Torstai 27.6.2019

SM-liiga tasoeroissaan KHL:n tiellä – Mestiksestä ei nousta tähtiin

Luotu: 
15.3.2019 14:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Jääkiekon Liigassa kausi päättyi torstaina viideltä joukkueelta. Mikään yllätys ei ollut, että joukossa olivat Vaasan Sport, Mikkelin Jukurit ja Kouvolan KooKoo.

Kun Jokerit päätti kesällä 2013 siirtyä KHL:ään, seurasi Liigassa paniikki. Sarja päätettiin laajentaa 16 joukkueen sarjaksi. Mitään karsintoja ei kuitenkaan järjestetty, vaan uudet seurat valittiin kabinetin kautta.

Syksyllä 2014 Liigassa aloitti Sport, 2015 KooKoo ja 2016 Jukurit. Menestystä nämä joukkueet eivät ole saavuttaneet, mitä ei tietysti ole odotettukaan. Resurssit eivät yksinkertaisesti riitä rahakkaampien seurojen tasolle.

Sportilta tällä kaudella oli jo loistotulos taistella viimeisestä pudotuspelipaikasta viimeiselle runkosarjakierrokselle saakka. Säälipudotuspelipaikka jäi yhden pisteen päähän.

KooKoon sijoitus sarjataulukossa oli 13:s ja Jukureiden 14:s. Taakse jäi vain Porin Ässät, jonka konsepti meni pahasti vihkoon jo syksyllä.

KooKoo ja Jukurit pelasivat odotetulla tasolla. Ässät oli tällä kaudella alisuorittamisessaan oma lukunsa, josta vastuu kuuluu porilaisseurajohdon tunaroinnille.

Suomessa KHL:ää arvostellaan isoista tasoeroista ja ihan oikeutetusti. Mutta SM-liigallakin on peiliin katsomisen paikka. Nykyisellä Liigan toimintamallilla Sportilla, KooKoolla ja Jukureilla ei vain ole resursseja kasata ryhmää, jolla oikeasti voisi taistella Liigassa kärkipäässä.

Tasoerot ovat Liigassa kovat. Esimerkiksi Kärpät, Tappara, HIFK ja TPS ovat resurssiensa puolesta entisiä Mestis-seuroja valtavasti edellä. Ei ole realistista odottaa, että erot kaventuisivat, vaan kehitys näyttää menevän pikemminkin päinvastaiseen suuntaan.

Liigassa on jatkossakin 15 joukkuetta, eikä sarjaa tulla avaamaan. Espoo Bluesin konkurssin myötä 16 joukkueen sarja ei sentään toteutunut. Jos Jokerit päättää lähteä KHL:stä, saataneen Liigaan sitten 16. joukkue.

Suomen kansallisen sarjan toimintaympäristössä 15 joukkueen pääsarja on aivan liian suuri. SM-liiga on Euroopan sarjojen kilpailussa taantunut. Pelaajat saavat enemmän rahaa KHL:stä, Ruotsin SHL:stä, Sveitsin NLA:sta ja jopa Saksan DEL:stä.

12 joukkueen Liiga voisi tarjota urheilullisesti paremman paketin. Tulonjaossakin seurat vahvistuisivat ja Suomeen voisi olla mahdollista saada parempia pelaajia.

Tällaiselle tielle ei kuitenkaan lähdetä. Seurat ajattelevat omaa etuaan ja itse tuotteen etu jää sivuseikaksi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Siili

Suomen maajoukkue ja
Suomalaiset pelaajat kärsivät kasteihin jaetusta liigasta.

Heittopussijoukkueet ovat turhaa painolastia.
Niin pelaajille, katsojille kuin veikkaus pelien pelaajille.
Kuin myös Telia tv.n lätkäpaketeille.

Jääkiekon (pelinä) kehitys hidastuu,
eivätkä pelaajat kehity pelillisesti yhtä hyvin kuin lännessä...
Meren taakse eivät meikäläiset pelaajat kohta enää kelpaa.
Ruotsi osaa tämän paremmin.