Sunnuntai 26.5.2019

Mikko Rantanen jatkanut hurjilla tehoilla: "Paremmalta on kyllä tuntunutkin"

  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Jääkiekkoilija Mikko Rantanen on löytämässä sen mahtivirheen, joka nosti hänet NHL:n tehokkaimmaksi suomalaiseksi viime kaudella.

Torstaina Rantasen edustama Colorado Avalanche voitti vieraissa New Jersey Devilsin 5-3. Suomalaishyökkääjä tehoili pisteet 1+3. Ottelun jälkeen Prudential Centerin pukukopissa istui väsynyt mutta onnellinen mies.

– Ihan hyvältä tuntui kyllä heti ottelun alusta asti. Vahva kuusikymppinen pelattiin, Rantanen sanoi.

– Devils pelasi toisessa erässä hyvin, ja olimme silloin vähän varpaillamme. Mutta kolmannessa erässä pelasimme niin kuin pitääkin. Karvasimme, saimme vauhdilla kiekon heidän puolustuksensa taakse ja teimme fiksuja ratkaisuja kiekon kanssa.

Rantanen on takonut seitsemään ottelun peräti 13 tehopistettä (2+11). Enempään koko liigassa on pystynyt vain Toronto Maple Leafsin Auston Matthews (10+6).

– Pyrin siihen, että olisi enemmän malttia kiekon kanssa kuin viime vuonna. Aina täytyy yrittää tehdä se oikea ratkaisu. Se ei tietenkään aina onnistu, sen verran hyviä vastustajia tässä liigassa on.

Rantanen ja ykköskeskushyökkääjä Nathan MacKinnon muodostavat yhden NHL:n parhaista parivaljakoista. Torstaisessa ottelussa toinen laitahyökkääjä Gabriel Landeskog juhli hattutemppua.

– Tietysti auttaa paljon, kun voi pelata kahden näin loistavan pelaajan kanssa vaihdosta toiseen. Hyvät kemiat oli jo viime vuonna. Kaverit ovat tehneet paikoista hyvin maaleja. Kiva nähdä ”Landyn” hattutemppukin, iloitsi Rantanen.

NHL-kausi on pitkä, mutta tärkeitä ovat kalenterivuoden muutkin kuukaudet. Rantaselta sujuivat kesäkuukaudet oivallisesti. Pohjatyö kantaa totisesti hedelmää.

– Treenasin terveenä, ei ollut mitään vammoja koko kesänä. MM-kisojen jälkeen pidin kolme, neljä viikkoa vapaata. Sitten vasta takaisin hommiin. Tosi mukava oli kesällä mennä Suomeen, mutta kiva oli sitten tulla takaisin Pohjois-Amerikkaankin.

– Kesällä yritin painottaa luistelua ja varmaan räjähtävyyttäkin. Tasapainoisuutta piti myös saada lisää. Paremmalta on nyt kyllä tuntunutkin. Ehkä sekin auttoi, että menin jäälle vähän aikaisemmin kuin ennen olen mennyt.

Rantasen jatkosopimus Colorado Avalanchen kanssa ei toteutune ennen ensi kesää. Entinen suurpelaaja ja Avalanchen nykyinen general manager Joe Sakic kertoi äskettäin, ettei neuvotteluja käydä. Samansuuntaiset ovat Rantasen kommentit.

– Kyllä tuossa kesällä jotakin puheita oli, mutta molemmat osapuolet suhtautuvat asiaan aika maltillisesti.

– Onhan tässä seitsemän, kahdeksan kuukautta sopimusta jäljellä, joten hirveä kiire ei ole. Koitetaan nyt keskittyä vain tähän kauteen ja siihen, että päästään joukkueena mahdollisimman pitkälle.

Rantasella, 21, menee jo neljäs kausi NHL-sopimuspelaajana, vaikka ensisopimus oli kolmevuotinen. Syy on se, että ensimmäisellä kaudella Avalanche liu’utti suomalaispelaajan sopimuksen: koska Rantanen pelasi tuolloin alle kymmenen NHL-ottelua, sopimus piteni käytännössä vuodella.

Kuten peliesitykset kertovat, TPS-taustainen Nousiaisten mies on Pohjois-Amerikassa kuin kotonaan.

– Ei oikeastaan enää tule hirveitä yllätyksiä kulttuurissa tai pelikentällä. Alkuun niitä kyllä tuli, kun oli ensimmäinen vuosi farmissa ja sitten ensimmäinen NHL-kausi. Vieläkin tosin tulee uusia areenoita, joilla ei ole koskaan pelannut. Mutta kyllä tähän on jo tottunut ja tietää, mitä odottaa, Rantanen kertoo.

Runkosarjasta Rantasella on vyöllä 171 ottelua ja 131 tehopistettä. Stanley Cupin pudotuspelien vauhdista on kokemusta viime keväältä kuuden ottelun verran. Huippuhetki Suomen maajoukkuepaidassa koitti vuonna 2016, kun Suomi voitti kotikisoissa nuorten maailmanmestaruuden.

Haastattelu: Pasi Tuominen, Newark, New Jersey

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: