Keskiviikko 16.1.2019

Kehno Espanja romahti pohjamutiin, dynastia päättyi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.6.2014 15:15
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Espanjan Fernando Torres, Andres Iniesta ja Iker Casillas kävelivät pois kentältä Chile-tappion jälkeen. Espanja ei jatka jalkapllon MM-kisoja Australia-ottelun jälkeen.
|

Espanja voitti jalkapallon Euroopan mestaruuden 2008, maailmanmestaruuden 2010 ja Euroopan mestaruuden 2012. Kolmen perättäisen mestaruuden ”dynastiaan” on Espanjan lisäksi kyennyt vain Brasilia, jos Etelä-Amerikan mestaruusturnaukset lasketaan.

Brasilian MM-kisoissa 2014 Espanja hyytyi alkulohkoon. Ensimmäisessä ottelussaan Espanja hävisi Hollannille surkeasti 1-5. Toisessa ottelussa Chile oli parempi 2-0.

Chileläiset menivät johtoon 20. minuutilla. He karvasivat pallon Espanjalta, ja näppärän vastahyökkäyksen päätteeksi Eduardo Vargas pelattiin vapaaksi hyvään paikkaan. Vargas kieputti tyylikkäästi pallon ohi Iker Casillasin.

Chile suisti Espanjan yhä syvempään ahdinkoon hieman ennen taukoa. Casillas torjui Alexis Sanchezin laukoman kierteisen vapaapotkun, mutta paluupallo ajautui Charles Aranguizille. Aranguiz sijoitti pallon verkkoon klassisella kärkipotkulla.

Toisella puoliajalla Espanja hallitsi, mutta ei onnistunut viimeistelemään maalipaikoistaan. Se oli myös Chilen hyvyyttä. Joukkueen maalivahti Claudio Bravo esitti huipputorjuntoja, eikä ole ihme, että Bravoa huhutaan FC Barcelonaan.

Espanja oli tietysti shokissa.

- On vaikea selittää, mitä tapahtui. Pyydän anteeksiantoa. Teimme parhaamme, emmekä halunneet pettää kansaa, kommentoi Casillas Telecincon mukaan.

Casillasin mukaan Espanjalla on vanhahko joukkue, mutta sitä ei pitää selityksenä. Pelaajien on katsottava peiliin.

- Ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin ajatella tulevaisuutta. Seuraavassa pelissä on yritettävä parhaansa. Hollanti ja Chile olivat parempia kuin Espanja, Casillas sanoi.

Espanjan 2010 ja 2012 mestaruuksiin valmentanut Vicente del Bosque totesi joukkueensa pelanneen Hollantia ja Chileä vastaan liian hitaasti keskialueella. Edellisistä turnauksista tuttu raastava ja taidokas lyhytsyöttöpeli ei tehonnutkaan.

- Emme ryhdy selittelemään. Olimme liian hitaita. Se on surullista kaikille pelaajillemme ja nyt täytyy ryhtyä ajattelemaan tulevaisuutta. Pelasimme kaksi ottelua, emmekä olleet Hollantia ja Chileä parempia, joten olemme ulkona MM-kisoista, kommentoi del Bosque Sky Sportsin mukaan lehdistötilaisuudessa.

Del Bosquen mukaan odotukset olivat kyllä korkealla, eivätkä pelaajat näyttäneet olevan kylläisiä menestyksestä.

- Luulimme, että meillä olisi hyvät mahdollisuudet hyvillä pelaajilla. Todellisuus on toinen.

Espanjan joukkueessa oli jotain pielessä. Hollantia ja Chileä vastaan joukkue ei tehnyt yhtään pelitilannemaalia. Keskikenttä antoi yllättävän paljon harhasyöttöjä ja puolustus vuoti välillä pahasti. Casillas oli maalillaan epävarma.

Selitys oli myös vastustajien hyvyydessä. Hollanti pystyi taktisesti murtamaan Espanjan puolustuksen ja Chilen korkea prässi sekoitti Espanjan pelin. Espanja meni vastustajien hyvyydestä eräänlaiseen shokkiin.

Sekin on todennäköistä, että Espanjan pelaajat olivat menestyksestä kylläisiä. Moni on voittanut kaiken niin seurajoukkueessaan kuin maajoukkueessakin. Riittävää uusiutumista maajoukkueessa ei myöskään tehty.

Chile varmisti voitollaan jatkopaikkansa.

- Olemme tyytyväisiä siihen, että pelasimme Espanjaa vastaan tällä tavalla. Pelasimme kovalla nopeudella ja rohkeudella. Onnittelen joukkuettani valtavasta panostuksesta, hehkutti Chilen valmentaja Jorge Sampaoli.

Sampaolin mukaan Chilen taktiikka sekoitti Espanjan peliä.

- Voitimme hyvin vaikean vastustajan. Olen hyvin ylpeä pelaajistani, enkä koskaan unohda tätä ottelua. Hyökkääjämme prässäsivät hyvin Espanjaa keskikentällä. Se teki Espanjan elämän vaikeaksi, Sampaoli ilmoitti.

Chile pelaa maanantaina Hollantia vastaan ja panoksena on lohkovoitto. Hollanti-ottelussa taistellaan myös Brasilian välttämisestä neljännesvälierissä.

Espanja pelaa MM-kisojen viimeisen ottelunsa Australiaa vastaan. Nähtäväksi jää, miten supertähdet motivoituvat.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Paananen

Tuota peliä kannatta junnuvalmentajien käyttää opetusmateriaalina. Chilen pelisilmä oli loistavaa. Pallottoman miehen liikkuminen, syöttöpaikan hakeminen, tempon vaihdokset, jne. Itse ainakin suu auki ihmettelin nerokkaita oivalluksia kentällä.

Taidanpa ostaa muutaman pullon chileläistä punaviiniä kiitokseksi hyvästä urheiluviihteestä.