Sunnuntai 20.1.2019

Legenda elää: He ratkaisivat MM-kullan Suomelle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.12.2013 11:21
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Olli Jokinen (kuvassa) ja Niklas Hagman ratkaisivat MM-kullan Pikkuleijonille 16 vuotta sitten.
|

Jääkiekkofanit keskittyvät Tapaninpäivästä lähtien seuraamaan alle 20-vuotiaiden MM-turnausta, jossa maailman kovimmat NHL-lupaukset ottavat mittaa toisistaan. Suomi ei näissä kekkereissä ole viime vuosina juhlinut. Pikkuleijonien viimeinen mitali on kahdeksan vuoden takaa, kun Tuukka Rask ja kumppanit voittivat 2006 pronssia.

Kultaa Suomi on voittanut nuorten MM-kisoissa kahdesti. 1987 Pikkuleijonat auttoi kultamitaleille Neuvostoliiton ja Kanadan joukkotappelu, joka saatiin taltutettua vain sammuttamalla jäähallista valot. Neuvostoliitto ja Kanada diskattiin turnauksesta ja Suomi julistettiin voittajaksi.

Täysin ansaitusti Suomi on voittanut nuorten MM-kultaa kotikisoissa 1998. Se on myös ainoa kerta, kun Suomi on voittanut minkään ikäluokan maailmanmestaruuden Suomen maaperällä.

Alle 18-vuotiaat ovat voittaneet Suomessa vain EM-kultaa. A-maajoukkue ei ole saavuttanut kotikisoissaan yhtäkään mitalia.

Suomi ei lähtenyt kisoihin suosikkina

Suomella ei ollut 16 vuoden takaisissa kotikisoissaan juuri paineita. Ennen vuotta 1998 Suomella oli ollut nuorten MM-kisoissa yhdeksän vuoden mitaliton putki. Hannu Kapasen valmentamaa joukkuetta ei pidetty suosikkina ja harva odotti ryhmältä edes mitalia.

Kuopion Krutoviksi pilkattu Olli Jokinen oli aloittanut kauden 1997-98 NHL:ssä Los Angeles Kingsissä, josta hänet passitettiin kuitenkin Suomeen kehittymään. HIFK:ssa Jokinen herätti kyseenalaista mainetta ylimielisellä käytöksellään. Ainakin median mielestä, joka otti Jokisen sylkykupikseen.

Jokista pilkka ei näyttänyt häiritsevän, vaan pelit kulkivat. Jokinen oli nuorten MM-joukkueen itseoikeutettu kapteeni ja hän toikin ryhmään valtavasti johtajuutta.

Suomi aloitti kisat edellisenä keväänä valmistuneella Hartwall-areenassa joulupäivänä 1997 ja kaatoi Kanadan sensaatiomaisesti 3-2. Kanada oli voittanut viisi edellistä mestaruutta ja oli myös Suomen turnauksen suurin suosikki.

Toisessa ottelussaan Suomi voitti Saksan 5-0 ja jatkopaikka varmistui upealla 4-3 –voitolla Ruotsista, jota tähdittivät Sedinin kaksoisveljekset. Tshekkiä vastaan Suomi pelasi 5-5 –tasapelin ja varmisti lohkovoiton.

Puolivälieränsä Suomi pelasi uudenvuodenaattona Kazakstania vastaan murskaten vastustajansa peräti 14-1. Hämeenlinnan Rinkelinmäellä pelattu ottelu muistetaan irvokkaana näytelmänä. Kazakstan luovutti ensimmäisessä erässä ja maksaneet katsojat saivat vastinetta rahoilleen ainakin maalien muodossa.

Vuosi vaihtui ja 2. tammikuuta 1998 tuli Hartwall-areenassa vastaan Sveitsi. Tuolloin Sveitsin juniorikiekko oli lähtenyt kovaan nosteeseen, eikä menestys ollut sattumaa. Turnauksen paras maalivahti David Aebischer piti Suomea tiukoilla, mutta Pikkuleijonat voitti 2-1.

Ikimuistoinen finaali

Loppuottelu pelattiin Hartwall-areenassa 3. tammikuuta 1998. Vastaansa Suomi sai Venäjän.

Toisen erän lopulla Dmitri Vlasenkov maalasi venäläiset 1-0 –johtoon. Päätöserässä Suomi lisäsi painetta ja Pasi Puistola laukoi Pikkuleijonat Pasi Petriläisen syötöstä tasoihin.

Hyytävä jännitysnäytelmä eteni jatkoajalle. Ykkösketju Niklas Hagman – Olli Jokinen – Eero Somervuori pelasi hurmiossa. Jokinen laukoi kohti maalia ja kiekko ohjautui Hagmanista sisään. Suomi voitti mestaruuden. Venäjän maalivahti Denis Hlopotnov purskahti itkuun.

Hartwall-areenassa oltiin hurmiossa. Suomi oli tehnyt mahdottomasta mahdollisen. Kiekkojuhlat jatkuivat Helsingin yössä kylmästä säästä huolimatta aamuun asti.

Pukuhuoneessa sikaria poltellut Olli Jokinen oli saanut lempinimen päällikkö. Hänellä oli syytäkin uhoamiseen. Olihan hän ratkaissut maailmanmestaruuden.

Jokinen valittiin kisojen parhaaksi hyökkääjäksi ja pistepörssissä hän sijoittui toiseksi Yhdysvaltojen Jeff Farkasin jälkeen. Keväällä Jokinen sai vielä lisää juhlittavaa hänen tehtyään HIFK:n mestaruuden ratkaisseen maalin finaalisarjassa Ilvestä vastaan.

Katso video legendaarisesta MM-finaalista.

 Missä he ovat nyt?

Seuraavassa katsaus vuoden 1998 maailmanmestarijoukkueen myöhempiin vaiheisiin:

Maalivahdit:

Mika Noronen: Pelasi NHL:ssä 2000-06 ja torjui 2004 Suomen ykkösvahtina MM-kisoissa. Edustanut Tapparaa, HIFK:ta, JYPiä ja Lukkoa. Kokemusta on myös Venäjältä ja Ruotsista. Pelaa nykyisin Sveitsissä Davosin joukkueessa

Niklas Bäckström: Siirtyi 2006 NHL:ään Torinon olympiahopean jälkeen voitettuaan Kärpissä kaksi Suomen mestaruutta. Nousi Minnesota Wildin ykkösvahdiksi. Oli voittamassa olympiapronssia Vancouverissa 2010. MM-kisoissa Bäckström oli voittamassa pronssia 2008.

Puolustajat:

Timo Ahmaoja: Pelasi SM-liigassa vuoteen 2003 saakka edustaen JYPiä, Lukkoa, KalPaa, HIFK:ta, Pelicansia, HPK:ta ja SaiPaa.

Marko Kauppinen: Pelaa nykyisin SM-liigassa KalPassa. Edustanut myös Jokereita, TPS:ää,ja Tapparaa. Pelannut myös Ruotsissa.

Tomi Källarsson: Pelasi vuoteen 2007 asti. Edusti HPK:ta, Ilvestä, Bluesia ja JYPiä. Pelasi myös Ruotsissa ja Italiassa.

Ilkka Mikkola: Voittanut uskomattomat kahdeksan Suomen mestaruutta, joista kolme TPS:ssä, yhden Jokereissa ja neljä Kärpissä. Edustaa nykyisin Lukkoa

Pasi Petriläinen: Pelasi vuoteen 2010. Edusti SM-liigassa Tapparaa, TPS:ää ja Ilvestä. Pelasi myös Ruotsissa ja Sloveniassa.

Pasi Puistola: Janne Ojasen ja Niko Kapasen ohella ainoa suomalaispelaaja, joka on voittanut sekä nuorten (U20) että miesten maailmanmestaruuden. Puistola oli vuoden 2011 kultaa voittaneessa Leijonaryhmässä. Edustaa nykyisin Tapparaa. Pelannut myös Ilveksessä ja Ässissä. Kokemusta on lisäksi Ruotsista ja KHL:stä.

Ari Vallin: Pelaa hyvää kautta Kärpissä. Vallin on vuosien varrella edustanut myös Tapparaa, HPK:ta, Jokereita, HIFK:ta ja Bluesia. Pelannut myös Ruotsissa, Venäjällä, Tshekissä ja Yhdysvalloissa AHL-liigassa. Voittanut neljä Suomen mestaruutta, joista yhden Jokereissa ja HIFK:ssa sekä kaksi Kärpissä.

Hyökkääjät:

Olli Ahonen: Pelasi SM-liigassa vuoteen 2006 ja voitti HIFK:ssa 1998 Suomen mestaruuden. Edusti myös JYPiä ja Bluesia. Lopetti uransa olkapäävamman takia.

Johannes Alanen: Voitti Tapparassa Suomen mestaruuden 2003 ja edusti seuraa 2005 asti. Sen jälkeen pelasi JYP:ssä, Bluesissa, TPS:ssä ja Ilveksessä. Käväisi myös Unkarissa ennen kuin siirtyi Mestikseen 2009.

Toni Dahlman: Pelasi 22 NHL-ottelua Ottawassa 2001-03. Edusti SM-liigassa Jokereita, Ilvestä, Lukkoa ja Kärppiä. Pelannut myös Ruotsissa, Sloveniassa, Saksassa ja Itävallassa. Viime kaudella pelasi Kazakstanissa.

Teemu Elomo: Voitti TPS:ssä kolme Suomen mestaruutta 1999-2001. Sen jälkeen edusti Bluesia. Pelannut myös Ruotsissa ja nykyisin pelaa Tanskassa.

Niklas Hagman: MM-finaalin ratkaisseen maalin tehnyt Hagman pelasi 2001-12 yhteensä 800 NHL-ottelua. Parhaalla kaudellaan Torontossa 2008-09 hän nakutti 82 ottelussa 41 tehopistettä. Leijonissa Hagman on ollut mukana olympiakisoissa kolme kertaa ja on voittanut hopeaa Torinossa 2006 sekä pronssia Vancouverissa 2010. Oli mukana myös 2004 toiseksi sijoittuneessa World Cup –joukkueessa.

Olli Jokinen: Päällikkö on ainoa suomalaispelaaja Teemu Selänteen ja Jari Kurrin lisäksi, joka on tehnyt NHL:ssä yli 300 maalia. Kaudella 2006-07 hän nakutti Floridassa 82 ottelussa 91 tehopistettä. NHL-ura jatkuu yhä, mutta epäonnekseen Jokinen ei ole päässyt dollariliigassa menestyviin seuroihin. Jokinen on edustanut Suomea kolmessa olympiaturnauksessa ja voittanut Torinossa 2006 hopeaa ja Vancouverissa 2010 pronssia. Hän oli 2004 World Cupin hopeajoukkueessa ja MM-kisoissa hän on saavuttanut kaksi hopeaa sekä kolme pronssia.

Kari Kalto: Voitti HIFK:ssa Suomen mestaruuden 1998. Pelasi vuoteen 2007 saakka, jolloin joutui lopettamaan olkapäävamman takia. HIFK:n jälkeen Kalto edusti Bluesia.

Niko Kapanen: Pelasi 415 ottelua NHL:ssä 2001-08 Dallasissa, Phoenixissa ja Atlantassa. 2001 oli voittanut TPS:ssä SM-kultaa. Leijonissa Kapanen oli voittamassa mitalit Torinossa ja Vancouverissa. Hän oli mukana myös World Cupin hopearyhmässä. Kapanen oli voittamassa MM-kultaa 2011 ja on Janne Ojasen sekä Pasi Puistolan ohella ainoa nuorten (U20) ja miesten MM-kullan voittaja.

Jyrki Louhi: Pelasi vuoteen 2011 asti ja voitti HPK:ssa SM-kultaa 2006. Edusti AIK:ta ja Jokereita. HPK on nostanut Louhen pelipaidan numero 9:n kattoon.

Timo Seikkula: Ura SM-liigassa päättyi 1999, kun KalPa putosi pääsarjatasolta. Pelannut Mestiksessä, Ruotsin alasarjoissa ja Ranskan pääsarjassa.

Eero Somervuori: Jokisen ja Hagmanin ketjussa pelannut Somervuori on tehnyt pitkän uran Suomessa ja Ruotsissa. Käväisi myös kokeilemassa AHL:ssä. Voittanut SM-kultaa Kärpissä 2005. Seuroina SM-liigassa ovat olleet myös Jokerit, HPK ja HIFK, jota nykyisin edustaa.

Tomek Valtonen: Kultajoukkueen nuorin pelaaja kiekkoili Jokereissa vuoteen 2009 asti ja voitti kultaa 2002. Pelannut myös Ilveksessä ja Södertäljessä. Olkapäävamma päätti uran 30-vuotiaana 2010. Toimii nykyisin Jokereiden päävalmentajana.

Timo Vertala: Pelasi vuoteen 2009 edustaen JYPiä, Tapparaa, Jokereita ja Ruotsissa HV 71:tä. Käväisi myös kokeilemassa AHL:ssä 2001-02.  Työskentelee nykyisin varainhoitoyhtiössä.

Jaa artikkeli: