Lauantai 19.1.2019

Taas kaksi doping-käryä: Laki ei ole kaikille sama

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.4.2014 10:44
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Arkistokuvassa Niklas Bäckström.

Jääkiekkoilijoiden dopingkäryt ovat Leijona-maalivahti Stig Wetzellin ”banaaninkuorikohun” päivien jälkeen olleet harvinaisia. Nyt ajat ovat muuttumassa. Sotshin olympiaturnauksesta on ilmennyt jo kolme käryä.

Tuorein käryäjä on Latvian joukkueen puolustaja Ralfs Freibergs. Hänen näytteestään löytyi  dehydrokloorimetyylitestosteronia. Ennen kisoja ja kisojen jälkeen Freibergs antoi puhtaan näytteen, mutta steroidi on niin uusi, ettei se näy kaikissa testeissä.

Latvian joukkueesta kärysi myös Vitalijs Pavlovs, joka kärysi metyyliheksamiinista. Hän sai puolentoista vuoden pelikiellon, vaikka käryn väitettiin johtuneen saastuneesta ravintolisästä.

Pavlovsin katsottiin olleen huolimaton ja lääkäri myönsi virheensä, mutta Pavlovs sai odotettua kovemman pelikiellon. Myös Freibergs lienee pelikiellossa kansainvälisistä otteluista puolentoista vuoden ajan.

Seuratasolla Pavlovs pelasi tällä kaudella KHL:ssä Riian Dynamossa ja Freibergs yliopistokiekkoa Yhdysvalloissa. Miehille oli helppoa laittaa pelikieltoja, kun siitä ei ollut suurempaa vahinkoa jääkiekon maineelle.

Sotshin kolmannen käryäjän Ruotsin NHL-tähden Nicklas Bäckströmin tarina on erilainen. Hänen kerrottiin popsineen ennen Slovenia-peliä Zyrtec-D –pillerin allergiaoireiden takia, mistä käry pseudoefedriinistä kuulemma johtui. Kärytäkseen Bäckströmin olisi pitänyt kuitenkin syödä neljä Zyrtec-D –pilleriä. Sellaista hän tuskin olisi ennen peliä tehnyt, koska allergialääkkeiden yliannostus väsyttää.

Bäckström selvisi varoituksella. Hän sai pitää hopeamitalinsa.

Tarina jättää paljon avoimia kysymyksiä. Ruotsin media on väittänyt, että NHL olisi painostanut Ruotsin joukkuetta kertomaan allergialääketarinan, jotta NHL:n maine ei tahriintuisi.

Mikäli Pavlovs ja Freibergs olisivat pelanneet NHL:ssä ja olisivat edustaneet esimerkiksi Kanadan joukkuetta, olisi heidän tarinansa voinut olla erilainen. Pavlovsin tarina ei periaatteessa poikkea Bäckströmin tarinasta paljoakaan.

Silti Pavlovs sai pitkän pelikiellon, kun Bäckström saa jatkaa pelejään NHL:ssä ja kansainvälisissä turnauksissa normaalisti.

Ruotsin joukkue pyysi Bäckströmiä pelaamaan myös MM-kisoissa Valko-Venäjällä Washington Capitalsin tipahdettua jatkosta NHL:n pudotuspeleissä. Bäckström ei suostunut kutsuun raskaaseen kauteen ja pikkuvammoihin vedoten.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: