Torstai 24.1.2019

Kommentti: Nicklas Bäckströmin dopingkäryllä ikäviä seurauksia?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.2.2014 07:44
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Nicklas Bäckström kärähti pseudoefedriinistä.
|

Sotshin olympiajääkiekko sai ikävän varjon Ruotsin tähtihyökkääjän Nicklas Bäckströmin jäätyä finaalista sivuun dopingkäryn takia. Bäckströmin käryä seliteltiin allergialääkkeillä, mutta käry olisi doping-asiantuntija Timo Seppälän mukaan edellyttänyt neljän allergialääkepillerin nauttimista ennen peliä. Sellainen ”yliannostus” aiheuttaisi merkittävää väsymystä ja Bäckström tuskin olisi riskeerannut kuntoaan ”yliannostuksella”.

NHL:ssä yksitoista kautta pelannut ruotsalaiskiekkoilija Niclas Wallin sanoi Expressenille, että NHL:ssä käytetään paljon pseudoefedriiniä, mutta lähinnä flunssaoireiden hoitoon. Pelaajat haluavat olla kunnossa täyttääkseen seuraomistajien odotuksia.

Pohjois-Amerikan ammattilaisliigat ovat olleet antidoping-järjestöjen hampaissa. Kovimmissa syytöksissä suuria ammattilaisliigoja on syytetty järjestelmällisestä doping-kulttuurista.

Pelitahti on esimerkiksi jääkiekossa niin kova, etteivät pelaajat syyttelijöiden mukaan jaksa ilman piristeitä. Sairastuneet ja loukkaantuneet pelaajat halutaan nopeasti kuntoon ja kuntoutus hoidetaan ”mömmöillä”, väittävät epäilijät.

Syyttely on ”juupas-eipäs”-väittelyä. Koskaan ei saada tietää, käyttikö Bäckström pseudoefedriiniä suoritustensa parantamiseen ja oliko käryn taustalla järjestelmällinen dopingkulttuuri vai allergiaongelma.

Jääkiekko on taitolaji ja pelit ratkaistaan reaktiokyvyllä, mailankäyttötaidoilla, luistelutaidoilla, peliälyllä ja joukkueen yhteispelillä. Huippukunnolla ja voimallakin on toki merkitystä. Esimerkiksi anabolisten steroidien käyttö voi olla houkuttelevaa, jos sen avulla saa rakennettua itsensä nopeasti huippukuntoon. Rikkailla ammattilaisurheilijoilla on steroidien hankintaan rahaa.

Doping-aineilla ei kuitenkaan rakenneta huippukiekkoilijaa. Huippukiekkoilijaksi tullaan äärimmäisen kovalla treenaamisella. Anabolisia steroideja käyttämällä voi päästä kovaan peruskuntoon, mutta ”puukäsipelaaja” ei silti menesty kaukalossa, vaikka olisi miten kovassa kunnossa.

Bäckström jatkaa tällä viikolla pelejä NHL:ssä. Hänen tulevaisuuteensa seurajoukkuepeleissä käry ei vaikuta mitenkään. Hän on myös olympiahopeamitalisti, vaikka kärysikin pseudoefedriinistä.

Sitä vastoin NHL:n osallistumiseen seuraaviin olympiakisoihin 2018 Pyeongchangissa käry voi vaikuttaa. NHL ei vahvistanut, että se ottaisi osaa enää olympialaisiin. Seuraomistajista noin 50 prosenttia vastustaa olympialaisia ja pelaajayhdistyskin voi ryhtyä kannattamaan kisoista kieltäytymistä, jos pelaajia uhkaa dopingkäry ja maineen menetys.

Kansainvälisen Olympiakomitean, Kansainvälisen Jääkiekkoliiton, NHL:n ja NHL:n pelaajayhdistyksen neuvotteluja Bäckströmin käry vaikeuttanee varmasti. Osapuolilla on muutenkin ristiriitoja. Jos yhteisymmärrystä ei tule, on häviäjänä koko jääkiekko.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tino Aaltonen

Korjataanpa pari väitettä.

Väite 1: "Hän on myös olympiahopeamitalisti, vaikka kärysikin pseudoefedriinistä."

Bäckström ei ole olympiahopeamitalisti. Kansainvälinen olympiakomitea ei antanut Bäckströmille mitalia vaan kokoontuu maaliskuussa päättämään Bäckströmin rangaistuksesta. Jos pelikieltoa annetaan 1 peli, hänestä tulee olympiahopeamitalisti. Pidempi rangaistus tarkoittaa kisoista sulkemista jolloin hän ei mitalia saa. Kisoista sulkeminen on luonnollinen rangaistus mutta koska tähän liittyy nyt paljon myös politiikkaa, se tuo oman yllätysmomenttinsa rangaistuksen pituuteen. Kaikki riippuu siitä pitääkö KOK normaalin linjan rangaistuksissa vai lähteekö hyvittelemään NHL:n suuntaan jotta KOK:n ja NHL:n välit paranisivat. Toivomme ensimmäistä koska mikään ei ole niin väärin kuin linjattomat rangaistukset.

Väite 2: "Koskaan ei saada tietää, käyttikö Bäckström pseudoefedriiniä suoritustensa parantamiseen ja oliko käryn taustalla järjestelmällinen dopingkulttuuri vai allergiaongelma."

Tämä tiedetään jo nyt. Jopa Ruotsin oma lääkäri on tämän myöntänyt: allergiaa hoidettaessa ei ole mitään keinoa saada kehoonsa Bäckströmiltä mitattua määrä pseudoefedriinia. Hänelle on määrätty Zyrtec-D nimistä allergialääkettä yksi tabletti. Se ei riitä lähimainkaan verestä löytyneeseen pitoisuuteen. On hän sitten ottanut ko. lääkettä moninkertaisen annostuksen lääkärin määräykseen nähden tai käyttänyt puhdasta pseudoefedriiniä, on hän rangaistuksensa ansainnut koska kumpikaan ei auta allergiaan (jopa päinvastoin - mikä saattaa selittää miksi esim. Ruotsin joukkueessa on niin paljon allergikkoja). Zyrtec-D on lisäksi väsyttävä lääke ja jos hän sitä on ottanut yliannostuksen ennen uransa tärkeintä peliä, hän ei ole penaalin terävin kynä. Eli todennäköisintä on että hän on ottanut puhdasta pseudoefedriiniä. Mutta kumpi tahansa näistä vaihtoehdoista onkin oikea, on hän ollut 100% tietoinen mitä tekee koska ko. aineesta varoitettiin hyvin näkyvästi ennen olympialaisia.

Tapahtuneen nimittäminen vahingoksi loukkaa syvästi Bäckströmin älyä ja ammattitaitoa.