Maanantai 18.2.2019

Ruotsalainen NHL-konkari: ”Kaikkihan sitä kokeilevat”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.2.2014 09:01
Päivitetty: 
25.2.2014 09:10
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ruotsin tähtihyökkääjä Nicklas Bäckström joutui sivuun loppuottelusta dopingkäryn vuoksi.
|

Dopingkohun käsittely ja kansallinen itseruoskinta jatkuu Ruotsin lehdistössä. Expressen-lehti on julkaissut muun muassa artikkelin, jonka otsikko kuuluu ”Ystävien kritiikkiä Tre Kronorille”.

Samassa lehdessä on myös toisenlainen näkökulma jääkiekkoilija Nicklas Bäckströmin pseudoefedriinikäryyn. Pseudoefedriini ei ole kiellettyä ammattilaisliiga NHL:ssä. Antidopingjärjestö Wadan alaisissa olympiakisoissa se on välillä ollut sallittua, välillä kiellettyä.

– Minä takaan, että kaikki kokeilevat sitä NHL:ssä, sanoo yhdentoista NHL-kauden pakkikonkari Niclas Wallin Expressenille.

Wallin itse ei tosin usko, että pseudoefedriinistä olisi juurikaan hyötyä pelaajalle.

NHL:ssä pseudoefedriiniä on käytetty 1980-luvulta lähtien muun muassa flunssan oireiden helpottamiseen. Olympialaisissa kärähtänyt Nicklas Bäckström puolestaan on kertonut ottaneensa pelipäivänä yhden tabletin allergialääke Zyrtec D:tä, joka sisältää pseudoefedriiniä.

Joukkueen lääkäri Björn Waldebäck on ottanut vastuun kärystä ja siitä, että suositteli lääkkeen ottamista. Samalla hän on kertonut, että kyseistä allergialääkettä ottivat muutkin ruotsalaispelaajat – mutta lääkkeen ottaminen ei välttämättä tarkoita dopingrajojen ylittymistä.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tomi Eskola

Ehkä ovat kokeilleet, mutta kyseinen aine on kielletty olympialaisissa. Ainoa joka jäi kiinni oli ruotsalainen kiekkoilija. Muutama muukin Ruotsin joukkueessa on käyttänyt ainetta. Ainakin lääkärin todistuksen mukaan. Timo Seppälän mukaan testitulos viittaa siihen, että douppinkia on otettu enemmän kuin yksi pilleri zyrteciä. Hurrit vain yrittävät selitellä piristeiden käyttöä jollakin allergialääkkeellä. Eikö ne tajua, että nämä dopa-selitykset on kuultu ennenkin.

Ruotsin häpeä-hopea. Onneksi suomalaiset ovat puhtaita, tällä kertaa.

Hannu Hedman

Jääkiekossa on kaksoisstandardit, ammattilaisliigoissa kuten NHL, erilaisia aineita käytetään melko vapaasti ja siihen ei edes suhtauduta mitenkään tuomitsevasti, sitten samat kiekkoilijat tulevat olympiakisoihin ja joku ottaakin yli sallitun rajan jotain ainetta. Eli pelaajan tai lääkärin selvä moka. Mitään merkittävää etua kyseinen pelaaja ole edes tuosta saanut, puhumattakaan Ruotsin joukkueesta. Muut kisojen kiekkoilijat eivät varmaan pitäneet tuota minään juttuna, enemmänkin kisoja seuranneet katsojat, jotka eivät tiedä mikä on pelin henki oikeasti lajin sisällä.

Tomi Eskola

NHL on NHL. Olympialaisissa on eri säännöt, jossa ei pelata NHL:n säännöillä. Se pitäisi lapsikin tietää, mutta ei näköjään ruotsalainen. Dopan käyttäjä on huijari olympiakisoissa. Säännöt samat kaikille. Ruotsilla häpeä-hopea, se mustaa tätä Ruotsin suoritusta ikuisesti.

Timo Seppälä sanoi, että sellaisia tuloksia, mitä ruotsalaisella kiekkoilijalla oli, ei tule yhdestä zyrtec-pilleristä. Läkkeellä tms. selitellään dopingia. Ne selitykset on kuultu jokaisen dopingkäryn yhteydessä.