Maanantai 20.5.2019

Uusi Suomi uutiset

Britannia yllätti jääkiekon MM-kisoissa – sarjapaikan säilymistä juhlitaan kuin MM-kultaa
Sisältö:

Iso-Britannia vastasi tämän vuoden jääkiekon MM-kisojen suurimmasta yllätyksestä toistaiseksi säilytettyään sarjapaikkansa. Britit voittivat Ranskan jatkoajalla 4-3 ja lähettivät ranskalaiset b-sarjaan.

Britannia oli hävinnyt kuusi ensimmäistä otteluaan eikä ollut niissä yhdessäkään edes lähellä voittoa. Ranska-ottelussakin Britannia oli 0-3 -tappioasemassa.

- Tiesimme jo neljän tappion jälkeen, että tämä Ranska-ottelu ratkaisisi turnauksen kohtalomme. 0-3 -tappioasemassa olimme tässäkin pelissä, mutta emme antaneet periksi, kuten emme viime vuonnakaan. Taistelimme loppuun saakka, hehkutti Britannian joukkueen NHL-varaus, 19-vuotias hyökkääjä Liam Kirk.

Kirkistä tuntui suorastaan epätodelliselta.

- Uskomaton tunne, että olemme pelanneet täällä ja säilyttäneet sarjapaikkamme. Sanat eivät riitä kuvaamaan tätä. Osoitimme, että pystymme pelaamaan tällä tasolla.

Erityistunnustuksen Kirk antoi joukkueensa maalivahdille Ben Bownsille.

- Tiesimme, että Ranska oli väsynyt pelattuaan eilisiltana. Meillä oli paljon ylpeyttä pelissä ja jaksoimme uskoa. Ben Bowns otti monta uskomatonta torjuntaa. Hän on ollut paras pelaajamme tässä turnauksessa. Kunnia hänelle.

Britannia yllätti kaikki viime vuonna noustuaan A-sarjaan. Joukkue oli B-sarjan kisoissa putoajaehdokas.

- Viisi vuotta sitten pelasimme c-sarjassa esimerkiksi Romaniaa vastaan. Kahdessa vuodessa olemme nousseet pari tasoa. Saamme yhä enemmän kunnioitusta, totesi Kirk kovasta nosteesta.

Kosicessa paikan päällä oli satoja brittifaneja. Ranskalaisfaneja vain muutama.

- Hieno juttu faneillemme. He ansaitsivat tämän. Kannustivat meitä hurjasti joka pelissä ja kuulimme kannustuksen täällä jopa Slovakia-ottelussa. Fanimme olivat kuudes pelaajamme kentällä, Kirk kiitteli.

Pelaajat ja fanit lauloivat kansallislaulua hurmiossa.

- Siitä oli pitkä aika, kun kuulin kansallislaulumme pelin jälkeen. Oli mahtava tunne kuulla God Save The Queen kuuden tappion jälkeen. Mahtava turnaus ja tuntuu kuin olisimme voittaneet maailmanmestaruuden, Kirk hehkutteli.

Kirk on joukkueensa nuorin pelaaja. Hänellä saattaa olla edessään loistava tulevaisuus.

- Tämä on vasta toinen kauteni tässä joukkueessa. Olen vasta oppimassa. Tämä kokemus auttaa paljon kasvamisessa. Nyt on muutaman viikon tauko. Sitten lähden Arizonaan kesäkuussa, Kirk totesi.

Arizona Coyotes varasi Kirkin viime kesänä seitsemännellä kierroksella. Samalla Kirkistä tuli ensimmäinen Britanniassa kiekko-oppinsa saanut NHL-varaus.

MM-kisoissa Kirk pääsi testaamaan tasoaan kovan luokan NHL-pelaajia, kuten Patrick Kanea, Mark Stonea, Kyle Turrisia tai Leon Draisaitlia vastaan.

- Täällä olen nähnyt, millä tasolla NHL-jätkät pelaavat. Haluan kehittyä samalle tasolle. Tämä turnaus on avannut silmäni, mitä seuraavalle tasolle pääsyyn vaaditaan, Kirk sanoi.

Haastattelu: Otto Palojärvi, Kosice

Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Liam Kirk, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Mitä ihmettä HJK:ssa tapahtuu? – nöyryyttävä tappio Lahdessa
Sisältö:

Suomalaisen jalkapalloilun ökyrikas seura HJK kyntää syvällä pohjamudissa. Maanantaina HJK hävisi vierasottelussa FC Lahdelle surkealla esityksellä 0-3.

HJK:n alamäki alkoi Lahdessa nopeasti. 12. minuutilla HJK:n Kevin Kouassivi-Benissan antoi karmean harhasyötön ja Lahden Eemeli Virta pääsi väliin. Virta syötti pallon suoraan Erik Törnrosille, joka viimeisteli 1-0.

Gael Etockin läpiajo lisäsi alle varttituntia myöhemmin HJK:n tuskaa, kun hän lisäsi Lahden johdon jo 2-0:aan. Toisen jakson alussa Törnros kaunisteli lukemat jo 3-0:aan ja peli oli selvä.

HJK:lla menee käsittämättömän huonosti. Edellisen kerran voittanut huhtikuun alussa eli 42 päivää sitten. Kautensa HJK avasi kahdella voitolla, mutta sen jälkeen joukkue on pelannut kahdeksan ottelua ilman voittoa. Maalinteossa HJK on onnistunut kymmenessä ottelussaan vain yhdeksän kertaa.

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti on pitänyt tiukasti kiinni päävalmentajastaan Mika Lehkosuosta. Lehkosuo ei saanut kenkää edes 2015 ja 2016, kun HJK ei voittanut mestaruutta.

Riihilahdella riittää nyt pohdittavaa. Jotain pitäisi tehdä, koska joukkue pelaa umpisurkeasti. Lehkosuon opit eivät ole tehonneet.

RoPS löi maanantaina VPS:n 1-0-lukemin vieraissa. HIFK pelasi KPV:n kanssa 1-1 tasapelin Ilveksen ja IFK Mariehamnin ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin.

Sarjan kärjessä jatkaa FC Inter. HJK on valahtanut nolosti jo kuudenneksi. Kuusi parasta joukkuetta etenee 22 kierroksen jälkeen loppusarjaan ja kuusi huonointa pelaa alemmassa loppusarjassa.

Kysymys kuuluu, onko HJK 22 kierroksen jälkeen vielä kuuden joukossa?

HJK, Jääkiekko, Jalkapallon Veikkausliiga, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Jussi Halla-ahoa haastetaan Venäjä-suhteista – ”Mitään hyötyä viisumivapaudesta ei Suomelle olisi”
Sisältö:

Perussuomalaisia ja sen puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa haastetaan nyt puolueen kytköksistä muihin kansallismielisiin oikeistopuolueisiin samaan aikaan, kun Itävallan varaliittokansleri ja oikeistopopulistisen FPÖ:n puheenjohtaja Heinz-Christian Strache on jättänyt molemmat tehtävänsä Venäjä-kohun vuoksi.

LUE MYÖS: Kotro-kohu ei yllätä: PS ja keskusta Venäjä-myönteisimpiä vaalikoneessa

Halla-aho vakuuttaa sosiaalisessa mediassa, että perussuomalaiset suhtautuu kielteisesti Venäjän viisumivapauteen.

”Perussuomalaiset vastustivat viisumivapautta Venäjän kanssa jo ennen Ukrainan kriisiä eli aikana, jolloin useimmat muut puolueet innoissaan kannattivat sitä. Linjamme oli oikea silloin ja on oikea nyt”, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

Maanantaina kohua on herättänyt venäläismedian uutinen, jota Ilta-Sanomat siteerasi. Venäläisuutisen mukaan perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro sanoo, että Suomen kannattaisi pyrkiä eroon Schengen-sopimuksesta ja viisumivapauteen Venäjän kanssa.

Halla-aho kiistää asian.

LUE MYÖS: Laura Huhtasaari puhui Matteo Salvinin suurkokouksessa: ”Perussuomalaiset haluaa ottaa kädestä samalla tavalla ajattelevia”

”Ehdokas Kotro ei ole esittänyt viisumivapautta Suomen ja Venäjän välille. Hän on esittänyt käytännössä samanlaista, rajattua matkustajajoukkoa koskevaa viisumihelpotusohjelmaa, jollaisia EU:ssa on jo nyt olemassa tai suunnitteilla kolmansien maiden kanssa”, Halla-aho kirjoittaa.

”Viisumivelvoitteella pyritään torjumaan sellaisten ihmisten maahantuloa, jotka eivät pysty rahoittamaan omaa toimeentuloaan Suomessa, tai jotka todennäköisesti syyllistyvät rikoksiin tai muuhun epätoivottavaan toimintaan. Jos viisumivelvoitteesta luovuttaisiin, maahantulon edellytysten pitäisi edelleen täyttyä, mutta ne jouduttaisiin tarkistamaan rajalla passintarkastuksen yhteydessä. Tarvittaisiin siis runsaasti lisää henkilökuntaa, ja silti huteja tulisi paljon enemmän. Lisäksi menetettäisiin käsittelymaksuista saadut tulot. Mitään hyötyä viisumivapaudesta ei Suomelle olisi”, Halla-aho perustelee.

Kokoomuksen eurovaaliehdokas Tuomas Tikkanen kritisoi voimakkaasti perussuomalaisten linjauksia ja erityisesti yhteistyökuviota muiden kansallismielisten populistipuolueiden kanssa.

”Suomen toiseksi suurin puolue ja puolue, jolla on myös ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajuus, on toistuvasti ollut esillä kytköksistä Venäjä-mielisiin ryhmiin sekä puolueen että yksittäisten edustajien taholta. Euroopan parlamentissa perussuomalaiset ovat rakentamassa yhteistyötä muun muassa Itävallan äärioikeiston kanssa, jonka johtaja jäi juuri kiinni yrityksestä ottaa vastaan lahjuksia venäläisiltä liikemiehiltä”, Tikkanen kirjoittaa blogissaan.

”Ranskan Kansallinen liittouma taas on jäänyt kiinni miljoonien eurojen hämäristä lainoista venäläisiltä pankeilta ja samanlaisia syytöksiä on esitetty myös Italian populistisesta varapääministeri Matteo Salvinista.  Kyseessä ei voi olla enää pelkkä sattuma tai yksittäistapaukset, vaan selvä trendi on nähtävissä: nationalistisilla populistipuolueilla on vahvoja linkkejä Kremliin”, Tikkanen väittää.

Myös Sinisen tulevaisuuden Simon Elo nostaa esiin sen, että eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuus on perussuomalaisilla.

”Vaarallisinta on että tällä porukalla on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajuus. Nimittäin kansanedustaja Laura Huhtasaari, joka arvioi aikanaan Twitterissä, että "kukaan ei pysty auttamaan Suomea, jos Putin tulee tänne". Huhtasaari jatkoi twiittaamalla, että "Putin tekee mitä haluaa ja tietää realiteetit". Viime lauantaina Huhtasaaren saattoikin löytää Milanosta Salvinin viereltä. Joku voisi nähdä siinä symboliikkaa sille, minkä kainaloon Suomea yritetään viedä”, Elo kirjoittaa blogissaan.

LUE LISÄÄ: Kova äläkkä Laura Huhtasaaren osallistumisesta Matteo Salvinin suurkokoukseen: ”Putinille ja Venäjälle hyödyllisiä idiootteja”

Halla-aho kommentoi Helsingin Sanomille yhteistyötä Venäjä-mielisten puolueiden kanssa toteamalla, että niillä on ”toisenlainen suhtautuminen Venäjän kehitykseen”. Halla-ahon mukaan Itävallan FPÖ:n tulee nyt selvittää, onko sikäläisessä jupakassa kyse vain yksittäisen poliitikon korruptiosta. 

LUE MYÖS: ”Purki kiukkuaan asiattomalla tavalla” – Jussi Halla-aho vastaa ruotsidemokraattien Jimmie Åkessonille Ylellä

Eurovaalit 2019, Eurovaalit 2019, Heinz-Christian Strache, Jenni Tamminen, Jussi Halla-aho, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Populismi, Simon Elo, Tuomas Tikkanen, Venäjä-suhteet
Suomalaisopein valmennettu Saksa Leijonien tiellä – ”Sillä ei ole mitään merkitystä”
Sisältö:

Leijonat päättää alkusarjaurakkansa tiistaina otteluun Saksaa vastaan. Voitolla Suomi voittaisi alkulohkonsa.

Saksa on Suomen tavoin varmistanut puolivälieräpaikkansa. Sunnuntain 1-3 -tappiolla Yhdysvalloille ei ollut Saksan jatkopaikan kannalta merkitystä.

- Oli tiukka peli. Halusimme pelata heikon Kanada-ottelun jälkeen paremmin ja niin teimmekin. Harmi vain, että USA sai kolmannessa erässä pari maalia. Itse emme hyödyntäneet paikkojamme, Saksan kapteeni Moritz Müller kommentoi Sport Contentille.

Suomen pelaajista Müller nostaa esiin tietysti Kaapo Kakon.

- Suomi on todella hyvä joukkue. Kaapo Kakko on tietysti supertähtitasoa. Suomella ei ehkä ole tänä vuonna niin tunnettuja pelaajia mukana, mutta heillä vaikuttaisi olevan erittäin hyvä joukkue. Luotamme kuitenkin siihen, että Suomi olisi voitettavissa.

Saksaa valmentaa suomalainen entinen huippupuolustaja Toni Söderholm.

- On entistä jännittävämpää pelata Suomea vastaan, kun valmentajammekin on suomalainen. Toni on tehnyt meillä todella hyvää työtä. Hän on valmistanut meidät tähän turnaukseen hyvin, Müller kehuu Söderholmia.

Müllerin mielestä suomalaisesta valmentajasta on Saksalle apua tiistaina.

- Tonista on Suomi-ottelussa meille varmasti hyötyä hänen tietäessään Suomesta enemmän. Haastamme Suomen superteholla.

Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen antaa ymmärtää, ettei Söderholmin suomalaisuudesta ole mitään erityisapua Saksalla, kun he Suomea vastaan pelaavat.

–Sillä ei ole mitään merkitystä, kuka siellä on koutsina. Saksa pelaa omaa peliä ja me pelataan omaa peliä. Ei tässä kukaan rupea säätämään sen mukaan omia juttuja. Me tiedetään, miten he pelaavat, ja he tietävät, miten me pelataan. Videot on sitä varten, että sieltä pystyy katsomaan, miten siellä pelataan, Jalonen sanoi.

Leijonien puolustaja Mikko Lehtonen on samoilla linjoilla.

- Ei me sitä hirveästi mietitä. He ehkä saattavat miettiä sitä hiukan enemmän. Me uskotaan omaan juttuun. Jatketaan samaa rataa, niin hyvä tulee.

Edellisissä otteluissaan Suomi voitti Britannian 5-0 ja Ranskan 3-0. Nämä pelit olivat niin sanottua pakkopullaa.

Lehtonen odottaa Saksalta huomattavasti kovempaa haastetta.

- Ainakin oletusarvo on se, että vastustajan taso nousee ja se on ehkä ihan hyväkin meille. Kun ratkaisupelit lähenee, täytyy saada hyviä vastustajia. Saksa on hyvä jengi ja hyvä mittari meille ennen kuin aletaan mittelöimään ratkaisupelejä.

Haastattelut: Otto Palojärvi, Kosice

Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Jukka Jalonen, Leijonat, Mikko Lehtonen, Moritz Müller, Otto Palojärvi / Sport Content, Toni Söderholm, Urheilu
Suomalaisilta selvä toive Antti Rinteelle kyselyssä: Lisätkää vanhusten hoivahenkilöstöä
Sisältö:

Suomalaiset pitävät tärkeänä vanhusten hoivahenkilöstön lisäämistä tulevalla hallituskaudella. Tämä käy ilmi Sosten teettämästä kyselystä.

Soste on yli 200 sosiaali- ja terveysalan toimijan valtakunnallinen kattojärjestö.

Tulokset pohjautuvat Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselyyn, johon vastasi reilu tuhat 15–79-vuotiasta suomalaista. Menetelmänä olivat kotikäyntihaastattelut, jotka tehtiin 4.–25. huhtikuuta.

Suomalaisilta tiedusteltiin tärkeimmistä toimenpiteistä, jotka tulevan hallituksen tulee toteuttaa. Kysymykseen sisältyi yhdeksän toimea: vanhusten hoivahenkilöstön lisääminen, maksuton lukio- ja ammattiopistokoulutus, pienten eläkkeiden korottaminen, perustoimeentulon korottaminen, poliisien lisääminen, sairaanhoitajien lisääminen, lääkärien lisääminen sekä subjektiivinen päivähoito-oikeus.

Vaihtoehdoista esille nousee selvästi vanhusten hoivahenkilöstön lisääminen, jota piti kaikkein tärkeimpänä peräti 36 prosenttia vastaajista. Toiseksi tärkeimpänä sitä piti 21 prosenttia vastaajista ja kolmanneksi tärkeimpänä 15 prosenttia vastaajista. Henkilöstön lisääminen nousi kolmen tärkeimmän toimenpiteen kärkeen peräti 72 prosentilla vastaajista.

Seuraavaksi suurimman luvun saavutti maksuton toisen asteen koulutus, jonka nosti kolmen tärkeimmän joukkoon noin puolet vastaajista. Kolmantena tulee pienten eläkkeiden korotus, jonka luki kolmen tärkeimmän joukkoon 41 prosenttia vastaajista.

”Nyt odotetaan panostuksia ihmisten hyvinvointiin, toimeentuloon ja koulutusmahdollisuuksiin. Vastauksissa näkyvät alkuvuoden tunteita herättäneet vanhusten hoivakotikeskustelut sekä eduskunnassa kaatunut maksutonta toista astetta ajanut kansalaisaloite”, toteaa tuloksia analysoinut Sosten edunvalvonnan päällikkö Anne Perälahti tiedotteessa.

Alkuvuonna syntyi valtava kohu, kun vanhusten hoivasta paljastui puutteita. Lue lisää: Hoivaskandaalin ryvettämä Esperi Care palkkaa satoja työntekijöitä – ”On tekojen aika”

Sosten mukaan perusasteen jälkeistä tutkintoa vailla olevia 20–29-vuotiaita on edelleen yli 100 000, eikä heidän määränsä ole enää 2000-luvulla vähentynyt.

”Työmarkkinoilla on vaikea pärjätä pelkän peruskoulun varassa ja myös siksi on välttämätöntä, että koko ikäluokka suorittaa vähintään toisen asteen koulutuksen. Oppimateriaalimaksut tuovat osalle nuorista turhia esteitä tai hidasteita opintielle. Perheen taloudellinen tausta ei saa ratkaista nuorten koulutusta”, huomauttaa Sosten erityisasiantuntija Päivi Nykyri.

Suurituloisimmistakin noin neljännes olisi valmis korottamaan pienimpiä eläkkeitä.

”Perusturvaetuudet ovat olleet leikkausten kohteena neljän vuoden ajan. Soste on esittänyt, että on aika kääntää kehitys ja korottaa etuuksien tasoa asteittain kohtuullisen minimin viitebudjetin mukaiselle tasolle, jolla ihminen tulee toimeen. Riittävä toimeentulo mahdollistaa terveyden ylläpitämisen ja osallistumisen yhteiskunnan toimintaan”, Perälahti sanoo.

”Ongelmien ennaltaehkäisy ja oikea-aikainen tuki on huomattavasti edullisempaa kuin ongelmien korjaaminen. On viimein aika ymmärtää, että hyvinvoivat ihmiset ovat kestävän talouden perusta”, toteaa puolestaan Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas.

Hoivahenkilöstön lisäksi lisähenkilöstöä toivotaan terveydenhuoltoon ja poliisiin. Lääkäreitä ja sairaanhoitajia olisi valmis lisäämään noin neljännes ja poliiseja 30 prosenttia vastaajista.

Suomeen sorvataan parhaillaan Antti Rinteen (sd) hallitusta. Hallitusneuvotteluja vetävä Rinne on arvioinut, että hallitusohjelma voisi olla valmis tämän viikon perjantaina.

Hallitus 2019, Hoiva-ala, Hoivayritykset, Kotimaa, Kotimaa, Minna Karkkola, Politiikka, Vanhusten hoito, Vanhustenhoito
Antti Rinne vasemmistoliiton aikalisästä: ”Kaikki ratkaistiin – ei tässä mitään kupruja ole ollut”
Sisältö:

Hallitusneuvottelujen vetäjä, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kiistää, että hallitusneuvotteluissa olisi ollut kupruja.

Hallitusneuvotteluissa pidettiin maanantaina lyhyt muutaman tunnin aikalisä, kun vasemmistoliitto riitautti Helsingin Sanomien ja STT:n mukaan valtion omaisuuden myynnin hallitusohjelman toteuttamiseksi. Rinteen mukaan kaikki asiat on nyt ratkaistu puheenjohtajapöydässä.

”Tänään käytiin keskusteluja talouskokonaisuudesta ja sitten tarvittiin aikalisä sen asian selvittämiseksi yhden ryhmän osalta. Nyt asiat on selvitetty. Meillä oli tänään iltapäivällä puheenjohtajien kokous, missä oli yli 20 yksityiskohtaa, jotka haluttiin puheenjohtajapöydässä ratkaista. Kaikki ratkaistiin. Asiat menevät hyvin eteenpäin”, Rinne sanoo medialle Säätytalolla.

”Meillä on ihan konkreettiset talousraamit ja niiden puitteissa toimitaan.”

Hallitusneuvotteluihin Säätytalolla osallistuvat sdp:n ja vasemmistoliiton lisäksi keskusta, vihreät ja rkp.

Viime perjantaina keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi Verkkouutisille eduskunnassa, että hallitusneuvotteluissa ollaan ”kaukana maalista”.

Rinne kiisti, että keskustan ja vasemmistoliiton ulostulot kielisivät kupruista hallitusneuvotteluissa.

”Nämä ovat ihan normaaleja neuvottelutilanteista. Ei tässä mitään kupruja ole ollut.”

LISÄÄ AIHEESTA:

Juha Sipilä avautui hallitusneuvotteluista – Rinne: ”Kertoo tunnoistaan – kuuluu neuvotteluprosessiin”

Anna-Maja Henriksson ällistyi Sipilän ulostulosta: ”No en minä tiedä – Tuntuu vähän ikävältä”

Li Andersson tyrmää kovat työllisyystoimet – Lomarahat leikkaavaa kiky-linjaa ”ei voi jatkaa”

HS: Hallitusneuvottelut keskeytyivät vasemmistoliiton takia, mutta jatkuvat taas – omaisuuden myyminen ei käy

Antti Rinne, Hallitus 2019, Hallitusneuvottelut 2019, Kotimaa, Li Andersson, Politiikka, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Turun terrori-isku: Raha ei riittänyt kaikkiin turvallisuustoimiin
Sisältö:

Kaikkia Turun terrori-iskun jälkeen annettuja turvallisuussuosituksia ei ole pantu toimeen, selviää oikeusministeriön raportista. Tutkintaryhmä antoi yhdeksän turvallisuussuositusta viranomaisille, jotka ovat nyt antaneet selvitykset toimenpiteistään.

Yhdeksän turvallisuussuositusta oli osoitettu Maahanmuuttovirastolle, oikeusministeriölle, sisäministeriölle, sosiaali- ja terveysministeriölle, Poliisihallitukselle, Suojelupoliisille, Hätäkeskuslaitokselle ja valtioneuvoston tilannekeskukselle.

Turvallisuustutkintalain mukaan kukin ministeriö seuraa oman toimialansa suositusten toteutumista. Raportista selviää, että kaksi suositusta jäi toteuttamatta kokonaan, koska niihin ei riittänyt rahaa: neuvontapalvelu ja radikalisoitumisen ehkäisemisen tukeminen.

Nämä 9 suositusta annettiin, näin kävi

Turvapaikkapäätösten ja niistä hallinto-oikeuksiin tehtyjen valitusten keskimääräinen kokonaiskäsittelyaikaa piti lyhentää merkittävästi 1,5 vuodesta. Raportin mukaan keskimääräiset käsittelyajat olivat 8,5 kuukautta vuonna 2017 ja 13,1 kuukautta vuonna 2018. Alkuvuonna 2019 keskimääräinen käsittelyaika on ollut 12,8 kk ja tavoitteena on saada keskimääräinen käsittelyaika hallinto-oikeuksissa lyhenemään noin kuuteen kuukauteen vuoden 2019 loppuun mennessä.

Maahanmuuttoviraston piti kehittää menettelytapojaan niin, että se hyödyntää kaikki kohtuudella käytettävissä olevat keinot turvapaikanhakijoiden henkilöllisyyden ja iän selvittämiseksi. Maahanmuuttovirasto on toteuttanut suosituksen jälkeen erilaisia hankkeita, jotka liittyvät henkilöllisyyden ja taustojen selvittämiseen.

Sisäministeriön piti huolehtia turvapaikanhaun neuvontapalvelusta, jota ei kuitenkaan ole saatu perustettua. Sisäministeriö toteaa lausunnossaan, että neuvontapalvelun perustaminen ja ylläpitäminen edellyttävät resurssien sitomista ja määrärahojen kohdentamista riippumatta neuvontapalvelun sijainnista eikä resursseja ei ole nykyisin mahdollista irrottaa.

Sisäministeriön piti selvittää radikalisoitumisen ehkäisemispalveluita ja niiden turvaamista. Sisäministeriön mukaan toimintaan ei ole osoitettu rahoitusta valtion vuoden 2019 talousarviossa.

Poliisihallituksen ja Suojelupoliisin piti sopia radikalisoitumista estävistä toimintamalleista. Suositusta on pyritty toteuttamaan erilaisissa hankkeissa.

Johtamista ja viestintää piti kehittää niin, että niin hätäkeskus, poliisi, pelastustoimi, ensihoito kuin sosiaalitoimi pääsevät mukaan äkillisissä tilanteissa. Muun muassa uusi tietojärjestelmä tehostaa tavoitetta, ja se tulee kaikkien hätäkeskusten käyttöön kevään 2019 loppuun mennessä. Sisäministeriön lausunnon mukaan asiaan liittyvä ohjeistus on riittävällä tasolla, mutta käytännön harjoitteluun tulee kiinnittää aiempaa enemmän huomiota.

Sisäministeriö ja Hätäkeskuslaitoksen piti kehittää uusia toimintamalleja nopeaan väestön varoittamiseen. Hätäkeskuksen ylläpitämään 112-sovellukseen on tullut vaaratiedoteominaisuus, joka mahdollistaa alueellisen vaaratiedottamisen.

Tilannetiedon kulkua piti tehostaa. Laki valtioneuvoston tilannekeskuksesta on raportin mukaan merkittävästi parantanut viranomaisten yhteistyön mahdollisuuksia tilannekuvan kokoamisessa.

Poliisille ja terveydenhuoltohenkilökunnalle piti laatia säännöt, joiden perusteella niiden on onnettomuus- ja väkivaltarikostilanteissa luovutettava tiedot uhrien ja lähiomaisten henkilöllisyydestä psykososiaalisen tuen tarpeisiin. Kävi ilmi, että säädösmuutoksille ei ole tarvetta, mutta tietoisuutta pyritään edistämään koulutuksella ja tiedotuksella.

Kotimaa, Kotimaa, Minna Karkkola, terrori-iskut, Turun puukotukset, Turun puukotukset, Yhteiskunta
Googlen Android-pommi yllätti Huawein – ”Tilanne on kohtuuton”
Sisältö:

Huawein globaaleista mediasuhteista vastaavaa johtaja Joe Kelly kertoo, että hänen tietojensa mukaan Google ei antanut yhtiölle ennakkovaroitusta ennen kuin uutiset Android-yhteistyön perumisesta julkaistiin.

Google on lopettamassa kaiken yhteistyön maailman toiseksi suurimman Android-valmistajan Huawein kanssa.

Haastattelimme Kellyä tuoreeltaan Huawein pääkonttorilla Kiinan Shenzhenissä.

Yleisemmin Huawei on jo muutaman vuoden ajan valmistautunut mahdollisuuteen, että Google-yhteistyö tulisi loppumaan. Toistaiseksi Kelly ei halua kertoa, millaisia suunnitelmia yhtiö on tehnyt tilanteen varalle.

”Riippuen tilanteen kehityksestä, saatamme kertoa lisää suunnitelmistamme”, Kelly sanoo.

Se on kuitenkin tiedossa, että Huawei on jo pidempään kehittänyt omaa käyttöjärjestelmäänsä Androidin rinnalle. Kellyn mukaan Huawei on kuitenkin vakuuttanut olevansa sitoutunut Googlen Androidiin eikä tilanne ole muuttunut.

”Riippuen siitä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu, meidän on ehkä harkittava asiaa uudelleen, mutta toistaiseksi on turhan aikaista tehdä johtopäätöksiä”.

Käytännössä omaan käyttöjärjestelmään siirtyminen olisi Huaweille erittäin vaikea tilanne, sillä ilman tärkeitä sovelluksia käyttäjiä on vaikea saada ostamaan uudella järjestelmällä varustettuja puhelimia.

Googlen mukaan sen päätös ei toistaiseksi vaikuta Huawein nykyisiin puhelinmalleihin. Myös Huawein alabrändin Honorin tulevalle tiistaille suunniteltu puhelinjulkistus on tapahtumassa suunnitellusti, Kelly sanoo.

Android-järjestelmän lisäksi Yhdysvaltain mustalle listalle joutuminen estää Huaweita ostamasta piirejä amerikkalaisilta valmistajilta kuten Inteliltä, Qualcommilta ja Broadcommilta. Esimerkiksi ilman Intelin piirejä Huawein on vaikea valmistaa kannettavia tietokoneita.

Kellyn mukaan Huawei uskoo silti tulevaisuuteensa, vaikka Yhdysvaltain hallinnon päätös pysyisikin voimassa.

”Uskon, että me pärjäämme jatkossakin. Me olemme varautuneet”, Kelly sanoo menemättä yksityiskohtiin.

Kaiken kaikkiaan Kelly pitää tilannetta kohtuuttomana Huawein kannalta.

”Meillä on vain suhteellisen vähän asiakkaita Yhdysvalloissa, mutta meillä on paljon asiakkaita ympäri maailman. Nyt Yhdysvaltain hallinnon päätökset vaikuttavat kuluttajiin ympäri maailman, myös heidän alueensa ulkopuolella. Se ei ole kohtuullinen tilanne.”

Android, Google, Google, Huawei, Huawei, Matkapuhelimet, Raha, Talous, Teemu Laitila / Tivi / Alma Talent, ulkomaat, Raha
Kotro-kohu ei yllätä: PS ja keskusta Venäjä-myönteisimpiä vaalikoneessa – Huhtasaari: ”Suomi ei voi myydä juustoja Venäjälle, mutta Saksa myy autoja”
Sisältö:

Perussuomalaisten ja keskustan eurovaaliehdokkaat ovat Venäjä-myönteisimpiä puolueiden ehdokkaista Uuden Suomen vaalikonevastausten perusteella.

Kysyimme ehdokkailta vaalikoneessa, ovatko he samaa mieltä väitteestä, jonka mukaan ”Krimin valtauksen seurauksena asetetut EU:n Venäjä-pakotteet pitäisi purkaa”.

Perussuomalaisten ehdokkaista samaa mieltä on seitsemän ehdokasta ja keskustalaisista kuusi kahdestakymmenestä ehdokkaasta. Lisäksi yksi keskustalainen on täysin samaa mieltä väitteen kanssa. Perussuomalaisista kukaan ei ollut täysin samaa mieltä. Keskiarvona puolueiden vastaukset väittämään asettuvatkin erimielisen puolelle melko lähelle neutraalia.

Keskusta ja perussuomalaiset eroavat silti myös keskiarvoltaan selvästi muista puolueista Venäjä-myönteisempään suuntaan. Katso tarkemmin oheisesta kuviosta.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Vastausten perusteella ei ole yllättävää, että perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro laukaisi venäläismedialle kommentteja, joista on noussut kohu. Kotro sanoo Kremliä lähellä olevan Eurasia Dailyn haastattelussa, että Suomen kannattaisi pyrkiä eroon Schengen-sopimuksesta ja viisumivapauteen Venäjän kanssa. Suomessa haastattelusta on kertonut Ilta-Sanomat.

Kotro on selittänyt lausuntoaan Facebookissa. Hän katsoo Ilta-Sanomien otsikon vääristelevän sanomisiaan. Kotron mukaan ottaen huomioon miljoonat rajanylitykset vuodessa esimerkiksi 10 000 ihmistä voisi ylittää rajan helpotetuin menettelyin ilman Schengeniä.

”Olisi absurdia ehdottaa, että viisumivapaus Venäjän kanssa tulisi Schengenin "tilalle", sillä Schengen on eurooppalainen järjestely. Olen sanonut, että Schengenistä tulisi päästä eroon, koska en kannata vapaata liikkuvuutta. Jos Suomi olisi Schengenin ulkopuolella, meillä olisi tuolloin mahdollisuus tehdä kahdenvälisiä järjestelyjä haluamiemme maiden kanssa”, Kotro kirjoittaa Facebookissa.

Uuden Suomen vaalikoneessa Kotro ottaa Venäjä-pakotteisiin neutraalin kannan.

”Pakotteista on Suomelle vain ja ainoastaan haittaa viennin kannalta. Puolueen linja on, että purku voi tapahtua vasta sitten, kun Venäjä vetäytyy Krimiltä ja lopettaa separatismin tukemisen Itä-Ukrainassa”, Kotro toteaa perusteluissaan.

Perussuomalaisten tunnetuin ehdokas, varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari puolestaan on vaalikonevastauksen kanssa eri mieltä, mutta suhtautuu silti pakotteisiin kriittisesti.

”Pakotteiden tarkoitus ei tulisi olla se, että Suomi joutuu kärsimään muita maita enemmän. EU:n pitäisi ottaa tämä päätöksenteossaan huomioon. Tällä hetkellä tilanne on se, että Saksa myy edelleen autoja Venäjälle, mutta Suomi ei voi myydä Venäjälle juustoja (vastapakotteet)”, Huhtasaari toteaa perusteluissaan.

Esitimme vaalikoneessa eurovaaliehdokkaille myös seuraavan väitteen: ”EU:n pitää olla ulkopolitiikassaan yhtenäinen, jotta se on uskottava vastavoima suurvalloille kuten Kiinalle, Venäjälle ja Yhdysvalloille.” Keskustalaisista väitteen kanssa eri mieltä on vain yksi ehdokas.

Perussuomalaisia väite jakaa ja eri mieltä tai täysin eri mieltä on yhdeksän ehdokasta kahdestakymmenestä. Huhtasaari ja Kotro kuuluvat tähän joukkoon.

”Ulkopolitiikka pitäisi palauttaa kansallisiin käsiin, näin yksittäinen valtio voisi olla kokoaan paljon merkittävämpi vaikuttaja. EU ei ole onnistunut roolissaan ulkopoliittisena vaikuttajana, koska se ei pysty puhumaan kaikkien jäsenvaltioiden puolesta yhdellä suulla”, Huhtasaari perustelee.

Kotron valinta väitteeseen on astetta kovempi kuin Huhtasaarella, eli ”täysin eri mieltä”.

”EU-liittovaltiokehityksen kannattajat kuvittelevat paljon yhteisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. EU ei ole nytkään yhtenäinen. Italia ja Kiina ovat esimerkiksi lähentyneet (uuden silkkitie-hankkeen kautta). Britannia, Tanska ja Puola vastustivat Nord Stream 2 -kaasuputkea, kun taas Saksa ja Itävalta kannattivat. Kaikilla Euroopan mailla on erilainen geopoliittinen ja geostrateginen asema ja ne rakentavat kahdenvälisiä suhteita esimerkiksi Venäjään. Pitäisin puheita ’yhtenäisyydestä’ aika kaukaa haetulta, ne eivät vastaan poliittisia realiteetteja”, Kotro perustelee.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Perussuomalaisten ehdokkaista Venäjä-pakotteiden purkamista kannattavat Teuvo Hakkarainen, Arto Luukkanen, Samuli Sibakoff, Minna Partanen, Minna Reijonen, Karri Ollila ja Tanja Vahvelainen. Keskustan riveistä vastaavat nimet ovat Anna Sirkiä, Raul Kajak, Annina Ruotuu, Pekka Puska, Olli Nyberg ja Petra Schulze Steinen. Lisäksi keskustan Janne Kaisanlahti on väitteen kanssa täysin samaa mieltä.

”Mitä hyötyä pakotteista on ollut? Venäjä ei ole muuttanut politiikkaansa, mutta suomalainen maatalous on kärsinyt tarpeettomasti. Suomen ei pitäisi sekaantua suurvaltojen välisiin konflikteihin, mutta EU:n jäsenenä olemme joutuneet tähän mukaan. Krimin konflikti on monisyinen, ja siinä ollut niin Venäjä kuin USA mukana”, Kaisanlahti perustelee.

”EU:n tulisi neuvotteluissa edistää sellaista ratkaisua, että kaikille osapuolille haitalliset pakotteet voitaisiin purkaa”, perustelee puolestaan Pekka Puska.

Monissa vastauksissa mainitaan Suomen erityinen kärsiminen Venäjä-pakotteista, jotka eivät ole johtaneet tavoitteeseensa. Perussuomalaisten Minna Partanen toteaa, että ”Venäjä-pakotteiden negatiiviset vaikutukset ovat osuneet Suomeen ja suomalaiseen vientiteollisuuteen ja viljelijäväestöön kohtuuttomasti”.

Dosentti Arto Luukkasen (ps) mukaan Suomen on tuettava vahvasti Ukrainan kansallista itsenäisyyttä. Pakotetoimet eivät kuitenkaan Luukkasen mukaan uhkaa Venäjää.

”Niiden jatkaminen tuomiopäivään saakka merkitsee vain taloudellisen muurin luomista Venäjän ja Euroopan välille – Suomen erityiseksi vahingoksi. Samaan aikaan EU:n suuret maat käyvät kauppaa Venäjän kanssa ilman ongelmia ts. kauppapakotteita ei oikeastaan ole olemassa muuten kuin meitä vahingoittavassa muodossa. Saksalaiset firmat kaappasivat meidän osuutemme idänkaupasta”, Luukkanen perustelee.

”Rajoittavat toimenpiteet, eli koko Venäjän-kaupan ja erityisesti sen arktisten osien häirintä, ovat globalisoineet regionaalisen ongelman ja ajaneet sen sitä kautta umpikujaan. Ja tästä umpikujasta eivät juuri kärsi EU:n suuret maat, joiden Venäjä-kauppa on aika pientä, vaan nimenomaan pienet Venäjän EU-rajamaat, kuten erityisesti Suomi ja Liettua.”

Europarlamenttivaalit, Eurovaalit 2019, Eurovaalit 2019, Kotimaa, Kotimaa, Laura Huhtasaari, Minna Karkkola, Olli Kotro, Politiikka
HS: Hallitusneuvottelut keskeytyivät vasemmistoliiton takia, mutta jatkuvat taas – omaisuuden myyminen ei käy
Sisältö:

Säätytalon hallitusneuvottelut keskeytyivät vasemmistoliiton riitautettua hallitusohjelman tulopuolen, kertoo Helsingin Sanomat.

Neuvotteluja oli määrä jatkaa puoliltapäivin. Aivan näin pian ei päästy jatkamaan, mutta nyt sekä STT että HS kertovat, että neuvottelut jatkuvat.

Kiistassa on HS:n mukaan kyse siitä, mistä hallitus saa tulot hallitusohjelman yksityiskohtien rahoittamiseen. HS:n mukaan vasemmistoliitto ei halua myydä valtion omaisuutta tulevien investointien rahoittamiseksi.

MTV Uutiset puolestaan tarkentaa, että kiista liittyy lisävelanottoon, jota muut puolueet eivät haluaisi ottaa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi aamulla tilannetta lyhyesti. Lue lisää: Li Andersson tyrmää kovat työllisyystoimet – Lomarahat leikkaavaa kiky-linjaa ”ei voi jatkaa”

HS:n mukaan myös keskustan ryhmä on ollut koolla pohtimassa ongelmaa. Lehden mukaan neuvotteluissa on pohdittu erityisesti väylähankkeiden rahoittamista. Kyse olisi periaatteesta käyttää rahoittamiseen valtion omaisuutta – ei yksityiskohdista.

Myös vihreät ja keskusta ratkovat HS:n mukaan tänään erimielisyyksiään ympäristökysymyksistä, jotka liittyvät muun maussa metsähakkuisiin ja hiilinieluihin.

”Joissakin asioissa kuilulla on syvyyttäkin”, Haavisto sanoi HS:n mukaan.

Juttua päivitetty klo 14.09: Neuvottelut jatkuvat

 

Hallitus 2019, Hallitusneuvottelut 2019, Kotimaa, Kotimaa, Li Andersson, Pekka Haavisto, Politiikka, Uusi Suomi
Li Andersson tyrmää kovat työllisyystoimet – Lomarahat leikkaavaa kiky-linjaa ”ei voi jatkaa”
Sisältö:

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan hänen puolueensa ei voi tukea työllisyystoimia, jotka jatkaisivat kilpailukykysopimuksen kaltaista linjaa. Andersson kommentoi hallitusneuvotteluiden tilannetta lyhyesti Säätytalossa maanantaina.

Häneltä kysyttiin, vaatiiko 75 prosentin työllisyysastetavoite kikyn kaltaisia toimenpiteitä, kuten esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on katsonut.

”Vasemmistoliitossa pidämme selvänä, että emme voi jatkaa sellaisella linjalla, jossa leikataan tavallisten työtä tekevien suomalaisten palkkoja tai lomarahoja”, Andersson vastaa.

Kilpailukykysopimuksella on leikattu julkisen sektorin työntekijöiden lomarahoja ja pidennettiin työaikaa ilman erillistä korvausta.

Hänen mukaansa työllisyysasteen nosto on hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden yhteinen tavoite, ”mutta ne ratkaisut pitää kyllä hakea toimenpiteillä, joilla parannetaan ihmisten koulutus- ja osaamistasoa, esimerkiksi tehostetaan meidän työvoimapalveluita ja niiden toimivuutta”.

Andersson antoi myös kysyttäessä ymmärtää, että yhteisen hallitusohjelman kasaan saaminen ei ole helppo tehtävä.

”Pohdittavaa kyllä on”, Andersson sanoi viitaten Vasemmistoliiton ryhmäkokouksen keskusteluihin maanantaiaamuna.

Hallitus 2019, Hallitusneuvottelut 2019, Kilpailukykysopimus, Kotimaa, Kotimaa, Li Andersson, Politiikka, työllisyys, Työllisyysaste, Uusi Suomi, uutiset, Vasemmistoliitto, Yhteiskunta
Sdp:n eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärvi avautuu rikostuomiostaan: ”Nuoren miehen vastuuton teko”
Sisältö:

Sdp:n eurovaaliehdokas Mikkel Näkkäläjärvi avautuu Facebookissa vanhoista rikostuomioistaan, joista Helsingin Sanomat kirjoitti sunnuntaina.

HS teki selvityksen eurovaaliehdokkaiden saamista syytteistä vuosina 2004–2019. Lehti ei kertonut tuomittujen nimiä alle vuoden vankeuteen johtaneista tapauksista. Näkkäläjärvi kuitenkin itse astui julkisuuteen ja kertoi omista tapauksistaan.

”Haluan nyt tuoda esiin, että olen se sosialidemokraattien ehdokas, kenestä on kyse”, Näkkäläjärvi kirjoittaa Facebookissa.

”Olen tehnyt vuosina 2006 ja 2010 nuoren ikäni raskaimmat virheet. 16-vuotiaana sain sakot eläinsuojelurikoksesta: tyhmyys tiivistyi porukassa ja muiden joukossa löin kissaa. 20-vuotiaana kesällä 2010 hyppäsin humalassa auton rattiin, nukahdin ja ajoin auton metsään. Siitä minut tuomittiin 30 vuorokauden ehdolliseen vankeuteen. Kyseessä oli nuoren miehen vastuuton teko. Voin olla vain kiitollinen siitä, etten tullut satuttaneeksi ketään.”

Lue myös: Sdp:n nouseva nimi teki valintansa: Näkkäläjärvi lähtee eurovaaleihin

Näkkäläjärvi kertoo, että hänellä oli rankka nuoruus, vaikka hän eli onnellisen lapsuuden hyvässä perheessä.

”Olin pitkään elämässäni todella hukassa. Ainoa veljeni kuoli ollessani 11-vuotias ja vanhempani erosivat, kun olin lapsi. Ehkä joku fiksumpi olisi osannut käsitellyt ongelmia toisin. Minulla koulu ei kuitenkaan sujunut ollenkaan, eikä oikein mikään kiinnostanut.”

”Vaikeudet näkyivät varmasti ulospäin kuohuntana ja myös nyt uutisoituina tekoina. Tämä tie olisi voinut viedä minut mukanaan. Voisin olla nyt hyvin erilainen 28-vuotias ihminen. Tiedän millaista on elää elämää ilman näköaloja ja sekin on vaikuttanut minuun.”

Näkkäläjärvi toteaa olevansa kiitollinen toisesta mahdollisuudestaan ja kiittää läheisiään ja opettajiaan.

”Tehtyä ei kuitenkaan saa tekemättömäksi. Rikosrekisterimerkinnät poistuvat ja vuodet kuluvat, mutta oma mieli palaa aina toivomaan, että olisi tehnyt toisin. Olen pahoillani ja kadun näitä tekojani tästäkin eteenpäin.”

HS on hankkinut Näkkäläjärveä koskevat oikeuden asiakirjat, joiden mukaan tuolloin vasta 15-vuotias Näkkäläjärvi tuomittiin vuonna 2006 sakkoihin eläinsuojelurikoksesta, kotirauhan rikkomisesta ja vahingonteosta. Kaksikymppisenä vuonna 2010 Näkkäläjrvi sai 30 vuorokautta ehdollista ja sakkoja törkeästä rattijuopumuksesta.

Näkkäläjärvi vahvistaa HS:lle, että hän kertoi sdp:n johdolle vanhoista tuomioistaan vasta HS:n selvityksen ilmestymisen jälkeen sunnuntaina.

Europarlamenttivaalit, Eurovaalit, Eurovaalit 2019, Kotimaa, Kotimaa, Mikkel Näkkäläjärvi, Politiikka, Uusi Suomi
HS: Vihreillä tuplajohto eurovaaligallupissa
Sisältö:

Vihreillä oli kaksi suosituinta ehdokasta, kun suomalaisilta kysyttiin, keitä ehdokkaita he voisivat ajatella äänestävänsä tämän viikon eurovaaleissa, Helsingin Sanomat kertoo mielipidekyselyynsä perustuen.

Suosituimmat ehdokkaat vihreiden Ville Niinistö ja Heidi Hautala, joista ensimmäinen jätti eduskunnan tänä keväänä ja jälkimmäinen on istuva europarlamentaarikko. Kolmanneksi suosituin ehdokas oli sdp:n konkaripoliitikko Eero Heinäluoma.

Kärkikymmenikköön mahtuivat HS:n mukaan myös Sari Essayah (kd), Miapetra Kumpula-Natri (sd), Laura Huhtasaari (ps), Sirpa Pietikäinen (kok), Merja Kyllönen (vas), Nils Torvalds (rkp) ja Eija-Riitta Korhola (kok).

Tutkimukseen osallistuneille esitettiin puolueittain eurokansanedustajaehdokkaat Suomessa. Jokaisen puolueen kohdalla tehtävänä oli ilmoittaa, keitä kaikkia puolueen ehdokkaita voisi ajatella äänestävänsä europarlamenttivaaleissa, HS kertoo. Vastaajat saivat siis vaaleista poiketen valita useampiakin ehdokkaita. Näin ollen gallup mittaa lehden mukaan ennen kaikkea ehdokkaiden tunnettuutta ja vetovoimaa.

Eurovaalit 2019, Eurovaalit 2019, Heidi Hautala, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Uusi Suomi, uutiset, vihreät, Ville Niinistö, Yhteiskunta
SAK:n pääekonomisti kohumiljardista: Yksi verotavoite yli muiden – ”Palkinnon pitää tulla markkinoilta eikä verohelpotuksena”
Sisältö:

Osinkoverotuksen kiristämiselle löytyy selvät kansantaloudelliset perusteet, sanoo SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

SAK toivoo tulevalta hallituskaudelta ennen kaikkea kiristystä listaamattomien yhtiöiden osinkoverotukseen, linjaa pääekonomisti Ilkka Kaukoranta. Hän esitti hallitusneuvotteluissa liki miljardin veronkiristyksiä, mikä on kauhistuttanut yrittäjiä ja elinkeinoelämää.

LUE LISÄÄ: SAK iski miljardin esityksen pöytään Säätytalolla – Verolista sai kokoomuksen suunniltaan

Kuinka realistisena SAK näkee oman ehdotuksensa?

”Etujärjestön tavoitteet ovat luonteeltaan aina buffet-kattauksia, joista puolueiden toivotaan poimivan joitakin ajatuksia. Ainakaan minulla ei ole mitään harhakuvitelmia siitä, että tavoitteet toteutuisivat sellaisenaan.”

Mikä on SAK:n tärkein verotavoite?

”Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen korjaamista asiantuntijaryhmät ja tutkijat ovat esittäneet pitkin matkaa. Sen kiristämiselle löytyy selvät kansantaloudelliset perusteet, ja sen eteneminen olisi realistista.”

Eikö yrittäjäriskistä pitäisi palkita?

”Ilman muuta, mutta palkinnon pitäisi tulla markkinoilta eikä verottajalta tietyille ryhmille räätälöitynä verohelpotuksena. Tämä veroetu luo kannustimen pääomien kasautumiseen listaamattomien yritysten sisälle ja muodostaa kynnyksen siirtyä pörssiin, mikä kasvattaisi omistajien verorasitusta.”

Miksi nostaisitte kokonaisvero­astetta, joka on jo EU:n huippua?

”Emme näe veroasteen nostoa itseisarvona. Julkisessa taloudessa on merkittävä kestävyysvaje, ja nyt suhdannetilanne on hyvä. Puolueilla on selkeitä haluja lisätä julkisia menoja, eikä menoleikkauksista ollut vaalien alla mitään puhetta. Näissä olosuhteissa veroasteen nosto on luonteva tapa rahoittaa lisämenoja, jottei pahenneta kestävyysvajetta.”

”Jos alijäämät kasvavat, seuraavassa taantumassa ajaudutaan taas hätäpäissään leikkaamaan ja supistamaan alijäämiä. Se syventää työttömyyttä ja aiheuttaa konkursseja.”

Siltikö peruisitte yrittäjävähennyksen ja ehkä osakesäästötilinkin?

”Osakesäästötililaki on juuri astunut voimaan. Se on vaatinut yrityksiltä tietojärjestelmän rakentamista. Perumista kannattaa harkita, mutta valmista ratkaisua meillä ei ole. Sen sijaan yrittäjävähennys ei ole edellyttänyt erityisiä ­toimenpiteitä. Yrittäjävähennys asettaa tuloverotuksessa palkansaajat ja yrittäjät perusteetta eriarvoiseen asemaan.”

Katso Viikon vieras -video osoitteessa kl.fi.

LUE LISÄÄ: Hallitusneuvotteluiden talousraami ”hyvin pitkälle valmis” – Antti Rinne: ”Vielä täytyy tehdä töitä”

Hallitus 2019, Hallitusneuvottelut 2019, Ilkka Kaukoranta, Kansantalous, Kotimaa, Kotimaa, Minna Karkkola / Kauppalehti / Alma Talent, Politiikka, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö, uutiset, Verotus, Yhteiskunta
Leijonien paraatimarssi jatkuu – Ranskalla ei ollut jakoa
Sisältö:

Leijonien hyvät otteet saivat jääkiekon MM-kisoissa jatkoa sunnuntaina, kun Ranska taipui Suomelle 0-3. Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen piti näkemästään.

- Voittopeli oli. Näytti helvetin hyvältä. Maaleja oltaisiin voitu tehdä enemmän, mutta muuten olen tyytyväinen. Nolla maalia omiin. Silloin yleensä peli voitetaan, Jalonen sanoi.

Joel Kiviranta maalasi Leijonat johtoon jo ennen ensimmäisen erän puoltaväliä.

- Hyvin aloitettiin peli tänään. Paremmin kuin brittejä vastaan. Ekassa erässä oltaisiin voitu tehdä enemmänkin maaleja. Nyt oli hyvä startti. Joskus on nousujohteista ja joskus laskujohteista. Ei sitä koskaan voi tietää. Koko ajan pitäisi pelata hyvin ja tasaisesti. Sitä tässä tavoitellaan.

Toki kritisoitavaakin löytyi.

- Ylivoimapeli oli huolimatonta. Se oli meidän heikoin osa-alue kyllä tänään. Ei tehty maalia, vaikka paikkoja oli kymmenkunta. Se oli ainoa asia, josta voi pelaajia tukistaa, Jalonen totesi.

Leijonien sentteriosastolta Eetu Luostarisen kisat ovat ohi ja Juho Lammikko on yhä sivussa. Jere Sallinen siirrettiin Ranska-ottelussa sentteriksi.

- Pikkuhiljaa paransi. Totta kai se on hyvin erilainen rooli pelata sentterinä kuin laidassa. Pieni aika meni, kun siihen sopeutui. Teki hienon tavallaan ratkaisevan maalin tuossa rystyltä yläkulmaan. Hieno suoritus, Jalonen arvioi Sallisen suoritusta.

Sallinen oli edellisen kerran pelannut sentterinä pari vuotta sitten.

- Ei me laiteta sentteriksi umpilaituria. Laitetaan kyllä joku, joka on pelannut keskellä. Meillä on muitakin niitä. Pystyy puolustamaan hyvin, Jalonen sanoi.

Leijonien lohkovoitto on omissa käsissä. Jos Saksa voitetaan tiistaina, voittaa Suomi lohkonsa.

Leijonat sijoittuu Kosicen lohkossa varmasti kahden parhaan joukkoon ja pelaa puolivälieräottelunsa Kosicessa torstaina. Jalosen mukaan siitä on Leijonille apua.

- Kyllä sillä mun mielestäni sillä on merkitystä. Saadaan pieni kilpailuetu siihen puolivälierään. Vastustaja joutuu matkustamaan tänne ja viettää välipäivänä aika monta tuntia junassa. Me saadaan lepäillä. Kyllähän se energiaa kuluttaa, kun joutuu menemään uuteen kaupunkiin ja uuteen halliin.

Bratislavan lohkosta jatkoon etenevät Venäjä, Ruotsi, Tshekki ja Sveitsi, joku niistä on Leijonien vastustaja.

- Sieltä tulee kova joukkue joka tapauksessa vastaan. Se on selvä juttu, mutta onhan niissäkin joukkueissa vähän eroa. Mieluummin nelonen kuin ykkönen. Seitsemän peliä siellä on pelattu ja järjestys syntyy. Ei se sattumaa ole, Jalonen totesi.

Teksti: Otto Palojärvi, Kosice

Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Jukka Jalonen, Leijonat, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu