Maanantai 20.5.2019

Jääkiekon World Cup tulossa 2020 – uusi formaatti suunnitteilla

Luotu: 
12.11.2018 22:03
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

NHL:n ja sarjan pelaajayhdistyksen NHLPA:n järjestämää World Cup-turnausta suunnitellaan vuodelle 2020. Päätös World Cupin järjestämisestä tehtäneen ensi vuoden aikana. Turnauksen toteutuminen riippuu NHL:n ja NHLPA:n työehtosopimusneuvottelujen onnistumisesta.

World Cup on vuosien 1976-91 aikana viidesti pelatun parhaiden pelaajien Canada Cup-turnauksen perillinen. Se on pelattu vuosina 1996, 2004 ja 2016.

Toisin kuin kaksi ensimmäistä World Cupia, joita pelattiin useammassa maassa, pelattiin edellinen World Cup kokonaan Torontossa. Mukana olivat Kanada, USA, Ruotsi, Venäjä, Tshekki ja Suomi sekä nuorten pohjoisamerikkalaispelaajien ja muun Euroopan tähdistöjoukkueet.

Kanada voitti kultaa, mutta turnauksen urheilujuhlalliset piirteet eivät olleet sen kummempia kuin jääkiekon MM-kisoissakaan. Torontossa suuremman huomion varasti paikallisen baseball-seuran Blue Jaysin ottelut New York Yankeesia vastaan ja lisäksi ”fanittoman” Team Europen eteneminen finaaleihin lässähdytti tunnelmaa.

Yhdysvalloissa World Cup ei rikkonut edes miljoonan tv-katsojan rajaa. Tavoitteet olivat korkeammalla.

Mutta turnaus tuotti kuitenkin voittoa kymmenien miljoonien eurojen edestä. Taloudellisesti on siis järkevää jatkaa.

NHL ja NHLPA haluaisivat järjestää turnauksen useammassa eri maassa. Idea on fiksu, koska areenat saataisiin täyteen myös eurooppalaisjoukkueiden otteluissa.

Lisäksi tähdistöjoukkueista luovutaan. Suunnitteilla on puhdas maajoukkueturnaus.

Ajankohta olisi todennäköisesti syyskuussa 2020 ennen NHL-kauden alkua. Turnausformaatista päätetään myöhemmin.

Edelleenkään ei ole tietoa, päästääkö NHL pelaajansa Pekingin 2022 olympialaisiin. Todennäköisesti kyllä päästää, koska Kiinan kokoiselta markkina-alueelta olisi älyvapaata olla sivussa.

Olympialaisista huolimatta kapeassa kaukalossa pelattavalle maailmancupille löytyy kyllä tilausta. Katsojat haluavat nähdä maansa parhaan joukkueen tositoimissa useammankin kuin neljän vuoden välein.

MM-kisabisnestäkään World Cup ei ole aiemmin haitannut. Päinvastoin, jääkiekon MM-kisojen suosio on vain kasvussa, vaikka niitä järjestetään joka vuosi.

Jos World Cup pelataan 2020, voi Suomi saada jalkeille todella kovan ryhmän. Mikko Rantanen, Sebastian Aho ja Patrik Laine alkavat olla parhaassa iässään. Suomesta on putkahtanut viime vuosina myös todella lupaavia puolustajia. Leijonien turnausvoittokaan ei olisi epärealistinen tavoite.

Jaa artikkeli: