Lauantai 20.4.2019

Suomi syöksykierteessä myös naisten mäkihypyssä

Luotu: 
27.2.2019 23:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Suomi tunnetaan miesten mäkihypyn entisenä suurvaltana, joka romahti hämmästyttävän lyhyessä ajassa. Kymmenisen vuotta arvokisaohjelmassa olleessa naisten mäkihypyssä Suomella ei ole edes loisteliasta menneisyyttä, eikä tulevaisuuskaan näytä hohdokkaalta.

Keskiviikkona Seefeldissä nähtiin suomalaisittain arvokisahistorian toistaiseksi surkein naisten mäkikisa. Susanna Forsström oli 40:s eli varsinaiseen kisaan selvinneistä urheilijoista huonoin.

Kuudensissa MM-kisoissaan hyppäävä ja kahdet olympiakisatkin kokenut Julia Kykkänen petti odotukset pahasti. Hän oli karsinnassa 47:s, eikä siis päässyt mukaan edes varsinaiseen kilpailuun. Kykkästä heikommin suoriutui vain kuusi hyppääjää.

Hämmästyttävää on, että Romaniakin tuottaa Suomea parempia naishyppääjiä. Romanialainen Daniela Haralambie oli kisassa peräti 13:s.

Muuten naisten mäkihyppyä hallitsevat perinteiset mäkimaat. MM-kultaa voitti Norjan Maren Lundby, joka viime talvena vei Pyeongchangissa olympiakullan. Saksan Katharina Althaus leiskautti hopealle ja lajilegenda, Itävallan Daniela Iraschko-Stolz pronssille.

Kykkänen on parin viime kauden aikana taantunut myös apurahojen puutteen takia. Hän joutuu tekemään harjoittelun ohessa siviilitöitä, kun valtiolta ei heru veikkausvoittovaroista kuin 6000 euron apuraha.

Naisten mäkihypyn kärkinimet voivat harjoitella ammattimaisesti. Suomalaisilta onkin turha odottaa menestystä, jos urheilijoiden taloudellista tilannetta ei saada kuntoon.

Forsströmillä ei ole alla riittävästi kansainvälisiä kilpailuja. Hän tarvitsisi lisää tuntumaa koviin kisoihin mennäkseen eteenpäin.

Suomalaisista naisten MM-mäkihyppyyn osallistuivat vain Forsström ja Kykkänen. Naisten joukkuemäki oli arvokisaohjelmassa Seefeldissä ensi kertaa, mutta siihen Suomi ei osallistunut.

Naisten mäkihypyssä ei kilpaile valtavia massoja. Lajissa Suomi voisi saavuttaa menestystä vähäisilläkin panostuksilla, mutta urheilijoiden apurahat ovat jääneet vaatimattomiksi. Veikkausvoittovaroista tukia ei jaella kovinkaan avokätisesti, eivätkä tavalliset yritykset innostu tukemisesta, jos menestystä ei tule.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: