Perjantai 18.1.2019

Tuhma jekku futispomosta Wikipediassa – levisi nolosti

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.7.2010 10:29
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Sepp Blatter.

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan puheenjohtaja Joseph Blatter joutui tuhman jekun kohteeksi Wikipediassa, kertoo brittilehti Daily Telegraph.

Blatteria käsittelevällä Wikipedia-sivulla oleva ilmeisesti ilkeämielinen jekku levisi nolosti siten, että Etelä-Afrikan hallitus päätyi kutsumaan Blatteria rumalla nimellä.

Telegraphin mukaan Wikipedia-sivua oli ilmeisesti muutettu siten, että Blatterin koko nimen kerrottiin olevan ”Joseph Sepp Bellend Blatter”. Bellend on englanninkielinen penikseen viittaava sana, joka voidaan kääntää myös ”kusipääksi”.

Ikävä haukkumanimi päätyi Etelä-Afrikan virallisille sivuille, joilla kerrottiin Blatterin saavan ulkomaalaisille osoitetun arvostetun palkinnon muun muassa rauhan ja solidaarisuuden edistämisestä.

Hallituksen sivustolle oli kopioitu teksti suoraan Wikipediasta.

Nolo virhe on nyt korjattu molemmilla nettisivuilla.

Jalkapalloon liittyvillä keskustelusivustoilla nousi tapauksesta varsinainen myrsky, Telegraph kertoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Musta Nuoli

Wikipedia on tietolähteenä erittäin epäluotettava, joten on osoitus nykyajan romahtaneesta lähdekritiikistä ja taustatöiden tekemisen huonosta tasosta, että milloin mikäkin instanssi - tai media - ottaa tietonsa wikipediasta.

Itsekin osallistuin takavuosina suomenkielisen wikipedian tekemiseen aktiivisemmin, ja tuolloin paljastui konkreettisesti, että wikipediassa on omia eturyhmiään ja "puolueitaan", jotka ajavat omia intressejään ja hyvinkin yksipuolisia tulkintojaan. Kulissien takana on kuhinaa ja taistelua, puhumattakaan suoranaisista vandaaleista, joita toki myös riittää.

Älkää luottako sellaisenaan wikipediaan! Tieto voi olla oikea, mutta se voi olla myös vääristelty tai pahasti puutteellinen, riippuen siitä kuka on artikkeleita sorkkinut.