Tiistai 21.5.2019

Talviolympiakisojen kriisi syvenee – kisahakijat kaikkoavat

Luotu: 
14.11.2018 12:00
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Kanadan Calgary on vetäytynyt vuoden 2026 talviolympiakisojen hakuprosessista. Asiasta päätettiin kansanäänestyksessä, jossa 56,5 prosenttia äänestykseen osallistuneista Calgaryn suurkaupunkialueen asukkaista äänesti, ettei halua olympialaisia Calgaryyn.

Johannes Virolaista siteeraten todettakoon, että pulinat pois. Calgaryyn ei haluta olympialaisia, vaikka projekti olisi laskelmien mukaan ollut taloudellisesti voitollinen ja tuonut kaupungille paljon julkisuutta, kuten talviolympialaiset toivat Calgarylle 1988.

Vuoden 2026 talviolympialaisia hakevat enää Ruotsi ja Italia. Ruotsissa kisojen keskuspaikkana toimisi Tukholma, missä enemmistä kaupungin asukkaista mielipidetiedustelujen perusteella kuitenkin vastustaa kisoja.

On hyvinkin mahdollista, että kisat myönnetään Italian Milanolle ja Cortina d’Ampezzolle. Äänestystä ei tarvitsisi edes järjestää, kun Italia jäisi kisojen ainoaksi hakijaksi.

Talviolympiakisat ovat lievästi sanottuna kriisissä. Asukkaiden vastustuksen takia kisaprojekteja on kaadettu Sveitsissä, Saksassa, Itävallassa ja Norjassa.

Kansainvälinen Olympiakomitea KOK voi katsoa itseään peiliin. Sotshin 2014 ja Rio de Janeiron 2016 olympialaiset eivät olleet julkisuuskuvaltaan kovinkaan onnistuneita projekteja. KOK:n jäsenet eivät toiminnallaan ole luoneet olympialiikkeelle 2000-luvulla muutenkaan positiivista julkisuuskuvaa.

Ilmastonmuutos vaikuttaa sekin olympialaisten kielteiseen julkisuuskuvaan. Maailma on täynnä olympialaisten jäljiltä käyttämättömiksi jääneitä ruostuvia kisapaikkoja.

Talviolympialaisten järjestämättä jättämisellä ei silti olisi vaikutusta ilmaston lämpenemiseen. Esimerkiksi Formula 1, NHL, KHL tai jalkapallon Mestareiden liiga saastuttavat ympäristöä yhden kautensa aikana yhtä paljon kuin yksittäiset olympialaiset. Ja ilmasto lämpenisi ihmisen toimien takia joka tapauksessa, vaikka urheilu lopetettaisiin kokonaan.

Olympiakisat tarvitsisivat kuitenkin positiivisempaa imagoa. Euroopassa ja nyt Kanadassakin kansalaiset ovat tehneet aika lailla selväksi kielteisen suhtautumisensa talviolympialaisiin. KOK:ssa hälytyskellot soivat.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Saarenmaa

Yllästunturia ei tarvitsisi korottaa kuin vain parisataa metriä, niin Suomessakin voitaisiin kisata alppilajeissa ja talviolympialaiset olisivat varmat. Varmaan suomalainen insinööriosaaminen ja lappilainen hulluus tähän riittää. ;-)