Keskiviikko 20.2.2019

Kommentti: Jokerit ärsyttää – tulossa todellinen jättipotti?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.6.2014 08:06
Päivitetty: 
5.6.2014 08:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Jokerit ravistelee jääkiekkomaailmaa KHL- ja mainossopimuksilla.

Jokerit ilmoitti keskiviikkona seuran historian suurimmasta yksittäisestä sopimuksesta. Jokereita sponsoroi jatkossa peliyhtiö NordicBet.

Toimilupaa Suomessa ei NordicBetillä ole. Valtion omistamilla rahapeliyhtiöillä on monopolinsa, jota EU ei toistaiseksi ole kaatanut.

Jokerit ilmoittaa, että sen sopimus käsittää Jokereiden vieraspelipaidat, vieraspelien yhteydessä tehtävät markkinointitoimenpiteet sekä muun Suomen rajojen ulkopuolella toteutettavan markkinointiyhteistyön, kuten tapahtumat. Jokereiden Yhteistyössä noudatetaan voimassa olevia lakeja, jotka koskevat vedonlyöntipalveluiden markkinointia.

Jokereiden siirtyminen KHL:ään on hämmentänyt suomalaista urheiluelämää. Jokereiden sopimus ulkomaisen rahapeliyhtiön kanssa ärsyttää ja hämmentää muita entisestään.

Ulkomaiset peliyhtiöt ovat tarjonneet Suomeen aiemmin jättimäisiä rahasummia eri lajien pääsarjaseuroille, mutta sopimuksia niiden kanssa ei ole uskallettu tehdä. Suomen laki ja Veikkauksen sponsorirahojen menettäminen on ollut riittävänä pelotteena.

Veikkaus on mainostanut näkyvästi SM-liigassa, mutta siinä sarjassa Jokerit ei enää pelaa. Jokereilla olikin varaa tehdä sopimus NordicBetin kanssa. Venäjän lainsäädäntö pelimainontaa kohtaan on tiukentumassa, mutta ilmeisesti Jokereilla on oikeus mainostaa NordicBetiä vieraspeleissään Venäjällä.

”Vielä odotellaan, että Teemu Selänne tulisi Jokereihin. Se olisi NordicBetille eräänlainen lottovoitto”

Jokereiden sopimus NordicBetin kanssa voi olla vasta alkua. Nähtäväksi jää, mainostavatko SM-liigaseurat ulkomaisia peliyhtiöitä vieraspeleissään CHL-liigassa ulkomailla. Veikkaus tuskin pitäisi asiasta, mutta kun raja on jo rikottu Jokereiden toimesta, saattaa joku toinenkin uskaltaa mennä rajan toiselle puolelle.

Mahdollista voi olla, että muissakin palloilulajeissa seurat voisivat kokeilla rajojaan mainonnassa ulkomailla. Ulkomaisilta peliyhtiöiltä rahaa kyllä löytyisi. Suomalaiset saavat pelata ulkomaisten pelitarjoajien palveluissa, eivätkä rahasiirrot ole kiellettyjä.

Vedonlyöntibisnes kulkee urheilun kanssa käsi kädessä, kuten Veikkaus on osoittanut Suomessa. Veikkaus on suomalaisen huippu-urheilun merkittävin sponsori.

Jokereiden taivalta KHL:ssä odotetaan mielenkiinnolla ja Betsson-konserniin kuuluva NordicBet teki jo merkittävän aluevaltauksen. Vaikka mainonta tapahtuu ulkomailla, on sen mainonta käytännössä kohdistettu Suomeen.

Veikkaus ja pelimonopolia kannattavat poliitikot kiristelevät hampaitaan. Sisäministeriössä arpajaisasioista vastaava hallitusneuvos Jouni Laiho esittänee pian tuomitsevat kommenttinsa, kuten hän on tehnyt useasti, kun suomalaistaho on tehnyt yhteistyötä ulkomaisen peliyhtiön kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä taas kauhistellaan ongelmapelaamisen haitoilla, joita Jokereiden sopimus saattaisi lisätä. Tosiasiassa suomalaisista ongelmapelaajista valtaosa pelaa yhä Veikkauksen tai RAY:n pelejä, kun ne ovat helpommin saatavilla. Ongelmapelaaminen ei riipu pelejä tarjoavasta yhtiöstä.

Jokereiden KHL-taival ja tuleva kiekkokausi saavat kohusopimuksesta entistä enemmän mielenkiintoa. Vielä odotellaan, että Teemu Selänne tulisi Jokereihin. Se olisi NordicBetille eräänlainen lottovoitto.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: