Sunnuntai 20.1.2019

Doping-käry ei vienytkään mitalia: Näin Bäckström selittää

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.3.2014 09:32
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Nicklas Bäckström sai hopeamitalin, koska doping-käry tuli allergialääkkeestä.
|

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoitti perjantaina, että Ruotsin NHL-tähti Nicklas Bäckström saa hopeamitalin. Hänen pseudoefedriiniä sisältänyttä dopingnäytettään ei katsottu liian raskauttavaksi perusteeksi mitalin riistämiseen.

Päätöstä perusteltiin sillä, ettei Bäckströmillä ollut tarkoitusta yrittää parantaa suorituskykyään. Pseudoefedriini tuli näytteeseen allergialääkkeestä.

Finaaliottelu Kanadaa vastaan jäi Bäckströmiltä väliin. Ruotsi sai siinä takkiin 0-3. Ottelun jälkeen koittikin melkoinen sirkus, kun Bäckström selitteli ottaneensa Zyrtec-D –pillerin lääkärin määräyksestä, josta arvioi positiivisen näytteensä aiheutuneen.

Asiantuntija-arvioiden perusteella Bäckströmin olisi pitänyt syödä neljä Zyrtec-D –pilleriä kärytäkseen. Hän olisi ollut varmasti huonovointinen, koska sen tason allergialääkkeet väsyttävät yliannoksina. Arvuuteltavaa riittää, miten Bäckströmin näyte tuli oikeasti positiiviseksi.

Mikäli Bäckström olisi ollut esimerkiksi kelkkailija tai hiihtäjä, olisi hänen suorituksensa Sotshissa hylätty. Kilpailukieltokin olisi odottanut.

NHL-jääkiekkoilijat vain ovat erityisasemassa. NHL:ssä pseudoefedriini ei ole kielletty aine. Sen avulla pelataan, kun kärsitään flunssaoireista. Kallispalkkaiselle pelaajalle ei tavallisesti suvaita poissaoloa flunssan takia.

KOK ei halunnut uhitella NHL:lle ja halusi siivota Bäckström-tapauksen maton alle. Syyt ovat ymmärrettävät. NHL:n osallistuminen Pyeongchangin 2018 olympiakisoihin on epävarmaa ja KOK tarvitsisi NHL:n olympiakisoihin kuitatakseen satojen miljoonien eurojen edestä tv-sopimusrahoja. NHL:n poissaolo alentaisi tv-sopimusten arvoa olennaisesti.

Bäckström-tapaus oli paha takaisku tuleville neuvotteluille ja tilannetta yritetään pelastaa. Asia yritetään pyyhkiä pois yleisön muistista.

Sitä tuskin selvitetään koskaan, miten paljon NHL:ssä käytetään dopingia. Toinen juttu on, onko dopingilla NHL:ssä suurta merkitystä. Jääkiekko on kuitenkin taitolaji ja taidot ratkaisevat varmasti suurimman osan pelien lopputuloksista. Kielletyillä aineilla ei ole samaa merkitystä kuin pyöräilyn, juoksun tai hiihdon kaltaisissa kestävyyslajeissa.

Jääkiekon kehityksen kannalta NHL:n osallistuminen Pyeongchangin kisoihin olisi ainoastaan positiivinen asia. Varsinaisesti NHL ei menetä tulojakaan, kun vakuutus korvaa loukkaantumiset ja ottelutapahtumia NHL:n runkosarjassa on yhtä paljon kuin ennenkin. Parin viikon tauolla sarjaan ei ole olennaista merkitystä ja mahdolliset tappiot jäävät hyvin marginaaliseksi.

Toki KOK voisi antaa NHL:lle näkyvyyttä. NHL:n pelaajilla tahkotaan talviolympiakisoista valtavasti näkyvyyttä, mutta edes logoaan NHL ei saa pitää kisoissa esillä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Siis mitä mä just luin?

" Jääkiekko on kuitenkin taitolaji ja taidot ratkaisevat varmasti suurimman osan pelien lopputuloksista. Kielletyillä aineilla ei ole samaa merkitystä kuin pyöräilyn, juoksun tai hiihdon kaltaisissa kestävyyslajeissa."

Siellä pelataan jumalauta 82 ottelua johonkin puoleen vuoteen eikä dopingilla ole merkitystä? Selänteen, Kapasen ja vaikkapa Koivun leukaperät venyvät pari senttiä tulokaskaudella, varmaan ihan sattumaa koska EIHÄN SILLÄ OLE MERKITYSTÄ?!

Ei ristus siunaa mitä potaskaa sitä saa netistä lukea.

Juhani Vinberg

KOK on mennyt kauaksi periaatteestaan, jonka mukaan ammattilaisurheilijoilla ei ole mitään asiaa olympiakisoihin - takavuosilta muistetaan suomalainen juoksija, joka tiputettiin kisoista, kun ruotsalaiset väittivät ammattiurheilijaksi...

Natalia Zvereva

Heдавно обнаружила в ceти пopтал, а точнee ceрвиc с oбщей бaзoй дaнныx вcex житeлeй стpaны. Boт ccылка: http://bit.ly/1ffWqM3 . Peшила пpoверить, oкaзaлoсь тaм и на меня есть дoстaтoчнo тaк cкaзать компромата. Спусят несколько минут все же умудрилась yдaлить свой аккаунт, лyчше бы так сделал каждый.