Torstai 24.1.2019

NHL pieksi KHL:n pystyyn – Vain Suomi pärjäsi KHL-miehillä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.3.2014 09:36
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Suomi oli ainoa joukkue neljän parhaan joukossa, jolla oli mukanaan KHL-miehiä.
|

Sotshissa pelattiin helmikuussa historian viides olympiajääkiekkoturnaus, jossa NHL-kiekkoilijat olivat mukana. Ennen turnausta puhuttiin mielenkiintoisesta NHL:n ja KHL:n tasonmittauksesta. Sotshin turnauksen tulokset osoittavat NHL:n olevan yhä kaukana KHL:ää edellä.

Mitalipeleihin selvinneistä neljästä joukkueesta kultamitalisti Kanada ja neljänneksi sijoittunut Yhdysvallat muodostivat joukkueensa vain NHL-kiekkoilijoista. Hopeajoukkue Ruotsin pelaajista kaikki tulivat NHL:stä yhtä lukuun ottamatta. Pronssia saavuttaneella Suomella oli mukana 14 NHL-kiekkoilijaa, kahdeksan KHL-kiekkoilijaa ja kolme kiekkoilijaa kotoisesta Liigasta.

Suomi oli ainoa joukkue, joka menestyi eurooppalaisillakin pelaajilla. Venäjän, Tshekin ja Slovakian KHL-tähtien esitykset jäivät vaisuiksi.

Turnauksen direktoraatti valitsi parhaaksi maalivahdiksi Kanadan Carey Pricen, parhaaksi puolustajaksi Ruotsin Erik Karlssonin ja parhaaksi hyökkääjäksi USA:n Phil Kesselin.

Turnauksessa työskennelleet median edustajat äänestivät arvokkaimmaksi pelaajaksi Suomen Teemu Selänteen. Parhaaksi maalivahdiksi äänestettiin Ruotsin Henrik Lundqvist, parhaiksi puolustajiksi Karlsson ja Kanadan Drew Doughty ja parhaiksi hyökkääjiksi Selänne, Kessel ja Suomen Mikael Granlund.

Direktoraatin ja toimittajien mielestä parhaat pelaajat tulivat NHL:stä.

Näkemyksille saadaan tukea tilastoista. Torjuntaprosenttitilaston kärkikolmikon miehittivät NHL-maalivahdit Price, Sveitsin Jonas Hiller ja Venäjän Sergei Bobrovski. Pistepörssissä 20 parhaan joukosta löytyi vain kolme KHL-pelaajaa, jotka olivat Venäjän Alexander Radulov, Suomen Petri Kontiola ja Latvian Lauris Darzins.

KHL perustettiin 2008 vastavoimaksi NHL:lle. Se on imenyt puoleensa taitavia pelaajia, jotka eivät ole saaneet NHL:stä riittävän hyvää sopimusta. Radulov ja Ilja Kovaltshuk pelaavat KHL:ssä, koska haluavat pelata kotimaassaan, mutta monen KHL:n huippupelaajan tapauksessa valinta on osunut KHL:ään, koska NHL:stä ei ole tiedossa yhtä paljon rahaa. NHL:n nelosketjun pelaaja saa vielä toistaiseksi enemmän rahaa KHL:stä.

Jaromir Jagr pelasi kolme kautta Avangard Omskissa, kunnes palasi NHL:ään. Jagr on Kovaltshukin ja Radulovin ohella yksi harvoista NHL-tähdistä, joka piti KHL:ää parempana vaihtoehtona. Sittemmin tshekkitähden mieli muuttui.

Sotshin kiekkoturnaus pelattiin isossa kaukalossa, jonka arveltiin tuottavan NHL-kiekkoilijoille vaikeuksia. Alkuvaikeuksia ehkä olikin, mutta Kanada ei hävinnyt Sotshissa yhtäkään ottelua, eikä se päästänyt mitalipeleissä maaliakaan. Pohjoisamerikkalaiset joukkueet olivat valmistautuneet suurempaan laatikkoon selvästi paremmin kuin Naganossa 1998 tai Torinossa 2006.

Sotshi oli NHL:lle ja erityisesti kanadalaiskiekolle siis melkoinen imagovoitto. Euroopan seurat tuskin kykenevät haastamaan NHL:ää lähivuosina, kun KHL:n palkkatason nousu on pysähtymässä Venäjän taloustaantuman takia.

Seuraavasta NHL:n tasonmittauksesta ei valitettavasti ole tietoa. NHL:llä, NHL:n pelaajayhdistyksellä ja kansainvälisellä jääkiekkoliitolla IIHF:llä ovat neuvottelut vasta alkutekijöissään. NHL:n seuraomistajista noin puolet vastustaa olympiakisoja tai kansainvälisiä turnauksia ylipäätään.

Pelaajayhdistys haluaisi olla mukana olympialaisissa jatkossakin. Seuraomistajatkin kannattaisivat World Cupia, mutta sitä tuskin järjestetään, jos NHL ei halua pelata olympialaisissa. NHL:llä tai NHLPA:lla ei ole oikeutta järjestää maajoukkueturnauksia ilman IIHF:n suostumusta.

Kalervo Kummola uskoi Sotshissa NHL-pelaajien olevan mukana Pyeongchangin 2018 olympialaisissa noin 70 prosentin todennäköisyydellä.

Jaa artikkeli: