Maanantai 20.5.2019

Olympiahistoriaa, Oslo 1952: Suomen hiihtäjät räjäyttivät pankin

Luotu: 
27.12.2013 18:17
|

Faktakulma

Oslon 1952 talviolympiakisojen mitalitaulukko

Norja 7 – 3 – 6 =16
USA 4 – 6 – 1 =11
Suomi 3 – 4 – 2 =9
Saksa 3 – 2 – 2 =7
Itävalta 2 – 4 – 2 =8
Kanada 1 – 0 – 1 =2
Italia 1 – 0 – 1 =2
Britannia 1 – 0 – 0 =1
Hollanti 0 - 3 – 0 =3
Ruotsi 0 – 0 – 4 =4

Talviurheiluhullu Norja oli toista maailmansotaa edeltäneiden talviolympiakisojen menestynein maa. Norjaan ryhdyttiin puuhaamaan talvikisoja jo 1935, mutta toinen maailmansota ja natsien miehitys jäädyttivät projektin vuosikausiksi. Viimein 1952 Norja sai talviolympiakisat Osloon ja tapahtumasta tulikin menestys.

Aiemmat talviolympiakisat olivat olleet suhteellisen pienimuotoisia tapahtumia Garmisch-Partenkirchenin 1936 natsipropagandakisoja lukuun ottamatta, mutta Oslon kisat olivat koko Norjan suuri ponnistus. Kaupungissa kisat näkyivät ja kuuluivat. Kisahuuma oli aistittavissa koko Norjassa.

Kisat avasi prinsessa Ragnhild. Kuningas Haakon VII joutui jäämään avajaisista pois Englannin kuninkaan Yrjö VI:n hautajaisten takia. Ragnhildista tuli ensimmäinen olympiakisat avannut nainen.

Edellisistä talvikisoista sotarikostensa takia pannassa olleet Saksa ja Japani saivat osallistua Oslon kisoihin. Kuitenkaan itäsaksalaisia urheilijoita ei nähty Saksan joukkueessa, jonka piti edustaa molempia Saksoja. Poliittiset erimielisyydet olivat liian syvät.

Neuvostoliitto osallistui olympiakisoihin ensi kertaa Helsingin kesäkisoissa 1952. Oslon talviolympialaisissa sosialistisen jättivaltion urheilijoita ei vielä nähty.

Naishiihtäjät ensi kertaa mukana, Suomelle kaikki mitalit

Oslossa naiset saivat hiihtää ensi kertaa kilpaa olympiatasolla. Naisten ohjelmassa oli 10 kilometrin kilpailu. Se olikin suomalaisten juhlaa suomalaisten saavutettua ensimmäisen kolmoisvoittonsa talvikisojen historiassa.
Lydia Wideman hiihti kympillä voittoon, Mirja Hietamies toiseksi ja Siiri ”Äitee” Rantanen kolmanneksi. Jos Oslossa olisi järjestetty naisten viestikisakin, olisi Suomi lähes varmasti ottanut siinä voiton.

Suomalaiset juhlivat miesten hiihdossakin. Veikko Hakulinen voitti 50 kilometrin kisan ja Eero ”Hämytsaaren isäntä” Kolehmainen otti hopeaa. Hakulisen voittoaika oli legendaarinen 3.33,3.
18-kilometrillä suomalaisten kultajuhlat esti Norjan Hallgeir Brenden. Tapio Mäkelä otti hopeaa ja Paavo Lonkila pronssia.

Suomi voitti myös miesten viestin. Kultajoukkueessa hiihtivät Heikki Hasu, Paavo Lonkila, Urpo Korhonen ja Tapio Mäkelä.

Hasu oli kisojen menestyneimpiä urheilijoita voitettuaan yhdistetyssä hopeaa. Samassa lajissa Hasu oli voittanut St. Moritzissa kultaa. Olympiamenestyjistä tuli Suomessa kansallissankareita ja 1960-luvulla Hasu toimi Maalaisliiton sekä Keskustan kansanedustajana.

Wideman ja Suomen viestijoukkue saavuttivat kultamitalinsa samana päivänä 23. helmikuuta 1952. Se onkin yksi menestyksekkäimmistä päivistä suomalaisessa olympiahistoriassa.

Wideman päätti lopettaa uransa Oslon olympiakisojen jälkeen 32-vuotiaana. Hän toimi aktiiviuransa jälkeen Suomen Hiihtoliiton liittovaltuuston jäsenenä ja Tampereen Pyrinnön hiihtäjien huoltajana.

Oslon olympiakisojen hiihtomenestyksen myötä maastohiihdosta tuli Suomen seuratuimpia urheilulajeja. Asemansa suomalaiskansalisesti merkittävänä lajina kilpahiihto säilytti Lahden 2001 dopingskandaaliin saakka.

Norja kisojen menestynein maa

Suomi saavutti Oslon kisojen kaikki yhdeksän mitaliaan hiihtolajeista. Kisojen menestynein maa oli Norja, joka voitti peräti seitsemän kultaa. Arnfinn Bergmann jatkoi Norjan kultaputkea mäkihypyssä ja Simon Slåttvik palautti Norjan kultakantaan yhdistetyssä Hasun rikottua Norjan kultaputken 1948.

Kisojen menestynein urheilija oli norjalaispikaluistelija Hjalmar Andersen, joka voitti neljästä pikaluistelumatkasta kolme. Vain 500 metrillä norjalaiset jäivät vaille kultaa Yhdysvaltojen Ken Henryn otettua voiton.

Kisojen alppilajit järjestettiin Norefjellissä ja Rödkleivassa Oslon lähettyvillä. Menestynein alppihiihtäjä oli Yhdysvaltojen Andrea Mead-Lawrence, joka voitti sekä naisten pujottelun että suurpujottelun. Norjan Stein Eriksen voitti miesten suurpujottelun ja otti pujottelussa hopeaa. Pujottelun kullan vei syöksylaskun hopeamitalisti Itävallan Othmar Schneider.

Olympiaperheeseen palannut Saksa voitti molemmat kelkkailut. Andreas Ostler oli ykkönen sekä kahden että neljän hengen rattikelkkailussa.

Miesten taitoluistelussa kullan voittanut Yhdysvaltojen Dick Button teki historiaa. Hän onnistui ensimmäisenä kolmoishypyssä arvokisoissa.

Jääpallo näytöslajina, Ruotsille pientä lohtua

Oslon kisojen jääkiekkokullan voitti Kanadaa edustanut Edmonton Mercurys –joukkue. Yhdysvallat sijoittui hopealle ja Ruotsi pronssille.

Suomi oli ensi kertaa mukana olympiakisojen jääkiekossa ja sijoittui seitsemänneksi voitettuaan Saksan 5-1 ja Norjan 5-2. Leijonien olympiadebyytistä kerrotaan enemmän Uuden Suomen olympiahistoriasarjan seuraavassa osassa.

Jääpallo oli Oslon olympialaisissa näytöslajina kolmen maan otettua osaa turnaukseen.Suomi voitti jääpallossa Norjan 3-2, mutta hävisi Ruotsille 0-4. Kun Norja oli voittanut Ruotsin 2-1, ratkaistiin loppujärjestys maalierolla. Ruotsi voitti, Norja oli toinen ja Suomi kolmas.

Ruotsi ei voittanut Oslossa yhtään kultamitalia. Jääpalloturnauksen voitto toi sinikeltaisille pientä lohtua, mutta näytöslajin voittoa ei laskettu viralliseksi olympiavoitoksi.

Naisten 10 kilometriä, Suomen kolmoisvoitto:

Oslon olympiakisojen avajaiset:

Dick Button onnistuu kolmoishypyssä:

Faktakulma

Oslon 1952 talviolympiakisojen mitalitaulukko

Norja 7 – 3 – 6 =16
USA 4 – 6 – 1 =11
Suomi 3 – 4 – 2 =9
Saksa 3 – 2 – 2 =7
Itävalta 2 – 4 – 2 =8
Kanada 1 – 0 – 1 =2
Italia 1 – 0 – 1 =2
Britannia 1 – 0 – 0 =1
Hollanti 0 - 3 – 0 =3
Ruotsi 0 – 0 – 4 =4

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Kangas

"Norjaan ryhdyttiin puuhaamaan talvikisoja jo 1935, mutta toinen maailmansota ja natsien miehitys jäädyttivät projektin vuosikausiksi."

Miksi puhutaan aina natseista. He olivat saksalaisia. Suomessakin oli kaksi divisioonaa saksalaisia ei natseja. Haloo toimittaja!

Toisaalta länsi haluaa ettei Saksa ollut sodassa vaan natsit. Kuka uskoo?