varsinkin pohjoisamerikkalaispelaajat latelevat ulkoa opeteltuja mantroja. Vastuu tästä on tietysti paikallisilla urheilutoimittajillakin, jotka suostuvat tekemään juttuja kliseiden pohjalta.

Tosin viime kevään MM-kisoissa Tanskassa kuultiin muutama piristävä poikkeus.

Kanadan puolustaja Marc-Edouard Vlasic täräytti ”tämä on noloa, emme voi hävitä Sveitsille”, kun Sveitsi oli yllättäen voittanut Kanadan välieräottelussa. Yhdysvaltojen tähtihyökkääjä Patrick Kane taas ehdotti, että joukkuemäärää voisi MM-kisoissa vähentää, kun amerikkalaiset olivat tehneet otteluissa Etelä-Koreaa ja Norjaa vastaan yhteensä 22 maalia.

Valtaosa tähdistä toistelee silti ulkoa opittuja mantroja. Räikkösen ja Zlatanin pelätäänkin jäävän viimeisiksi persoonallisiksi supertähdiksi.

Pelko voi osoittautua kuitenkin aiheettomaksi. Kiistaton fakta on, että fanit kaipaavat suuria persoonia, ja ehkä 2020-luvun tähtiä ohjeistetaan aukomaan suutaan hieman vapaammin.

Jaa artikkeli: