Torstai 27.6.2019

Nuoret Kultaleijonat tähdittävät SM-liigan pudotuspelejä

Luotu: 
20.3.2019 13:41
  • Kuva: Pasi Mennander / Leijonat.fi
    Kuva
|

Jääkiekon Liigan puolivälieräsarjat alkavat torstaina ja perjantaina. Tammikuussa Vancouverissa nuorten MM-kultaa voittaneesta Suomen joukkueesta on pelaajia mukana jokaisessa Liigan puolivälieräjoukkueessa.

Merkittävin suosikki Kärpät voitti runkosarjan uudella piste-ennätyksellä. Nuorista Kultaleijonista Kärpissä pelaavat hyökkääjät Aleksi Heponiemi ja Rasmus Kupari. Heponiemi oli runkosarjassa Kärppien toiseksi paras pistemies ja Kupari viidenneksi paras, vaikka he olivat nuorten MM-kisojen takia monesta pelistä sivussa.

Kärpät saa vastaansa puolivälierissä Ilveksen, joka voitti puolivälieräkarsinnoissa SaiPan. Ilveksestä Nuorista Kultaleijonista pelaavat puolustaja Oskari Laaksonen ja hyökkääjä Samuli Vainionpää.

Laaksonen oli puolustajista Ilveksen paras pistemies runkosarjassa. Hänet valittiin myös Suomen A-maajoukkueeseen Ruotsin EHT-turnaukseen ja on jopa ehdolla kevään MM-kisoihin Slovakiaan.

Tapparassa Nuorten Leijonien kultajoukkueen pelaajista kiekkoilee puolustaja Toni Utunen, joka teki Vancouverissa voittomaalin puolivälieräottelussa Kanadaa vastaan. Tapparan haastavasta Lukosta Nuorista Kultaleijonista tositoimissa olivat puolustaja Ville Heinola, hyökkääjä Linus Nyman ja maalivahti Lassi Lehtinen.

Heinola on todennäköinen ykköskierroksen varaus ensi kesän NHL-draftissa. Hän oli 17-vuotiaana MM-kisoissa jo merkittävässä roolissa ja nuorukaista hehkutetaan Pohjois-Amerikassa kovasti.

Pelicansin ja HIFK:n puolivälieräsarjassa kohtaavat Pelicansin Jesse Ylönen ja HIFK:n Anton Lundell. Molemmat hyökkääjät loistivat nuorten MM-kultajoukkueessa.

Jesse Ylönen, vuoden 1995 MM-kultaleijonan Juha Ylösen poika, suunnannee tämän kauden jälkeen Montreal Canadiensin harjoitusleirille. Lundell lienee puolestaan NHL:n kärkivarauksien joukossa kesällä 2020.

TPS:n merkittävin tähti on nuorten MM-kullan ratkaisseen maalin tehnyt Kaapo Kakko. Ellei ihmeitä tapahdu, varattaneen Kakko ensi kesänä NHL:ään kahden parhaan joukossa.

Runkosarjassa Kakko oli TPS:n paras maalintekijä. Hän teki 22 maalia.

TPS:n puolivälierävastustajan HPK:n riveissä pelaa Nuorista Kultaleijonista Valtteri Puustinen. Tällä kaudella Puustinen vakiinnutti paikkansa Liigassa.

Nuorten pelaajien merkittävää peliaikaa Liigassa avittaa Liigan palkkatason jääminen jälkeen KHL:stä, Ruotsin SHL:stä ja Sveitsin NLA:sta. Liigan heikentynyt kansainvälinen asema palvelee suomalaisen jääkiekkoilun pelaajakehitystä. Kovan luokan aikuispelaajia on Liigaan tarjolla vähemmän ja nuoret suomalaiset saavat enemmän peliaikaa.

Ei ole väärin väittää, että vuoden 2014, 2016 ja 2019 Nuorten Leijonien maailmanmestaruuksia edes auttoi suomalaispelaajien kokemus Liigassa miesten peleistä.

Jaa artikkeli: