Sunnuntai 26.5.2019

Syksyllä julkaistu erinomaisia urheilukirjoja – ei pelkästään Kimi Räikkösestä

Luotu: 
7.11.2018 21:48
  • Kuva: Docpoint
    Kuva
|

Syksy on perinteisesti urheilukirjojen luvattua aikaa. Isänpäivä- sekä joululahjahankinnoissa urheilukirjoilla on perinteisesti paljon menekkiä.

Elokuussa julkaistu Kari Hotakaisen kirjoittama Tuntematon Kimi Räikkönen on jo tehnyt urheilukirjojen myynnin Suomen ennätyksen. 100 000 myydyn kappaleen rajan kirja ylitti jo syyskuussa. Isänpäivän ja joulun alla myyntiluvut varmasti vielä kasvavat.

Mediahuomiossa Kimi Räikkönen -kirja on ollut omassa luokassaan ja moni muu hyvä urheilukirjauutuus onkin jäänyt varjoon. Tänä syksynä julkaistuja huomion arvoisia teoksia ovat Koko Kansan Leijonat, Kekkosen Kisat sekä Lauri Läheltä ja Kaukaa.

Jääkiekkoliiton 90-vuotishistoriikki Koko Kansan Leijonat (Docendo) on neljän historioitsijan, Markku Jokisipilän, Jouko Kokkosen, Kalle Rantalan ja Ossi Viidan, kirjoittama perusteellinen historiikki suomalaisesta jääkiekosta. Kirjassa kerrotaan jääkiekon rantautumisesta Suomeen sekä lajin kehittymisestä Suomen suosituimmaksi urheilulajiksi.

1980-luvun puolivälissä syntyneet ja sitä nuoremmat eivät muista vuosikymmenten tuskaa, jota Leijonien ensimmäisen arvokisamitalin odotus tuotti. Nuorempien on varmasti vaikea uskoa, että vielä 1980-luvulla Leijonat miellettiin luuseriryhmäksi, jonka henkinen psyyke ei yksinkertaisesti riittäisi mitaleille.

Ensimmäisen mitalinsa Leijonat saavutti Calgaryn olympiakisoista 1988. Sen jälkeen Leijonat on voittanut niin paljon mitaleita, että niiden kaikkien muistaminen vaatii jo poikkeuksellisempaa muistikykyä.

Koko Kansan Leijonat on hyvä tarina myös jääkiekosta ja suomalaisen yhteiskunnan muutoksesta vuosikymmenten varrella.

Hannu Pelttarin kirjoittama Urho Kekkosen kisat (Kirjapaja) kertoo Urho Kekkosen suhteesta urheiluun. Ennen pääministeriyttään ja presidenttiyttään Kekkonen tuli tunnetuksi ensin urheilijana ja urheilujohtajana. Urheilupoliittisten asioiden merkitystä Kekkosen kuningastiellä ei voi vähätellä.

Kekkonen käytti urheilua hyväkseen tietysti imagonsa rakennuksessakin ja esiintyi presidenttinä kotimaisissa urheilutapahtumissa usein paikan päällä. Yllättävä fakta kuitenkin on, että olympiakisoissa Kekkonen vieraili presidenttikautensa aikana paikan päällä vain Moskovassa 1980.

Saska Saarikosken koripallotähti Lauri Markkasesta kirjoittama Lauri Läheltä Ja Kaukaa (HS Kirjat) kertaa Markkasen nopean nousun NBA-seura Chicago Bullsiin. Kirja kertoo myös koripallosta ja siihen liittyvästä mediahuomiosta laajemmin Pohjois-Amerikassa ja muuallakin.

Jaa artikkeli: