Perjantai 24.5.2019

Kalervo Kummola ja HIFK-pomo ruoskivat jääkiekon ”alkoholiongelmaa”

Luotu: 
4.8.2015 16:55
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    HIFK:n puheenjohtaja Timo Everi sallisi oluen nauttimisen katsomossa. Sama kanta on Jääkiekkoliiton puheenjohtajalla Kalervo Kummolalla.
|

Alkoholinkäyttö ja siihen liittyvät lieveilmiöt ovat suomalaisessa yhteiskunnassa kestopuheenaihe. Urheilukaan ei välty tältä keskustelulta. Toisten poliittisten toimijoiden mielestä alkoholin saatavuutta ja näkyvyyttä pitäisi urheilutapahtumissa rajoittaa.

Viimeaikainen kehitys ei kuitenkaan tue väitettä, että alkoholinkäyttö olisi mitenkään lisääntynyt urheilutapahtumissa tai yhteiskunnassa ylipäätään. Nuorten alkoholinkäyttö on pikemminkin vähentynyt.

HIFK:n puheenjohtaja Timo Everi hämmästelee vaatimuksia alkoholin myynnin rajoittamisesta jääkiekkopeleissä.

- Jos on halua alkoholin suurkuluttamiseen, niin paljon helpompaa se on monessa muussa paikassa kuin jäähallissa. Aika kalliiksi se jäähallissa tulee, kun pitää se lippukin ostaa, Everi kommentoi Uudelle Suomelle.

Everi pitää suomalaista alkoholikeskustelua ylipäätään omituisena.

- Siitä mä olen ihan varma, että suomalaisia ärsyttää enemmän nämä rajoitukset, kiellot ja keskustelut ja hurskastelu sen ympärillä. Päinvastainen toiminta tuntuu aina saavan enemmän hallaa ja tilaa mediassa ja muussakin keskustelussa.

Everi arveleekin toisten tahojen pyrkivän hyödyntämään itseään julkisuudessa alkoholiasioiden avulla.

- Mä en puolusta alkoholin käyttöä ja alkoholia yleensä enempää kuin mitään muutakaan kuin erityistä asiaa, mutta se on kummallista, että tää asia nousee aina ja usein saman tyyppisten ihmisten agendalle. Sillä on jotenkin helppo päästä julkisuuteen ja tuntuu siltä, että aika pienistä asioista saadaan härkänen aikaiseksi.

Alkoholin markkinointia rajoitettiin hiljattain. Everi ei näe tässä hyötytekijöitä.

- Edelleenkin painotan, että alkoholipolitiikka on suomalaisessa yhteiskunnassa mennyt parempaan ja oikeaan suuntaan koko ajan, mutta alkoholin markkinointi ei varmaankaan ole se suurin ongelma, jos sellainen ongelma on ylipäätään edes olemassa, Everi toteaa.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola on Everin linjoilla. Kummola muistuttaa, että 1970-luvulla tiukan säätelyn aikana alkoholinkäyttö oli jääkiekkopelien yhteydessä paljon holtittomampaa. Otteluiden yhteydessä alkoholia nautittiin taskumateista ja esimerkiksi KooVeen perjantaipeleissä oli niin paljon järjestyshäiriöitä, että perjantaipelit päätettiin lopettaa.

Nykyisin alkoholinkäyttö on jääkiekkopeleissä maltillista. Järjestyshäiriöitä on hyvin vähän.

- En mä näe mitään haittoja. Mä sanoisin, että Suomessa voitaisiin ihan hyvin mennä pohjoisamerikkalaiseen malliin, että voitaisiin myydä katsomossakin olutta. Siis mietoja alkoholijuomia, Kummola kommentoi Uudelle Suomelle.

Kummola toivoisi uudelta hallitukselta toimenpiteitä.

- Se on tämmöistä suomalaista holhousyhteiskuntaa. Me ollaan kaikkien pykälien ja määräysten luvattu maa. Toivottavasti tää uusi hallitus, joka ohjelmassaan kertoo, että pitää purkaa kaikenlaisia määräyksiä, niin toivottavasti mennään ihan konkreettisiin asioihin.

Saksassa jääkiekkopeleissä voi ostaa litran oluttuopin katsomossa. Järjestyshäiriöitä siellä ei ole ilmennyt.

- Ne kokemukset, joita on melko monilta muilta markkinoilta, ei puhuta vaan Yhdysvalloista, vaan myöskin Ranskasta, Tanskasta ja Saksa, niin ei siellä ole näkyvissä uhkakuvaa. Tai en mä edes tiedä, mikä se uhkakuva on, Everi toteaa.

Erätauoilla katsojien aika menee olutjonossa. Olut on nautittava kymmenen minuutin jonotuksen jälkeen noin viidessä minuutissa, jos haluaa ehtiä katsomaan seuraavaa erää alusta saakka.

- Totta kai se on elämää hankaloittava asia. Ja mun on vaikea ymmärtää, että mikä tää syy on. Minkälaisia asioita me pelätään? Mihin asioihin me ei suomalaisissa luoteta?, Everi kysyy.

Yritykset: 
Jaa artikkeli: