Keskiviikko 22.5.2019

Salpausselän kisat vältti yleisökadon – suomalaismenestys loi MM-mitaliodotuksia

Luotu: 
11.2.2019 03:07
  • Kuva: EPA / AOP
    Kuva
|

Salpausselän kisat järjestettiin kansainvälisen kalenterin vaatimusten takia tänä vuonna jo helmikuun alussa. Pelättyä yleisökatoa ei kuitenkaan tullut, vaikka takavuosien yleisömääristä tietysti kaukana oltiinkin.

Salpausselän kisoissa oli tänä vuonna 28 000 kävijää, mikä vastasi optimistisia odotuksia. Sunnuntaina hiihdon parisprintin, yhdistetyn ja mäkihypyn henkilökohtaisten kilpailuja seurasi yhteensä 8500 kisavierasta, lauantaina 15 000 ja perjantaina 4 500.

Lauantaina perinteikkäässä iltamäessä katsojia oli enemmän kuin vuosikausiin, jos MM-kisoja ei lasketa. Sunnuntain yleisömäärä oli hienoinen pettymys, sillä suomalaisjännitystä riitti niin hiihdossa, yhdistetyssä kuin mäkihypyssäkin. Kisajärjestäjät ilmoittivat olevansa kuitenkin tyytyväisiä.

– Poikkeuksellisesta ajankohdasta huolimatta Salpausselän kisat vetivät tälläkin kertaa hyvin yleisöä. Suomalaisittain kilpailut menivät todella hyvin, mikä näkyi myös tunnelmassa. Ajoittain vaihtelevista sääolosuhteista huolimatta suorituspaikat olivat koko ajan erinomaisessa kunnossa, ja joukkueet antoivat positiivista palautetta, Salpausselän kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Juha Kolu kommentoi kisajärjestäjien tiedotteessa.

Salpausselän kisojen pääsihteeri Aino-Kaisa Saarinen oli hänkin tyytyväinen.

– Olen erityisen tyytyväinen siihen, että uudet aluejärjestelyt toimivat jopa odotettua paremmin. Sekä urheilijat että yleisö kiittivät huoltoalueen uutta sijaintia, joka mahdollisti sen, että urheilijoita pystyi kohtaamaan aidosti. Hieman jännitin, kuinka uskolliset Salpausselän kisavieraamme löytävät tapahtumamme uutena ajankohtana, mutta hyvinhän he löysivät. Tunnelmahan oli mahtava, Saarinen iloitsi.

Suomalaismenestyskin toi katsojien rahoille vastinetta. Lauantaina Ilkka Herola ja Eero Hirvonen nappasivat parikilpailun voiton. Kaikki maailman parhaat eivät olleet mukana, mutta tulos nostatti suomalaisodotuksia Seefeldin MM-kisojen suhteen.

Parikisassa Hirvonen ja Herola lienevät vahvimmin mukana mitalitaistossa. Tosin mitali edellyttää onnistumista mäkiosuudella, jossa Hirvonen ja Herola ovat tälläkin kaudella olleet epätasaisia.

Sunnuntaina Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola saavuttivat maastohiihdon parisprintissä kolmostilan. Parisprintit kisataan perinteisellä tyylillä myös Seefeldissä, joten suomalaisittain ilmoilla on mitaliodotuksia ainakin miesten puolella.

Antti Aalto sijoittui sunnuntaina mäkikisassa yhdeksänneksi. Suomalaisesta mäkimitalista Seefeldin kisojen suhteen tuskin kannattaa puhua, mutta Aalto on tällä kaudella osoittanut mäkihypyn syöksykierteen pysähtyneen ainakin toistaiseksi.

Maailmancupissa Aalto on sijalla 20. Niin korkealla suomalaisurheilija ei ole ollut cupin pisteissä aikoihin.

Salpausselän kisat järjestetään ensi talvena Kansainvälisen Hiihtoliiton alustavien kalentereiden mukaan 29.2. –1.3. Tämän vuoden tapaan on tarkoitus kisata mäkihypyssä, yhdistetyssä ja maastohiihdossa. Lopullisesti ensi talven maailmancup -kalenterit vahvistetaan toukokuussa.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: