Tiistai 21.5.2019

Miro Heiskanen vaihtoi HIFK:n Dallasiin: "Ei mitää ihmeellisiä ylläreitä ole ollut"

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Miro Heiskanen pelasi viime kaudella Leijonissa sekä olympialaisissa että MM-kisoissa
|

Odotettu ja pelätty kymmenen NHL-ottelun rajapyykki lähestyy Dallas Starsin nuorta puolustajaa Miro Heiskasta. Heiskasella, 19, on vakaa aikomus pysyä ylhäällä.

Tiistaina Heiskanen pelasi ensimmäisen NHL-kautensa kuudennen ottelun. Stars hävisi vieraissa New Jersey Devilsille 0-3.

– Totta kai siihen tähdätään, että saa pelata NHL:ssä niin paljon kuin vaan pystyy. Ihan hyvältä on ainakin tähän mennessä tuntunut. Koitan vaan jatkaa samaa rataa, täytyy pystyä pelaamaan ihan omaa peliä, Heiskanen linjasi Newarkissa kamppailun jälkeen.

Heiskasella on menossa kolmevuotinen ensisopimus. Jos hän pelaa NHL:ssä vähintään kymmenen ottelua, ensimmäinen sopimusvuosi kuluu joka tapauksessa. Toisaalta seuralla on mahdollisuus lähettää alle 10 ottelua pelannut tulokas farmiin, jolloin hänen ensisopimuksensa ”liukuu” eli käytännössä pitenee vuodella.

Heiskasen tapauksessa sopimuksen liu’uttaminen tarkoittaisi Starsille merkittävää rahallista etua etenkin palkkakaton näkökulmasta, koska suomalaispuolustajan seuraava sopimus on varmasti tanakkaa miljoonaluokkaa.

– Ei siitä kymmenen ottelun rajasta käydä valmennuksen tai seurajohdon kanssa mitään ihmeellisempiä keskusteluja. Keskityn vaan omaan tekemiseen matsi kerrallaan, toteaa Heiskanen.

Devils-vierasottelussa Heiskanen kokosi nuoren NHL-uransa toiseksi suurimman jääajan (21.08). Starsilla on nippu kovan luokan taitohyökkääjiä, kuten Jamie Benn, Tyler Seguin ja Aleksander Radulov, mutta kahteen viime otteluun joukkue on osunut ainoastaan kerran.

– Tiedettiin entuudestaan, että kaveri tulee kovaa. Kovalla luistelulla he saivatkin luotua mestoja.

– Pitäisi vaan saada laitettua omista mestoista sisään. Yksi syy voi olla se, että pitäisi vielä enemmän ja kovempaa mennä maalille. Sitä kautta saisimme luotua tilanteita. Nyt ei ole pariin peliin oikein irronnut.

Heiskanen joutui todistamaan kahta Devils-maalia aitiopaikalta. Hänen oma pelinsä painui ensimmäistä kertaa kaksi maalia pakkaselle.

– Vastustaja tuli tosi kovaa, joten ei ollut hirveästi aikaa. Oma pelaaminen tuntui kuitenkin ihan suht hyvältä.

Heiskanen on pelannut hurjasti jääkiekkoa kuluneen vuoden aikana. Viime kauteen mahtuivat Liigan lisäksi niin nuorten MM-kisat, olympialaiset kuin aikuisten MM-kisat. Pakkilupaus vakuuttelee olevansa silti valmis hurjaan NHL-rääkkiin heti tulokaskaudellaan: edessä olisivat 82 ottelua kattava runkosarja ja mahdollisesti pudotuspelit päälle.

– Joo, kyllä sitä sai ihan hyvin levättyä kesällä. Sitten jaksoi treenatakin hyvin.

Heiskanen saapui Pohjois-Amerikkaan jo elokuun puolivälissä. Hän otti osaa Starsin lupaavien pelaajien leirille (development camp) ja vielä varsinaiselle NHL-harjoitusleirille. Mies osasi odottaa, että kaukalon vaihtuessa kapeaksi meno muuttuu.

– Ei nyt oikeastaan mitään ihmeellisiä ylläreitä ole tullut. Kovaa täällä tietysti pelataan, ja vauhti on kova.

– Aika lailla yritän pelata samaa peliä, jollaiseen olen tottunut. En muuta hirveästi mitään. Nopeasti pitää pyrkiä pelaamaan ja avaamaan peliä. Karvaus tulee todella kovaa.

Nuorukaisella on riittänyt kopissa suomenkielistä juttuseuraa. Starsissa pelaavat hyökkääjä Roope Hintz sekä puolustajat Esa Lindell ja Julius Honka.

– Onhan oleminen tietysti vähän erilaista kuin Suomessa. Ihan hyvin olen kuitenkin pärjännyt, ja sitten olen saanut jeesiä muilta suomalaisilta. Ei mitään kauheita ongelmia ole ollut, sanoo Heiskanen ovelasti virnistäen.

– Myös uusi kotikaupunki Dallas on tuntunut kivalta. Hyvät kelit. Olen tykännyt siellä olla, ei valittamista.

Stars varasi Heiskasen viime vuonna NHL:n varaustilaisuuden kolmantena. Tulokaskaudellaan espoolainen on saanut heti merkittävän roolin joukkueessa. Hän kuuluu kokoonpanoon niin yli- kuin alivoimapelissä. Vyöllä on nyt kuusi ottelua ja yksi syöttöpiste.

Haastattelu: Pasi Tuominen, Newark, New Jersey

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: