Sunnuntai 26.5.2019

Jesse Joensuusta tuli Jokerien maalipyssy – Joni Ortio viihtyy Moskovan lähiössä

Luotu: 
10.10.2018 23:07
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Jokerit pehmitti jääkiekon KHL:ssä keskiviikkona Vitjaz Podolskin 4-1. Kahden erän jälkeen peli oli 1-1, mutta Jokerit sai päätöserässä puristettua tarvittavat maalinsa. Paikkojenkin valossa voitto oli ansaittu.

Erinomaista kautta pelaava voimahyökkääjä Jesse Joensuu onnistui jälleen maalinteossa. Hän siirtyi Jokerien maalipörssin kärkeen tehtyään tällä kaudella jo seitsemän maalia.

- Mun mielestäni ihan hyvä peli. Vastustaja oli myös erittäin laadukas. 4-1 -voittoon täytyy olla tosi tyytyväinen, Joensuu summasi.

Yhdysvaltojen olympiapelaaja Brian O´Neill ja Ruotsin olympiapelaaja John Norman muodostavat Joensuun kanssa tehokkaan ketjun.

- Meidän ketjun peli on mun mielestäni ollut aikaa hyvää koko kauden ja viime peleissä on saanut myös tehoja. John ja Brian ovat erittäin tasokkaita pelaajia tähän sarjaan, totesi Joensuu.

Joensuu johtaa Jokerien maalipörssiä jaetusti Sakari Mannisen kanssa.

- Mulle iso kunnia, että pystyy tässä vaiheessa tekemään yhtä paljon maaleja kuin Manninen, Joensuu arvioi.

Joensuu on jo nyt yltänyt viime kauden maalimääräänsä.

- Tärkeimmät ovat syyt varmasti Johnny ja Brian, että pääsee pelaamaan siinä ketjussa. Toinen on se, että olen pyrkinyt liikkumaan enemmän. Viime vuodet olen tyytynyt siihen, että olen ajanut maalille, ja sitten olen ollut maalin edessä. Nyt olen yrittänyt olla myös kulmissa ja hakenut enemmän itseäni vapaaksi, arvioi Joensuu syistä tehojen kasvuun.

Myös hyvä kesäharjoittelu on vaikuttanut asiaan.

- Tämä kausi on ollut henkilökohtaisesti selvästi parempi kuin viime kausi. Siihen on vaikuttanut sekin, että olen kaksi kesää ollut suht terveenä. Olen pystynyt kasaamaan sen päälle, enkä aloittamaan harjoittelua huonoista lähtökohdista.

Jokerit hävisi viime lauantain kärkiottelussa SKA Pietarille 2-6. Sen jälkeen tulivat voitot Minskistä ja Vitjazista.

- Pietari-peli oli meiltä heikko, mutta nää kaksi peliä olivat tosi tärkeitä voittoja. Tässä pelissä tilanne oli 1-1, kun kolmanteen erään lähdettiin, ja jos olisi hävitty, olisi se jäänyt ottamaan päähän. Hyvä näin, arvioi Joensuu.

Seuraavaksi Jokerit suuntaa vieraskiertueelle. Lauantain kohde Nizhnekamsk tunnetaan neuvostoliittolaisen reaalisosialismin synkän näköisenä luomuksena. Paikka on Venäjän "öljynjalostamopääkaupunki" ja arkkitehtuuri on siellä sen mukaista.

- Nizhnekamsk ei ehkä ole niitä kauneimpia kaupunkeja, mutta onneksi sieltä päästään seuraavaksi Kazaniin. Viimeinen paikka taisi olla Nizhni Novgorod, niin siinä on kaksi hyvää kaupunkia ainakin, totesi Joensuu.

Joensuu, joka oli voittamassa 2011 MM-kultaa, lienee vahvoilla myös maajoukkueeseen. Hän itse ei ole ajatellut asiaa.

- En halua ehkä halua ja osaa kommentoida. Olen keskittynyt näihin Jokereiden peleihin. Silleen se paras tulee, että keskittyy seurajoukkueiden peleihin.

Vitjazin maalia vartioinut Joni Ortio torjui ottelussa 29 kertaa ja päästi kolme laukausta. Hän otti monta hienoa pelastusta, mutta se ei riittänyt.

Ortio pelasi Calgary Flamesin NHL-joukkueessa 2013-16 kaikkiaan 37 ottelua. Ykkösvahdin paikkaa ei NHL:stä auennut, joten 2016 Ortio päätti siirtyä Ruotsiin Skellefteå AIK:n joukkueeseen. Siellä hän torjui viime kaudella SHL:n hopeaa.

Kahden kauden jälkeen KHL kuitenkin kutsui. Hän sai sopimuksen Moskovan lähiöteollisuuskaupunkina tunnetun Podolskin joukkueesta HC Vitjazista.

- Ajattelin uutta haastetta. Viihdyin tosi hyvin Ruotsissa. Ajattelin, että nyt on aika vaihtaa maisemaa ja päästä vähän haastamaan itseään. Se osui tähän kohtaan aika hyvin, Ortio toteaa.

Ruotsista jäi Ortiolle hyvä maku.

- Hyviä muistoja pääasiallisesti. Siellä tuli tosiaan monta kautta vietettyä. Paljon kavereita, joiden kanssa olen vieläkin yhteydessä.

Podolsk sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Moskovan keskustasta.

- Siellä on aika rauhallista. Siellä on ihmisen ihan hyvä olla, toteaa Ortio.

Venäjänkieltä tarvitaan, jotta Podolskissa pystyisi kommunikoimaan.

- Turulla ei ihan pärjää. Täytyy "veli venäjälläkin" välillä (kommunikoida). Muuten ihan ok, toteaa Ortio.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: