Tiistai 22.1.2019

Kärähdys-Bäckströmin syöttö tiputti Leijonat – ”Tämä päivä tuhottiin”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.2.2014 08:12
Päivitetty: 
24.2.2014 08:34
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Ruotsalaistähti Nicklas Bäckström lehdistötilaisuudessa kärähdystiedon tultua julki.
|

Ruotsi hävisi Kanadalle jääkiekon olympiafinaalin 0-3. Ennen ottelua puhutti tähtihyökkääjä Nicklas Bäckströmin puuttuminen kokoonpanosta. Toisella erätauolla syy sitten paljastui, kun Bäckströmin kerrottiin kärähtäneen dopingista Sloveniaa vastaan pelatussa puolivälieräottelussa.

Slovenia-ottelun positiivisen dopingnäytteen jälkeen Bäckström pelasi Suomea vastaan ja syötti siinä pelissä maalin. Suomalaisilla riittää 2-1-tappion myötä jossiteltavaa, mutta Bäckströmin ”allergialääkkeet” tuskin olisivat vaikuttaneet ottelun lopputulokseen. Suomi hävisi sen pelin tehottomuutensa takia.

Ruotsin pelaajat kommentoivat tapausta vaitonaisesti. Lehdistötilaisuudessa asioita selviteltiin paljon puhuttavin sanoin.

- Sain tiedon kaksi tuntia ennen peliä, ettei Bäckström pelaa. On sääntöjä, joita ei noudatettu, vaikka piti olla selvää. Tämä on kuin lastentarhassa, ilmoitti Ruotsin päävalmentaja Pär Mårts.

Mårts myönsi kyllä, että vastustaja oli parempi.

- Kanada todennäköisesti oli tämän turnauksen paras joukkue ja me varmaankin olimme toiseksi paras. Kanada puolusti hyvin ja hyökkäsi hyvin. Kanadaa vastaan pitäisi vain saada kunnon mahdollisuus, sanoi Mårts viitaten Bäckströmin käryyn.

Ruotsin joukkueen General Manager Tommy Boustedt laittoi kaiken Kansainvälisen Olympiakomitean KOK:n piikkiin.

- Olemme todella vihaisia tästä. Tämä päivä tuhottiin. Olen tietysti vastuussa asiasta. Kun kuulin kärystä, ei Bäckström ollut tavattavissa puhelimitse oltuaan verryttelemässä peliä varten. Poljin hallille pyörällä ja hain hänet sieltä pois. Katsoimme peliä olympiakylässä, Boustedt sanoi.

- Tämä oli yksi huonoimmista päivistä, jonka olen kokenut. Kansainvälinen olympiakomitea on tästä vastuussa, Boustedt jatkoi.

Ääneen pääsi myös Bäckström itse. Hän oli ollut verryttelemässä finaalia varten, kun Boustedt polki fillarillaan paikalle.

- Olen ottanut yhden allergialääkepillerin päivässä. Olen aiemmin antanut negatiivisia dopingnäytteitä, enkä tietoisesti ole tehnyt mitään väärää. Minulle on tehty testejä täällä ja NHL:ssä, Bäckström selitteli medialle.

Myös Ruotsin joukkueen lääkäri ja kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n lääkäri ilmoittivat kyseen olleen väärinkäsityksestä.

Bäckström kertoi siis ottaneensa yhden allergialääkepillerin päivässä. Sotshissa jutun kirjoittajallakin on ollut pölyallergiaongelmia. Yksi Zyrtec-pilleri päivässä on kuitenkin säilyttänyt työkyvyn.

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä antoi HS:lle analyysin, jossa selittely allergialääkkeestä menettää pohjansa. Positiivinen dopingnäyte tuli pseudoefedriinistä.

 - Tuon määrän saadakseen allergialääkettä pitäisi ottaa kolmin- tai nelinkertainen annos. Allergialääkkeissä on kuitenkin myös antihistamiinia, joka väsyttää, joten sen vuoksi ei kannata ottaa ylimääräisiä, Seppälä kertoo Helsingin Sanomien verkkosivuilla.

Seppälä olettaakin, että Bäckström olisi nauttinut pelkästään pseudoefedriiniä.

Bäckströmin dopingtapausta puitaneen vielä pitkään. Joka tapauksessa Sotshin olympiaturnauksen mitalistit eivät muutu. IIHF:n ja KOK:n sääntöjen mukaan kahden pelaajan pitäisi kärähtää dopingista, että joukkue hylättäisiin. Ruotsi saa pitää hopeansa.

Allergialääke oli helppo selitys ruotsalaisilta. Suomessa dopingkäryjä on selitelty muun muassa banaaninkuorilla, puukulhoilla ja talonmiehen väärällä piikillä. Jari Isometsä ilmoitti Lahdessa 2001 olevansa rehellinen Lapin mies.

Bäckström on kotoisin Gävlestä. Hän ei selitellyt kotipaikkansa rehellisellä mentaliteetilla.

- Olen viettänyt täällä kaksi hienoa viikkoa. Olin valmistautumassa elämäni suurimpaan peliin, kun tieto tuli. Olen tietysti todella pettynyt, Bäckström sanoi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Viljanen

Sen ymmärtää jos suomalainen ministeri on pienessä dopingissa, Mutta ruotsalainen pelimies kun pyörii kentällä pienessä pilvessä niin se on täysin tuomittava teko.Mitallit pois ja joukkue suljettava pois kansainvalisistä turnauksista ainakin 10 v ajaksi