Torstai 27.6.2019

Pohjois-Korea haluaa kesäolympialaiset

Luotu: 
24.9.2018 20:37
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Etelä- ja Pohjois-Korea ilmoittivat viime viikolla hakevansa yhdessä vuoden 2032 kesäolympiakisoja. Olympiaprojekti on osana prosessia, jossa Koreat yrittävät lähentyä toisiaan.

Viime helmikuussa järjestetyistä Pyeongchangin olympiakisoissa Pohjois-Korea suorastaan varasti shown. Kisojen avajaisissa vieraillut diktaattori Kim Jong-unin sisko sai enemmän julkisuutta kuin olympiatulen sytyttäminen tai urheilijat ylipäätään.

Ennen Pyeongchangin olympialaisia Pohjois-Korea oli ajautunut pahasti sivuraiteelle Kiinankin suututtua sen uhittelevasta politiikasta. Niinpä olympialaisten varjolla oli hyvä tehdä täyskäännös.

Vielä viime syksynä spekuloitiin, uskaltaako Pyeongchangiin edes matkustaa Pohjois-Korean uhiteltua ”vakavilla toimilla”. Käänne oli nopea, kun uhittelut vaihtuivat muutamassa kuukaudessa diplomatiaksi. Tapaamisissa koreoiden johtohenkilöt vaikuttivat asumuserossa asuneelta avioparilta, jonka rakkaus oli leimahtanut liekkeihin uudelleen.

Kesäolympiakisojen hakijoista on viime aikoina ollut pulaa, joten Koreoiden yhteinen kisahanke lienee vahvoilla. Vuoden 2024 kesäolympiakisoja hakivat lopulta vain Pariisi ja Los Angeles. Kompromissina Pariisi sai 2024 ja Los Angeles 2028 kisat.

Myöntämällä kahdet kisat samaan aikaan vältti Kansainvälinen Olympiakomitea KOK kiusallisen julkisuuden, jota 2028 hakuprosessista olisi tullut. Mahdollisesti Los Angeles olisi ollut ainoa hakija, koska Pariisi ilmoitti hakevansa vain 2024 kisoja.

On hyvinkin mahdollista, että Koreoille 2032 kisat myönnettäisiin jo aikaisessa vaiheessa. KOK saisi hankkeen myötä kivaa julkisuutta rauhan rakentajana.

Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa 1988 järjestettyjä kesäolympiakisoja Pohjois-Korea boikotoi. Samalla se sai seurata naapurissa aitiopaikalta, kuinka Etelä-Korea keräsi kansainvälistä positiivista julkisuutta osoittaen muuttuneensa kehitysmaasta moderniksi teollisuusvaltioksi.

Pohjois-Korealla on 44 vuotta myöhemmin oma tilaisuutensa. Se tietää, ettei voisi yksin saada kesäolympialaisia järjestettäväkseen, mutta ”rauhanhenkisellä” yhteishankkeella Etelä-Korean kanssa on mahdollista kerätä positiivista julkisuutta.

Mukavan diplomatian keskellä on muistettava Pohjois-Korean olevan julma diktatuuri, joka olympialaisten avulla aikoo pönkittää järjestelmänsä satutarinoita omalle kansalleen. Jos Pohjois-Korean annetaan järjestää olympiakisoja, hyväksyy muu maailma samalla epäsuorasti Pohjois-Korean poliittisen järjestelmän.

Toisaalta kisat voivat kääntyä Pohjois-Koreaa itseään vastaan. Olympiaisännyyden takia Pohjois-Korean olisi pakko avautua ja seuraukset voisivat olla arvaamattomat.

Tietysti on mahdollista, ettei Pohjois-Koreaa 2032 enää ole. Maa joutui muuttamaan suhtautumistaan Etelä-Koreaan pakonkin edessä täydellisen talouskatastrofin ehkäisemiseksi. Pallo on nyt Pohjois-Korean perivihollisilla Etelä-Korealla ja Yhdysvalloilla, jotka haluavat kaveeraamisesta vastinetta.

Olympialaiset voivatkin olla Etelä-Korealle ja muille hyvä kiristyskeino. Olympialaisilla on mahdollista pakottaa Pohjois-Koreaa muutoksiin, jotka voivat johtaa maassa valtaviin yhteiskunnallisiin mullistuksiin.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit