Tiistai 30.8.2016

Uusi Suomi uutiset

Legendaarinen selostajaääni vaimenemassa, aikakautensa viimeinen
Sisältö:

Lahden MM-kisoissa 2017 varttuneemmista urheilun ystävistä toiset kokevat haikeita hetkiä. Legendaarinen Hannu-Pekka ”Hoopi” Hänninen on silloin YLE:llä selostamassa viimeistä kertaa.

Hänninen, 64, jäi eläkkeelle jo Rion olympiakisojen jälkeen, mutta selostaa YLE:lle Lahdesta vielä mäkihypyn sekä yhdistetyn.

1960-luvun jälkeen syntyneet sukupolvet eivät muista aikaa ennen Hännistä. Hoopi aloitti YLE:n tv-urheilussa 1978. Hänen uransa urheilutoimittajajulkkiksena jatkui lähes neljä vuosikymmentä.

Hoopi edusti 1980-luvulla YLE:n tv-urheilun nuorta kaartia. Vanhemman polven miehet Pentti Salmi, Seppo Kannas ja Juha Jokinen jäivät vahvan journalismin ja persoonallisten selostusten legendoiksi. Aivan samanlaista legendaa Hoopista ei tullut, eikä häntä imitoitu Pulttiboisissa, kuten Jokista.

Suomessa oli 1980-luvulla vain kaksi koko valtakunnan kattanut tv-kanavaa, joten YLE:n urheilutoimittajat olivat käytännössä maan ainoita urheilutoimittajajulkkiksia. Kolmoskanava aloitti 1987 ja muuttui MTV3-kanavaksi 1993.

Vasta 1990-luvulla YLE sai tv-urheilussa ihan oikeaa kilpailua. Saatiin vertailukohtia muiden kanavien selostajista. YLE:n selostajia, kuten Hoopia, ryhdyttiin arvostelemaan yhä kriittisemmin.

Nettiaikana selostajien mokat nostettiin armotta esille. Hoopin osalta nostettiin esille koomisia kielikuvia, kuten ”onnistuessaan pitkien hyppyjen mies”. Toisinaan hänen selostuksiaan moitittiin unettaviksi.

Hoopia ei kuitenkaan arvosteltu yhtä maanisesti kuin esimerkiksi Bubi Walleniusta. Netissä hän on saanut puolustavia puheenvuoroja.

Rio de Janeiron olympiakisojen uintilähetyksissä Hoopia kuunteli ihan mielellään. Hän sai katsojan jopa nauramaan, selostettuaan Mao-nimisestä kiinalaisuimarista: ”Tämä ei ole se sama Mao, joka ui siinä Jangtse-joessa”.

Hoopin uralle mahtuu useita upeita suomalaisia urheiluhetkiä. Hän selosti muun muassa Matti Nykäsen kultamitalihypyt Calgaryssa 1988 sekä Kimmo Kinnusen maailmanmestaruusheiton Tokiossa 1991.

Lahden MM-kisojen jälkeen osa urheilufaneista jää Hoopin ääntä varmasti kaipaamaan.

Hannu-Pekka Hänninen, Olympialaiset, Otto Palojärvi / Sport Content, urheiluselostaja, Yle, Urheilu
Iran otti kansallisen internetin käyttöön
Sisältö:

Iranin kansallisen tietoverkon käyttöönotto on alkanut, uutisoi Tehran Times. Vuonna 2005 käynnistetyn hankkeen tavoitteena on rakentaa maahan kansallinen tietoverkko, joka on täysin riippumaton maailmanlaajuisesti toimivasta Internetistä.

Iranin tietoverkko toimii vain maan sisällä ja koska se ei ole yhteydessä ulkopuolisiin verkkoihin, pääsevät verkon käyttäjät käsiksi vain kansallisesti tarjottuihin palveluihin. Verkon käyttöönotto tapahtuu yhteensä kolmessa vaiheessa, joista kaksi seuraavaa on ajoitettu ensi vuoden alkupuoliskolle.

Ensi vuoden alussa verkkoon tuodaan videopalveluita sekä kehitetään kansallisia palvelinkeskustarjontaa. Viimeisessä vaiheessa verkko skaalataan täyteen kapasiteettiinsa, jolloin kansalaisilla on mahdollisuus hankkia vakaa ja nopea verkkoyhteys aiempaa edullisemmin. Uutistoimisto Mehrin mukaan verkkoyhteyksien latausnopeuksia ei ole rajoitettu.

Kansallisen tietoverkon avaamisesta huolimatta iranilaisten on luvattu pääsevän normaalisti myös rajat ylittäviin Internet-palveluihin.

Internet, Iran, Manu Pitkänen, Teknologia
Jokkiksen joukkuemestaruus meni Kauhajoelle
Sisältö:
Jokamiehenluokan SM-joukkuemestaruudesta kaasuteltiin lauantaina ja sunnuntaina Honkajoella Pesämäen radalla. Kaikkiaan 228 ajetun lähdön jälkeen Suomen mestariksi julistettiin Kauhajoen UA:n joukkue.
 
Kilpailu kauden 2016 jokamiehenluokan joukkuemestaruudesta käytiin lopulta Kauhajoen UA:n SMA & Tierakenne Teamin hallinnassa. Joukkue nousi johtoon viidennellä kierroksella ja hallitsi tilannetta loppuun saakka.
 
Noormarkun UA ja Espoo Motorsport Club kävivät kovan taistelun kakkos- ja kolmostilasta. Hopean ja pronssin kohtalo ratkesi viimeisessä lähdössä Noormarkun eduksi kahdella pisteellä.
 
Joukkueenjohtajat Vesa Puuskamäki ja Tero Luuri olivat joukkueen suoritukseen tyytyväisiä.
 
– Sisäradat sopivat meille paremmin ja pääsimme koko ajan lähtemään sisältä. Autot toimii tänään loistavasti, Puuskamäki ja Luuri totesivat.
 
 
Tulokset
 
1. SMA & Tierakenne Team, Kauhajoen UA  178 pistettä
2. Maanrakennus Siitonen Team, Noormarkun UA/MK 147 pistettä
3. Team MGR, Espoo Motorsport Club 145 pistettä
4. Kuljetus Hämy Trans, Suonenjoen UA 126 pistettä
5. Pentti Korpela Team, Karvian MK/UA
6. Team Kemora, Kalajoki Road Racing/UA 74 pistettä
 
Teksti: Vesa Rauhala
 
 
Tilaa tästä Autotodayn ilmainen uutiskirje.
 
************************************

Katso tästä tuoreimmat Auto-osion uutiset.

************************************

Clas von Bell / Autotoday, Honkajoki, Jokamiehen luokka, jokkis, joukkuemestaruus, Moottoriurheilu, Tero Luuri, Vesa Puuskamäki, Autot
Microsoftin julkaisema kuva ihmetyttää – Onko se Surface Book 2?
Sisältö:

Surface Book -kannettavan esittelystä tulee kohta kuluneeksi vuosi, joten laitteen intohimoisimmat fanit odottavat jo kuumeisesti uuden sukupolven mallin esittelyä. Tunnelman kohottamiseksi Microsoft onkin antanut pientä esimakua tulevasta laitteesta.

Microsoft on nimittäin julkaissut Surfacen Instagram-tilin kautta kuvan niin sanotun Surface Book 2 -kannettavan yksityiskohdasta. Kuvassa näkyy hieman näppäimistön ylälaitaa ja tummanpuhuvan laitteen saranaratkaisu, josta kuvan värimaailman takia ei saa kuitenkaan kunnolla selvää.

Kuvan saatteeksi liitetty teksti ei viittaa mitenkään tulevaan laitejulkaisuun, mutta tarkkasilmäiset fanit kuitenkin huomasivat nopeasti, että kuva on peräisin jostakin julkistamattomasta laitteesta. Windows Centralin mukaan kuvassa todella näkyy Surface Book 2 ja se on peräisin Microsoftin sisäiseen käyttöön tarkoitetusta konseptivideosta.

Surface Book 2:n oletettiin ilmestyvän vasta ensi vuoden alussa, mutta vihjailevat somepäivitykset voivat olla merkki siitä, että laite esiteltäisiin suurelle yleisölle jo syksyn aikana.


Your key to success. #Microsoft #Surface #DoGreatThings

Kuva, jonka Microsoft Surface (@surface) julkaisi

Manu Pitkänen, Microsoft, Microsoft Surface, Windows 10, Teknologia
Tietojen siirto iPhonesta Androidiin: Google tarjoaa ohjeet
Sisältö:

Apple helpotti viime syksynä Androidista iPhoneen siirtymistä julkaisemalla tietojen siirtoon tarkoitetun Move to iOS -sovelluksen, joka automatisoi hyvin pitkälle tärkeimpien tietojen siirtämisen vanhasta puhelimesta toiseen. Nyt Googlekin yrittää tehdä siirtymisestä iPhonesta Androidiin aiempaa helpompaa.

Juuri valmistuneen Android 7.0 Nougatin palautustyökaluihin on ilmestynyt uusi vaihtoehto, jonka avulla tiedot saa siirrettyä Applen mobiililaitteista uuteen Androidiin. Valitettavasti kyseessä ei ole automatisoidusta asetussiirrosta, vaan Google käytännössä käskee avaamaan vanhalla iOS-laitteella nettiosoitteen android.com/switch, josta löytyy ohjeet kuvien, musiikin ja yhteystietojen siirtämiseen.

Sivulla neuvotaan vaihe vaiheelta miten tiedot saa siirrettyä Google-tilin alaisuuteen, josta Android-laitteet osaavat ne sitten hakea. Jos kontaktit on tallennettu iCloudiin, osoittautuu prosessi paljon työläämmäksi kuin mitä voisi kuvitella.

Android, Apple iPhone 5S, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 Plus, Google, Manu Pitkänen, Teknologia
17-vuotias matkustaja kuoli ulosajossa, kaksi nuorta loukkaantui vakavasti
Sisältö:
Pihtiputaalla sattui nuoren miehen kuolemaan johtanut ulosajo myöhään sunnuntai-iltana.
 
Poliisin mukaan on selvinnyt, että 19-vuotiaan miehen kuljettama henkilöauto oli suistunut tieltä ajovirheen seurauksena ja törmännyt tien sivussa olleisiin puihin.
 
Autossa oli kuljettajan lisäksi neljä matkustajaa, joista yksi menehtyi tapahtumapaikalle ja kaksi loukkaantui vakavasti. Vakavasti loukkaantuneet kuljetettiin pelastushelikoptereilla saamaan jatkohoitoa, poliisin tiedotteessa todetaan.
 
Menehtynyt sekä vakavasti loukkaantuneet nuoret miehet istuivat auton takapenkillä. Kuljettaja sekä etupenkillä istunut matkustaja loukkaantuivat alustavien tietojen mukaan lievemmin.
 
Poliisin mukaan kaikki osalliset ovat nuoria 16-20 -vuotiaita miehiä, kotoisin Oulun ja Kinnulan seudulta.
 
Onnettomuuspaikalla tie on sorapintainen. Nopeusrajoitus on 80 km/h.
 
Poliisi ei epäile alkoholilla olevan osuutta onnettomuuteen.  
 
Tilaa tästä Autotodayn ilmainen uutiskirje.
 
************************************

Katso tästä tuoreimmat Auto-osion uutiset.

************************************

 

Clas von Bell / Autotoday, Kuolonkolari, Liikenneonnettomuus, Liikenneonnettomuus, Pihtipudas, Ulosajo, vakava loukkaantuminen, Autot
Suomeen neljä ajotaidon maailmanmestaria
Sisältö:
Suomeen tuli viikonloppuna neljä ajotaidon maailmanmestaria. Lisäksi tuli kaksi joukkuemestaruutta.
 
Rahtarit ry järjesti elokuun lopussa MM Ajotaito –kilpailut Jyväskylässä.  Kilpailussa raskaan liikenteen ammattikuljettajat suorittivat tarkkuutta vaativia tehtäviä.
 
Ajotaitoradalla oli useita mittaustehtäviä, joissa kuljettajan tuli pysäyttää ajoneuvo oikealle etäisyydelle esimerkiksi takaesteestä tai sivunauhasta. Radalla nähtiin myös muun muassa porttitehtävä, jossa portin ulommainen kehikko avattiin auton etupuskurilla sekä kapselit, joihin tuli osua oikealla etupyörällä.
 
Radan lisäksi kuljettajat suorittivat ajoonlähtötarkastuksen, jossa he kiersivät ajoneuvonsa etsien mahdollisia vikoja tai puutteita, sekä kirjallisen kokeen, missä oli kuljetusalaan liittyvien kysymysten lisäksi ensiapukysymyksiä.
 
Ajotaitoradalla paremmuudesta kilpailtiin kuudessa kilpailusarjassa: kuorma-auto, linja-auto, puoliperävaunu, täysperävaunu, nuoret (alle 22 v) sekä pakettiauto.
 
Näiden lisäksi järjestettiin erillinen taloudellisen ajon kilpailu, jossa kilpaili yksi henkilö jokaisesta osallistujamaasta sekä hallitseva maailmanmestari.
 
Rahtarit ry lähetti kilpailuun Suomen virallisen edustusjoukkueen, joka oli valittu SM Ajotaito 2014 ja 2015 tulosten perusteella. Joukkueemme menestyi loistavasti ja saimme Suomeen peräti neljä henkilökohtaista mestaruutta sekä kaksi joukkuekultaa.
 
Linja-autosarjan voittajalla Pentti Havilla oli lisäksi koko kilpailun paras tulos. Kokonaisjoukkuekilpailussa olimme hopealla.
 
Uudet maailmanmestarit 
 
A – kuorma-auto Harry Winqvist Vantaa
B – linja-auto  Pentti Havi  Teuva  
D – täysperävaunu Jukka Haanpää Haapajärvi  
Eco – taloudellinen ajo Petri Haikara  Raahe 
 
Joka toinen vuosi järjestettävät kilpailut keräsivät tällä kertaa yli 130 osallistujaa, jotka edustivat 13 eri maata. 
 
 
Tilaa tästä Autotodayn ilmainen uutiskirje.
 
************************************

Katso tästä tuoreimmat Auto-osion uutiset.

************************************

ajotaito, Ajotaito MM, auton käsittelytaito, Clas von Bell / Autotoday, Harry Winqvist, Jukka Haanpää, kuorma-auto, Linja-auto, MM Ajotaito, Pentti Havi, Petri Haikara, Puoliperävaunu, Rahtarit, Rahtarit, Raskas liikenne, Raskas liikenne, täysperävaunu, Autot
Samsungin uudet pelinäytöt: Kvanttipisteitä ja kaarevat paneelit
Sisältö:

Kvanttipisteillä ehostettuja näyttöjä on nähty jo televisioissa ja älypuhelimissa, mutta Samsung aikoo hyödyntää niitä jatkossa myös tietokonenäytöissä. IFA-messuille yhtiö on tuonut ihmeteltäväksi kaksi kaarevaa näyttöä, joiden väritoistoa on parannettu kvanttipisteiden avulla.

Pelaajille suunnatut kaarevat näytöt tulevat saataville kaikkiaan kolmessa eri kokoluokassa. Samsung julkaisee CFG70:stä 23,5 ja 27 tuuman versiot, kun taas isompaan tarpeeseen on tulossa 34-tuumainen CF791. Pienempien näyttöjen kuvasuhde on perinteinen 16:9, mutta suurempaa näyttöä on venytetty leveämmäksi 21:9-kuvasuhteella. Kaikkien näyttöjen väritoistoalueen kerrotaan kattavan 125 prosenttia sRGB-määrityksistä.

Molemmat näyttömallit tukevat AMD:n FreeSync-teknologia, mutta pienempinäyttöisessä CFG70:ssä virkistystaajuus voi kohota suurimmillaan 144 hertsiin, kun taas CF791:n raja tulee vastaan sadassa hertsissä. CFG70:n tarkkuus on molemmissa malleissa 1920x1080 pikseliä, mutta CF791:tä myydään 3440x1440 pikselin tarkkuudella.

Suositushinta 34-tuumaiselle CF791:lle on 999 dollaria. 23,5-tuumainen CFG70 on tulossa myyntiin 399 dollarin hintaan ja 27-tuuman mallin hinta on sata dollaria korkeampi.

kaareva näyttö, kvanttipiste, Manu Pitkänen, näyttö, Samsung, Teknologia
Applelle tulossa ikävä yllätys – EU voi vaatia miljardien eurojen mätkyjä
Sisältö:

Euroopan komissio on tutkinut Applen ja Irlannin verojärjestelyjä useiden vuosien ajan, mutta Financial Timesin mukaan tällä viikolla asiasta ollaan valmiita tiedottamaan enemmän. Komission odotetaan päätyneen tutkimuksissaan käytettyjen järjestelyiden kannalta kielteiselle kannalle.

Applen kannalta päätöslauselma voi olla ikävää luettavaa, sillä se voi tuoda mukanaan yhtiölle useiden miljardien eurojen veromätkyt. Komissio ei kuitenkaan ota välttämättä kantaa tarkkoihin summiin tässä vaiheessa. Veromätkyjen suuruutta on arvioitu suurella haitarilla, pahimmassa mahdollisessa tapauksessa maksamattomia veroja voi olla 19 miljardin euron edestä, mutta maltillisemmin arvioituna vastuut voivat jäädä miljardiin euroon.

Komission mielestä Irlanti on tarjonnut suosiollisten verojärjestelyiden kautta Applelle EU:n lainsäädännön vastaista valtiontukea. Apple on käytännössä ohjannut liiketoimintajärjestelyiden kautta kansainvälisiä myyntituloja Irlannissa sijaitseviin tytäryhtiöihin, joihin kertyneitä tuloja verotetaan paljon maltillisemmin kuin maissa, joissa varsinaiset myyntitapahtumat on tehty. Järjestelyiden ansiosta Applen veroprosenttia on saatu kansainvälisten tulojen osalta painettua vain kahteen prosenttiin.

Applelle onkin alkanut kasaantua ulkomaille huomattava määrä rahaa, jota se ei voi kuitenkaan Yhdysvaltojen korkean veroasteen takia siirtää kotimaahansa.

Apple, EU, Euroopan Komissio, Euroopan unioni, Eurooppa, Manu Pitkänen, Teknologia
Näkökulma: Kikystä tuli päävoitto – missä bileet?
Sisältö:

Juha Sipilän lempilapsen, kilpailukykysopimuksen, kattavuus nousi sunnuntain neuvotteluissa yli 90 prosentin. Palkansaajat olisivat näin saamassa puolen miljardin euron veroalen. Mahtava uutinen. Eikö tämä ole sellainen kuuluisa win–win-tilanne, missä hallitus sai mitä tavoitteli ja kansalainen veroalen?

Alkukesästä hallitus ilmoitti, että jos kilpailukykysopimus saavuttaa ”riittävän” kattavuuden, hallitus antaa 315 miljoonan euron veroalen. Lisää veroalea saisi sitä mukaan, kun järjestöt neuvottelevat: ensin 415 miljoonaa 85 prosentin kattavuudesta ja sitten 515 miljoonaa euroa 90 prosentin kattavuudesta.

Nyt tuli päävoitto.

Jostain syystä hallitustriolta jäivät samppanjat poksauttamatta ja nyrkkitervehdykset lyömättä, kun järjestöt vahvistivat, että 90 prosenttia olisi nyt saavutettu. Ainoastaan ulkoministeri Timo Soini pääsi sovittelemaan hänelle vaalien jälkeen tarjottua valtiovarainministerin hattua, kun hän ilmoitti, että kattavuus riittää suurimpaan veroaleen. Hyvä tuli, Soini sanoi STT:lle.

Aika harvoin ulkoministeri vahvistaa 100 miljoonan euron verokevennyksiä. Useammin pääministeri tai kun pääministeri on valtiovierailulla Ruotsissa niin valtiovarainministeri.

Twitterin perusteella valtiovarainministeri Petteri Orpo on maanantaina juhlinut ainoastaan Turun telakan lisäinvestointeja. Hyvähän se tietenkin on omaa vaalipiiriä ja kotikuntaa hehkuttaa – etenkin, kun kuntavaaleihin on enää alle 8 kuukautta aikaa. Mutta onko se todella päivän ainoa ”erinomainen uutinen”?

Kilpailukykysopimusta kommentoitiin hänen ja Sipilän esikunnasta STT:lle niukalti. Lasketaan, lasketaan ja sitten arvioidaan myöhemmin viikolla riihessä.

Kun juhlatunnelma kikyn ympärillä on näinkin riehakas, herää epäilys, saavuttiko hallitus tässä lopulta Pyrrhoksen voiton – sopimuksen johon ei olisi varaa.

Kirjoittaja on Uuden Suomen tuottaja.

Kilpailukykysopimus, Kotimaa, Kotimaa, Ossi Kurki-Suonio, Petteri Orpo, Politiikka, Timo Soini, Yhteiskuntasopimus
Tuliko yllätyslasku lapsen Pokemon-pelistä? – Toimi näin
Sisältö:

Mobiilipelin tuottamasta yllätyslaskusta voi vaatia sovittelua joko peli- tai luottokorttiyhtiöltä, neuvoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV.

Monet lapsille hankitut pelit ovat ilmaisia, mutta sisältävät maksullisia lisäominaisuuksia. Maksulliset ominaisuudet tuottavat toisinaan harmaita hiuksia vanhemmille – viimeisimpänä on kerrottu hittipeli Pokemon Gon aiheuttamasta 670 euron luottokorttilaskusta.

KKV kertoo viikon vinkissään, että vanhemmalla on useita tapoja toimia, jos mobiilipeleistä on seurannut ei-toivottuja ostoksia. Ensin tulee tarkastaa luottokortti- tai matkapuhelinliittymälaskusta, mikä yritys on tehnyt veloitukset. Tätä kautta kannattaa aloittaa sovittelu:

– Ota yhteyttä veloitukset tehneeseen tahoon mahdollisen sovintoratkaisun saavuttamiseksi. Kerro, jos et ole valtuuttanut ostoja tai ollut niistä tietoinen ja laskun on tehnyt alaikäinen, joka ei ole ymmärtänyt pelaamisen maksullisuutta.

– Jos yhteydenotto ei tuota tulosta, kuluttajalla on oikeus esittää vaatimuksensa myös luottokorttiyhtiölle tai operaattorille, joilla on palveluntarjoajan kanssa yhteisvastuu ongelmatilanteiden selvittämisessä.

– Jos maksu on veloitettu luottokortilta, voit valittaa asiasta myös maksun veloittaneelle luottokorttiyhtiölle.

– Jos maksu on veloitettu liittymälaskun yhteydessä, voit valittaa asiasta myös maksun veloittaneelle operaattorille.

Virasto kuitenkin kehottaa varautumaan siihen, ”että et saa täyttä hyvitystä tapahtuneesta, jos veloitus johtuu huolimattomuudestasi”.

– Kokemuksemme mukaan osa laskuttajista on kuitenkin myötämielisiä näissä tilanteissa.

Ikäviltä taloudellisilta yllätyksiltä voi alun alkaen välttyä seuraavin keinoin, KKV neuvoo:

– Muista, että ilmaiseen peliinkin sisältyy usein maksullisia lisäominaisuuksia.

– Huomioi, että luottokorttitietosi yleensä tallentuvat pelioston yhteydessä ja ne voivat olla lapsen käytettävissä. Estä luottokorttisi tai liittymän käyttö laitekohtaisilla asetuksilla ja pelimyyjän opastamalla tavalla. Esimerkiksi aseta pelitilin ostojen valtuuttamiseen salasana.

– Tutustu hankkimaasi pelin sopimusehtoihin ja ominaisuuksiin sekä tarkista, mitä tapahtuu, jos yrität tehdä pelinsisäisiä ostoja.

– Kerro lapselle pelin maksullisista ominaisuuksista ja sopikaa pelisäännöistä, muun muassa siitä, että hankintoihin on pyydettävä aina vanhemman lupa.

–Voit myös käyttää prepaid-kortteja ja -liittymiä, jolloin peliostoja voi tehdä vain ennalta rajoitettuun summaan asti.

Kotimaa, Kotimaa, Mobiilipelit, Pokémon Go, Uusi Suomi
Tre Kronor selkeä suosikki Leijonia vastaan
Sisältö:

Suomi ja Ruotsi kohtaavat ensi viikolla parhailla jääkiekkomaajoukkueillaan ensi kertaa sitten Sotshin 2014 olympiakisojen välierän, jolloin Ruotsi voitti tiukan väännön päätteeksi 2-1. Tositoimissa Suomi ja Ruotsi nähdään ensin harjoitusotteluissa Helsingissä 8. syyskuuta ja Göteborgissa 10. syyskuuta.

World Cup –turnauksessa Suomi ja Ruotsi kohtaavat Torontossa 20. syyskuuta. Siinä ottelussa lienee jatkopaikan kannalta hurja panos.

Ruotsi ei kahdessa viimeisessä jääkiekon MM-turnauksessa ole yltänyt välieriin. Se ei tarkoita, että Ruotsin jääkiekon taso on laskenut. Tilanne on pikemminkin päin vastainen, kun neljä joukkueellista ruotsalaisia pelaa NHL:ssä. Suomalaisista NHL-pelaajista ei saisi koottua edes kahta täyttä joukkuetta.

Ruotsin heikko MM-kisamenestys johtuu ruotsalaistähtien joukkokieltäytymisistä. NHL-kausi on raskas, eikä MM-turnaukseen riitä pelinälkää. Moni ruotsalaispelaaja perusteli viime keväänä MM-kieltäytymistään World Cupilla ja arvoturnausten ylitarjonnalla.

Syyskuussa siis selviää Ruotsin ja Suomen todellinen tasoero. Kun parhailla joukkueilla on pelattu, on Suomi viimeksi voittanut Ruotsin Naganon olympiakisojen puolivälieräottelussa 1998. Silloin Leijonat oli Teemu Selänteen maaleilla parempi 2-1.

Kun Suomen ja Ruotsin joukkueiden World Cup –kokoonpanoja katselee, on Ruotsi selkeä suosikki. Maalivahtiosastolla Suomi on vahvempi, mutta Ruotsilta löytyy selkeästi enemmän maalintekovoimaa. Eniten Ruotsi on Suomea edellä pakkiosastolla.

Ruotsin alkuperäisestä joukkueesta World Cupista jäävät vammojen takia sivuun hyökkääjä Alexander Steen, puolustaja Niklas Kronwall sekä maalivahti Robin Lehner. Steen ja Kronwall ovat merkittäviä menetyksiä, mutta tilalle nimetyt Hampus Lindholm ja Rickard Rakell ovat kovan luokan pelimiehiä.

Steenin korvaaja Rakell saalisti Anaheim Ducksissa tehopisteet 20+23=43. Rakellin seurakaveri Hampus Lindholm saalisti puolustajalle kovat tehot 10+18=28. Molemmat pelaajat olisivat mahtuneet heittämällä Suomen joukkueeseen jo ensimmäisessä valintaprosessissa.

Ruotsin joukkueesta jätettiin rannalle Dallas Starsin puolustaja John Klingberg, vaikka tämä keräsi viime kaudella 76 NHL-ottelussa tehopisteet 10+48=58. Klingbergin jättäminen rannalle kertoo jotain Ruotsin materiaalin valtavasta laajuudesta.

Kanada on tietysti World Cupin suurin mestarisuosikki, mutta Ruotsin materiaalilla Kanada on haastettavissa. Ruotsin mestaruus ei olisi jättiyllätys.

Ruotsin vahva materiaali juontaa juurensa vuoteen 2002. Tuolloin Ruotsissa lopetettiin juniorivalmennuksen hölmö ”kaikki pelaa” –projekti ja ryhdyttiin valmentamaan koko joukkueen sijasta yksilöä. Linjamuutos johti kehitykseen, että 1980-90 luvun vaihteessa syntyneistä ruotsalaisjunioreista tuli huipputaitavia NHL-tähtiä.

Suomessa ”kaikki pelaa” –hölmöily lopetettiin 2009. Kehitys näkyi viime kaudella kahtena nuorten maailmanmestaruutena. Sebastian Aho ja Patrik Laine mahtuivat jo Suomen World Cup –joukkueeseen.

Jääkiekon harrastajia Suomessa ja Ruotsissa on yhtä paljon, joten Suomi tavoittanee Ruotsin vajaassa vuosikymmenessä. World Cupissa 2020 Ruotsin ja Suomen joukkueet lienevät paperilla jo tasaisia.

Jääkiekko, Jääkiekon World Cup, Leijonat, Otto Palojärvi / Sport Content, Tre Kronor, Urheilu
Raportti: Maahanmuuttoviraston sopimuksissa ”merkittäviä puutteita” – keskeisiin ehtoihin tehty pikamuutoksia
Sisältö:

Maahanmuuttovirasto on joutunut turvapaikanhakijailmiön pyörteissä luopumaan joistakin hyvän hallinnon ja toimintamallien mukaisista käytännöistä, ilmenee sisäministeriön sisäisestä tarkastusraportista.

Raportin mukaan Maahanmuuttovirasto on ollut vuoden 2015 alkusyksystä lähtien erittäin suuren haasteen edessä turvapaikkahakijamäärän kasvaessa huomattavasti yli ennakoidun. Virasto ”on selvinnyt tilanteesta ja pystynyt pitämään maahanmuuton hallinnassa sekä kasvattamaan vastaanottotoimintaa tarvittavaan laajuuteen nopeassa aikataulussa”, raportti kiittelee. Virheittä tilanteesta ei ole selvitty.

– Vastaanottotoiminnan ruuhkautuessa ei ole pystytty pitämään kiinni kaikilta osin hyvän hallinnon ja toimintamallien mukaisista käytännöistä. Maahanmuuttoviraston tulee resursseja kohdentaessaan huomioida myös vastaanottotoiminnan hallinnollisen työn merkittävä lisääntyminen, raportin tiivistelmässä todetaan.

Tilanteen vuoksi virasto joutui tekemään nopeasti merkittävän määrän sopimuksia 182 uudelle vastaanottokeskukselle.

– Sopimukset on syksyn ennakoimattomassa maahanmuuttotilanteessa laadittu kiireellä, ja sopimuksia on muotoiltu yksilöllisesti sopimusneuvotteluiden edistämiseksi. Tarkastuksessa havaittiin merkittäviä puutteita Maahanmuuttoviraston vastaanottokeskusten sopimuksissa, raportissa todetaan.

Raportin mukaan Maahanmuuttoviraston tulee laittaa sopimuksen mallipohja kuntoon ja ”päättää, ettei keskeisiä sopimusehtoja saa heikentää”. Sopimuksissa tulisi pyrkiä yhdenmukaisuuteen.

– Myös muutaman sopimuksen hyväksymisessä oli menetelty työjärjestyksen vastaisesti maahanmuuton kriisiytyessä, raportti huomioi.

Lisäksi Maahanmuuttoviraston vastaanottotoiminnan kustannukset per henkilö ovat kasvaneet merkittävästi, sillä ”vastaanottotoiminnan kasvaessa noin kymmenkertaiseksi talousbudjetoinnissa, seurannassa ja valvonnassa on jouduttu yksinkertaistamaan toimintatapoja ja vähentämään yksityiskohtaista kulujen tarkastusta”.

Maahanmuuttovirasto kertoo huomanneensa ja varhain viime syksynä, että vastaanottokeskuksia ei kyetä muuttuneissa olosuhteissa perustamaan yhtä kustannustehokkaasti kuin aiemmin. Maahanmuuttovirasto on laatinut tarkastustulosten pohjalta oman toimenpideohjelmansa vastaanottotoiminnan puutteiden korjaamiseksi ja toiminnan kehittämiseksi.

– Kehitystyötä jatketaan sisäisen tarkastuksen havaintojen ja suositusten mukaan. Erityisesti vastaanottotoiminnan kustannuksiin ja keskusten ylläpitäjien kanssa tehtyihin sopimuksiin kiinnitetään huomiota, virasto kertoo.

Virasto kertoo ryhtyvänsä valmistelemaan vastaanottokeskustoiminnan kilpailutusta ja luovansa mallisopimuspohjan tulevia neuvotteluita varten.

Kotimaa, Kotimaa, maahanmuuttovirasto, Turvapaikanhakijat, Uusi Suomi
Nyt näkyy valoa – kuluttajien luottamuksen kasvusta merkkejä
Sisältö:

Kuluttajien luottamus talouteen on vahvistunut entisestään, Tilastokeskus kertoo.

– Kuluttajien luottamusindikaattori oli elokuussa 15,7, kun se heinäkuussa oli 13,1 ja kesäkuussa 14,9. Luottamus talouteen oli viimeksi yhtä vahvaa toukokuussa 2015 ja sitä ennen keväällä 2011, Tilastokeskus kertoo.

 Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,7, joten luottamus on nyt selvästi keskiarvoa vahvempaa.

– Kuluttajien luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää vahvistuivat hieman elokuussa heinäkuuhun verrattuna. Odotukset omasta ja Suomen taloudesta sekä työttömyydestä paranivat myös ja selvemmin viime vuoden elokuuhun verrattuna. Arviot omista säästämismahdollisuuksista pysyivät vuodessa ennallaan, Tilastokeskus kertoo.

Elokuussa 39 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana, kun taas 18 prosenttia arvioi sen huononevan. Vastaavat osuudet olivat heinäkuussa 38 ja 20 prosenttia ja vuosi sitten elokuussa 30 ja 27 prosenttia, Tilastokeskus kertoo.

– Elokuussa kuluttajien luottamus talouteen oli vahvinta Pohjois-Suomessa ja poikkeuksellisesti heikointa pääkaupunkiseudulla. Väestöryhmistä ylemmät toimihenkilöt olivat optimistisimpia. Kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset, Tilastokeskuksen tiedotteessa todetaan.

Danske Bankin ekonomistit raportoivat Twitterissä, että luottamuksen nousu näkyy kuluttajakyselyissä eri tavoin. Aiempaa useampi aikoo matkailla ulkomailla ja myös asunnonostohalut ovat ”nousseet viime vuoden pohjista”, pankin ekonomistit Henna Mikkonen ja Pasi Kuoppamäki tviittaavat (Twitter-viestit kuvineen upotettuina alla).

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuluttajabarometri, Raha, Suomen talous, Talous, Uusi Suomi, Raha
Poliisi: Turussa ilmoituksia ahdistelijasta – paikalle sattunutta pariskuntaa pyydetään ilmoittautumaan
Sisältö:

Turussa on tehty kolme rikosilmoitusta ahdistelijasta, johon sopivat kaikissa ilmoituksissa samat tuntomerkit. Myös ilmoitettu tekopaikka on sama eli Halistenkosken ja Halistentien kevyenliikenteen väylät.

Poliisin tiedotteen mukaan Turun pääpoliisiasemalla on kirjattu kolme rikosilmoitusta, joista yksi rikosnimikkeellä raiskauksen yritys ja kaksi seksuaalisena ahdisteluna. Ahdistelutapaukset tapahtuivat ilmoitusten mukaan perjantaina 26. elokuuta noin kello 20.30–21.45 ja raiskauksen yritys Halisten sillan läheisyydessä lauantaina 27. elokuuta noin kello 20.30.

– Poliisi pyytää lauantaina paikalle sattunutta pariskuntaa ilmoittautumaan heidän havainnoistaan, tiedotteessa todetaan.

Epäillyn tekijän ilmoitetut tuntomerkit ovat kaikissa ilmoituksissa samankaltaiset: ilmoitusten mukaan tekijä on tummaihoinen, noin 16–20-vuotias hyvin hoikka ja noin 170–185-senttinen mies. Kasvot ovat kapeat ja pitkänomaiset ja hiukset lyhyet. Hänen kerrotaan puhuneen englantia ja käyttäneen sinistä takkia.

Poliisi pyytää kaikkia asiasta tietäviä ilmoittamaan tietonsa jutun tutkija Pia Suomiselle sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Mikäli joku havaitsee epäillyn tekijän, tulee kiiretilanteessa ilmoittaa asiasta yleiseen hätänumeroon 112 tekijän tavoittamiseksi, poliisi kertoo.

Kotimaa, Kotimaa, Uusi Suomi