Maanantai 27.5.2019

Koripallon MM-karsinnoissa farssin piirteitä – USA häviää ja Euroopan mestari on jo ulkona

Luotu: 
1.12.2018 14:49
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
    Koripallon Euroopan mestari Slovenia joutui MM-karsintoihin b-joukkueellaan, eikä selviytynyt MM-kisoihin. Myös 2020 olympialaisista Slovenia jäi rannalle.
|

Koripallon MM-kisoihin karsitaan nykyään, kuten jalkapallon MM-kisoihin. Karsintoja järjestetään pitkin kautta, mutta toisin kuin jalkapallossa, eivät parhaat pelaajat ole koripallon MM-karsinnoissa mukana.

Kansainvälinen Koripalloliitto FIBA tiesi hyvin, ettei NBA-pelaajia saataisi MM-karsintoihin kuin kesällä ja alkusyksystä. Sekin oli tiedossa, ettei maailman toiseksi kovin koripallosarja Euroliiga haluaisi muuttaa kausisohjelmaansa maajoukkuepelien ehdoilla.

Euroliiga ei taipunut FIBA:n edessä, joten moni koripallomaa on joutunut MM-karsintoihin b-joukkueillaan. Tilanteesta kärsivät erityisesti Suomen kaltaiset pienemmät koripallomaat, joilla pelaajamateriaali on kapealla pohjalla..

Monessa ottelussa ilman Petteri Koposta tai Lauri Markkasta pelanneella Suomella on yhä teoreettinen mahdollisuus MM-kisoihin, vaikka perjantaina Espoossa tulikin katkera jatkoaikatappio Venäjälle pistein 75-77. Hallitseva Euroopan mestari Slovenia sitä vastoin on jo MM-kisoista ulkona.

Slovenia voitti 2017 EM-kultaa modernilla liikkuvalla joukkueella. NBA:ssa miljoonia tienaavat pelintekijä Goran Dragic ja eurooppalaisen koripalloilun merkittävin lupaus Luka Doncic olivat häikäiseviä.

MM-karsinnoissa Slovenia on joutunut tulemaan toimeen ilman ykkösviisikkoaan, koska parhaita slovenialaispelaajia tienaa makkaraa leipänsä päälleen myös Euroliigassa. Slovenia menetti MM-kisamahdollisuutensa jo ennen karsintojen päätöskierroksia, joten MM-kisoissa Dragicia ja Doncicia ei tulla näkemään.

Karsiutuminen uhkaa myös EM-hopeajoukkue Serbiaa, jolla on NBA:ssa kentällinen pelaajia sekä toinen kentällinen Euroliigassa. Serbia on joutunut MM-karsintoihin totaalisella b-joukkueellaan-

EM-kisoissa loistanutta Latviaakin uhkaa karsiutuminen. Mikäli Latvia ei pääse MM-kisoihin, ei New York Knicksin supetähteä Kristaps Porzingisia eikä maan muitakaan tähtiä nähdä MM-kisoissa.

Yhdysvallat joutuu pelaamaan MM-karsinnoissa joukkueella, jossa ei ole tositoimissa NBA-tähtiä. Karsinnoissa amerikkalaiset ovat hävinneetkin Meksikolle ja Argentiinalle. On mahdollista, ettei Yhdysvallat pääse MM-kisoihin, mikä olisi koripallolle valtava takaisku niin urheilullisesti kuin kaupallisestikin.

Jos Yhdysvallat karsiutuisi MM-kisoista, ei se pääsisi myöskään Tokion 2020 olympiaturnaukseen. Se olisi irvokas tuplafarssi.

FIBA haluaa nostaa maajoukkuekoripallon profiilia. Lajin kannalta se on hyvä asia, mutta ammattilaisurheilu ei ole pelkästään urheilua, vaan valtavaa bisnestä, jossa myös ”ei-urheiluihmiset” rahastavat.

Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann totesi EM-karsintojen alkaessa, ettei Euroliiga aja koripallon etua.

- Pahimmillaan Euroliiga toimii kuin mikäkin suurvalta geopoliittisessa pelissä: jakaa rahoja muutaman hyvä veli -verkostoon kuuluvien kaverien kesken, kalastaa irtopisteitä mielikuvapeleillä, kalistelee aseita erimielisiä vastaan ja siirtelee kansainvälisesti sovittuja rajoja hiljalleen hivuttautuen, Dettmann sanoi viime vuoden syksyllä.

Dettmann muistutti, että maajoukkuekoripallo on Euroopassa kuitenkin lajin ykköstuote.

- Viihdeteollisuudessa on välttämätöntä olla läsnä markkinoilla. Vaikka Euroliiga on kehittynyt viime vuosina tuotteena merkittävästi, esimerkiksi Real Madrid kerää parhaimmillaankin vain kymmenesosan Espanjan maajoukkueen tv-katsojamääristä.

Kansainvälinen Koripalloliitto olisi toki voinut kuitenkin ratkaista asian järjestämällä MM-karsintansa parhaille joukkueille lyhyen jakson aikana ennen NBA:n ja Euroliigan kausien alkamista. Ristiriidat Euroliigan kanssa olivat hyvin tiedossa, eikä nykyisessä tilanteessa ole voittajia.

NBA ei toki häviä mitään ja Euroliigakin häviää aika vähän. Ainoa todellinen häviäjä on maajoukkuekoripalloilu.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: