Tiistai 21.5.2019

Suomen futistytöille lohdutuspiste – MM-turnauksen pettymys valmentajien piikkiin

Luotu: 
21.11.2018 00:22
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Suomi päätti urakkansa jalkapallon alle 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa 1-1 -tasapeliin emäntämaa Uruguayta vastaan. Tulos merkitsi, että Suomi sijoittui lohkossaan kolmanneksi ja Uruguay jäi neljänneksi. Molemmille piste jäi turnauksesta ainoaksi.

Suomella oli ensimmäisellä puoliajalla suuria vaikeuksia pelin avaamisen kanssa. Uruguay prässäsi korkealta, kuten Uusi-Seelanti oli tehnyt avausottelussa Suomea vastaan, mutta Suomi selvisi tauolle ilman takaiskumaaleja.

Aino Vuorinen maalasi Suomen toisella puoliajalla 1-0 -johtoon. Uruguay venyi kuitenkin tasatulokseen komealla laukauksella.

Uruguaylla oli paikkoja enemmän kuin Suomella ja se olisi paremmalla viimeistelyllä voinut voittaa 4-1. Toki suomalaisillakin oli muutama paikka, josta olisi voinut laittaa sisään. Dana Leskinen mokasi loppuhetkillä avopaikan.

Uusi-Seelanti, Ghana ja Uruguay tuottivat suomalaisille taktisella puolella paljon vaikeuksia. Marko Salorannan johtama Suomen valmennustiimi reagoi Uutta-Seelantia ja Ghanaa vastaan aika lailla huonosti, mutta Uruguay-ottelussa muutokset toimivat toisen puoliajan alussa hyvin. Johtomaalin jälkeen kunnollista reagointia ei kuitenkaan tullut ja tasoitusta suorastaan tarjottiin Uruguaylle.

Saloranta ja hänen apuvalmentajansa Jonne Kunnas epäonnistuivat MM-turnauksessa aika lailla pahasti. Vastustajia olivat tehneet kotiläksynsä paremmin, eikä Suomi osannut vastata haasteeseen, kun joukkueet pelasivat eri lailla, kuin vastustajat Euroopassa.

Suomen tytöt tekivät myös useita virheitä, mikä kertoi henkisen puolen valmennuksen epäonnistumisesta. Kyseessä ei toki ollut ammattilaisjoukkue, vaan juniori-ikäisistä pelaajista koottu joukkue, mutta MM-turnauksen tuoman lisäjännityksen selättäminen on yksi kilpailutekijä muiden joukossa ja siinä Suomen psyykkinen valmentaja Tatja Holm ehdottomasti epäonnistui.

Jo kisapaikka oli itsessään erinomainen saavutus. Potentiaalia tytöillä kyllä on ja seuraavia haasteita on hyvä rakentaa yhtä isoa kokemusta rikkaampana. Jos MM-kisoihin vielä päästään, olisi valmennusjohdon käytävä tarkasti läpi, mikä Uruguayssa meni Salorannan valmennustiimillä pieleen.

Suomalainen palloilujoukkue on viimeksi nähty kesäolympiakisoissa Moskovassa 1980, jolloin Suomi sai paikan miesten jalkapalloturnaukseen länsimaiden joukkoboikotin takia. Naisten jalkapallosta ei silloin Suomessa juuri puhuttu.
Olympialaisissakin naisten jalkapallo oli ensi kertaa mukana vasta Atlantassa 1996.

Ei ole mikään mahdottomuus, että seuraava suomalainen kesäolympialaisten palloilujoukkue olisi naisten jalkapallomaajoukkue. Pariisissa 2024 tai Los Angelesissa 2028 osa Uruguayssa pelanneista suomalaistytöistä saattaisi pelata olympiatasolla. Taitotasolla kehitys on ollut vakuuttavaa.

Uruguayn MM-turnauksen epäonnistuminen meneekin enemmän Salorannan ja hänen apuriensa piikkiin. Pallonhallintaan perustuvan peli-identieetin kanssa on hyvä ottaa aikalisiäkin, jos vastustajalla on ajatus edellä, eikä hakata päätään seinään.

Jaa artikkeli: