Keskiviikko 16.1.2019

SM-valmentajan palkkakiista: Lasku veronmaksajille

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.5.2009 13:38
  • Kuva: Creative Commons / zentolos
    Kuva

Team Componentan ex-valmentajalle Eero Nikkariselle on korvattu 15 200 euroa veronmaksajien rahaa jo toista vuotta kestävässä oikeusriidassa. Lohjan käräjäoikeus tuomitsi tammikuussa seuran taustaorganisaation Oy Högfors Basket Ab:n maksamaan Nikkariselle 60 000 euroa vahingonkorvauksia.

Ensimmäiset korvaukset Nikkariselle maksoi toukokuussa kuitenkin Palkkaturva. Sen myöntämä 15 200 euron korvaus on suurin summa, mitä Palkkaturva voi maksaa.

Team Componentaa pyörittävä KaU-Basket ry ei suostu loppuja korvauksia maksamaan. Korvaukset kuuluvat yhdistyksen mukaan osakeyhtiö Högfors Basketille, joka toimi joukkueen taustaorganisaationa. Se ajautui konkurssiin jo ennen kuin tammikuussa päätöksen saanut oikeudenkäynti kunnolla alkoi.

Yhdistyksessä vastuuhenkilöt ovat kuitenkin samat kuin osakeyhtiössäkin. Nikkarisen mielestä KaU-Basketin kuuluu maksaa sen taustaorganisaationa toimineelle yhtiölle tuomitut korvaukset.

Jäljellä Nikkarisen mukaan kaksi vaihtoehtoa.

- Joko mennään käräjille uudestaan KaU-Basketin kanssa tai sitten poliisi toteaa rikoksen ja korvausvastuu siirtyy, Nikkarinen sanoo Uudelle Suomelle.

Harmittavana hän pitää tilannetta etenkin Suomen Koripalloliiton kanssa. Liitto nimittäin linjasi jo vuonna 2001, että sopimukset on tehtävä yhdistysten eikä taustaorganisaatioiden, kuten Högfors Basketin kanssa.

”Ei voi olla, että veronmaksajat rahoittavat huonosti hoidettua urheilubisnestä”

- Tästä liitto ei kuitenkaan julkisesti kerro, Nikkarinen huomauttaa.

Syy linjaukseen löytyi Topon, Hongan ja HNMKY:n taustayhtiöiden 1990-luvun lopun konkursseista. Tuolloin joukkueiden pelaajien palkat joutui maksamaan Palkkaturva.

- Koripallopiireissä vitsaillaan, että Töölön Kisahallin katossa pitäisi roikkua BC Palkkaturva eikä BC ToPo joukkueen silloisten mestaruuksien vuoksi.

- Ei voi olla, että veronmaksajat rahoittavat huonosti hoidettua urheilubisnestä. Kyllä opetusministeriön avustusta nauttivan yhteisön tulisi pitää itse huoli toimintansa ja alaistensa seurojen puhtaudesta ilman Palkkaturvan apua, Nikkarinen sanoo.

Koripalloliitto on Nikkarisen mielestä halunnut pitää näppinsä erossa myös jo toista vuotta käytävästä oikeusriidasta.

- He sanoivat helmikuussa ottavansa kantaa asiaan vasta kesällä, kun liigalisensseistä neuvotellaan uudestaan, Nikkarinen kertoo.

Näin ei tule koskaan tapahtumaan. Team Componenta putosi koripallon SM-liigasta. Nikkarinen arvelee, että Koripalloliitto ennakoi tätä jo aiemmin keväällä.

Team Componentan jatko on Nikkarisen mukaan epäselvä. Hän pitää mahdollisena, että KaU-Basket ry lopettaa toimintansa.

- Nyt kolmen viikon ajan, kun muut joukkueet ovat ilmoitelleet pelaajahankinnoista, Team Componentalla on ollut hiljaista kuin huopatossutehtaalla.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli: