Keskiviikko 23.1.2019

Kommentti: Sotshi jättää kysymysmerkkejä – KOK:n arvostelukyky punnitaan ensi vuonna

Jaa artikkeli:
Luotu: 
27.2.2014 12:49
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Vladimir Putin oli kisojen aikana vähemmän julkisuudessa kuin Englannin kuningatar Elisabeth Lontoon kesäkisoissa. Kuvassa myös Venäjän pääministeri Dimitri Medvedev.
|

Sotshin olympiakisat järjestettiin moitteettomasti ja turvatoimetkin olivat tehokkaita. Venäläisille annettiin positiivista palautetta, Venäjä voitti mitalitilaston ja kansa sai aihetta ylpeilyyn onnistuneilla kisoillaan.

Vladimir Putin oli kisojen aikana vähemmän julkisuudessa kuin Englannin kuningatar Elisabeth Lontoon kesäkisoissa. Venäjä ei promotoinut kisojen aikana itseään sen enempää, kuin edellisten olympialaisten järjestäjät Kiina, Kanada ja Britannia. Poliittista propagandaa ei kisojen aikana nähty, vaikka kisavieraat olivatkin toki kuplassa kaukana Venäjän todellisesta elämästä.

Olympiakisojen menestystä ei silti pelkästään punnita onnistuneilla järjestelyillä. Vaakakupissa painavat myös kisojen kokonaisbudjetti, kisoihin liittyvien rakennelmien uusiokäyttö sekä kisojen muu perintö. Kansainvälinen olympiakomitea on saanut syystäkin kritiikkiä, että se myönsi kisat Sotshille kisojen järjettömien kustannusten, kisoihin liittyvien rakennelmien aiheuttamien ympäristöongelmien sekä Venäjän ihmisoikeustilanteen takia.

Ateenan 2004 kesäolympialaiset onnistuivat järjestelyiltään, mutta monet kisapaikat ovat kymmenessä vuodessa ruostuneet puhki. Kreikan talouskriisin myötä kunnostustöille ei ole varoja.

Sotshin kisapaikoilla Adlerissa ja Krasnaja Poljanassa on määrä järjestää urheilu- ja muita massatapahtumia jatkossakin, mutta pitkäjänteisestä toiminnasta varmuutta ei ole. Venäjän talous on taantunut ja valtavasti maksavat kunnianhimoiset suunnitelmat voivat kariutua. Sotshi on Vladimir Putinin ”kesämökkipaikka”, mutta hän ei ole vallassa ikuisesti.

Pekingin olympiakisojen yhteydessä Kiina lupasi puuttua ihmisoikeusongelmiinsa. Kuusi vuotta on kulunut, eikä olennaista edistystä ei ole tapahtunut. Samaa ei liene odotettavissa Venäjälläkään, vaikka ihmisoikeusongelmat ovat siellä toki pienempiä Kiinaan verrattuna.

Kiina on hakemassa seuraavaksi talviolympiakisoissa Pekingiin ja Zhangjiakouhin. Venäjällä on väläytelty kesäolympiakisoja Moskovaan tai Pietariin, joskaan virallisesti hakua ei ole vielä käynnistetty. Talviolympiakisoja puuhataan myös Kazakstanin Almatyyn, jossa ihmisoikeuksia poljetaan enemmän kuin Venäjällä.

Kansainvälinen olympiakomitea tarvitsee Venäjää ja Kiinaa, mutta olympialiike tarvitsisi kasvojenkohotusta Sotshin kielteisten esimerkkien takia. Seuraava kisajärjestäjä Rio de Janeiro saanee kielteistä julkisuutta siitä, että slummeja laitetaan maan tasalle, ja että samaan aikaan järjestetään kalliita urheilukisoja, kun Brasilian koulutusjärjestelmä ja julkinen terveydenhuolto ovat retuperällä. Tänä vuonna Brasiliassa järjestettäviä jalkapallon MM-kisoja vastaan järjestettiin laajoja mielenosoituksia jo viime vuonna Confederations Cupin yhteydessä.

Brasiliassa riittää yhteiskunnallisia ongelmia, kuten Kiinassa ja Venäjälläkin, vaikka ihmisoikeuksien polkeminen loppuikin Brasiliassa 1980-luvulla sotilashallituksen syrjäyttämisen ja sen jälkeen käynnistyneen demokratiakehityksen myötä. Rio de Janeiro tuskin on kisavieraille yhtä turvallinen paikka kuin Peking tai Sotshi. Turvatoimista tultaneen keskustelemaan paljon.

Etelä-Korean Pyeongchangin 2018 talvikisat ja Tokion 2020 kesäkisat herättävät vähemmän kielteistä julkisuutta. Budjetit eivät silti pienene. Pyeongchangin kisat maksavat yli kolme kertaa Vancouverin 2010 kisoja enemmän, jotka aikanaan olivat historian kalleimmat talvikisat. Tokion budjetissa ei olla menossa ainakaan alaspäin Lontoon 2012 kisoista.

Ensi vuonna Kansainvälisen olympiakomitean arvostelukyky punnitaan, kun 2022 talvikisojen järjestäjää valitaan. Ehdolla ovat Krakova, Oslo, Almaty, Lviv ja Peking. Jos valituksi tulee Astana tai Peking, voidaan KOK:lta aidosti kysyä, onko järjestö olemassa enää muuta kuin rahantekoa varten. Urheilu on kaupallista viihdeteollisuutta, mutta olympialiike itse viestittää itsestään toisenlaistakin tarkoitusperää.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Koskinen

Onkos se nyt niin kamalaa ettei mikään pyori ilman rahaa?
Urheilulluisesti kisat olivat maailmanennätys, joistakuista on suurin virhe siinä ettei mikään terroristiryhmä onnistunut tavoitteissaan - yritystä ei ole puuttunut.

Kisojen aikaansaama pienikin avautuminen on toinen kamaluus, tarkoituksena lienee ollut venäläisten täydellinen nolaaminen.

Suuuren sijoituksen järkevä jatko voisi lisätä vapauksia ja ihmisoikeuksia - taloudellinen tuloskin mahdollista jos ei kopsata kreikkalaisten mallia. Eli vuokrataan hotellit ja hallit negatiivisella vuokralla hyvävelikerhoille.

Putinilla on mainiona esimerkkinä Tallinnan VIRU -hotelli virheineen kaikkineen. Myymällä hotellit intohimoisille yrittäjille ympäri maailmaa keskinäinen kilpailu pitää paikat kunnossa. Putinin tarvii vain huolehtia viisumi- liikennne- työvoima- energia- ja terveydenhoitopalveluista.

Suomalaisille - mm. urheilulääketieteelle kasvun paikka. Kun jätetään se perinteinen ryssäviha vähemmälle kuten Tallinnassa muinoin. Voihan sitä samalla opetella vähän sietämään jenkkejäkin. Noista ruotsalaisista ei niin väliä . . .