Tiistai 18.9.2018

Leijonien ikäero: Selänne pelasi olympiakiekkoa ennen joukkueen nuorimman syntymää

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.1.2014 17:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Teemu Selänne on Suomen jääkiekkomaajoukkueen vanhin pelaaja. Joukkueen nuorimmat eivät olleet syntyneet, kun Selänne jo pelasi arvokisoissa. Arkistokuvassa Selänne pelaamassa Slovakiaa vastaan 2010.

Leijonien päävalmentaja Erkka Westerlund on luonnehtinut Sotšin olympiajoukkuettaan kolmen sukupolven joukkueeksi. 

Pelaajien ikähaitari on 25 vuotta. Teemu Selänne pelasi Albertvillessa 1992 olympiakiekkoa kolme ja puoli vuotta ennen Aleksander Barkovin syntymää.

Westerlund valmentaa Leijonia olympiakisoissa toista kertaa. Edellisellä kerralla Torinossa 2006 joukkueen valitseminen oli helpompaa. Silloin ikähaitari oli vain 13 vuotta Selänteen oltua vanhin ja 1983 syntyneen Jussi Jokisen nuorin.

– Torinon joukkueen tiesin suunnilleen jo edellisenä kesänä ja ne kokoonpanot oltiin silloin jo pitkälti suunniteltu. Meillä oli silloin yhtenäinen ikäluokka, joka pitkään oli pelannut yhdessä. Pelaajilla oli hyvin paljon yhteistä historiaa, kommentoi Westerlund.       

– Tämä joukkue on enemmän tällainen kolmen sukupolven joukkue ja pelaajat ovat paljon laajemmalla, Westerlund jatkoi viitaten myös KHL-liigan vahvistumiseen ja Suomen maajoukkuepelaajien suuntaukseen sinne.

Seuraavassa luonnehdinta Suomen olympiajoukkueen pelaajista:

 

Maalivahdit:

Tuukka Rask

Yksi maailman parhaista maalivahdeista. Pitkälti Raskin ansiota oli Boston Bruinsin selviytyminen viime kaudella Stanley Cupin finaaleihin. Lienee Suomen ykkösmaalivahti.

Rask voitti Bostonissa Stanley Cupin 2011, mutta oli silloin Tim Thomasin varamiehenä. Suomen nuorten maajoukkueessa Rask torjui pronssia 2006. Hän oli silloin Suomen merkittävin pelaaja.

 

Antti Niemi

Voitti Chicago Blackhawksissa Stanley Cupin 2010 ja torjui silloin ykkösmaalivahtina. NHL:n palkkakaton rajoitusten myötä joutui siirtymään mestaruuden jälkeen San Jose Sharksiin, jossa on yhä ehdoton ykkösmaalivahti.

Niemi ei ole pelannut Leijonissa arvoturnauksissa. Lienee Sotshissa kakkosvahdin roolissa ja pelannee joko Itävaltaa tai Norjaa vastaan.

 

Kari Lehtonen

Oli 2000-luvun alussa maailman lupaavin maalivahti. Atlanta Thrashers varasi hänet 2002 numerolla kaksi. Urakehitys ei ollut aivan odotetunlainen, mutta on viime vuosina pelannut Dallas Starsissa vahvasti. Dallasin ykköstorjuja lienee Sotshissa kolmosvahdin roolissa.

Lehtonen torjui Suomelle MM-hopeaa 2007 ykkösvahtina. Hän pysäytti välierissä isäntämaa Venäjän. World Cupissa 2004 Lehtonen oli kakkosmaalivahtina. MM-kisat 2012 hän joutui jättämään kesken loukkaantumisen takia.

 

Puolustajat:

Kimmo Timonen

Leijonien puolustuksen henkinen liideri on mukana olympialaisissa viidettä kertaa. Sanoi Vancouverin voittoisan pronssipelin jälkeen osallistuvansa Sotshin kisoihin viiden prosentin mahdollisuudella. Viisi prosenttia toteutui.

Philadelphia Flyersissa pelaava Timonen on pelannut kahdesti NHL:n All-Star –ottelussa ja kahdesti hänet on valittu All-Star –kentälliseen. Stanley Cupin finaaleita hän oli häviämässä Flyersin kanssa 2010 Chicagolle.

Timonen, 38,  on voittanut Leijonissa seitsemän arvokisamitalia, joista kolme olympiakisoissa Naganossa, Torinossa ja Vancouverissa. Ikä voi painaa ja nähtäväksi jää, miten Timosen luisteluvauhti riittää isossa kaukalossa maailman parhaita vastaan. NHL:ssä pienemmässä laatikossa luistelutaito on ollut Timosen vahvuus.

 

Sami Salo

Leijonien vanhin puolustaja täyttää syksyllä 40. Tampa Bay Lightningissa pelaava Salo on tällä kaudella kärsinyt loukkaantumisista. Salolla on ollut Suomen kovin laukaus, joka on auttanut Leijonat menestykseen useammassa turnauksessa. Hänen lämäreistään ja rannelaukauksistaan tarvittaisiin maaleja Sotshissakin.

Timosen tavoin Salo tulee päättämään maajoukkueuransa Sotshissa. Salolla on olympiamitali Torinosta ja Vancouverista. Hopeaa hän on saavuttanut myös MM-kisoista 2001 ja World Cupista 2004.

 

Sami Lepistö

Lepistö, 29, oli viime vuosikymmenellä Suomen suurin pakkilupaus, mutta NHL:ssä kunnollista läpimurtoa ei tullut. Hän siirtyi 2012 KHL-liigaan pelaten nykyisin Avtomobilist Jekaterinburgissa.

Viime vuoden MM-kisoissa Lepistö muodosti Juuso Hietasen kanssa Leijonien parhaan pakkiparin. He pelannevat yhdessä Sotshissakin.

Lepistö oli voittamassa MM-kultaa Bratislavassa 2011 ja olympiapronssia Vancouverissa 2010. Hänellä on lisäksi tilillään MM-pronssi vuodelta 2008 ja nuorten MM-pronssi vuodelta 2004.

 

Juuso Hietanen

Hietasta ei koskaan varattu NHL:ään. Hän oli voittamassa HPK:ssa SM-kultaa 2006 ja tie on vienyt Ruotsin kautta KHL:ään. Nykyisin hän pelaa Torpedo Nizhny-Novgorodissa.

Hietanen ampuu oikealta ja hän täydentää hyvin Lepistöä. Heistä tulee Leijonien toinen pakkipari ylivoimalla toisen ollessa Timonen-Salo. Arvoturnauskokemusta Hietasella on kaksista viimeisistä MM-kisoista.

 

Lasse Kukkonen

Kärppien puolustaja on jakanut mielipiteitä, mutta fakta on, että hän on Suomen parhaita puolustajia ja ansaitsee paikkansa olympiajoukkueessa. Kuluva kausi SM-liigassa on ollut Kukkoselta erittäin hyvä. Kukkonen on vahva pukukoppipelaaja ja viime vuoden MM-kisoissa hän oli kapteenina.

Kukkonen on pelannut urallaan 159 NHL-ottelua Chicagossa ja Philadelphiassa. Leijonissa hän on voittanut MM-kultaa 2011 sekä olympiamitalit Torinossa ja Vancouverissa.

 

Ossi Väänänen

Jokereiden perusvarmalla puolustajalla riittää kokemusta. Hän turvaa selustan ja käynnistää peliä tehokkaasti. Fyysisyyttä löytyy kiitettävästi.

Väänänen pelasi NHL:ssä 2000-09. Yhden KHL-kauden jälkeen hän teki paluun Jokereihin 2010 kymmenen vuoden tauon jälkeen. Väänänen oli voittamassa MM-kultaa 2011. Olympiakisoissa hän on ollut mukana Salt Lake Cityssa 2002.

 

Sami Vatanen

Aikoinaan Vatanen ilmoitti lapsena mummolleen pelaavansa Teemu Selänteen kanssa NHL:ssä ja olympialaisissa. Hän piti lupauksensa.

22-vuotiaan JYP-kasvatin NHL-ura on käynnistynyt ailahtelevasti. Tällä kaudella hän on joutunut pelaamaan pari farmiotteluakin ja voi jäädä olympialaisissa varamiehen rooliin. Leijonissa Vatanen on ollut mukana MM-kisoissa 2010.

 

Olli Määttä

Harva olisi uskonut, että Määttä lyö itsensä läpi Pittsburgh Penguinsin kovassa joukkueessa 19-vuotiaana. JYP-kasvatti valmisti itsensä NHL:ään kahden kauden aikana Kanadan junioriliigoissa. NHL-velvoitteiden takia nuorten MM-kisat jäivät Määtältä väliin.

Määttä lienee olympiajoukkueen seitsemäs puolustaja. Mielenkiintoista on nähdä, miten Westerlund ja pakkeja peluuttava Hannu Virta antavat hänelle vastuuta.

 

Hyökkääjät:

Teemu Selänne

Kuudennet olympiakisat edessä. Teemu sanoi jo Torinossa 2006 Venäjää vastaan pelatun voittoisan välieräottelun jälkeen, ettei pelaisi enää maajoukkueessa. 2011 hän kuittasi utelut Sotshin kisoista toimittajien fantasiaksi. 

Selänteen kausi Anaheimissa on ollut takkuisa. 43 vuotiaana ikä painaa, eikä maaleja ole syntynyt entiseen malliin. Tietysti on mahdollista, että Selänne säästää paukkujaan viimeisellä kaudellaan olympialaisiin ja NHL:n pudotuspeleihin.

 

Mikko Koivu

Leijonien ehdottoman ykkössentterin olympiamatka on epävarma jalkaleikkauksen takia. Hänen uskotaan toipuvan kuitenkin helmikuun alussa ennen Sotshin turnausta.

Saku Koivun jäätyä olympiakisoista pois, toimii Mikko Koivu Leijonien kapteenina ja tuo vahvaa johtajuutta. Hän on samassa roolissa seurajoukkueessaan Minnesota Wildissa, jota on edustanut koko NHL-uransa ajan 2005 lähtien. Epäonnekseen Koivu on joutunut pelaamaan NHL:ssä keskitasoisessa seurassa.

Maajoukkueessa Koivu oli MM-kultajoukkueen kapteenina 2011. Hän on voittanut myös kaksi olympiamitalia (Torinon hopea, Vancouverin pronssi), MM-hopeaa ja kaksi MM-pronssia. Koivu oli myös 2004 World Cupissa toiseksi sijoittuneessa Leijona-ryhmässä.

 

Tuomo Ruutu

Mikko Koivun vanha tutkapari on saavuttanut Koivun kanssa menestystä mm. Vancouverin olympialaisissa ja Bratislavan kultajoukkueessa. Koivun kanssa Ruutu on ollut voittamassa MM-mitaleita myös 2006, 2007 ja 2008. 

Miehet tekivät yhteistyötä jo nuorten MM-kisojen hopeajoukkueessa 2001.

NHL:ssä Ruudun kymmenen vuotta jatkunutta uraa ovat haitanneet loukkaantumiset. Kuluva kausi Carolina Hurricanesissa on ollut vaatimaton. Koivu haluaa Ruudun silti tutkaparikseen.

 

Jussi Jokinen

Pittsburgh Penguinsissa Jokinen on syttynyt uuteen loistoon. Hän on vakiinnuttanut paikkansa kovassa joukkueessa. Jokinen on Suomen parhaita maalintekijöitä, joka kykenee ampumaan suoraan syötöstä. Tarvittaessa hän kykenee pelaamaan sentterinäkin.

Jokinen oli voittamassa Torinossa 2006 olympiahopeaa. MM-kisoissa hän on voittanut pronssia 2006 ja 2008.

Jukka Jalonen sai 2010 melkoisen älynväläyksen ja jätti Jokisen Vancouverin olympiajoukkueesta rannalle. Se oli omituinen päätös Suomen pelaajamateriaalia ajatellessa.

 

Olli Jokinen

Päällikkö oli tyytymätön rooliinsa Vancouverin olympiajoukkueessa. Voittoisan pronssiottelun jälkeen hän ilmoitti lopettavansa maajoukkuepelit.

Westerlundin palattua päävalmentajaksi päätti Jokinen palata maajoukkueeseen. Hänen kokemuksestaan on Sotshissa apua ja nyt Jokinen on valmiina astumaan rooliin kuin rooliin. Mahdollisesti Jokinen pelaa kolmosketjun sentterinä.

Jokisen lisäksi suomalaisista ovat NHL:ssä tehneet yli 300 maalia vain Teemu Selänne ja Jari Kurri. Jokisen kohtalona on vain ollut pelata aina huonossa seurassa.

Maajoukkueessa Jokinen voitti nuorten MM-kultaa kapteenina 1998. Hänellä on tilillään myös kaksi MM-hopeaa ja kolme pronssia sekä World Cupin hopea. Olympialaisissa Jokinen pelaa neljättä kertaa. Tilillä on hopeaa Torinosta ja pronssia Vancouverista.

 

Valtteri Filppula

Tampa Bay Lightningin sentteri pelaa erinomaista kautta. Häntä kannattaisi peluuttaa sentterinä Sotshissakin. Vancouverin olympialaisissa Filppula pelasi laiturina Mikko Koivun ja Tuomo Ruudun kanssa. Sotshissa Filppula sopisi kakkosketjuun ruokkimaan Teemu Selännettä.

Vancouverin pronssi on Filppulan ainoa nuorten arvokisamitali. Nuorten MM-kisoissa hän on voittanut kaksi pronssia (2003, 2004). Detroit Red Wingsissä Filppula voitti Stanley Cupin 2008.

 

Mikael Granlund

Vuoden 2011 MM-kisojen ilmaveivisankaria peloteltiin kultakisojen jälkeen mäkihyppääjä Toni Niemisen kohtalolla. Ensimmäinen NHL-kausi olikin vaatimaton, mutta tällä kaudella on kulkenut lupaavasti, vaikka loukkaantuminen toikin peleihin taukoa.

Granlundia peluutettiin viime vuoden MM-kisoissa sentterinä. Sotshissa hänet laitettaneen laituriksi. Luistin kulkee hyvin ja Granlund, 21, kykenee ratkaisemaan, jos rinnalla on Mikko Koivun, Valtteri Filppulan, Olli Jokisen tai Petri  Kontiolan kaltainen sentteri.

 

Lauri Korpikoski

Phoenix Coyotesin luottomies on hyvä kahden suunnan pelaaja. Tekee kiekottomana pelaajana tarvittavaa likaista työtä, jolla maalipaikkoja saadaan avattua. Viime vuoden MM-kisoissa yhteispeli kulki hyvin Granlundin kanssa.

Korpikosken kautta ovat häirinneet loukkaantumiset. Parhaalla NHL-kaudellaan 2010-11 hän nakutti 79 ottelussa 40 pistettä.

Nuorten MM-kisoissa Korpikoski, 27, voitti pronssia 2006. Aikuisten arvokisamitalit puuttuvat.

 

Aleksander Barkov

Tapparan legendana tunnetun Venäläisen jääkiekkoemigrantin poika varattiin Florida Panthersiin viime kesänä numerolla kaksi. Barkov oli jo 17-vuotiaana Tappara paras hyökkääjä ja nyt hän on 18-vuotiaana Panthersin ykkössentteri. Westerlund valitsi hänet olympialaisiin vakuututtuaan näkemästään NHL:ssä parin viime viikon aikana.

Barkovilla on arvokisakokemusta vain nuorten MM-turnauksista. Sotshissa hän voi vähäisen kokemuksensa takia jäädä varamieheksi.

 

Petri Kontiola

Kontiolasta piti tulla Chicagon kakkosketjun sentteri 2007. Valmentaja muutti suunnitelmia. ”Konnan” NHL-ura jäi 12 otteluun ja kahden AHL-kauden jälkeen hän siirtyi tienaamaan miljoonia KHL:ään.

Viime kaudella Kontiola vei ykkössentterinä Tsheljabinskin Traktorin KHL-finaaleihin, joissa takkiin tuli Moskovan Dynamolta. MM-kisoissa Kontiola esitti välillä huikaisevia otteita. Hän oli Leijonien ykkössentteri. Ne esitykset toivat paikan olympiajoukkueeseen, jossa Kontiolalle auennee paikka nelosketjun sentterinä kahden suunnan pelaajana.

Kontiola on voittanut Suomen paidassa MM-hopeaa 2007. Nuorten MM-pronssia hän saavutti 2004. Bratislavan kultajoukkueeseen hän ei päässyt loukkaantumisen takia.

 

Leo Komarov

Viron Narvasta Suomeen jo pikkulapsena muuttanut Komarov löi itsensä läpi Ässien hopeajoukkueessa 2006. KHL:ssä hän voitti Moskovan Dynamossa mestaruuden 2012. Viime kaudella hän pelasi Toronto Maple Lefsissa, mutta toivottua pienempi peliaika ja Dynamon tarjoama suurempi palkka saivat hänet palaamaan Moskovaan.

Komarov on fyysinen voimahyökkääjä, joka sopisi mihin ketjuun tahansa tekemään likaista työtä. Hän pelannee nelosketjussa Petri Kontiolan kanssa.

Komarov oli voittamassa Leijonissa MM-kultaa Bratislavassa 2011. Nuorten MM-kisoissa hän saavutti pronssia 2006.

 

Antti Pihlström

Todella nopea luistelija esiintyi edukseen 2008 MM-kisoissa pronssia voittaneessa Leijona-joukkueessa. Sen jälkeen hän on voittanut MM-kultaa Bratislavassa 2011. Tällä vuosikymmenellä Pihlström on ollut MM-kisojen vakiovieras.

Pihlströmin NHL-ura jäi 54 otteluun 2007-09. Nykyisin hän pelaa KHL:ssä Salavat Julajev Ufassa. Siellä hän tekee samaa likaista työtä kuin Leijonissa. Pihlström on hyvä kahden suunnan hyökkääjä ja alivoimapelaaja. Todennäköisesti hän pääsee nelosketjuun Kontiolan ja Komarovin rinnalle.

 

Jori Lehterä

Todennäköisesti Saku Koivun kieltäytyminen toi Lehterälle paikan olympiaryhmään. Karjala-turnauksessa Lehterä ei mitenkään vakuuttanut. Hän on isokoinen pelaaja, joka menee vahvasti maalille, mutta maaotteluissa hän on ollut ratkaisupaikoissa hidas.

Paremmin pelit ovat kulkeneet Sibir Novosibirskissä. KHL:n pistepörssissä Lehterä on kärkipäässä. Viime kesänä hän torjui St. Louis Bluesin NHL-sopimuksen, kun Novosibirskistä tarjottiin enemmän rahaa.

Lehterä aloittanee kisat varamiehen roolissa. Arvoturnaus on hänelle aikuisten tasolla vasta toinen. MM-kisoissa hän oli mukana 2010.

 

Juhamatti Aaltonen

Aaltonen oli junnuikäisenä suuri lupaus, mutta ei ilmeisesti tehnyt riittävästi työtä ja urakehitys polki Kärpissä paikallaan, vaikka tillille tulikin kaksi Suomen mestaruutta. Kaudella 2009-10 ura lähti Pelicansissa uuteen nousuun ja sitä kautta aukeni paikka MM-kisoihin, joissa Aaltonen on ollut mukana 2010, 2011 ja 2013. Bratislavassa tuloksena oli kultaa.

NHL-seurat ovat olleet Aaltosesta kiinnostuneita, mutta neuvottelut eivät ole tuottaneet tuloksia. Tällä hetkellä Aaltonen pelaa Kärpissä.

Aaltonen on mielialapelaaja. Parhaimmillaan hän on mahtava maalintekijänä, mutta esitykset ailahtelevat välillä pahasti. Westerlund paljasti valinneensa Aaltosen, koska tämä on ollut Kontiolalle loistava tutkapari.

Mahdollisesti Aaltonen aloittaa olympiaturnauksen Lehterän kanssa varamiehenä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit