Keskiviikko 16.1.2019

Muistatko tämän Suomi-”klassikon”? – Kun Leijonat voitti 19-2...

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.1.2014 09:41
|

Jääkiekko on nykypäivänä Suomen ehdoton ykköslaji. Paljon on tapahtunut 1950-luvun jälkeen, jolloin jääkiekkoa ei pidetty Suomessa huippu-urheiluna. Olympiajääkiekkoon Suomi oli ansainnut paikkansa pelaamalla, mutta Suomen Olympiakomitea ei ollut jääkiekkoilijoiden kisamatkalle suopea.

Leijonat saivat Suomen urheiluherroilta vihreää valoa olympiamatkaan ensi kertaa Oslon kisoihin 1952. Siinä turnauksessa Suomi oli seitsemäs. Cortinan 1956 olympiakisoihin Leijonia ei päästetty, vaikka kisajärjestäjiltä paikka olisi herunut. Edellisvuoden MM-kisojen yhdeksäs tila ei Suomen ”olympiaherrojen” mielestä ollut olympiamatkan arvoinen.

Squaw Valleyn 1960 talviolympiakisoihin Suomen jääkiekkomaajoukkue sai matkustaa, vaikka kisat olivat kaukana Kaliforniassa saakka. Leijonien kisamatkalla oli vastustajansa, mutta pitkien keskustelujen kiekkoilijat saivat kisalippunsa. Edellisvuoden MM-kisoissa Tshekkoslovakiassa Suomi oli sijoittunut kuudenneksi ja nousujohteinen tulostaso johti myönteiseen päätökseen.

Siihen aikaan jääkiekko oli Suomessa täyttä amatööritouhua. Harjoittelu ei ollut kovinkaan järkevästi organisoitua. Jäähalleja tai tekojääratoja ei ollut. Sääolot määräsivät harjoitteluaikataulut ja kesällä peruskuntoa ja pelitaitoja haettiin jalkapallopeleistä.

Squaw Valleyn kisat järjestettiin vuoristossa korkeassa ilmanalassa. Suomen joukkue matkusti kisapaikalle aivan kisojen aattona, eikä korkeaan ilmanalaan ollut aikaa sopeutua.

Moni Keski-Euroopan kiekkomaa jäi pois korkeiden matkakulujen takia ja vuoden 1960 olympiakiekkoon osallistui vain yhdeksän maata. Joukkueet jaettiin kolmeen kolmen joukkueen lohkoon, joiden kunkin kaksi parasta eteni loppusarjaan. Lohkojumbot passitettiin lohdutussarjaan.

Suomi pelasi avausottelunsa Neuvostoliittoa vastaan, joka oli avauspelissään lyönyt Saksojen yhdistetyn joukkueen 8-0. Suomen Neuvostoliitto tyrmäsi 8-4.

Saksa sai valmistautua Suomi-otteluun kahdella lepopäivällä, kun Suomi joutui pelaamaan Saksaa vastaan heti seuraavana päivänä Neuvostoliitto-pelin jälkeen. Tottumattomuus korkeaan ilmanalaan teki Leijonille tepposensa ja Saksa voitti 4-1.

Suomi joutui pelaamaan alemmassa loppusarjassa Japanin ja Australian kanssa. Kisaohjelma oli armoton ja Suomi joutui heti alkusarjan jälkeen pelaamaan kaksi peliä kahdessa päivässä. Leijonilla oli siis neljä perättäistä ottelua neljänä päivänä!

Australian Suomi voitti 14-1, mutta Japani-ottelussa Leijonat oli hapoilla. Tuloksena oli häpeällinen 6-6 –tasapeli.

Suomessa pilkkanimellä ”Tyynenmeren sarja” –kutsuttua lohdutussarjaa pelattiin kahden kierroksen verran.

Yhden lepopäivän jälkeen Suomella oli taas pelit perättäisinä päivinä. Japanista saatiin revanssi lukemin 11-2 ja toisen Australia-ottelun Suomi voitti 19-2. Se on Suomen suurinumeroisin voitto jääkiekossa olympiakisoissa. MM-kisoissa ennätys on vuodelta 1947, jolloin Leijonat tyrmäsi Norjan 20-1.

Leijonia ei juuri kannustettu kisapaikalla eikä kotimaassakaan.

– Koko ajan aisti sen, että olimme hiihtäjien ja muiden rinnalla kisajoukkueessa lähes ulkopuolisia. Emme me tosin mainettakaan hankkineet, sillä olimme vasta seitsemänsiä. Kisamenestyksemme kuuluukin maajoukkuehistorian vitseihin. Olimme alemmassa loppusarjassa yhdessä Japanin ja Australian kanssa, siitä nimi Tyynenmeren sarja, muistelee Suomen pelaaja Juhani Wahlsten muistelmakirjassaan Juuso – aikaansa edellä.

