Perjantai 18.1.2019

Maailman paras jääkiekkomaalivahti tulee Suomesta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.1.2015 17:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Pekka Rinne lienee tällä hetkellä maailman paras maalivahti
|

Nashville Predators on pelaamassa vuonna 1998 alkaneen NHL-historiansa parasta kauttaan. Joukkue on koko NHL:ssä toisena. Kärjessä olevaan Anaheim Ducksiin matkaa on kaksi pistettä.

Predatorsin menestyksessä hyvin isona lenkkinä on ollut maalivahti Pekka Rinne. Tällä kaudella Rinne on pelannut Nashvillen 39 runkosarjaottelusta 34. Ottelua kohden Rinne on päästänyt kaksi maalia torjuntaprosentin ollessa 92,9. NHL-seurojen ykkösmaalivahdeista hän on tilastoykkönen.

Pohjois-Amerikan mediat eivät ole säästelleet sanojaan Rinteen suorituksia hehkuttaessaan. Kiekkoraamatuksikin tituleerattu The Hockey News -lehti nimesi verkkosivuillaan alkukauden parhaat pelaajat ja Rinne on arvostettu kauden ensimmäisen puoliskon parhaaksi maalivahdiksi, mikä sinänsä ei ole yllätys. THN:n toimittajat ovat kuitenkin äänestäneet Rinteen myös koko liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Rinne, 32, siirtyi NHL:ään Kärppien kakkosmaalivahdin paikalta 2005 ja nousi Nashvillen ykkösvahdiksi kolme vuotta myöhemmin. Kaudella 2010-11 hänen torjuntaprosenttinsa oli 64 ottelussa 93,0, mikä oli NHL-kauden toiseksi paras lukema. Parhaan maalivahdin palkinnon eli Vezina Trophyn saajan äänestyksessä Rinne sijoittui toiseksi. Hän oli ehdolla Vezinan saajaksi myös 2012.

Rinteen osalta tynkäkausi 2013 ja kausi 2013-14 eivät menneet aivan nappiin. Tynkäkaudella Nashville ei menestynyt ja viime kausi meni Rinteeltä piloille loukkaantumisten takia. Vähäisen peliajan ja vaivojen takia hän ei päässyt Suomen joukkueeseen Sotshin olympiakisoihin.

Viime keväänä Minskissä Rinne teki paluun Suomen maajoukkueeseen torjuen MM-hopeaa. Arvokisamitali oli Rinteelle uran ensimmäinen. Kahdella edellisellä Rinteen MM-kisamatkalla 2009 ja 2010 Suomi oli hyytynyt puolivälieriin.

Minskin MM-kisoissa Rinne valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Luonnollisesti hän pääsi myös all-star –kentälliseen.

Minskin MM-kisoissa Rinne pääsi pelaamaan terveenä ja keräsi valtavasti itseluottamusta seuraavaa kautta varten. Tulokset puhuvat puolestaan. Nashvillea pidetään potentiaalisena mestariehdokkaana siitäkin syystä, että pudotuspeleissä maalivahtipeli on tietysti avainasemassa.

Jos olympiakisat tai World Cup järjestettäisiin nyt, valittaisiin Rinne Suomen ykkösmaalivahdiksi. Kahdesta muusta kisapaikasta kamppailisivat Antti Niemi, Tuukka Rask ja Kari Lehtonen, jotka olivat mukana Sotshissa.

Boston Bruinsissa pelaava Rask sai viime kesänä Vezina-pystin, mutta tänä vuonna pelit eivät ole menneet hänellä putkeen. Runkosarja on tietysti vasta puolessavälissä, ja tilanne on korjattavissa, mutta paljon joutuu Rask, parantamaan jos aikoo kilvoitella Rinteen kanssa NHL:n parhaan maalivahdin palkinnosta.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: