Sunnuntai 19.11.2017

Usain Bolt on maailman nopein!

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.8.2012 23:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Usain Bolt on 100 metrin valtias Lontoossa.
|

Jamaikan Usain Bolt voitti Lontoon olympialaisissa 100 metrin finaalin sunnuntai-iltana selvästi eli hän on maailman nopein mies. Kello pysähtyi aikaan 9,63, joka on toiseksi nopein koskaan juostu aika. Bolt itse on maailmanennätyksen haltija.

Toiseksi tuli saman maan Yohan Blake ajalla 9,75. Kolmanneksi sijoittui Yhdysvaltain Justin Gatlin ajalla 9,79. Kisan taso oli aivan poikkeuksellinen.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vesa Kauhajärvi

8 vuotta sitten Ateenassa Gatlin voitti ajalla 9:85, Francis Obikwelu hopeaa 9:86 ja Maurice Greene pronssia 9:87. Ennen sitä kisaa ajalla 9:87 ei ikinä oltu hävitty yhtäkään kilpailua. Miesten pikajuoksun taso on Boltin aikana koventunut tolkuttomasti, muidenkin ansiosta. Kertooko se harjoitusmenetelmien parantumisesta, dopingin tehostumisesta vai mistä, en todellakaan tiedä mutta numerot kertovat kylmät faktat.

Teppo Vanamo

Oikeastaan se kertoo välineiden parantumisesta. Ratojen pinnotteiden ja jalkineiden kehitys huippuunsa alkoi reilut kymmenen vuotta sitten. Kun hiilinanotekniikka saadaan kunnolla pelittämään, ajoista rapisee vielä muutama kymmenys helposti. Onko tällä mitään tekemistä urheilun kanssa, on sitten ihan toinen juttu.

Katselin tuossa viikko sitten Ritolan juoksua: http://www.youtube.com/watch?v=IFVCYEAX69s, ja mieleen putkahti pieni aate. Laitetaan nämä nykyiset juoksulajien nopeimmat sen ajan piikkareihin ja märälle hiilimurskalle juoksemaan. Olisi nimittäin kiva vertailla aikoja...

Olen aikoinaan käynyt Virenin Lassen kanssa lenkillä, tosin Lasse juoksi sen lenkin enimmäkseen takaperin, kun me muut yritettiin saada sitä kiinni. Arvaa harmittiko! Mutta kaikkihan on niin suhteellista, korkeushypyssä Lasse hävisi ;D

Loppukaneetiksi: http://www.youtube.com/watch?v=Tt8c3iTpoY4&feature=related. Ihan puhdas luonnontuote, ei ainuttakaan synteettistä molekyyliä ja hakkaa Boltin ajat pehmeällä hiekalla puolimetrisessä heinikossa mennen tullen.