Torstai 23.5.2019

Mystinen sairaus tappaa ammattifutaajia

Luotu: 
10.11.2008 14:44
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Italiassa tutkitaan entisiä ammattijalkapalloilijoita vaivaavaa mystistä hermostosairautta, joka on tappanut 1970-luvulta lähtien kymmeniä.

Tuoreimpana tapauksena on entinen AC Milanin hyökkääjä Stefano Borgonovo, 44, jonka raportoidaan kärsivän liikehermoja rappeuttavasta ALS-taudista. Asiasta kertovan brittilehti The Timesin mukaan Borgonovon pyörätuolista tietokoneavusteisesti kertoma ilmoitus järkytti Italiaa, missä ammattipelaajia palvotaan.

Asiantuntijat ovat ymmällään epidemian edessä. Yhden teorian mukaan parantumaton sairaus voisi johtua nurmikentillä käytettävistä myrkyistä. Toinen teoria väittää, että syy on dopingissa, ja kolmas lajin aiheuttamissa fyysisissä vammoissa, jotka johtuvat vuosien aikana kasaantuvista pallon puskemisista tai taklauksista.

-Totuus on, ettemme tiedä, Italian ykkösasiantuntija, neurologi Adriano Chio, sanoo Timesille.

Amyotrofinen lateraaliskleroosina eli ALS:nä tunnettu tauti aiheuttaa etenevää rappeutumista liikehermosoluissa, jotka ohjaavat lihasten toimintaa. ALS iskee yleensä potilaisiin, joista useimmilla, 90–95 prosentilla, ei ole mitään tautiin viittaavaa perhehistoriaa.

Sairauden etenemisnopeus on yksilöllistä. Tavallinen jäljellä oleva elinikä sairauden toteamisesta on 3–5 vuotta. Kuuluisa fyysikko Stephen Hawking on sairastanut ALS:ia poikkeuksellisen pitkään, jo vuodesta 1963.

Chion tutkimusten mukaan Italiassa pelanneet ammattilaiset sairastuvat ALS-tautiin seitsemän kertaa todennäköisemmin kuin muut. Erityisen suuri riski on keskikenttäpelaajilla, mahdollisesti siksi, että heitä taklataan paljon.

Vuodesta 1973 lähtien ALS-tautiin on kuollut 41 Italian liigassa pelannutta ammattilaista. Uhrien joukkoon lukeutuvat muun muassa entinen Genoan kapteeni Gianluca Signorini, joka kuoli 42-vuotiaana vuonna 2002 sekä entinen Comon keskikenttämies Adriano Lombardi, joka menehtyi viime vuonna 62-vuotiaana.

Muutkin Euroopan jalkapallomaat, ottavat Italian tutkimuksista mallia. Britanniassa maan jalkapalloliitto on jo ilmoittanut, että tutkimukset voidaan aloittaa. Espanjassa ja Ranskassa jalkapallon ja ALS-taudin linkeistä ollaan vielä täysin tietämättömiä.

Wikipedian mukaan on arvioitu, että Suomessa kaiken kaikkiaan ALS:ista kärsii tällä hetkellä 450–500 henkilöä, ja uusia tapauksia havaitaan vuosittain noin 120–140.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

semi

usko millaisia seurauksia myöhemmin voi seurata, ollaahan sitä kovasti ihmetelty myös Nhl pelaajien syöpä tapauksia. Eiköhän se ole niin että Doupingista voi joutua maksaan todella kovan hinnan, terveys voi romahtaa hetkessä kun aika koittaa liian aikaisin, normaaliin elämään verratuna ilman doupingia.

Sitten harrastavat tätä vielä joukolla nykyään kuntosaleilla, tietäen miten homma menee ja uskoen vakaasti että homma ei mene niin.

EdisPearl

miettinyt tuota samaa, jääkiekkoilijoiden syöpäsairauksia. Olen itse ajatellut, että kaukalojäässä on jotain sellaista "ainetta", joka saattaa aiheuttaa syöpää.

Tämä on aikatavalla samanlainen asia. Jotain täytyy jossain olla pahasti vialla, koska tuollainen ALS:iin sairastuneiden jalkapalloilijoiden määrä on kyllä liian suuri pelkäksi sattumaksi.

Olisikohan syynä juuri nuo nurmen myrkyt? Voisi hyvinkin olla.

-EP-

discurs

Näin tästä aiheesta dokumentin vuosia sitten. Siinä sairastuneet haastateltavat italo-pelaajat kertoivat, että ennen pelejä annettiin kourallinen pillereitä ja ne vedettiin eikä kyselty. Keskikenttämiehien sairastumisen selittäisi suurempi douppaus; juuri he juoksevat eniten kentällä.

1234

Epäilen dopingaineita ja muita kasvuhormoneja: mistä otettu, saatu, synteettistä jne. Pitäisi siis tutkia, mistä dopingaineista tulee vakavia sivuvaikutuksia. Tekopyhyys tappaa ainakin italian futiksessa, kyllähän nhl:ssä ja monissa ammattilaisliigoissa käytetään dopingia, vaikka sitä ei myönnetä. Tämä suuri itsensä rääkkäys urheilussa ei voi olla myöskään tervettä.