Lauantai 19.1.2019

Rahavirta tyrehtyi Venäjältä, F1-talli meni nurin

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.11.2014 18:26
  • Kuva: Marussia / Autotoday
    Kuva
    Marussia ehti kilpailla Formula ykkösissä viiden kauden ajan. Vuosina 2010-11 sen nimenä oli Virgin.
|

Brittiläinen perintäyhtiö FRP Advisory tiedotti perjantaina, ettei Formula ykkösten Marussia-talli jatka enää toimintaansa. Tallin emoyhtiö Manor Grand Prix ltd ajetaan konkurssiin ja parisataa ihmistä menettää työnsä.

FRP oli pakotettu konkurssipäätökseen, koska vaadittuja rahoja toiminnan jatkamiseksi ei pystytty suorittamaan. FRP:ssä asiaa hoitanut Geoff Rowley totesi neuvotelleensa useampien potentiaalisten ostajatahojen kanssa, mutta yhteisymmärrykseen ei päästy.

Marussia jätti jälkeensä massiiviset velat. Ne aiheutuivat siitä, kun tallin venäläisomistaja Andrei Tsheglakov päätti syksyllä rahahanojen sulkemisesta.

Joe Sawardin F1-blogin mukaan Cheglakov kieltäytyi tallin myymisestä uudelle investoijalle. Mikäli venäläiset olisivat suostuneet kauppahintaan, olisi toiminta voinut jatkua, mutta konkurssia pidettiin ilmeisesti parempana vaihtoehtona, vaikka taloudellisesti siitä hyödyttiin vieläkin vähemmän.

Marussian tilalle ei tule uutta tallia. Konkurssipesä myydään ja siitä tullut tuotto maksetaan tallin velkojille.

Marussian tehtaan joku saattaa ostaa ja ryhtyä pyörittämään siinä uutta F1-tallia kaudella 2016. Ensi kaudelle uusi talli ei kuitenkaan ehdi mukaan, koska osallistumisilmoituksen takaraja ehti jo umpeutua.

Ensi vuonna Formula ykkösiin osallistuu korkeintaan kymmenen tallia ja 20 autoa. Tosin Caterham-tallin jatko on erittäin epävarmaa.

Caterham pyytää faneiltaan 2,5 miljoonan euron rahoitusapua, jotta se voisi osallistua marraskuun lopulla ajettavaan Abu Dhabin osakilpailuun. Kuka tahansa voi osallistua rahoituskampanjaan.

Caterham on saamassa tiettävästi uuden omistajarahoittajan, joka pyrkii jatkamaan tallin toimintaa ensi vuonna. Tänä viikonloppuna Brasiliassa Caterham ei kisaa, mutta 2,5 miljoonan euron keräyksen onnistuessa toiminta voi jatkua jo Abu Dhabissa.

Caterhamin pelastuskampanja vaikuttaa surkuhupaisalta. Bernie Ecclestone voisi halutessaan lainata rahat tallin toimintaan ja varmistaa, että F1:ssä voisi olla jatkossa ainakin 20 autoa. Ecclestone kuitenkin vaatii Caterhamia pelastamaan itse itsensä.

Muitakin talleja on talousvaikeuksissa. Sauberilla ja Force Indialla ei ole rahoitusta ensi kaudeksi, mutta välitöntä konkurssiuhkaa niillä ei kuitenkaan ole.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit