Maanantai 20.5.2019

Joonas Donskoi omituisesta NHL-otteluajasta: "Silloin pelataan, kun kiekko tippuu jäähän"

Luotu: 
9.10.2018 12:01
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

San Jose Sharksin NHL-hyökkääjä Joonas Donskoi iloitsee hyvin menneestä kesästä. Ehkä raahelaisen neljäs kausi on uran ehjin?

Lähimmäs täydellisyyttä Donskoi pääsi tulokaskaudellaan 2015–2016. Hän pelasi 76 runkosarjaottelua ja 24 Stanley Cupin pudotuspeliottelua. Kevät päättyi finaalitappioon Pittsburgh Penguinsille.

– Nyt sain treenata terveenä, Donskoi sanoi maanantaina New Yorkissa.

– Yritin kiinnittää harjoittelussa huomiota siihen, että pystyisin pelaamaan ehjän kauden, kaikki 82 ottelua. Se on ehdoton päätavoitteeni. Kaikin puolin olen tyytyväinen kesään, siitä ei ainakaan ole kiinni.

Loukkaantumisten takia Donskoi jäi viime kaudella 66 otteluun ja kaksi vuotta sitten 61 otteluun. Pohjatyötä uuteen kauteen tehtiin sekä Suomessa että Yhdysvalloissa.

– Treenasin myös San Josessa, mutta Suomessakin olin vajaat pari kuukautta, Oulussa asuva Donskoi kertoi.

– Samassa ryhmässä treenattiin Ahon (Sebastian Aho, Carolina Hurricanes), Nutivaaran (Markus Nutivaara, Columbus Blue Jackets), Kuokkasen (Janne Kuokkanen, Carolina) ja kumppaneiden kanssa. Sillä kuviolla on menty monta muutakin kesää.

Maanantaina Sharks hävisi vieraissa New York Islandersille 0-4. Viime kevään tapaan Donskoi pelaa samassa ketjussa Evander Kanen kanssa. Keskelle on ilmaantunut Liigan viime kauden pistepörssiykkönen Antti Suomela.

Islanders-pelin jälkeen Donskoi tunnusti rehdisti vastustajan paremmuuden.

– Jos lukemat ovat 4-0, ei siinä paljon ole selittelemistä. Äkkiseltään tuntuu, että saatiin ainakin luotua paikkoja, ei vaan saatu kiekkoa maaliin. Voittoja pitäisi pystyä nyt kaivamaan.

Ottelun ajankohta oli varsinkin Sharksille erikoinen. USA:ssa vietetyn Kolumbuksen päivän kunniaksi ottelu alkoi jo kello 13. Vieraskiertueen aloittaneen Sharksin kotikaupungissa kello oli tuolloin vasta 10. Aikaero saattoi haitata joitakin pelaajia.

– Ei sillä ole merkitystä. Silloin pelataan, kun kiekko tippuu jäähän. Se on pelin henki. Turha mennä sen taakse.

Donskoi ja Suomela jäivät kahdessa ensimmäisessä erässä vähän kylmiksi: jäähyjä oli paljon molemmin puolin, eikä suomalaisilla ole tällä hetkellä erikoistilannevastuuta.

– Olihan se aika rikkonainen 40 minuuttia. Ei hirveästi viidellä viittä vastaan -vaihtoja tullut. Kolmannessa erässä lähdettiinkin sitten hakemaan uusia ketjukoostumuksia.

Päätöserässä Donskoi sai paikan kakkosketjuun Logan Couturen ja Tomas Hertlin rinnalle. Suomela pelasi vaisusti, ja hänen jääaikansa painui alle kahdeksan minuutin.

San Jose Sharks lähti NHL-kauteen yhtenä läntisen konferenssin suosikeista. Alkukausi ei anna katetta odotuksille. Kolmesta ottelusta on koossa vain yksi voitto, ja maaliero on 5-11. Donskoin mielestä erikoistilanteisiin ja kaksinkamppailuihin kaivataan edistymistä.

– Kyllä meillä on paljon parannettavaa. Yksi selvä kehityskohde on ylivoimapeli, ja tänään vielä alivoimallakin päästimme maalin.

– Kaikki lähtee kaksinkamppailupelaamisesta. Niitä kun voittaa, alkaa olla aika vahvoilla. Siihen liittyy myös maalille meno. Täytyy saada enemmän maskia ja ruuhkaa vastustajan maalille. Siinä voi olla yksi syy tehottomuuteen.

Megapuolustaja Erik Karlsson oli Sharksin kesän kärkihankinta ja yksi merkittävimmistä pelaajakaupoista koko NHL:ssä. Tähtipelaajan hankkiminen ei kanna vielä hedelmää. Hyökkäävien puolustajien terävimpään kärkeen kuuluva Karlsson on saanut kolmeen ensimmäiseen otteluun vain yhden syöttöpisteen. Plus-miinustilasto näyttää rumaa lukemaa –4.

Donskoi arvostaa ruotsalaisen silti erittäin korkealle.

– Kyllähän hän on äärettömän hyvä pelaamaan molempiin suuntiin. Hän puolustaa hyvin ja voittaa paljon kaksinkamppailuja. Tekee oikeita ratkaisuja kentällä. On ollut tosi mukavaa seurata, millä tavalla hän tekee hommia, kertoo Donskoi.

Karlssonin iltapäivä oli synkkä, kun New York Islanders voitti kotihallissaan Sharksin 4-0. Varsinkin kolmannen maalin Karlsson haluaa unohtaa mahdollisimman pikaisesti. Islanders-hyökkääjä Valtteri Filppula vei häneltä kiekon ja petasi maalin Matt Martinille.

Karlsson, 28, on saanut NHL:n parhaan puolustajan palkinnon kaksi kertaa. Ottawa Senators kauppasi hänet kesällä Sharksiin.

Keskiviikkona Sharks pelaa Philadelphia Flyersin vieraana. Vieraskiertueelle mahtuvat vielä vierailut New York Rangersin ja New Jersey Devilsin halleihin.

Haastattelu: Pasi Tuominen, Brooklyn, New York

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: