Sunnuntai 20.8.2017

Uusi Suomi uutiset

Antti Muurinen vastasi erohuutoihin voitolla
Sisältö:

Kehnoa kautta läpikäyvä HIFK pelasi jalkapallon Veikkausliigassa lauantaina 120-vuotisjuhlaottelunsa. HIFK:n fanit vaativat kannustushuudoissaan valmentaja Antti Muurisen eroa. Moinen on tällä kaudella toistunut useammassa ottelussa.

Tällä kerralla Muurisen ryhmä vastasi kritiikkiin voitolla kaadettuaan Rovaniemen Palloseuran 1-0. Pekka Sihvola teki komean, joskin hieman onnekkaankin voittomaalin.

HIFK:lle voitto oli todella tärkeä. Joukkue on sarjassa yhtä toiseksi viimeisenä, mutta ero jumbona olevaan JJK:hon kasvoi kahdeksaan pisteeseen. Viimeiseksi jäänyt joukkuehan putoaa sarjasta suoraan.

- Tämä oli meille elintärkeä voitto. Joukkue noudatti upealla tavalla ennen ottelua laadittua pelisuunnitelmaa. Puolustimme maltillisesti ja saimme pidettyä RoPS:n poissa varsinaisilta maalipaikoilta. Erikssonin nollapeli ja Sihvolan upea voittomaali lämmittävät erityisesti mieltä, Muurinen hehkutti Veikkausliigan verkkosivujen mukaan.

HIFK on enää neljän pisteen päässä PS Kemistä, joka lauantain kotiottelussaan hävisi FC Interille surkealla esityksellä 1-5.

- Lopputulos ei jätä jossitteluille sijaa. 1-5-kotitappio on karmeimpia juttuja jalkapallossa. Ensimmäiseen kymmenminuuttiseen olin tyytyväinen, sitten onnekas maali ja toinen. Kyllähän näitä sattuu, mutta sen jälkeen nouseminen on todella vaikeaa, PS Kemin valmentaja Jari Åhman kommentoi.

Åhman myöntää tilanteen tukaloituvan.

- Takaa tulevat ovat taas lähempänä ja ylempänä olevat alkavat karata, joten sitä se merkitsee. En kuitenkaan halua ajatella negatiivisesti, vaan katsoa eteenpäin. Mieluimmin katson, että alapuolella oleviin joukkueisiin on vielä eroa. Mutta totta on, että joudumme loppukauden tekemään kovasti töitä.

Päivän kolmannessa ottelussa SJK voitti FC Lahden 1-0. SJK:n valmentajaksi kesäkuun alussa tullut Manuel Roca on saanut joukkueensa pelin paremmalle tolalle, vaikka HJK:lle joukkue viime viikolla hävisikin 0-6. HJK-ottelun tappio on SJK:lle ainoa viimeisestä kahdeksasta ottelusta.

Ensimmäisen tappionsa kolmeen kuukauteen kokenut FC Lahti on sarjataulukossa vielä toisena, mutta eroa kolmantena olevaan SJK:hon on vain kolme pistettä. SJK on alkukauden valmentajasekoilujensa jälkeen nousemassa mitaleille. SJK:n pelaajamateriaalia ajatellessa mitalitta jääminen olisi toki alisuoritus.

Antti Muurinen, Jalkapallo, Jalkapallon Veikkausliiga, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Sauli Niinistö: ”Nyt on puhuttava maltilla ja tolkulla”
Sisältö:

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vetoaa lauantaina julkaisemassaan kannanotossa suomalaisiin ja toivoo malttia.

–Vetoan mielipidejohtajiin, olivat he uskonnollisia tai aatteellisia, olivat heidän ryhmänsä pieniä tai suuria – nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla. Sitä on vapaus ja sitä on vastuu.  

Niinistö korostaa, että kaikilla on vapaus sanoa mielipiteensä ääneen, mutta myös vastuu siitä, mihin sanat johtavat. 

–Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi. Maahanmuuttoa joku kannattaa ja toinen taas vastustaa; se on ymmärrettävä. Mutta jos tästä rakennetaan vihanpitoa, sillä heikennetään kykyämme torjua pahaa.

Niinistön mukaan Suomi ja suomalaiset ovat uuden tilanteen edessä, kun perjantaista väkivallantekoa tutkitaan terroritekona. 

–Turku on nyt osa pitkää ketjua, joka on kulkenut meille monen maan ja kaupungin kautta. Olemme hyvässä ja pahassa osa muuta maailmaa. Samalla meidän on nyt kansakuntana mietittävä, miten käsittelemme tämän julman teon. Keskustelumme maahanmuutosta on ollut vaikeaa, melkeinpä mahdotonta jo ennen tätä. Maahanmuutto herättää vahvoja tunteita – puolesta ja vastaan. Asiallista keskustelua on vaikea käydä tunteisiin menevästä aiheesta, mutta meidän on kansana siihen kyettävä.

Niinistö muistuttaa, että Suomen menestys ja vahvuus perustuu kykyyn toimia yhdessä ja antaa tilaa erilaisille mielipiteille. 

–Leimaamatta ja syyttämättä. Ja tätä haluan erikseen korostaa: yhteiskuntarauhamme perustuu vahvasti siihen, että luotamme viranomaisiimme ja oikeuslaitokseen, niiden kykyyn tehdä oikeita ja oikeudenmukaisia päätöksiä. Suomi on oikeusvaltio. Perustamme on kansanvaltaisesti säädetty oikeusjärjestys.  

Kotimaa, Kotimaa, Sauli Niinistö, Turun puukotukset, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Anssi Kelan pysäyttävä ulostulo: ”Osa on ollut sitä mieltä, että minut pitäisi tappaa”
Sisältö:

Muusikko Anssi Kela kertoo saaneensa jopa tappouhkauksia kerrottuaan perjantaina Facebookissa, että oli Turun Kauppatorilla vain hetki puukotusten jälkeen.

–Olen saanut kuulla olevani tapahtumiin osasyyllinen, koska olen mm. esiintynyt rasisminvastaisessa mielenosoituksessa. On tullut yksityisviestejä, joissa minua syytetään murhaajaksi. Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että minut tai muita artisteja pitäisi tappaa, hän kertoo.

Kela korostaa pitävänsä Turun tapahtumia ”järjettöminä ja kuvottavina”.

–Sellaista ei pitäisi tapahtua Suomessa, eikä missään muuallakaan. Olen surullinen, mietin uhreja ja heidän läheisiään. Mielestäni näin kauheiden tapahtumien jälkeen on hyvin ajattelematonta ja epäkunnioittavaa lietsoa lisää väkivaltaa. Otan osaa suruun, ja nostan hattua niille sankareille, jotka pyrkivät estämään hyökkääjän etenemisen.

Kelan mukaan monet kommentoijat ovat ilkkuneet hänelle osallistumisesta Meillä on unelma -mielenosoitukseen, jossa oli kyse rasismin vastustamisesta.

–Monet näyttävät jostain syystä yhdistävän rasisminvastaisuuden terrorismin ja rikollisuuden hyväksymiseen. Kommenteissa minun väitetään kehuvan faneilleni islamia, ja uskotaan minun olevan sokea radikaalin islamin ongelmille. Tällaiset väitteet ovat absurdeja.

Kela varoittaa lietsomasta vihaa.

– Tätä kirjoittaessa ei ole vielä tiedossa, mitkä Turun iskun tekijän motiivit olivat. On kuitenkin selvää, että tehdäkseen jotain tuollaista, on tunnettava syvää vihaa ja halveksuntaa ihmiselämää kohtaan. Viha on tuhoavaa, uskonnosta, kansalaisuudesta tai ihonväristä riippumatta. Se on itseään ruokkiva kierre. Onko viisasta lietsoa sitä yhtään enempää?

Anssi Kela, Kotimaa, Kotimaa, rasismi, Turun puukotukset, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Juha Sipilä: ”Olemme pelänneet tätä ja varautuneet tähän”
Sisältö:

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo, että Suomessa on oltu varautuneita terrori-iskuun.

–Ihmisten tappaminen on täysin tuomittavaa. Jos rikosnimike vahvistuu, Suomessa on ensimmäisen kerran tehty terroriteko. Olemme pelänneet tätä ja varautuneet tähän, hän sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina.

–Suomi ei ole saari.Näitä on tapahtunut Ruotsissa ja monissa Euroopan maissa ja nyt se sitten tapahtui Suomessa, hän jatkoi.

Sipilä korosti, että yksittäisen tapauksen perusteella ei saa tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. 

–Vastakkain asettelua tulisi välttää, nyt tarvitaan malttia ja luottamusta ihmisten välillä.

Sisäministeri Paula Risikon (kok.) mukaan isku ei tullut yllätyksenä.

–Tämä ei tullut meille yllätyksenä. Olemme käyneet läpi, mitä voi tapahtua Suomessa. Suomi ei ole irrallinen lintukoto.

Risikon mukaan nyt selvitetään, voidaanko jatkossa iskuja estää vielä tehokkaammin.

–Yhtäkään kiveä ei jätetä kääntämättä. Irtisanoudumme kaikesta terrorismista ja väkivallasta, sitä ei hyväksytä missään muodossa.

Poliisi jatkaa toistaiseksi tehostettua valmiutta koko maassa. Tilannetta arvioidaan uudelleen ensi viikolla. 

–Nostimme poliisivoimat täyteen valmiuteen. Poliiseja näkyy katukuvassa huomattavasti enemmän. Pyrimme näkymään ja rauhoittamaan tilannetta, Risikko kommentoi.

Sipilä korosti, että Suomi on edelleen yksi Euroopan turvallisimmista maista. 

–Hallitus tekee kaikkensa, että Suomi myös pysyy sellaisena.

Hallitus kokoontui aikaisemmin lauantaina Turun tapahtumien vuoksi ja sai neuvottelussaan päivitetyt tiedot poliisitutkinnan etenemisestä.

Juha Sipilä, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Paula Risikko, Terrorismi, Turun puukotukset, Yhteiskunta
Tutkijat varoittavat ”lepsuilusta islamistien kanssa”: ”Kyse ei ole vain nuoren miehen kasvukipuiluun liittyvästä väkivallasta”
Sisältö:

Sotatieteen tohtori ja terrorismin tutkija Antti Paronen arvioi, että terroristisen tarkoituksen löytyminen Turun puukotusten motiiviksi on iso asia. 

–Näin siksi, että kyse ei ole vain nuoren miehen kasvukipuiluun liittyvästä väkivallasta, josta alkoholi-Suomi on saanut oman riittävän osansa, Paronen kirjoittaa Facebookissa.

–Kyse on motivaatiosta, jossa väkivallan käytöllä pyritään poliittiseen ja/tai uskonnollis(-poliittiseen) tavoitteiseen. Tämä ideologinen vaikutus kytkee väkivallan käyttäjänsä johonkin suurempaan ja tekee teosta esim. tavallista juoppopuukotusta tai humalaista nyrkkien heiluttelua huomattavasti vaarallisempaa, hän jatkaa. 

Paronen korostaa, että kyse on ei-hyväksyttävästä yrityksestä muuttaa yhteiskuntaa. 

–Tällaista väkivallan käyttöä ei voi verrata liikennekuolemiin tai vaikka ristiretkien tuottamiin uhreihin. Tällainen väkivalta uhkaa yhteiskuntaamme tavalla, joka ravisuttaa sen rakenteita. Käyttäjänsä on sodassa ja omasta mielestään väkivaltaisen välttämättämyyden edessä.

Samaan asiaan kiinnittää huomiota geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh.

–Yksittäinen terroristi saattaa olla “syrjäytynyt” tai “mielisairas”, mutta islamistien terroritekojen takana vaikuttaa myös ideologia: islamistit haluavat hallita maailmaa poliittisen islamin kautta asettamalla kalifaatin mahdollisimman moneen maahan, hän kommentoi blogissaan.

–Tämä ideologia ei rajoitu ainoastaan Isisiin, Al-Qaidaan tai muun selkeästi terroristisen järjestön aktiiveihin, vaan se saa tukea sadoilta tuhansilta normaalisti yhteiskunnassa toimivilta ihmisiltä kaikkialla maailmassa. Tämä tekee ideologiasta vaarallisen ja länsimaalaisten arvojen suuren vihollisen, Salehzadeh jatkaa.

Hän korostaa, että vaikka Turun puukotuksen taustat ovat vielä hämärän peitossa, yleisesti terroristien toimintamekaniikasta tiedetään paljon.

–Isis käyttää tehokkaasti hyväkseen turvapaikanhakujärjestelmää ja on onnistunut soluttamaan lukuisia aktiivejaan vanhalle mantereelle, kuten näimme esimerkiksi vuonna 2015 Pariisin-iskuissa. Ilmapiiri on kaikkialla kiristynyt muslimeita ja maahanmuuttajia kohtaan, mikä näkyy lisääntyneenä rasismina, syrjintänä ja väkivaltana syyttömiä kohtaan. Tämä puolestaan jälleen sataa terroristijärjestöjen laariin, sillä tietyt segmentit Euroopassa jo asuvasta muslimivähemmistöstä ovat heikentyneessä sosio-ekonomisessa asemassaan yhä vastaanottavaisempia jihadistiselle propagandalle.

Yksi syy terrori-iskujen lisääntymiseen Euroopassa on Salehzadehin mukaan se, että Isis on häviämässä sotaa Lähi-idässä.

–Aseellinen sotiminen Isisiä vastaan ei poista ongelmaa siitä, sadat tuhannet ihmiset haluavat islamilaisen sharia-lain myös Eurooppan. Sotilaallinen interventio ei kukista poliittisen islamin tukijajoukkoja, eikä poliittinen islam myöskään kukistu vankiloissa, hän huomauttaa.

Salehzadeh muistuttaa samalla, että valtaosa muslimeista tuomitsee jyrkästi väkivaltateot. 

–Oikeasti islam on hyvin jakautunut siitä, mitä käsitteellä jihad tarkoitetaan tai kuka voidaan luokitella marttyyriksi. Mutta terroristit noudattavat poliittisen islamin ja sen äärijärjestöjen tulkintaa, jossa “islamilainen maailma” on yksiselitteisesti puhdistettava vääräuskoisista ja heidän liittolaisistaan.

Lainsäädäntöä tulee Salehzadehin mukaan muuttaa niin, että oleskelulupa tai kansalaisuus voidaan perua terrorismiin syyllistyneiltä tai siitä epäillyiltä. 

–He ovat tikittäviä aikapommeja, joita ei kannata jättää vapaalle jalalle “kunnes toisin todistetaan”. Länsimaissa elää ja on elänyt runsaasti islamisteja. Myös Suomessa. Heidän annetaan oleskella melko vapaasti ja paikoin heidän toimintaansa jopa tuetaan. Lepsuilu islamistien kanssa on kuitenkin hengenvaarallista peliä. Poliittinen islam on turmiollinen ideologia, jonka pesäkkeitä ei saa jättää kytemään.

Antti Paronen puolestaan korostaa, että ongelmaa ”ei saa pois halaamalla eikä sitä voi vaientaa kuoliaaksi”. 

–On käytettävä riittävästi, mutta samanaikaisesti mahdollisimman vähän voimaa uhan poistamiseksi. Tämä voimankäyttö pitää kytkeä strategiseen viestiin Suomen yhtenäisyydestä ja siitä miten tämä maa ja kansalaisensa jatkavat yhtenäisinä kohti sellaista aikaa, että terrorin uhka maassamme on vain muinaismuisto.

Turun puukotusten rikosnimike muuttui lauantaina terroristisiksi murhiksi ja terrorististen murhien yrityksiksi. Alkuvaiheessa rikosnimikkeenä oli kaksi murhaa ja kahdeksan murhan yritystä. KRP:n päällikön Robin Lardotin mukaan tähän ei vaikuttanut mikään yksittäinen asia. Suojelupoliisin mukaan kyseessä on iskutyyppi, johon Isis on kannustanut Euroopassa.

Lue lisää:

Tutkinnanjohtaja: Turun puukotusten pääepäillyn lisäksi viisi muuta epäiltyä

Suomen uhka-arvio ennallaan - Supon tutkija: ”Iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin”

Alan Salehzadeh, Antti Paronen, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Terrorismi, Turun puukotukset, Yhteiskunta
Suomen uhka-arvio ennallaan - Supon tutkija: ”Iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin”
Sisältö:

Suojelupoliisi (Supo) pitää Suomen uhka-arvion ennallaan.

–Nyt olemme ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa epäillään, että Suomessa on tapahtunut terroriteko. Tämä tapahtunut ei toistaiseksi vaikuta Suojelupoliisin uhka-arvioon, joka säilyy tasolla kaksi, kohonnut. Turun tapahtumien perusteella Suomeen kohdistuva uhka ei ole olennaisesti muuttunut, vaan arvioimamme uhka näyttää toteutuneen, Supon päällikkö Antti Pelttari sanoi tiedotustilaisuudessa lauantaina. 

Hän muistutti, että kesäkuussa annetun uhka-arvion mukaan Suomeen kohdistuvan terrorismin uhkaa nostaa Suomen profiilin vahvistuminen radikaali-islamistisessa propagandassa ja merkittävimmän terrorismiuhan Suomessa muodostavat yksittäiset toimija tai pienryhmät.

Supon erikoistutkija Pekka Hiltunen sanoo, että Turun puukottaja sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin,

–Yleisellä tasolla, jos katsotaan terroritekoja ja niiden tekijöiden profiileja, niin ikävä kyllä usein tekijät ovat nuoria miehiä ja usein taustaltaan pohjoisafrikkalaisia. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin.

Supon mukaan tällä hetkellä ei voida ottaa kantaa siihen, onko Turun tapahtumilla yhteyttä terroristijärjestöihin. 

–Kyseessä on iskutyyppi, johon Isis on kannustanut Euroopassa, Hiltunen sanoi.

Hiltusen mukaan tekotavaltaan Turun isku oli sellainen, ettei edellyttänyt juurikaan valmisteluja ja siksi vaikeasti estettävä. 

–Iskuilla usein Euroopassa pyritty korkeaan shokkiarvoon. Iskut kohdistetaan yleensä henkilöihin, jotka herättävät suuria tunteita. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi naiset ja lapset. Tämän tyyppistä pyrkimystä on nähty aiemmissa iskuissa, hän kommentoi.

Pelttari ja Hiltunen eivät kommentoineet, onko pääepäilty ollut Supon tarkkailussa ennen Turun tapahtumia.

Keskusrikospoliisi kertoi aikaisemmin lauantaina, että kaikki Turun puukotusten epäillyt ovat marokkolaisia. Hiltunen mukaan Marokko ei kuitenkaan ole yksittäinen kärkimaa, joka olisi toiminut lähtömaana suurimmalle osalle terrorismiin lähteneistä henkilöistä. 

–Se on yksi maista, joihin radikalistiseen islamiin liittyvä toiminta on vaikuttanut. 

Hän muistutti myös, ettei iskijän kotimaalla ja maalla, jossa hän on radikalisoitunut ole välttämättä yhteyttä.

Lue lisää: Tutkinnanjohtaja: Turun puukotusten pääepäillyn lisäksi viisi muuta epäiltyä

Supo totesi kesäkuussa julkaistussa uusimmassa uhka-arviossa, että Suomen profiili radikaali-islamistisessa propagandassa on vahvistunut ja Suomi nähdään osana länsimaita ja Isisin vastaista liittoumaa. 

–Propaganda kehottaa iskuihin Suomessa. Radikaali-islamistiset terro- ristijärjestöt ovat laajentaneet iskukohdevalikoimaansa. Iskuja pyritään suuntaamaan laajasti kaikkia vihamielisiksi katsottuja valtioita ja ryhmiä vastaan. Tämä nostaa iskujen uhkaa Suomessa, uhka-arviossa sanotaan. 

Lue myös: Poliisi: Uhka-arvio Suomessa ”kohonnut” – Näkyvyyttä lisätään

 
Antti Pelttari, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Pekka Hiltunen, Terrorismi, Turun puukotukset, Yhteiskunta
Tutkinnanjohtaja: Turun puukotusten pääepäillyn lisäksi viisi muuta epäiltyä
Sisältö:

Turun puukotusten tutkinnanjohtaja, KRP:n rikoskomisario kertoo, että pääepäillyn lisäksi poliisi on pidättänyt neljä muuta miestä puukotuksiin liittyen.

–Meillä on yksi aktiivinen toimija, mies, Marokon kansalainen, joka on ilmoittanut iäkseen 18 vuotta. Häntä on yritetty tänään puhuttaa, mutta hän ei ole siihen ollut halukas. Pidätettynä on neljä muuta miestä, myös he ovat Marokon kansalaisia. Heidän osuuttaan tapahtumiin selvitetään.

Tämän lisäksi KRP on tehnyt yhdestä henkilöstä kansainvälisen etsintäkuulutuksen.

-Meillä on sellaista kansainvälistä tietoa, että hän ei ole Suomessa. Etsintäkuulutuksesta voi päätellä, että hän voi olla vaarallinen, Granroth kommentoi.

Granrothin mukaan pääepäilty on edelleen sairaalahoidossa, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa.

-Häntä kuulustellaan heti, kun siihen on mahdollisuus.

KRP:n päällikkö Robin Lardot kertoi, että pääepäilty on ollut turvapaikanhakuprosessissa mukana.

-Tämänhetkisten tietojen mukaan hän on tullut Suomeen vuonna 2016.

Lardot ei halunnut vastata kysymykseen siitä, oliko KRP:lllä ennestään tietoja pääepäillystä.

–Se, mitä tietoja viranomaisilla on ollut selviää lähipäivien aikana. Tässä vaiheessa emme ota tähän kantaa. 

Lardot ei myöskään vahvistanut MTV:n tietoa siitä, että pääepäilty olisi saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Crista Granrothin mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että kaksi puukotuksissa menehtynyttä valikoituivat uhreiksi siksi, että olivat naisia. 

–Loukkaantuneista kuusi on naista ja kaksi miestä. Loukkaantuneet miehet ovat yrittäneet auttaa jo aiemmin loukkaantuneita naisia. Kenelläkään loukkaantuneista ei ole hengenvaaraa, mutta osan tilanne on vakava. 

Granrothin mukaan uhreista vanhin on 67-vuotias ja nuorin 15-vuotias. Poliisi ei kuitenkaan tarkentanut, minkäikäisiä menehtyneet olivat.

Robin Lardotin mukaan terrorismiin ei viittaa mikään yksittäinen seikka, vaan tutkinnassa ilmitulleet asiat. Rikosnimike muuttui Lardotin mukaan perjantai-illan ja viime yön aikana tehtyjen toimien ansiosta. Alkuvaiheessa rikosnimikkeenä oli kaksi murhaa ja kahdeksan murhan yritystä.

–Eilisen illan ja viime yön aikana tehtyjen toimien takia rikosnimikkeeksi tarkentui terroristiset murhat ja terrorististen murhien yritykset, Lardot sanoi.

Sekä Granroth että Lardot kertoivat tiedotustilaisuudessa, että Turun tapahtumien yhteyttä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun selvitetään ja KRP tekee asiassa yhteistyötä Europolin kanssa.

Granrothin mukaan tässä vaiheessa ei voi kommentoida sitä, miten järjestäytyneeltä Turun puukotus vaikutti. Robin Lardot puolestaan muistutti, että nykyään on enemmän kyse terrorismin ideologiasta kuin suoraan järjestöltä tulevista käskyistä. 

Lounais-Suomen poliisilaitoksen apulaispoliisipääkkö Kari Puolitaival kertoo, että poliisi on nostanut valmiutta, mutta onkreettista turvallisuusuhkaa ei ole tiedossa.

–Valmiutta on kohotettu varotoimena, hän kuvaili.

Puolitaipaleen mukaan yhteen ulkomaalaistaustaiseen pitseriaan on kohdistunut vahingonteko viime yönä. 

- Poliisi toivoo, että pistetään jäitä hattuun. Ei lähdetä suuntaan tai toiseen tekemään mitään. Toivotaan, ettei tilanne tämän johdosta kiristy. Meillä on muutenkin tässä kädet täynnä.

Lue myös: Suomen uhka-arvio ennallaan - Supon tutkija: ”Iskijä sopii yleiseen terroriteon tekijän profiiliin”

 
Crista Granroth, Kari Puolitaival, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Robin Lardot, Terrorismi, Turun puukotukset, Yhteiskunta
Suomen jalkapallo siirtyy Pertti Alajan jälkeiseen aikaan
Sisältö:

Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja menehtyi torstain ja perjantain vastaisena yönä. Hän hävisi taistelun syöpää vastaan.

Alaja valittiin Palloliiton puheenjohtajaksi 2012, mutta sitä ennenkin hän oli Suomen merkittävimpiä jalkapallojohtajia vuosien ajan.

Jalkapallojohtajana Alaja teki ennen kaikkea merkittävän kansainvälisen uran. Hän loi verkostoja Suomelle Kansainvälisessä Jalkapalloliitossa FIFA:ssa ja Euroopan Jalkapalloliitossa UEFA:ssa ja sai näissä johtavissa järjestöissä useita luottamustehtäviä.

Suomessakin Alaja ansaitsi asemansa teoillaan, eikä ”hyvä veli” -verkoston avulla, kuten perusteettomassa kritiikissä on väitetty. Alaja sai jalkapalloihmisiltä paljon kiitosta ja hänet valittiin puheenjohtajaksi siitä syystä, koska oli monien mielestä kiistatta paras henkilö tehtävään.

Alaja oli tekemässä merkittävää taustatyötä sen eteen, että jalkapallo on Suomessa ylivoimaisesti harrastetuin urheilulaji. Nykyään Suomessa on noin 132 000 rekisteröityä pelaajaa määrän noustessa jatkuvasti. Penkkiurheilijoiden suosiossa jalkapallo on kirinyt jääkiekon etumatkaa umpeen.

Myös naisten jalkapallo astui Suomessa Alajankin työpanoksen myötävaikutuksella merkittävästi eteenpäin. Harrastajamäärät nousivat ja naisten maajoukkue pelasi myös EM-kisoissa 2005, 2009 ja 2013.

Urheilullinen menestys vain on jäänyt Suomen maajoukkueilla vaatimattomaksi. Alaja oli jalkapallopäättäjänä tietysti vastuussa ja Suomen maajoukkuefanien otteluissa näkyvillä pitämät ”Alaja ulos” -lakanat olivat urheilullisten asioiden valossa perusteltujakin.

Alaja ei ole nykyiseen alavireeseen kuitenkaan yksin syyllinen, eikä hänen eronsa olisi mitään muuttanut. Ennen kaikkea syypäänä oli valtiovallan tukema päätös juniorivalmennuksen tasapäistämisessä 1990-luvun lopulla. ”Kaikki pelaa”
-ideologia tuhlasi monia huippulahjakkuuksia ja tulokset näkyvät siinä, ettei A-maajoukkue ole voittanut käynnissä olevissa MM-karsinnoissa yhtään ottelua.

Korjausliike on suomalaisessa juniorijalkapallossa tehty. Harjoitusolosuhteet ovat kunnossa ja harrastajia on jalkapallolla Suomessa paljon.

Kansainvälinen kilpailu vain on kovaa. Seuratyötä on tehostettava ja juniorivalmentajien osaamista parannettava, jotta eteenpäin mentäisiin ihan oikeasti.

Jari Litmasen ja Sami Hyypiän johtaman kultaisen sukupolven jälkeen Suomen taso romahti. Alajan seuraajien haasteena on ennen kaikkea suomalaisen jalkapallon uskottavuuden palauttaminen.

Jalkapallo, Otto Palojärvi / Sport Content, palloliitto, Pertti Alaja, Urheilu
Kolme Turun puukotusten uhreista edelleen tehohoidossa
Sisältö:

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKSin) on edelleen tehohoidossa kolme ihmistä. TYKSin tiedotteen mukaan lisäksi yksi potilas on osastohoidossa.

Perjantaisten puukotusten vuoksi hoidettavana oli yhteensä kahdeksan potilasta. Heistä neljä voidaan kotiuttaa tänään ja yksi henkilö pääsi kotiin jo aikaisemmin. 

Kaikkiaan potilaita saapui Tyksiin perjantain aikana kymmenen. Heistä yksi menehtyi.

Kotimaa, Kotimaa, Terrorismi, Turun puukotukset, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Paula Risikko: ”Suomalaista yhteiskuntaa ei nujerreta pelolla ja vihalla”
Sisältö:

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoo järkyttyneensä siitä, että Keskusrikospoliisi tutkii Turun puukotuksia terroritekona. Samalla Risikko korostaa, ettei terroristien saa antaa lietsoa vihaa ihmisten välille. 

–Terroristit haluavat lietsoa vihaa ihmisten välille. Emme saa antaa tämän onnistua. Suomalaista yhteiskuntaa ei nujerreta pelolla ja vihalla, Risikko kirjoittaa Twitterissä.

 

 

 

 

Keskusrikospoliisi kertoi aikaisemmin tänään, että Turun puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina sekä niiden yrityksinä. 

-Viranomaiset ovat jatkaneet tiiviisti eilisten Turussa tapahtuneiden puukotusten tutkintaa. Tekoja on tutkittu murhina, mutta yön aikana saadun lisätiedon myötä rikosnimikkeinä ovat nyt terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat sekä niiden yritykset, KRP:n Crista Granroth sanoi tiedotteessa.

Lue myös: KRP: Turun puukotuksia tutkitaan terroristisina murhina, epäilty on Marokon kansalainen

 

Kotimaa, Kotimaa, Paula Risikko, Terrorismi, Turun puukotukset, Uusi Suomi, Yhteiskunta
KRP: Turun puukotuksia tutkitaan terroristisina murhina, epäilty on Marokon kansalainen
Sisältö:

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan Turun puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina sekä niiden yrityksinä. Perjantaina poliisi ei vielä halunnut ottaa kantaa siihen, oliko kyseessä terroriteko.

-Viranomaiset ovat jatkaneet tiiviisti eilisten Turussa tapahtuneiden puukotusten tutkintaa. Tekoja on tutkittu murhina, mutta yön aikana saadun lisätiedon myötä rikosnimikkeinä ovat nyt terroristisessa tarkoituksessa tehdyt murhat sekä niiden yritykset, KRP:n Crista Granroth sanoo tiedotteessa.

Puukotuksen uhreista kaksi on menehtynyt ja kahdeksan loukkaantui. Poliisin mukaan kuolleet ovat Suomen kansalaisia, mutta loukkaantuneiden joukossa on yksi Italian ja kaksi Ruotsin kansalaista.

Epäilty loukkaantui kiinniottotilanteessa poliisin voimankäytön seurauksena, kun poliisi pysäytti hänet ampumalla. Granrothin mukaan epäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen.
 
Tutkintaan on osallistunut useita viranomaisia. Jutun tutkintavastuu siirrettiin perjantaina Keskusrikospoliisille, joka jatkaa tutkintaa yhteistyössä Varsinais-Suomen poliisilaitoksen ja Suojelupoliisin sekä Rajavartijalaitoksen kanssa.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Markus Laine sanoi aamulla Ylen uutisille, että poliisilla on yön aikana ollut useita operaatioita Turun puukotuksiin liittyen. Laineen mukaan useita henkilöitä on otettu kiinni.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen kertoi aikaisemmin lauantaina, että kohotettu valmius jatkuu edelleen muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Lue lisää: 

KRP:n ylikomisario Ylellä: Turun puukotuksiin liittyen useita poliisioperaatioita - kiinniotettujen osuutta selvitetään

Tässäkö yksi poliisin operaatioista? - TS: Poliisi kävi usean partion voimin vastaanottokeskuksessa

Turun puukottajan uhria auttanut ruotsalainen loukkaantui vakavasti: ”Ei ole varmaa pystytäänkö käteni pelastamaan”

Näkökulma: Turun puukotukset pysäyttivät suomalaiset

Ari Karvonen, Crista Granroth, Kotimaa, Kotimaa, Markus Laine, Terrorismi, Turun puukotukset, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Tässäkö yksi poliisin operaatioista? - TS: Poliisi kävi usean partion voimin vastaanottokeskuksessa
Sisältö:

Poliisi kävi perjantai-iltana usean partion voimin Pansion vastaanottokeskuksessa. Asiasta kertoo Turun Sanomat, jonka toimittaja oli paikalla Pansiossa.

Lehden mukaan perjantaina iltayhdeksän jälkeen vastaanottokeskuksen edessä oli parkissa useita poliisiautoja ja ainakin yksi paikalla olleista poliiseista kantoi konetuliasetta. Poliisit eivät halunneet kertoa saapumisensa syytä. 

Turun Sanomat kertoo myös, että samanlainen operaatio tehtiin viiden partion voimin Kaarinan Hovirinnassa.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Markus Laine kertoi aamulla Ylen uutisille, että poliisilla on yön aikana ollut useita operaatioita Turun puukotuksiin liittyen. Laineen mukaan useita henkilöitä on otettu kiinni.

Lue myös: KRP:n ylikomisario Ylellä: Turun puukotuksiin liittyen useita poliisioperaatioita - kiinniotettujen osuutta selvitetään

Keskusrikospoliisi kommentoi asiaa lyhyestä lauantaiaamuna myös Twitterissä ja sanoo tutkinnan jatkuneen tiiviinä läpi yön.

–Tutkintaan osallistuu useita viranomaisia ja poliisi tekee kansainväistä yhteistyötä asioiden selvittämiseksi.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/227915-krpn-ylikomisario-ylella-turun-p...

Kotimaa, Kotimaa, Turun puukotukset, Uusi Suomi, Yhteiskunta
KRP Turun puukotuksista juuri nyt: ”Poliisi tekee kansainvälistä yhteistyötä”
Sisältö:

Keskusrikospoliisi on kommentoinut Turun puukotusten tutkintaa lyhyesti Twitterissä ja sanoo tutkinnan jatkuneen tiiviinä läpi yön.

–Tutkintaan osallistuu useita viranomaisia ja poliisi tekee kansainväistä yhteistyötä asioiden selvittämiseksi.

 

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen puolestaan kertoo, että kohotettu valmius jatkuu edelleen muun muassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Markus Laine sanoi aamulla Ylen uutisille, että poliisilla on yön aikana ollut useita operaatioita Turun puukotuksiin liittyen. Laineen mukaan useita henkilöitä on otettu kiinni.

Lue myös: KRP:n ylikomisario Ylellä: Turun puukotuksiin liittyen useita poliisioperaatioita - kiinniotettujen osuutta selvitetää

Kotimaa, Kotimaa, Turun puukotukset, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Arkkipiispa Kari Mäkinen radiossa: ”On aika järkytykselle ja aika tunteille”
Sisältö:

Arkkipiispa Kari Mäkinen kuvailee Turun puukotuksia käsittämättömäksi tapahtumaksi. 

–Eilinen päivä järkytti. Tapahtuma tuli yllättäen ja on käsittämätön, hän sanoi Radio Yle Ykkösessä pitämässään aamuhartaudessa.

Mäkisen mukaan tekijän ajatusmaailmaan eläytyminen on vaikeaa. 

–On vaikea ymmärtää, mikä saa ihmisen toimimaan näin. Myös tekijä on yksi meistä. Hänelläkin on läheisiä ja ystäviä. Tilanne koskettaa myös heitä.

Arkkipiispa korosti, että mitä enemmän elämä jatkuu arkisena, sitä nopeammin asiaa voidaan käsitellä. 

–On aika järkytykselle ja aika tunteille. Myös peloille ja tunnemyrskyille, joita tilanne herättää, on aikansa.

Mäkinen osallistui myös perjantai-iltana Turun tuomiokirkossa järjestettyyn ekumeeniseen rukoushetkeen yhdessä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa.

– Turun perjantai-illan rauhan rikkoi väkivalta. Kadut ovat nyt hiljaiset. Turun tuomiokirkon kello lyö niin kuin joka päivä ja joka tunti, hän kirjoittaa kirkon verkkosivuilla.

Kari Mäkinen, Kotimaa, Kotimaa, Turun puukotukset, Uusi Suomi, Yhteiskunta
KRP:n ylikomisario Ylellä: Turun puukotuksiin liittyen useita poliisioperaatioita - kiinniotettujen osuutta selvitetään
Sisältö:

Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Markus Laine kertoi aamulla Ylen uutisille, että poliisilla on yön aikana ollut useita operaatioita Turun puukotuksiin liittyen. Laineen mukaan useita henkilöitä on otettu kiinni.

–Kuulustelut on aloitettu ja heidän osuuttaan tekoihin selvitetään. En sen enempää pysty nyt avaamaan asiaa tutkinnallisista syistä, Laine kommentoi Ylelle. 

Poliisin mukaan loukkaantuneita on kahdeksan ja kuolleita on kaksi. Lisäksi epäilty on sairaalahoidossa. Epäillyn henkilöllisyydestä ollaan poliisin mukaan jo suhteellisen varmoja.

Lue lisää: Poliisi täsmensi tietoja Turun puukotuksista - MTV: Tekijän henkilöllisyys suhteellisen varma

Kotimaa, Kotimaa, Markus Laine, Turun puukotukset, Uusi Suomi, Yhteiskunta