Leijonat pelasi kuusi peliä seitsemässä päivässä. Tahti oli kova, mutta viihteellekin ehdittiin. Joukkue ehti kisamatkalla tutustua lähistöllä Nevadan osavaltion puolella sijainneeseen Las Vegasin tyyppiseen Renon pelikaupunkiin. Valmistautuminen ainakin Japani- ja Australia-otteluihin jäi vajanaiseksi, kun vastustajat olivat selvästi heikompia.

Tyynenmeren sarjan voittaja Suomi sijoittui turnauksessa seitsemänneksi. Japani oli kahdeksas voitettuaan Australian 13-2 ja 11-3. Australia teki kisoissa kymmenen ja päästi 87 maalia!

Video, Japanin ja Australian ottelu:

USA:n unohdettu ihme

Loppusarjassa Neuvostoliitto ei ollut rautaa, kuten oli ollut neljä vuotta aiemmin Cortinassa. Yhdysvallat pelasi kansallistunteen tuomassa hurmiossa ja Kanadaa edustanut Kitchener-Waterloo Dutchmen –joukkue, johon oli lisätty muutamia amatööripelaajia muista joukkueista, halusi revanssia Cortinan tappiostaan.

Neuvostoliitto jäi Ruotsin kanssa 2-2 –tasapeliin ja menetti mahdollisuutensa kultaan hävittyään USA:lle 2-3 ja Kanadalle 5-8. USA vei kultamitalit voitettuaan Kanadan 2-1.

Jääkiekon olympiavoittoa juhlittiin railakkaasti Squaw Valleyssa kisapaikalla ja ottelut televisioitiin Yhdysvalloissa, mutta kansallista hurmosta kulta ei siellä aiheuttanut. Toisin kävi 1980 Lake Placidissa, kun USA:n yliopistojoukkue vei kultaa päihitettyään Neuvostoliiton. Sitä voittoa kutsutaan nimellä ”Miracle on the Ice” ja Squaw Valleyn kulta ristittiinkin myöhemmin ”Forgotten Miracleksi”.

USA:n 1960 kultapelaajista Jack McCartan ja Tommy Williams pelasivat myöhemmin NHL:ssä. Bill Christian sai julkisuutta 1980, kun hänen poikansa Dave Christian oli mukana Miracle on the Ice –joukkueessa. 1960-kultajoukkueessa pelasi myös Daven setä Roger Christian.

Kanadan hopeajoukkueen pelaajista Bobby Rousseau voitti Montreal Canadiensissa neljä Stanley Cupia. Harry Sinden tuli myöhemmin tutuksi Kanadan NHL-tähtien 1972 Summit Series-ottelusarjan valmentajana Neuvostoliittoa vastaan. Sinden teki myös merkittävän uran Boston Bruinsin seurajohtajana.

Euroopan jääkiekko oli vielä Squaw Valleyssa Pohjois-Amerikkaa jäljessä Neuvostoliitto pois luettuna. Tshekkoslovakia sijoittui turnauksessa neljänneksi ja Ruotsi viidenneksi. Kaikki loppusarjaottelunsa hävinnyt Saksa oli kuudes.

Turnauksen pistepörssin voitti Kanadan Fred Etcher, joka seitsemässä ottelussa nakutti pisteet 9+12=21. Paras suomalainen Raimo Kilpiö oli kuudes tehoillaan 9+3=12.

Olympiajääkiekko pelattiin 1960 Blyth -ulkoilma-areenalla. Vuonna 1983 areena purettiin. Areenalle oltiin rakennettu katto, joka ei kestänyt lumen painoa. Nykyisin areenan paikalla sijaitsee Squaw Valleyn hiihtokeskuksen pysäköintialue. Vieressä sijainneet olympiakisojen hyppyrimäetkin on purettu.

Video, USA – Neuvostoliitto:

Saman ottelun tv-lähetys:

Suomen joukkue Squaw Valleyn 1960 olympiajääkiekossa:

Juhani Lahtinen, Esko Niemi, Yrjö Hakala, Raimo Kilpiö, Erkki Koiso, Matti Lampainen, Esko Luostarinen, Pertti Nieminen, Kalevi Numminen, Heino Pulli, Kalevi Rassa, Teppo Rastio, Jouni Seistamo, Seppo Vainio, Juhani Wahlsten, Jorma Salmi, Valto Soini.

USA:n kultajoukkue:

Roger Christian, William Christian, Robert Cleary, William Cleary, Eugene Grazia, Paul Johnson, John Kirrane, John Mayasich, John McCartan, Robert McVey, Richard Meredith, Rodney Paavola, Lawrence Palmer, Weldon Olson, Edwyn Owen, Richard Rodenheiser, Tommy Williams.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: