Maanantai 18.2.2019

16 vuoden tauko päättyi: Niskaset ovat Suomen tulevaisuus

Jaa artikkeli:
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kultamitalisti Iivo Niskanen ja hänen siskonsa Kerttu nousivat kertaheitolla Suomen hiihdon ykkösnimiksi.
|

Suomen maastohiihto palasi kultakantaan Sotshin olympiakisoissa 16 vuoden tauon jälkeen. Naganossa 1998 voittaja oli Mika Myllylä. Nyt kirkkaimman mitalin toivat pariviestistä Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi.

Suomen maastohiihtäjät nappasivat Sotshista yhteensä kolme mitalia. Naiset toivat kaksi hopeaa, jotka tulivat viestistä ja pariviestistä.

Henkilökohtainen mitali karttoi suomalaisia. Iivo Niskanen jäi perinteisen 15 kilometrillä vain 0,2 sekuntia pronssista. Aino-Kaisa Saarinen oli kahdesti lähellä mitalia. Saarinen jäi yhdistelmäkilpailussa pronssista 2,1 ja perinteisen 10 kilometrillä 2,0 sekunnin päähän.

Saarinen kasvatti olympiamitalimääränsä jo viiteen. Hän muodosti Kerttu Niskasen kanssa pariviestin kaksikon. He ottivat hopeaa myös ”normaalista viestist” Krista Lähteenmäen ja Anne Kyllösen kanssa.

Kerttu Niskanen kirjautti henkilökohtaisista kilpailuista sijat 7, 8 ja 4. Paras sijoitus tuli vapaan tyylin 30 kilometrin matkalta.

Saarinen oli kuitenkin Suomen paras naishiihtäjä Sotshissa. Juuri ennen olympiakisojen alkua 35 vuotta täyttänyt Aikku selvästi nautti olostaan Laura-hiihtokeskuksessa.

- Mä olen niin iloinen kaikesta siitä, mitä täällä on tapahtunut. Erityisen iloinen olen siitä, että sain vihdoin ja viimein sen itselulottamuksen kuntoon. Se on kuitenkin se, millä mä hiihdän. Sillä se viimeinen minuutti aina lähtee pois, parin vaikean kauden jälkeen huipulle palannut Saarinen hymyili viimeisen matkansa jälkeen.

25-vuotias ilopilleri Kerttu Niskanen on kuitenkin ottamassa valtikan haltuunsa. Varsinkin kun Anne Kyllösen osalta olympiakisat menivät alakanttiin. Kyllösen paras tulos henkilökohtaisilta matkoilta oli perinteisen kympin 14. sija.

Krista Lähteenmäki on edelleen hyvä tuki terävimmän kärjen taustalla. Lähteenmäki nappasi henkilökohtaisilta matkoilta sijat 13, 10 ja 18.

Potentiaalia pitäisi olla vielä korkeammalle. Nyt on kuitenkin yksi Lähteenmäen tavoitteista saavutettu.

- Totta kai (uran kovin juttu). Mulla on viestimitaleja arvokisoista, mutta ei olympiakisoista. Nämä olympiakisat on kuitenkin pikkutytöstä asti ollut unelma. Nyt kun sen olympiamitalin on voittanut, niin on tämä aivan uskomatonta, Lähteenmäki kertoi.

Miesten puolella olympiakisat käynnistyivät surkeasti. Yhdistelmäkilpailusta tulivat sijat 26, 33, 38 ja 40. Sen jälkeen Iivo Niskanen otti ladut haltuunsa. Hän väläytti ensimmäisen kerran perinteisen 15 kilometrillä.

Viestissä perinteisen osuudet hiihtäneet Niskanen ja Jauhojärvi toivat Suomen jaetulla kärkipaikalla puolimatkan krouviin. Vapaan osuudet tiputtivat Suomen kuitenkin kuudenneksi.

Kolme päivää myöhemmin sitten räjähti. Niskanen ja Jauhojärvi nappasivat Suomelle ensimmäisen talviolympiakisojen kultamitalin 12 vuoteen. Jauhojärvelle startti oli samalla uran viimeinen olympiakisoissa.

Jauhojärvi epäonnistui henkilökohtaisilla matkoilla.

- Olen ehkä maailman paras (viestinhiihtäjä). Sekös tässä v...taa. Ne sattuu aina viestiin tämmöset hyvät hiihdot, Jauhojärvi manaili kieli poskessa.

Iivo Niskanen nousi kerralla Suomen mieshiihdon ykkösnimeksi. Titteliä hallussaan pitäneen Matti Heikkisen kisat olivat puolestaan pettymys.

Heikkinen väläytti johtamalla olympiakisojen päätöspäivänä 50 kilometrin vapaan kilpailua vielä reilut 10 kilometriä ennen maalia ennen kuin takaa-ajajat saivat miehen kiinni. Hän päätyi lopulta 15. sijalle, joka oli miehen paras Sotshissa.

Miesten yhdistelmäkilpailun lisäksi Suomen hiihtäjiltä alle odotusten menivät myös henkilökohtaiset sprintit. Niin miehet kuin naisetkaan eivät saaneet edes yhtään välieräpaikkaa.

- Olemme saavuttaneet ainakin sen mitä ihmiset ovat voineet odottaa ja ehkä enemmänkin. On ollut kilpailuja, joissa emme ole aikaisemmin pystyneet taistelemaan (kärkisijoista). Vain henkilökohtaisissa sprinteissä olemme olleet huonompia kuin normaalisti maailmancupissa, maastohiihdon päävalmentaja Magnar Dalen summasi.

Nyt Niskaset ovat Suomen hiihdon kuumimmat nimet. Sekä 22-vuotias Iivo että 25-vuotias Kerttu esiintyivät loistavasti ensimmäisissä olympiakisoissaan.

- Olen tehnyt elämäni parhaita hiihtoja täällä, eihän siitä pääse mihinkään. Se perinteisen kisa oli ehdottomasti minun vahvin päivä täällä, Iivo kertoi olympiakisojen päätöspäivänä.

Vielä jäi kuitenkin jotain puuttumaan.

- Haluaisin lähteä tuleviin vuosiin vielä nöyränä. Henkilökohtainen arvokisamitali puuttuu. Se on semmoinen asia mitä kohti minä haluan mennä, Iivo jatkoi.

Isosisko on samoilla linjoilla.

- Toki henkilökohtaista mitalia ei vielä tullut. Jääpähän jotain hampaankoloon. Neljä vuotta on aikaa tehdä kovasti töitä. Ja onhan tässä arvokisoja ennen sitäkin, Kerttu totesi.

Niskaset Suomen hiihdon johtotähtinä. Luulisi kelpaavan sekä hiihtokansalle että sponsoreille.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit