Tiistai 21.5.2019

Suomen mäkimiehillä surkea päivä

Luotu: 
20.2.2010 23:20
Päivitetty: 
20.2.2010 23:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Matti Hautamäki

Matti Hautamäen toinen hyppy Vancouverin suurmäen kisassa jäi tyngäksi ja hän romahti kauas kärjestä.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen hän oli kolmantena.

Janne Ahonen ei hypännyt toisen kierroksen hyppyään loukkaannuttuaan koekierroksella. Ensimmäisen kilpailuhypyn jälkeen hän oli 16. ja vailla mitalimahdollsuuksia.

Janne Happonen hylättiin liian suuren hyppypuvun vuoksi.

Harri Olli epäonnistui ensimmäisellä kierroksella ja menetti jo tässä vaiheessa mitalimahdollisuutensa.

Harri Olli päätyi sijalle 18 ja Hautamäki sijalle 26.

Voiton vei ylivoimaisesti Sveitsin Simon Ammann. Hopeaa otti Puolan Adam Malysz ja pronssia Itävallan Gregor Schlierenzauer, joten mitalikolmikko oli täysin sama kuin normaalimäessä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Luoma

Suomalainen identiteetti kohtaa voitoissa ja tappioissa

(Media, YLE-Teema ja muut kansalaisille kirjoittelijat herättelevät suomalaista identiteettiä, voitontahtoa ja taisteluhenkeä pyörittämämällä yhä uudelleen vuoden 1995 jääkiekon maailmanmestaruuskuvia ja -pätkiä - Talviolympialaiset Kanadan Vancouverissa avattiin 12. helmikuuta 2010)

[ ... "Suomi teki sen Talvisodan hengessä juuri laman taittuessa uudeksi menestykseksi - Suomi on Maailmanmestari, Suomi teki sen meille suomalaisille. Me päätettiin, että pelin päättyessä olemme Maailmanmestareita ja sitten pakkaamme laukut ja palataan kotiin" -Timo Jutila ... ]

Janne Ahonen ei saanut kuin neljännen tilan - näin kuittasimme suorituksen. Odotamme aina kultaa ja ykkössijaa - olemme voitonnälkäisiä, mutta joskus pitäisi muistaa itse urheilijat, jotka todella tekevät kaikkensa saavuttaakseen itselleen ja maalleen menestystä. Jokainen urheilija niin yksilö- kuin joukkuelajeissa tietää, kuinka armottomia kotijoukot ovat - vain voitot kelpaavat.

Suomalaiset ovat yksilöllisesti 'emmää mukaan ny lähäre, mä oon mä ja muut o muita'. Kansallishenkeä ei juuri näytetä, eikä suomalainen itke, ja jos sattuu itkemään, niin asiasta se tapahtuu, kuten jääkiekkojoukkueen menestyessä. Nythän koko kansa salaa toivoo ja uskoo ikoniensa tuovan Olympiakultaa - kun tuo Teemukin on mukana.

Suomi räjähti vuonna 1995 - vihdoin jääkiekon Maailmanmestaruus

Suomi räjähti vuonna 1995, todellakin kun edellinen lama oli taittumassa. Oli luotu palkallinen konsensus, oli päätetty, että vienti pannaan vetämään. Oli vielä oma raha, markka, jolla pystyi hiukan pelaamaan. Jääkiekon Maailmanmestaruus tuli oivaan saumaan ruotsalaisen valmentamalta joukkueelta, jossa mm. Tupu, Hupu ja Lupu niittivät mainetta ja kunniaa.

Makeaa oli vielä se, että voitto otettiin rakkaalta viholliselta Ruotsilta heidän kotipesässään Globenilta Tukholmasta. Otettiinpa vielä ruotsalaisten voittolaulukin omaksi. Ei haitannut ruotsinkieli, ei haitannut ruotsalaisuus - olivathan he meidän isäntiämme usean sadan vuoden ajan ja vieläkin Turussa.

Jääkiekko on ilmentymä joukkuehengestä. Mikäli on taistelutahtoa yhdessä, on voiton avaimet taskussa. Niin saattaa olla nytkin Kanadassa, kun Suomi on ajautumassa rauhan ajan hankalimpiin yhteiskuntaongelmiin työttömyytenä, ikääntymisenä, yksinäistymisenä, hallitsemattomina ajautujina ja viennin menettäjinä. On taistelun aika, joka tapauksessa.

Suomi istuu sohvalle ja jännittää - "Hyvä Me" -henki on käynnistynyt

Suomi elää urheilusta ja se muodostaa meille sen hyvin omaleimaisen identiteetin, jota on viisaiden taholta jopa etsimään lähdetty - unohtaen, että kansan voima ja tunne lähtee juuri siitä identiteetistä, mitä viisaat eivät edes hoksanneet. Suomalainen identiteetti on voittaa oikeudenmukaisesti oikeudenmukaisessa taistelussa. Ja tästä on kokemusta, kuinka se täysin vastakkaisissa olosuhteissa on saavutettu - nimittäin se voitto, torjuntavoittonakin.

Olemme sympaattisia voittajia antaen arvon hävinneelle ja vilpittömästi kehuen sitä hyväksi vastustajaksi. Hävitä emme osaa, sen tietävät niin yksilö- kuin joukkueurheilijat. Kansa on julmaa, mutta niin rehellistä - kun ottaa päähän, niin se näkyy, ja kun voitetaan, niin sekin näkyy meille tyypillisellä tavalla. Näistä tekijöistä lähtee suomalainen identiteetti - kansan syvistä riveistä, joista ei paljon puhetta lähde, mutta tunnetta sitäkin enemmän. Emme ole puheliasta kansaa - olemme tekijöitä, joskus aika verkkaisia ja varovaisia.

Suomi on itäistä ryhmähenkeä ja suomalainen on myös läntistä yksilökeskeisyyttä

Yksilö on läntisen maailman numero yksi. Jääkiekossa taas joukkue - kollektiivinen henki, yrittäminen, toisen tukeminen ja uhrautuva oman osaamisensa anto kokonaisuuden eteen ratkaisee voiton, jota penkkiurheileva kansa kiihkeästi odottaa.

Paineessa ovat räikköset, ahoset, korvet, hiihtäjät ja erityisesti Suomelle rakas jääkiekko, jossa yksilökeskittynyt suomalainen hyväksyy riehakkaasti yhteistoiminnan - kuten se oikeasti teki selkä seinää vasten Talvisodassa. Suomalainen ei siedä turhaa ja väärää panettelua, vaikka hävinneet urheilijansa hiljentääkin pettymyksessään, mutta niinhän me toimimme.

Nyt jännitämme jääkiekkojoukkueemme voittoja

Kansa jännittää ja kansa odottaa. Emme ääneen sano, mitä toivomme. Tosiasia on kuitenkin se, että nyt odotamme odotettua yllätystä jääkiekosta, jossa Suomi nousee Olympialaiseen kultaiseen mitaliin ja Teemu Selannekkin saa sen kauan odotetun viimeisen niitin loistavalle uralleen. Teemu on taistelija, ja haluaa kuten kaikki muutkin sitä kultaa. Teemu tietää, että hän on yksi osa koneistoa, joka vain yhteen puhaltamalla ottaa sen himoitun kultamitalin. Taistelu on alkanut.

PS
Missähän olisivat ne uuden aallon poliitikot, jotka herättäisivät samalla tavoin kansansuosiota, kuin menestyvät urheilijat - jääkö se kansalaisen tunne osaamisesta saavuttamatta?

Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.vuodatus.net
http://www.facebook.com/first.ilkka

...

ALANURKKA ~ Haluavatko kansalaiset itselleen kansalaisaloiteoikeuden?

Kannata perustuslain lisäystä kansalaisaloitteella - ota kantaa välittömän kansalaisdemokratian puolesta ja anna äänesi adressiin, jossa osoitamme päättäjille, mitä kansa tahtoo ---

http://www.adressit.com/lakialoite

...

sent:
Cc: [email protected] ; [email protected] ; [email protected] ; [email protected]
Sent: Sunday, February 14, 2010 10:22 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - Suomalainen identiteetti kohtaa niin voitoissa kuin tappioissa
...

Tynkä-Karjalan Antti

28.1.2010: "Suomi tavoittelee Vancouverista 12 mitalia 94 urheilijan voimin. Olympialaiset alkavat Kanadassa 12. helmikuuta."

T-KA: "Korkeaa vaatimustasoa seuraa korkea suoritustaso. - Aiempaa löysemmin kriteerein valittu joukkue ei pysty aiempaa kovempiin saavutuksiin."

- - - -

Jälkiviisaus on viisauden imelin laji. - Jotta en aivan siihen syyllistyisi, kertaan ennen kisoja antamani arvion nyt.

Urheiluministeri pyörii muiden kisaturistien joukossa ja ehdottelee kisahakemuksen jättämistä. - Eipä voi paljon pahemmin pelisilmä pettää!

Jos ko. tehtävä antaa oikeuden matkustaa Vancouveriin kisapaikalle yhteiskunnan varoilla, antaa tässä tilanteessa tulosvastuullisuus perusteet vapauttaa ministeri tehtävistään.

Ai niin, eihän Ruotsalaisen Kansan Puolueen ministeriä voi erottaa Suomen hallituksesta.

Lempi

miksi useat ihmiset luulevat mm. kommenteissa ”Yhteiset olympialaiset Suomelle, Ruotsille ja Norjalle”, että Olympialaiset eivät lisäisi suomalaista ja esimerkiksi yhteispohjoismaista hyvinvointia... myös taloudellista hyvinvointia?

”Yhteiset olympialaiset Suomelle, Ruotsille ja Norjalle”
www.uusisuomi.fi/urheilu/85621-%E2%80%9Dyhteiset-olympialaiset-suomelle-...

Lempi

niin kuin jotkut ihmiset tekevät investointeja, luovat menestyviä yrityksiä tyhjästä ja siten heillä on varaa hienoihin autoihin ja käsilaukkuihin... joillekin kärvistely on helpompaa...

hmmm... mutta...

...eikö olisi hienoa jos yhteispohjoismaiset Olympialaiset toisivat vähän voittoa ja Suomessa/pohjoismaissa julkisella sektorilla olisi vaihteeksi vähän ylimääräistä, että voitaisiin rehvastella asianmukaisesti hoideltulla vanhustenhuollolla vanhainkodeissa...?

...ja vaikka Olympialaisten yhteyteen tehdyllä urheilutempauksella, jossa lanseerattaisiin lukiolaiset tekemään ikäihmisten kanssa viitosen... vrt.naisten kymppi jälleenrakentajien kanssa, jotka järjestivät vuoden 1952 Olympialaiset...

Tosiaan. Joku voisi haluta investoida hienoihin uusiin lenkkareihin, että pääsisi ilmaisiksi kävelylle. Kyseinen olisi varmaan mielettömän negatiivinen asia paikalliselle kenkäkauppiaalle. Tosille ehkä kelpaavat ihan arkiset ulkoilukengät, mielekäs seura, vähän kisahumua ja positiivinen urheilutunnelma..? :)

Lisää mielenkiintoisia analyysejä suomalaisuudesta?