Torstai 24.1.2019

Kommentti: Sotshin kisojen pr-työ kerralla roskakoriin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.3.2014 07:56
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäjän presidentti Vladimir Putin Sotshin olympiakisojen avajaisissa.
|

Venäjä järjesti historian kalleimmat olympiakisat Sotshissa kolmesta syystä. Vladimir Putinin hallinto halusi vahvistaa valtaansa kansansa silmissä, Venäjän mainetta modernina valtiona haluttiin korostaa ulkomaailmalle ja Venäjälle haluttiin rakentaa moderni talviurheilukeskus sekä varakkaille tarkoitettu viihdekeskus Mustanmeren rannalle.

Itse kisat onnistuivat hienosti. Järjestelyt toimivat miltei ongelmitta ja kisavieraat olivat tyytyväisiä. Jutun kirjoittaja koki olleensa yhdessä parhaiten järjestetyissä urheilutapahtumissa, jossa median työolosuhteet olivat ensiluokkaiset. Poliittista propagandaa ei ollut havaittavissa enempää kuin Lontoon kesäolympialaisissakaan.

Sotshissa kisajärjestäjät ja vapaaehtoistyöntekijät tunsivat suurta ylpeyttä tapahtumaansa kohtaan. Päättäjäispäivänä vilpittömiä kiitoksia jaeltiin järjestäjien ja kisavieraiden kesken puolin ja toisin.

Muutaman päivän ajan kisojen päättymisen jälkeen vaikutti siltä, että Venäjä ja Putin olisivat järjestäneet onnistuneen projektin. Sitten kaikki heitettiin kertaheitolla hukkaan, kun Venäjä vastasi Ukrainan vallankumoukseen ”voimatoimillaan”.

Venäjän uhitellessa Ukrainalle ja länsivalloille, on positiivinen olympiahenki tipotiessään. Sotatoimiin asti ei sentään ole ryhdytty, mutta muuten Ukraina-Venäjä –kriisi täyttää kaikki maailmanpoliittisen suurkriisin ainekset. Venäjän taloudessa kriisi näkyy jo osakekurssien merkittävänä laskuna ja kriisillä voi olla merkittäviä negatiivisia seurauksia Venäjän talouselämälle.

Sotshin kisojen positiivinen muisto haalistui kriisin varjoon. Venäjän 50 miljardin dollarin pr-panostuksella ei ole enää merkitystä.

Länsimaista Sotshiin tuskin saadaan turisti-invaasiota levottoman poliittisen tilanteen sekä länsimaiden asukkaiden kielteisen suhtautumisen takia. Hiihto- tai rantalomalle voi mennä sellaiseenkin valtioon, jossa turvallisuus on taattu, ja jossa poliittinen johto ei pönkitä valtaansa uhittelemalla naapureilleen.

Olympiahistoria pitää sisällään useita poliittisia ja surullisia tapauksia. Garmisch-Partenkirchenin ja Berliinin 1936 olympiakisat muistetaan natsipropagandastaan, Mexico Cityn 1968 olympialaiset mustien urheilijoiden protesteista sekä kyseisten urheilijoiden sortamisesta Yhdysvalloissa, Münchenin 1972 olympialaiset palestiinalaisterroristien iskusta ja surmatöistä, Montrealin 1976, Moskovan 1980 ja Los Angelesin 1984 olympialaiset poliittisista boikoteistaan, Atlantan 1996 olympialaiset surkeista bussikuljetuksistaan ja Torinon 2006 olympialaiset umpisurkeista järjestelyistään.

Sotshin 2014 olympialaiset jäävät urheilutapahtumiensa ohella maailman muistiin ökybudjetistaan sekä  kisojen aikana puhjenneesta Ukrainan kriisistä. Sotshin kisat henkilöityivät vahvasti Vladimir Putiniin ja ne edustivat hänen hallintonsa pönkittämistä. Myös uhittelut Ukrainalle pönkittävät Putinin hallintoa oman kansan silmissä.

Sotshin kisat ja Ukrainan kriisi voivat hetkellisesti nostaa Putinin suosiota Venäjällä, mutta EU:ssa ja Yhdysvalloissa hänen suosionsa sekä Sotshin kisojen perintö ovat pohjalukemissa. Mikäli Venäjän talous romahtaa, saattaa Putinin asema olla vaakalaudalla. Vahvoja poliittisia johtajia on Venäjällä syrjäytetty ennenkin, kuten Krimin niemimaan Ukrainalle lahjoittaneelle Nikita Hrustsoville kävi 1964.

Jos Putin syrjäytettäisiin, voitaisiin Sotshin kisojen ökybudjettia käyttää lyömäaseena häntä vastaan oikeudessa. Olihan kisojen järjestäjänä Venäjän valtio.

Adleriin ja Krasnaja Poljanaan jouduttiin rakentamaan käytännössä uudet kaupungit, mutta useiden asiantuntija-arvioiden mukaan rakennushankkeista olisi selvitty jopa 20 miljardia dollaria halvemmalla. 50 miljardin budjetin sisältöä saatetaan selvitellä Venäjällä jälkipolvien toimesta vielä tarkasti.

Adlerin ja Krasnaja Poljanan on pelätty muuttuvan aavekaupungeiksi. Ukrainan kriisi ei ainakaan estä sellaista kehitystä.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Aivan naurettava juttu. Lauseesa "Venäjä vastasi Ukrainan vallankumoukseen ”voimatoimillaan” kielioppi pettää: oikein on kirjoittaa "Venäjä vastasi Ukrainan "vallankumoukseen" voimatoimillaan”. Tarkoittaako arvoisa "Venäjä-tuntija", että myös Suomen maajoukkueen 5 olympiamitalia pitäisi "heittää roskakoriin"? Erityisesti nauretti väite, EU:ssa ja Yhdysvalloissa Putinin suosio on pohjalukemissa. Jos kirjoittaja vain tietäisi missä pohjalukemissa on Venäjällä EU:n ja USA:n johtajien suosio! ))