Sunnuntai 20.1.2019

Olisi kannattanut uskoa Matti Nykästä - ”Näköjään 50 mrd. dollarilla saa jotain aikaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.2.2014 17:56
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Sotshin olympialaisten kisakylää on kehuttu.
|

Sotshin olympiakisoja on kehuttu parhaiten järjestetyiksi talviolympiakisoiksi. Urheilijat majoitettiin suorituspaikkojen viereen, kuljetukset toimivat hienosti ja aikataulut pitivät.

-Näköjään 50 miljardilla dollarilla saa jotain aikaankin. Olen kuudetta kertaa mukana olympialaisissa ja nämä ovat parhaiten järjestetyt kisat, kommentoi Teemu Selänne.

Historia tuntee monia surkeasti järjestettyjä olympiakisoja. Selänne on kokenut Albertvillen 1992 ja Torinon 2006 kisat, jotka saivat urheilijoilta murskakritiikkiä. Esimerkiksi Torinossa urheilijat majoitettiin ”kylmiin raksatyömaaparakkeihin” kauaksi kisapaikoista.

Myös Sotshin kisavieraiden ja kisoista raportoineen median olot tehtiin mukaviksi. Valittamista löytyi oikeastaan vain mäkihyppykisojen kuljetuksista, jotka hoidettiin pikkubusseilla. Siihen piti jonottaa kisan jälkeen pahimmillaan tunnin verran, kun vuoroja oli liian harvassa.

Sotshin kisat järjestettiin kunnialla. Matti Nykästä olisi kannattanut uskoa, kun hän ennen kisoja sanoi, että turha venäläisiä on kritisoida järjestelyistä ennen kuin kisat on järjestetty.

Mielenkiinnolla odotetaan, miten kisapaikoille tulee käymään, kun paralympiakisat ovat maaliskuussa ohi. Olympiakisojen historia tuntee surullisia esimerkkejä hylätyistä ja ruostuneista kisapaikoista. Adlerin ja Krasnaja Poljanan majoitusalueiden kohtalot puhuttavat. Moni arvioi, että hotellialueet muuttuvat autiokaupungeiksi, koska massaturismia alueelle tuskin syntyy.

Adlerin olympiapuistossa on määrä järjestää ensi syksynä formula ykkösten osakilpailu. Adlerin Bolshoy-hallissa tulee ensi kaudesta alkaen pelaamaan KHL-joukkue eli eräänlainen venäläisversio Anaheim Ducksista tai Florida Pantherista. Adlerin olympiastadionilla olisi tarkoitus pelata jalkapallon MM-kisojen otteluita 2018.

Silti puitteet Adlerissa ja Krasnaja Poljanassa ovat olleet liian suuret uusiokäyttöä ajatellen. Venäläisten on yhä vaikeaa houkutella ulkomaalaisia turisteja alueelle viisumiasioiden, maan poliittisen johdon toimien sekä lähialueiden levottomuuksien takia.

Myös Venäjän sisäinen turismi on taantumassa. Venäjän taloustilanne on heikentynyt ja keskiluokka matkustelee kotimaassaan vähemmän, kun vapaa-ajan matkoista säästetään. Olympiakisoja varten pystytettyjä hotellirakennuksia jäänee tyhjilleen, koska kotimainen kysyntä ei ole riittävää.

Etelä-Korean Pyeongchang järjestää seuraavat talviolympiakisat 2018. Niistä on tulossa kaikkien aikojen toiseksi kalleimmat talvikisat yhdeksän miljardin dollarin investointiensa takia. Summa on silti viisi kertaa pienempi kuin Sotshin kisojen kokonaiskustannukset. 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Heikkila

Ihan vaan ajattelen, kun en tiedä, niin miksei voi kirjoittaa ... summa on viidesosa Sotshin kokonaiskustannuksista? Kun kerran maksavat Koreassa vain osan siitä mitä Venäjälla. Toki varmaan on oikein sanoa myös viisi kertaa halvemmat, mutta se kuulostaa hieman oudolta. Viisi kertaa kalliimpi kuin joku muu on taas luontevan kuuloista.

Jouko Koskinen

Sotshi on ollut eurooppalaisen eliitin vihdekeskus, en näe syytä etteikö se vetäisi väkeä vastakin. Venäjä yrittää irti totalitarismin kahleesta ja onnistunut urheilujuhla on askel vapaampaan suuntaan.

Moskova huomaa toivottavasti muutoksen tarpeen ennen palavia autonrengaspinoja Punaisella Torilla.

Veikko Virkkunen

Kyllä on hulluus huipussaan, kun kilpaurheiluun haaskataan järjettömiä summia rahaa.
Venäjällä olisi ollut tuhat ja sata kohdetta, jotka olisi laitettu edes jonkinlaiseen kuntoon näillä rahoilla.
Ajatellaanpa vaikka Karjalan kurjia teitä, rakentamattomia jätevedenpuhdistamoita,
Kaliningradin jätevedenpuhdistamoa, surkeita vanhuspalveluita ym. ym.

Matti Pihlaja

Et ole fobialtasi tainnut huomata niitä uutisia joissa sanotaan että 2/3 kustannuksista meni kokonaisen kaupungin infastruktuurin moderisoimiseeen, ja kaupungin rakentamiseen. Et taida tietää sitäkään ettei venäjän maaperästä löydy teiden rakennukseen soveltuvaa kallioperää, maa on yleensä "ketunmultaa" va vettyy pienestäkin. Pietarin kaupunkikin on suurelta osin rakennettu tuontikivestä. Teiden rakentaminen on 6 kertaa kalliinpaa kuin suomessa, pitkien kuljetuskustannusten ym vuoksi. Ja kyllä venäjällä uusitaa kaikkea muutakin, kannattaa vilkaista karttaa jossa on vieressä suomi niin saat jonkunlaista tolkkua kirjoituksiisi.