Torstai 26.4.2018

Uusi Suomi uutiset

Elina Lepomäki videolla: Tämä mättää Suomessa – ensimmäinen ongelma on keskustelu
Sisältö:

Torstaina järkälemäisen kirjansa julkistanut kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) kertoo, että hänellä ei ole mitään hampaankolossa entisen kokoomusjohtajan Alexander Stubbin kanssa.

Torstaina julkistettiin Lepomäen kirja Vapauden voitto (Otava), jossa Lepomäki muun muassa paljastaa katuvansa puheenjohtajaehdokkuuttaan Stubbin haastajana. Lisäksi kirja paljastaa, että syksyllä 2015 Stubb suuttui Lepomäen Kauppalehdelle antamasta haastattelusta, mikä vei Lepomäeltä ministerin avustajan pestin.

– Koen, että meidän linjamme ja poliittiset tavoitteet ovat hyvin samanlaisia. Toivottavasti voimme tulevaisuudessa tehdä yhteistyötä, Lepomäki sanoo nyt oheisella Uuden Suomen ja Kauppalehden videolla.

Lisäksi Lepomäki kertoo videolla näkemyksensä muun muassa siitä, mikä Suomessa on vikana ja mitä asialle pitäisi tehdä. Lepomäen mielestä ensimmäinen korjausta vaativa ongelma on keskustelukulttuuri, jossa on tapana tyrmätä uudet ideat. Hän korostaa, ettei tarkoita vain some-maailmaa, vaan myös niin sanottuja ammattikeskustelijoita.

– Tämä koskee myös heitä, joilla on valtapositio ja jotka helppojen pikavoittojen toivossa heittävät leimakirveitä, ettei mentäisi aidosti isoihin asiakysymyksiin, Lepomäki toteaa.

Haasteina Lepomäki nostaa esiin uuden finanssikriisin, turvallisuuspolitiikan ja työn murroksen.

Katso video:

Lue kirjasta lisää:

Elina Lepomäki paljastaa: Alexander Stubb ”totesi, ettei minulla sen jälkeen ole tulevaisuutta puolueessa”

Elina Lepomäki antoi haastattelun, joka maksoi hänelle työpaikan – Stubb suuttui KL:n palkkajutusta

Elina Lepomäki, Heidi Huotilainen, Kokoomus, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Politiikka, Teppo Ovaskainen, uutiset, Yhteiskunta
Kokoomuslaiset tyrmistyivät: Mitä Suomi tekee? – ”On käsittämätöntä, että EU:n vapauksia ei haluta sallia”
Sisältö:

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen ja europarlamentaarikko Petri Sarvamaa ryöpyttävät kovin sanoin sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän esittämää alkoholin etämyynnin osittaista kieltoa.

Ministeriön työryhmä on selvittänyt eduskunnan tahdosta alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin säännösten selkiyttämistä. Asia jäi auki alkoholilain kokonaisuudistuksessa.

Työryhmän esityksen mukaan alkoholin verkkokauppa olisi jatkossakin mahdollista niin kotimaisille kuin ulkomaisille toimijoille, kunhan alkoholin enimmäispitoisuus olisi korkeintaan 5,5 prosenttia. Sen sijaan yli 5,5 tilavuusprosenttisten alkoholijuomien etämyynti Suomeen ”olisi edelleen kielletty, mutta tuotteita olisi mahdollista etäostaa”, ministeriön tiedotteessa todetaan.

Jaana Pelkonen pitää ministeriön tiedottamista harhaanjohtavana.

– Suomen laissa ei ole mitään alkoholin etämyynnin kieltoa, eikä ole koskaan ollutkaan. Ministeriö ei näin ollen voi väittää, että yli 5,5-prosenttisten osalta etämyynti olisi ”edelleen” kiellettyä. Toiminta on täysin laillista, ja se olkoon sitä jatkossakin. Miten ministeriö voi levittää väärää tietoa, Pelkonen kysyy tiedotteessaan.

– Etämyyntikielto ei ole nykyisellään laissa, sanoo myös Petri Sarvamaa.

– Ei siis voida sanoa, että se olisi edelleen kielletty.

Kokoomuslaiset jättävät mainitsematta, että vaikka etämyyntiä ei kielletty lakitekstissä, etämyynti katsottiin kuitenkin kielletyksi lain perusteluissa. Toisaalta tällä hetkellä etämyynti on perustuslakivaliokunnan linjauksen mukaan sallittua. Lue lisää: Alkoholilaissa yksi kohta jäi ratkaisematta – Etämyynnin selvitykselle 3 kk aikaa

Kaksikko ihmettelee muutenkin hanketta. Pelkosen mukaan kyse täytyy olla halusta suojella Alkon taloudellisia etuja, koska esitys hankaloittaisi ”laatuviiniharrastusta”.

– On käsittämätöntä, että EU:n tuomia vapauksia ja hyötyjä ei haluta sallia suomalaisille. Etämyynnin rajoittamisella tai kieltämisellä ei ole mitään merkitystä alkoholihaittojen tai järjestyshäiriöiden torjumisen kannalta. Kyse on puhtaasti Alko OY:n taloudellisten etujen lyhytnäköisestä suojelusta.

Sarvamaan mielestä esitys on Suomen alkoholipolitiikan uusi pohjanoteeraus ja hänen mukaansa lain kirjaaminen olisi myös vastoin EU:n perusvapauksia. Näihin kuuluu muun muassa tavaroiden vapaa liikkuvuus. Sarvamaa ennustaa, että ratkaisu ei tule kestämään EU:n tuomioistuimen tarkastelua.

– Aion tehdä kaikkeni EU:ssa sen eteen, että Suomen valtio joutuu purkamaan koko paketin, jos tämä viedään Suomen lakiin, meppi sanoo.

Euroopan komissio katsoikin viime vuonna, että alkoholin etämyyntikielto loukkaisi EU:n sisämarkkinasääntöjä. STM:n työryhmän mukaan sen ehdotus on muotoiltu niin, että alkoholilain etämyyntiä koskevat säännökset olisivat EU-oikeuden mukaisia.

Etämyynnissä myyjän vastuulla on huolehtia verojen maksusta, ja näin ollen sen salliminen Pelkosen mukaan tuottaa verotuloja Suomeen. Sen sijaan työryhmän esityksessä mainittu etäostomahdollisuus on Pelkosen mukaan ”vain näennäinen, koska menettely on raskas ja monimutkainen”.

– Oikea linja olisi tehdä verojen maksaminen mahdollisimman helpoksi ja minimoida byrokratia sen sijaan, että näperrellään kieltojen ja lupavaatimusten kanssa, hän sanoo.

Työryhmä puolestaan perustelee etämyynnin rajoittamista sillä, että "nykyistä suurempi verokertymä päätyisi lainmukaisesti Suomeen". Nyt verotuloja menetetään työryhmän mukaan vuosittain arviolta kymmenen miljoonaa euroa, koska etämyynnissä verot ovat myyjän eli ulkomaisen toimijan vastuulla.

Lue myös:

Yksi pykälä ihmetyttää edelleen alkoholilaissa: ”Syitä leväperäisyyteen voi vain arvailla”

Alkoholilain epäselvästä etämyynnistä seuraava riita: Oppositio vaatii täyskieltoa

Kansanedustaja alkoholilaista ja etämyynnistä: "Paljastaa karuja asioita virkamiesten mahdollisuuksista kävellä jopa lakien yli"

Alkoholi, Alkoholilain kokonaisuudistus, Alkoholilaki, Alkoholilaki, Alkoholin etämyynti, Jaana Pelkonen, Kotimaa, Kotimaa, Petri Sarvamaa, Politiikka, Teppo Ovaskainen, Yhteiskunta
Voiko Kärnä todella estää Väyrysen paluun? – Eduskuntapomo vahvistaa IL:lle: Väyrysestä tulossa ennakkotapaus
Sisältö:

Paavo Väyrysen ja Mikko Kärnän tilanteesta on tulossa ennakkotapaus eduskunnassa, kertoo eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen Iltalehdelle.

Väyrysen paluu europarlamentista eduskuntaan on päättämässä häntä korvanneen Mikko Kärnän kansanedustajapestin. Kärnä vaikutti ensin hyväksyvän tilanteen ja toivotti Väyryselle kaikkea hyvää, mutta muuttikin torstaina linjaansa ja ilmoitti harkitsevansa Väyrysen valtakirjan eli hänen paluunsa riitauttamista. Kärnä vetoaa vastalauseessaan eduskunnan työjärjestykseen.

Apulaispääsihteeri Timo Tuovinen vahvistaa Iltalehdelle, että Väyrysen-Kärnän tapaus aiheuttaa todellista perustuslaillista pohdintaa eduskunnassa.

– Ollaan uuden tilanteen edessä. Ihan vastaavaa ei ole aikaisemmin ollut, Tuovinen sanoo lehdelle.

Tuovisen mukaan eduskunnan työjärjestyksessä otetaan kantaa menettelytapoihin vaalien jälkeen. Työjärjestyksen mukaan Euroopan parlamenttiin valitun kansanedustajan on ilmoitettava eduskunnan puhemiehelle, kumpaa tehtävää hän ryhtyy hoitamaan. Sen sijaan mepiksi ryhtyneen paluuseen siinä ei oteta kantaa. Iltalehden mukaan Brysselistä on palattu eduskuntaan, mutta se on johtunut siitä, että edustajien toimikausi Euroopan parlamentissa on päättynyt. Väyrynen on palaamassa kesken toimikauden ja omasta halustaan.

Tuovisen mukaan Väyrysen paluuaikeet tulevat johtamaan perustuslain 28. pykälän tulkintaan. Pykälän mukaan edustajatoimen hoitaminen keskeytyy siksi ajaksi, jonka kansanedustaja toimii Euroopan parlamentin jäsenenä.

– Käsitykseni mukaan perustuslain kyseisestä pykälästä on erilaisia kantoja. Eli kyllä tätä täytyy oikeasti miettiä ennen kuin ollaan kesäkuun 10. päivän tienoilla, Tuovinen sanoo Iltalehdelle viitaten Väyrysen mainitsemaan paluupäivään.

Lue lisää:

Mikko Kärnä yllättää: Saattaa riitauttaa Paavo Väyrysen paluun

Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan – eroaa keskustasta ja irtautuu sotesta

Enää 102 kansanedustajaa: Hallituksen sote-enemmistö supistui taas

Väyrynen käynnisti ruletin – Nyt löytyi varaehdokas, joka haluaa eduskuntaan: ”Olen käytettävissä”

Keskusta, Kotimaa, Kotimaa, Mikko Kärnä, Paavo Väyrynen, Politiikka, Politiikka, Timo Tuovinen, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta
Väyrynen käynnisti ruletin – Nyt löytyi varaehdokas, joka haluaa eduskuntaan: ”Olen käytettävissä”
Sisältö:

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen ilmoitus palata eduskuntaan käynnistää ruletin, jonka seurauksena eduskuntaan nousee joko Oulun vaalipiirin Eija Nivala (kesk.) tai Hanna-Leena Mattila (kesk.). He seuraavat varasijalta Mirja Vehkaperää, joka nousisi Brysseliin Väyrysen tilalle.

Oulaisten seurakunnan vs. kirkkoherrana toimiva Nivala on kuitenkin hakenut Ylivieskan kirkkoherran virkaa, mikä vaikuttaa kuvioon. Kirkkoherran vaali on 20. toukokuuta ja Nivala on ensimmäisellä vaalisijalla, kun ehdokkaita on yhteensä kolme. Hän on osannut ennakoida ja pohtia tilannetta.

–Olen siihen oman harkintani tehnyt. Ymmärrän, että vaalitulos on sitova ja tehtävä kuuluu ottaa vastaan, mutta jos tulisin valittua Ylivieskaan, anoisin kansaedustajan tehtävästä vapautusta, Nivala kertoo Uudelle Suomelle.

Jos näin kävisi, Nivalan jälkeen eduskuntaan olisi nousemassa raahelainen opettaja ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna-Leena Mattila (kesk.). Myös hän on jo harkintansa tehnyt.

–Olen käytettävissä tähän tehtävään, hän sanoo Uudelle Suomelle viitaten mahdolliseen kansanedustajan paikkaan.

Mattila olisi valmis nousemaan eduskuntaan heti kesäkuussa, jolloin Väyrynen on aikonut palata. Hän kuitenkin huomauttaa, että liikkuvia tekijöitä on vielä paljon, muun muassa Ylivieskan kirkkoherran vaali.

Niukkaenemmistöinen hallitus on laskenut pitkin kevättä nimilistoja varmistaakseen suurimman uudistuksensa läpimenon. Sote- ja maakuntauudistuksesta on määrä äänestää kesäkuussa. Hallituksen rivit ovat horjuneet ja hallituspuolue kokoomuksesta Elina Lepomäki on ilmoittanut äänestävänsä sitä vastaan. Samoin ilmoitti Paavo Väyrynen eilen keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan, jossa hän kertoi palaavansa eduskuntaan kesäkuun alussa ja eroavansa hallituspuolue keskustasta. Lue lisää: Enää 102 kansanedustajaa: Hallituksen sote-enemmistö supistui taas

Sekä Nivala että Mattila äänestäisivät eduskuntaan noustessaan hallituksen esityksen puolesta, joskin Nivala hiukan kiertelee vastauksessaan. Hänen mielestään on hassua ottaa asiaan kantaa nyt, kun on vielä monta liikkuvaa tekijää. Hän kuitenkin sanoo toivovansa ”isoa uudistusta maaliin mahdollisimman hyvässä asennossa”.

–Sillä tietoa, mikä minulla on, ja ymmärryksellä, mikä on tällä hetkellä, on hyvä tukea hallituksen tekemää esitystä, Nivala sanoo.

Mattila puolestaan antaa heti varman vastauksen.

–Kyllä minunkin mielestäni sote-uudistus pitää viedä valmiiksi. En varmasti tule olemaan mikään yllätyksellinen kansanedustaja, Mattila sanoo.

Mattilan mielestä välttämätön uudistus takaa tasapuolisen ja järkevän hoidon kaikille Suomessa väestörakenteen huoltosuhteen muuttuessa ja hän luottaa siinä mielessä keskustan toimintaan hallituksessa. Mattilan mukaan on hyvä, että julkisella sektorilla on vahvin ote palvelujen tuottamiseen.

–Mutta minusta on oikein hyvä lisä, että on myös yksityisiä toimijoita. Käytäntö tulee oikeastaan sitten näyttämään. Luulen, että kukaan ei oikeasti usko, että laki on ihan heti valmis.

–Pääasia on, että tämä saadaan nyt tönäistyä jaloilleen.

Muun muassa valtiovarainministeriön sote-projektijohtaja, alivaltiosihteeri Päivi Nerg on sanonut aiemmin samaa.

Sen sijaan terveydenhuoltoon liittyvässä uudistuksessa on ollut vaiheita, joista Raahen seutukunnassa ei ole Mattilan mukaan tykätty. Päivystysasetuksessa oleva kohta 30 minuutin aikarajasta leikkaavan ja tehohoitoa antavan yksikön välillä on Mattilan mielestä ”tosi kriittinen kysymys”, eikä ”perustu mihinkään lääketieteelliseen näkemykseen”, vaan pikemminkin sillä on haluttu turvata isojen yliopistollisten sairaaloiden toimintaedellytyksiä.

– Mutta itse sote-uudistuksen takana olen, enkä tule kantoja kaskeen siinä asettamaan.

Mattilan mielestä eduskuntaan tarvitaan ”meidän kulmilta edunvalvontaa” ja hän olisi siellä katsomassa muun muassa, että toimivia aluesairaaloita ”ei liian tiukalla lainsäädännöllä saa ajaa alas”. Hänen mielestään kansanedustajan tehtävä on huolehtia, ettei ”tällaisia mokia pääse syntymään”.

–Viittaan esimerkiksi Raahen sairaalaan tai Oulaskankaan sairaalaan.

–Jos yhteistyö on hyvin toiminut aluesairaaloiden välillä, kuten meillä Oulun yliopistollinen sairaala on pystynyt leikkausjonoja purkamaan ja pehmytkudoskirurgiaa harjoittamaan Raahen sairaalan yksikössä, niin se tuntuu meistä ihan oudolta, että hyvä yhteistyö liian tiukalla lainsäädännöllä ajettaisiin alas.

Mattila sanoo, että tätä asetusta hän tulisi eduskunnassa vastustamaan, mutta huomauttaa, että se liittyy terveydenhuollon lakiin ja sote-uudistus on oma iso uudistuksensa.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) vastustamaa maakuntauudistusta hän puoltaa.

–Pääkaupunkilaiset varmaan ajattelevat hyvin pääkaupunkikeskeisesti, mutta kyllähän tätä uudistusta tehdään koko Suomea varten.

Myös Nivala tuo esiin Oulaskankaan sairaalan ja sen, että synnytykset ovat siellä loppumassa, mikä on kuuma puheenaihe ja iso asia paikallisille, joskin ”lillukan varsi” koko soten kannalta.

–Iso ja tunteita herättävä asia. Sen puolesta on vuosia yritetty tehdä töitä ja täyttää vaatimuksia, mitä on asetettu, Nivala sanoo.

Molemmat varallaolijat huomauttavat myös, että Väyrysen suunnitelmat ovat muuttuneet monta kertaa, eikä mistään voi olla täysin varma. Tilanteen ylle nostattaa kysymysmerkkiä myös Mikko Kärnä (kesk.), joka on joutumassa väistymään Väyrysen tieltä eduskunnasta. Hän varoitti torstaina saattavansa riitauttaa asian eli mahdollisesti haastavansa Väyrysen paluuoikeuden oikeusteitse. Lue lisää: Mikko Kärnä yllättää: Saattaa riitauttaa Paavo Väyrysen paluun

LUE MYÖS: Paavo Väyrynen palaa eduskuntaan – eroaa keskustasta ja irtautuu sotesta

Eduskunta, Eija Nivala, Hanna-Leena Mattila, Keskusta, Kotimaa, Kotimaa, Minna Karkkola, Mirja Vehkaperä, Paavo Väyrynen, Politiikka, Politiikka, uutiset, Yhteiskunta
Alin palkka pian yli 6600 €/kk – kansanedustajille palkankorotus
Sisältö:

Eduskunnan palkkiotoimikunta on tänään torstaina päättänyt kansanedustajien palkankorotuksista.

Palkkioita korotetaan siten, että ensimmäinen 1,6 prosentin korotus toteutetaan toukokuun vaihteessa ensi viikolla ja toinen 1,6 prosentin korotus vuodenvaihteessa. Palkkiotoimikunta painottaa, että päätöksessä on otettu huomioon kevään työmarkkinaneuvottelujen palkankorotusten yleinen linja.

Kansanedustajien palkka on tällä hetkellä 6407 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla 6887 euroa kuukaudessa. Puhemiehen palkkio on 11 792 euroa kuukaudessa ja varapuhemiesten 9830 euroa kuukaudessa.

Toukokuussa voimaan astuva 1,6 prosentin korotus kasvattaa kansanedustajan kuukausipalkkaa 102,5 eurolla ja yli 12 vuotta palvelleella edustajalla 110, 2 eurolla. Vuoden vaihteessa palkka nousee vielä suunnilleen saman verran.

Ensi vuonna kansanedustaja ansaitsee noin 6614 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvellut edustaja 7109 euroa.

Edustajille maksetaan lisäksi joka kuukauden 15. päivä veroton kulukorvaus kansanedustajan tehtävästä aiheutuvien kustannusten maksamiseen. Kotipaikasta riippuen kulukorvausta maksetaan 30 prosentin (986,81 euroa), 40 prosentin (1315,75 euron) tai 55 prosentin (1809,15 euron) mukaan.

Palkkiotoimikunnan puheenjohtajana toimii varatuomari Jouni Ekuri ja kahten muuna jäsenenä Riitta-Leena Paunio ja Seppo Junttila.

Eduskunta, Kansanedustajien palkat, Kansanedustajien palkat, Kotimaa, Kotimaa, palkankorotukset, Politiikka, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta
Mikko Kärnä yllättää: Saattaa riitauttaa Paavo Väyrysen paluun
Sisältö:

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) harkitsee europarlamentaarikko Paavo Väyrysen valtakirjan riitauttamista oikeudessa, mikäli Väyrynen pyrkii palaamaan eduskuntaan kesäkuussa.

Väyrynen kertoi keskiviikkona palaavansa eduskuntaan kesäkuussa. Vielä keskiviikkona Kärnä, joka joutuu väistymään konkarin tieltä, toivotti Väyryselle kaikkea hyvää.

Kärnän mukaan useat lakmiehet ovat sanoneet hänelle, että Väyrysen paluu eduskuntaan on juridisesti haastavaa. Kärnä vetoaa eduskunnan työjärjestyksen 77 §:ään, jossa sanotaan näin:

”Euroopan parlamentin jäseneksi valitun edustajan tulee ilmoittaa puhemiehelle, hoitaako hän edustajantointaan vai toimiiko hän jäsenenä Euroopan parlamentissa. Euroopan parlamentin vaalien jälkeen ilmoitus on tehtävä ennen parlamentin ensimmäistä täysistuntoa. Eduskuntavaalien jälkeen ilmoitus on tehtävä viimeistään kello 12 kolmantena päivänä siitä, kun hänen kansanedustajan valtakirjansa on tullut tarkastetuksi. Jos hän toimii jäsenenä Euroopan parlamentissa, hänen edustajantoimensa hoitaminen keskeytyy silloin, kun hänen varaedustajansa valtakirja on tarkastettu.”

– Eduskunnan työjärjestyksessä ei todeta yhtään mitään siitä mitä tapahtuu, jos Väyrynen jättää europarlamentaarikon tehtävänsä vapaaehtoisesti. Muutenkin työjärjestys on laadittu vaaleja eikä yksittäisten poliitikkojen päähänpistoja ajatellen, Kärnä sanoo tiedotteessa.

Kärnän mielestä nyt olisi tärkeää selvittää perustuslakiasiantuntijoiden näkemykset asiasta.

– Eduskunnan työjärjestyksen sanamuodot tukevat kuitenkin tulkintaa siitä, että Väyrysen voi olla mahdotonta palata. Eduskunnan työjärjestys ei myöskään totea yhtään mitään siitä, kuinka oma edustajantoimen hoitamiseni voisi edes keskeytyä. Varsin mielenkiintoinen tilanne, joka on syytä selvittää perinpohjaisesti ja tarvittaessa oikeusteitse.

Lue myös: Voiko Kärnä todella estää Väyrysen paluun? – Eduskuntapomo vahvistaa IL:lle: Väyrysestä tulossa ennakkotapaus

Kärnälle tyrmäys eduskunnasta

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoi tuoreeltaan Lännen Medialle ymmärtävänsä, että Kärnä käyttää ”oljenkortenaan” lakitekstin mainintaa, että ilmoitus on tehtävä viimeistään kello 12 kolmantena päivänä kansanedustajan valtakirjan tarkistamisesta. Rauhio toteaa kuitenkin, että Väyrysellä on oikeus palata.

– Lainsäädännössä on erillinen kohtansa juuri toiminnasta EU:n parlamentissa tai eduskunnassa. Juuri työjärjestyksen 77 pykälän ensimmäinen lause sanoo, että Euroopan parlamentin jäseneksi valitun edustajan tulee ilmoittaa puhemiehelle, hoitaako hän edustajantointaan vai toimiiko hän jäsenenä Euroopan parlamentissa, Rauhio toteaa.

Edellytyksenä paluulle on vain eron saaminen europarlamentista, eikä sen pitäisi muodostaa ongelmaa, Rauhio kertoo. Kärnä voi kuitenkin halutessaan viedä asian oikeuteen.

Eduskunnasta on kuitenkin myöhemmin kerrottu, että tilanne aiheuttaa vakavaa perustuslaillista pohdintaa.

Toivottaessaan keskiviikkona Väyrysen tervetulleeksi Kärnä ei vielä tiennyt, että tämä luopuu eduskuntaan palatessaan keskustan jäsenyydestä ja kunniapuheenjohtajuudesta sekä irtautuu samalla hallituksen sote-uudistuksesta. Lue lisää: Enää 102 kansanedustajaa: Hallituksen sote-enemmistö supistui taas

Heidi Huotilainen, Kotimaa, Kotimaa, Mikko Kärnä, Paavo Väyrynen, Pertti Rauhio, Politiikka, Politiikka, Teppo Ovaskainen, uutiset
Leijonille upea uutinen: Suomen pistekunkku Mikko Rantanen MM-kisoihin
Sisältö:

Kaikkien kriisipuheiden jälkeen Leijonilla onkin iskukykyistä hyökkäysarsenaalia ensi viikon perjantaina alkavissa jääkiekon MM-kisoissa. Torstaina varmistui, että Mikko Rantanenkin liittyy MM-kisajoukkueeseen.

- Nyt kun olen saanut pari päivää vetää happea pudotuspelien päättymisen jälkeen, on taas mukavaa hypätä kaukaloon. Haluan ehdottomasti olla mukana kisajoukkueessa, Rantanen kertoo Leijonat.fi -sivustolla.

Colorado Avalanchea edustava Rantanen oli NHL:n runkosarjassa paras suomalaispistemies. Hänen tehonsa 81 ottelusta olivat 29+55=84. Vain kolme suomalaista on aiemmin rikkonut 80 tehopisteen rajan.

Leijonien MM-ryhmässä on nyt neljä NHL-hyökkääjää. Aiemmin kisakutsuun olivat vastanneet myöntävästi Carolina Hurricanesin Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho sekä Minnesota Wildin Mikael Granlund.

Puolustajista Suomi saa NHL:stä vain Dallas Starsin Julius Hongan. Olli Määtän Pittsburgh Penguinsin kausi jatkuu NHL:n pudotuspelien toiselle kierrokselle. New Jersey Devilsin Sami Vatanen, Dallas Starsin Esa Lindell sekä Columbus Blue Jacketsin Markus Nutivaara joutuivat jättämään MM-kekkerit väliin loukkaantumisten takia.

Myös Buffalo Sabresin Rasmus Ristolainen jätti MM-kisat väliin. Ristolainen kertoi toipuvansa vammoistaan ja hänen kerrottiin olevan liikuntakiellossa. Ilmeisesti golf ei ole kuitenkaan liikuntaa, sillä Ristolainen oli Instagram-kuvan perusteella pelaamassa aiemmin huhtikuussa golfia Caymansaarilla.

Maalivahtiosastolleen Leijonat saa Pohjois-Amerikasta Ville Husson ja Harri Säterin. Superlupaus Husso pelasi loistavan kauden AHL:ssä ja on vahva ehdokas Leijonien ykkösvahdiksi. Viime vuoden MM-kisoissa ykkösveskariksi noussut Säteri pelasi tällä kaudella yhdeksän NHL-ottelua Florida Panthersissa, kun seuran maalivahtiosastolla oli loukkaantumissuma.

Jääkiekko, Jääkiekon MM-kisat, Leijonat, Mikko Rantanen, NHL, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
NHL:n pudotuspelien ensimmäinen kierros paketissa – Näin jatketaan
Sisältö:

Jääkiekkoliiga NHL:n pudotuspelien toinen kierros käynnistyy torstaina. Viimeisen jatkopaikan nappasi Tuukka Raskin edustama Boston Bruins, joka löi keskiviikkona ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa Toronto Maple Leafsin kotonaan 7-4.

Toronton putoaminen jatkosta tiesi kesäloman alkua Kasperi Kapaselle ja Leo Komaroville. Heidän tulonsa MM-kisoihin on kuitenkin epävarmaa. Kapanen saatetaan lähettää AHL:n pudotuspeleihin ja Komarov on ilmoittanut aiemmin, ettei pelaisi enää maajoukkueessa.

NHL:n pudotuspelien toisella kierroksella suomalaisista ensimmäisenä askiin hyppää Pittsburgh Penguinsin puolustaja Olli Määttä. Penguins vierailee torstaina Washington Capitalsin hallissa.

Myöhemmin torstaina toisistaan ottavat mittaa hyökkääjät Erik Haula ja Joonas Donskoi. Haulan Vegas Golden Knights isännöi Donskoin San Jose Sharksia.

Perjantaina on vuorossa toisen kierroksen "suomalaistaisto". Pekka Rinteen, Miikka Salomäen, Juuse Saroksen ja Eeli Tolvasen Nashville Predators saa vieraakseen Patrik Laineen ja Joel Armian Winnipeg Jetsin.

Viimeinen ottelusarja käynnistyy lauantaina. Tuukka Raskin Boston vierailee Tampa Bay Lightningin hallissa.

Jatkoon pääsee neljällä voitolla. Kaikki konferenssifinalistit ovat selvillä viimeistään 10. toukokuuta.

Jääkiekko, Jussi Lehmola / Sport Content, Leijonat, NHL, Olli Määttä, Otto Palojärvi / Sport Content, Patrik Laine, Pekka Rinne, Tuukka Rask, Urheilu
Kokoomuksen riveistä rankka arvio Hjallis Harkimosta: ”Koko poliittinen energia mennyt ainoastaan oman edun valvontaan”
Sisältö:

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos arvostelee rankasti kokoomuksesta eronnutta kansanedustaja Harry Hjallis Harkimoa blogissaan. Hän nostaa esiin myös harvinaisen jääviystapauksen ruotiessaan Harkimon eduskuntataivalta.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Harkimo ilmoitti viime viikolla eroavansa kokoomuksen eduskuntaryhmästä ja julkisti viikonloppuna uuden poliittisen liikkeen nimeltä Liike Nyt, jossa on mukana muun muassa SDP:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner. Liike ei kaksikon mukaan tähtää puolueeksi.

Väliaikaisena ministeriavustajanakin toimineen Vuornoksen mukaan ”politiikan uudistajaksi ei kannata julistautua, jos teot eivät vastaa puhetta”. Sanni Grahn-Laasosta ja Kai Mykkästä avustaneen Vuornoksen mielestä politiikan tekemisen tapoja pitää ehdottomasti uudistaa, mutta tästä ei ole kyse Liike Nyt- hankkeessa, ”kuin päälle liimatun glitter-kerroksen verran”.

–Suurin syy tähän ovat ne toimintatavat, joita olen seurannut Harkimon kansanedustajana viljelleen. Harkimo ei ole suinkaan ollut uudistava voima – pääosin päinvastoin. Ehkä räikein esimerkki tästä ovat yritystuet, Vuornos sanoo viitaten Jungnerin kommenttiin Helsingin Sanomissa.

Jungner nosti uuden liikkeen tavoitteissa esiin yritystukityöryhmän floppaamisen. Jungner sanoi, että tarkoitus on uudistaa päätöksentekoa muun muassa niin, että ”tämmöiset yritystukityöryhmä-tyyppiset hassut näytelmät jäisivät historiaan”. Vuornos naureskelee kommentille.

– Liike Nyt olisi huomattavasti uskottavampi, jos liikkeen johtajana olisi joku muu kuin eduskunnan ykkösyritystukitykki.

Vuornos nostaa esiin myös ”täysin poikkeuksellisen” jääviystapauksen. Harkimo joutui jääväämään itsensä eduskunnan täysistunnossa yritystuen vuoksi. Lain mukaan kansanedustaja on esteellinen osallistumaan valmisteluun ja päätöksentekoon asiassa, joka koskee häntä henkilökohtaisesti, mutta saa osallistua asiasta täysistunnossa käytävään keskusteluun.

Vuornoksen mukaan kyseessä oli 18 miljoonan euron yritystuki, joka myönnettiin lisätalousarviossa Tampereen monitoimiareenalle. Sama hanke oli Ilta-Sanomien mukaan syynä Harkimon eroon Veikkauksen hallituksesta moraalisista syistä viime joulukuussa. Harkimon yhtiö toimii hankkeessa konsulttina ja Harkimo on yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Vuornos syyttääkin Harkimon ”keplotelleen itsensä Veikkauksen hallituksen muhkeiden vuosipalkkioiden ääreen” ohi eduskuntaryhmän päätöksen. Julkisuudessa spekuloitiin Harkimon sopineen asiasta suoraan pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa, kun eduskuntaryhmä kuvitteli paikan menevän kansanedustaja Timo Heinoselle (kok.).

–Melkoinen puljaus, joka ei varmasti herättänyt ryhmässä luottamusta, mutta pääsipähän Harkimo kuitenkin Veikkauksen hallituksen yli 30 000 euron vuotuisten palkkioiden piiriin. Veikkaus on muuten myös yksi Jokereiden pääsponsoreista, Vuornos kirjoittaa viitaten Harkimon Jokereiden pääomistukseen, jonka hän hiljattain ilmoitti myyvänsä.

Vuornos muistuttaa myös Harkimon pestistä kaupallisen television uutistoiminnan rahoitusta ja tulevaisuutta selvittävän työryhmän puheenjohtajana. Harkimo on itse esiintynyt MTV:n ohjelmissa, muun muassa omassa talkshowssaan. Työryhmä lisäsi Vuornoksen mielestä yritystukia ”helpoimman ratkaisun tietä kaverikapitalismin hengessä” ehdotettuaan kahdeksan miljoonan tukea.

Vuornos ihmettelee, mikä uskottavuus Harkimon näytöillä on esiintyä politiikan ja etutahojen ulkopuolisena politiikan ”pelastavana messiaana”.

– Melko pitkälle saa historiassa mennä, että löytää kansanedustajan, joka on koko poliittisen energiansa kohdistanut vain ja ainoastaan itsensä ja intressitahojen edunvalvonnalle.

Vuornos huomauttaa, että kunnioitus ansaitaan teoilla, eikä politiikka uudistu ”näyttävillä mediatempuilla ja irtiotoilla”.

– Kuvitelma omasta ylivertaisuudesta on tässä työssä vain haitaksi. Politiikan uudistajia eivät ole ne, jotka sellaisiksi julistautuvat, vaan ne, jotka tekevät asioita uudella tavalla.

–Harkimo ei ole kansanedustajana tehnyt asioita uudella tavalla eikä hänen toimintansa ole tehnyt oikeutta yhdellekään niistä periaatteista, joita politiikan uudistamiseen liitetään ja joiden airueeksi Liike Nyt on ilmoittautunut. Siksi on epäuskottavaa, että Harkimon ja Jungnerin liike sitä myöskään olisi.

finanssi, Harry Harkimo, Henrik Vuornos, Hjallis Harkimo, Juha Sipilä, Kotimaa, Kotimaa, Liike Nyt, Politiikka, Timo Heinonen, Uusi Suomi, Veikkauksen hallitus, Veikkaus, Veikkaus, Yhteiskunta, Yritystuet, Yritystuki
Reunaehtoja ladannut Sampo Terho puhunut Orpon kanssa vain tekstiviestissä: ”Kumppanit eivät voi juonitella”
Sisältö:

Sinisten puoluehallitus päätti jatkaa hallituksessa huolimatta kokoomuksen ”rumasta teosta”. Koko puoluehallitus ja sinisten puheenjohtaja Sampo Terho pitivät aiheesta tiedotustilaisuuden.

Kyse on Kaj Turusen loikasta sinisistä kokoomukseen, josta sinisiä ei informoitu etukäteen, vaikka asia oli ollut jo jonkin aikaa kokoomuksen tiedossa. Loikka julkistettiin tiistaina. Lue tarkemmin: Yllätyspaukku: Kaj Turunen loikkaa kokoomukseen – Siniset varoittaa hallituskriisistä

Sinisten koko puoluehallitus astui vakavana median eteen eilen illalla keskiviikkona.

– Siitä ei pääse yli eikä ympäri, että hallituskumppanimme on tehnyt meitä kohtaan ruman ja petollisen teon. Tämä on juuri sitä vastenmielistä puoluepolitikointia, joka ylipäänsä vaivaa politiikkaa, Terho sanoi tiedotustilaisuudessa.

–Tällaisen käytöksen on välttämätöntä muuttua tai politiikan ja koko eduskunnan arvovalta romahtaa kansalaisten silmissä.

Terhon mukaan ”vastenmielinen teko” ei kuitenkaan ole itsessään syy hajottaa hallitusta, mihin riittäisi pelkästään poliittiseen asiasisältöön liittyvä syy. Sinisten eduskuntaryhmä oli Terhon mukaan jo aiemmin asiasta samaa mieltä. Terho kertoi, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kutsunut hallituksen puheenjohtajatrion koolle ensi viikolle vapun jälkeen ja tarkoitus on keskustella pelisäännöistä.

– Tulen tuomaan tähän kokoukseen sinisten puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän selkeät reunaehdot sille, miten tämä hallitus voi jatkaa ja selvitä loppuun asti.

Lue lisää: Sampo Terho haukkuu kokoomuksen ”likaisen” pelin – Siniset väläyttää vaikeuksia sotelle ja hallitukselle

Ensimmäinen ”ilmeinen reunaehto” on Terhon mukaan se, etteivät hallituskumppanit voi juonitella toisiaan vastaan. Siniset on ollut erityisen järkyttynyt siitä, ettei Petteri Orpo (kok.) ollut kertonut loikkausaikeista edes aamukokouksessa, jossa myös Terho oli mukana.

–Ei voi toimia siten, että aamulla trio istuu saman pöydän ääressä mukamas hyvässä hengessä ratkomassa Suomen ongelmia; puoliltapäivin tulee puukko selkään hallituskumppanilta toiselle ja iltapäivällä todetaan, että tämähän on normaali työpäivä meille täällä eduskunnassa ja hallituksessa, Terho sanoi viitaten kokoomuksen ja Turusen puoliltapäivin pidettyyn tiedotustilaisuuteen loikasta.

Toinen ehto on Terhon mukaan se, että hallituohjelma pitää ja kolmas se, että kaikki puolueet ovat sitoutuneita viemään sovitut uudistukset läpi.

–Aivan erityisesti sote-uudistuksen, ja aivan erityisesti kokoomus, joka on tässä asiassa kipuillut, Terho lisäsi.

Siniset on loikkauksen jälkeen esittänyt teorian, jonka mukaan kokoomus salaa toivoisi sote-uudistuksen kaatumista valinnanvapauden muututtua muun muassa perustuslaillisten ongelmien takia alkuperäisestä. Lue lisää: Petteri Orpo paljasti Turusen loikkauksen aikataulut – rauhoittelee Sinisten ”salaliittoa”

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (sin.) kertoi Ylen Politiikkaradiossa keskiviikkona, että väitteet pohjautuvat huhuihin, joita on kuultu ”luotettavista lähteistä”.

Pääministeri Sipilästä Terho puhui tilaisuudessa myötämielisesti. Sipilä on kertonut, ettei ollut tietoinen loikasta, joka tuli hänelle yllätyksenä. Terhon mukaan Sipilä on osoittanut sinisille ymmärrystä. Hän myös kiitti päätöstä koota trio keskustelemaan asiasta.

Orpon kanssa välit näyttävät olevan edelleen varsin kylmät.

–Olemme päässeet siihen vaiheeseen, että olemme vaihtaneet yhden tekstiviestin. Tästä tullaan jatkamaan kohti luottamuksen palautusta niillä reunaehdoilla, jotka äsken mainitsin, pääministerin ilmoittamana ajankohtana, Terho sanoi.

Hän ei suostunut avaamaan viestin sisältöä ja lupasi palata siihen ensi viikolla.

Kysyttäessä Terho vielä tarkensi sinisille tärkeitä sovittuja asioita, joista hallituksen on pidettävä kiinni. Näitä olivat muun muassa EU-ohjelmassa sovitut asiat, pienyrittäjyyden tukeminen, maahanmuuttopoliittiset linjaukset ja vähäosaisia koskevat linjaukset eriarvoistumisen kasvun ehkäisemiseksi.

–Enempää ei voi enää tapahtua tässä hallituksessa tällä vaalikaudella, kuin mitä on sovittu siinä, että eriarvoistuminen ei kasva.

Terho myös totesi uskovansa vakaasti, ettei uusia loikkauksia sinisistä tapahdu. Lisää loikkauksia ovat ennustaneet useat asiantuntijat Turusen loikan jälkeen ja viitanneet lähestyviin eduskuntavaaleihin ja sinisten erittäin heikkoon gallup-kannatukseen. Terho kuitenkin lisäsi, että siniset ei ole vankila ja että Suomen politiikkaa voi uudistaa vain myönteisyyden kautta.

Lue myös:

”Joukkopako sinisistä on alkanut” – Tutkijat ennustavat lisää loikkauksia

Näkökulma: Rotat voivat loikkia myös Jussi Halla-ahon laivasta

Sinisten paikallisjohtaja teilaa puolueensa Ylelle: ”Millä tästä oikein pääsee eroon”

Näkökulma: Jari Lindströmille voi nyt käydä köpelösti

Hallitus, Juha Sipilä, Juha Sipilän hallitus, Kaj Turunen, Kotimaa, Kotimaa, Minna Karkkola, Petteri Orpo, Politiikka, Sampo Terho, Sininen tulevaisuus, Uusi vaihtoehto, Yhteiskunta
Elina Lepomäki antoi haastattelun, joka maksoi hänelle työpaikan – Stubb suuttui KL:n palkkajutusta
Sisältö:

Tiedote Elina Lepomäen nimityksestä valtiovarainministeri Stubbin talouspoliittiseksi avustajaksi oli jo valmiina syksyllä 2015. Sitä ei koskaan julkaistu, kertoo Kauppalehti.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen valtiovarainministerinä aloittanut Alexander Stubb (kok.) pyysi kansanedustaja Elina Lepomäkeä talouspoliittiseksi avustajakseen.

Lepomäki paljastaa uudessa kirjassaan (Vapauden voitto, Otava), että hän ehti toimia muutaman kuukauden epävirallisena avustajana. Pestiä ei kuitenkaan koskaan ehditty julkistaa. Lue kirjasta lisää: Elina Lepomäki paljastaa: Alexander Stubb ”totesi, ettei minulla sen jälkeen ole tulevaisuutta puolueessa”

Syynä on Elina Lepomäen Kauppalehdelle antama haastattelu ”kansanedustaja haukkuu eduskunnan palkat” (Kauppalehti, 14.10.2015). Se suututti Alexander Stubbin.

–Jutun ulospano oli kieltämättä epäonninen. Haastattelun piti käsitellä aivan muita asioista, mutta ajauduin mukavan toimittajan kanssa turisemaan niitä näitä. Totesin, että koulutetulle yksityissektorin osaajalle kansanedustajan palkkio ei tarjoa kovin suurta taloudellista kannustinta vaihtaa uraa, Lepomäki kirjoittaa.

Tiedote Juhana Vartiaisen ja Elina Lepomäen nimityksistä oli tuolloin jo valmis, kunnes Lepomäki sai Stubbilta tekstiviestin.

–Hän toivoi, että minun nimeni julkaisemista lykättäisiin. Kauppalehdelle antamani haastattelu oli hänestä harkitsematon.

–Muuten uutinen on, että Stubb nimitti talpol avustajakseen henkilön, joka pitää kansanedustajan palkkaa liian pienenä. Näissä asioissa pelisilmä ei vaan saa pettää", Lepomäki kirjoittaa Stubbin kirjoittaneen tekstiviestissään.

Avustajanpestien julkistamiseen ei koskaan enää palattu.

–Minun ja Juhanan neuvonantajarooleja ei suoraan koskaan julkaistu. Se oli jokseenkin selvää jo tuossa tilanteessa, Lepomäki kirjoittaa kirjassaan.

Lähde: Kauppalehti

Lue myös:

Elina Lepomäki toivottaa onnea Jungnerille mutta ei ole lähdössä mukaan – ”Olen vahvasti kokoomuslainen”

Elina Lepomäeltä uusi kova sote-ulostulo: ”Tämä ei ole korvausmallin virhe, vaan ominaisuus”

Alexander Stubb, Eduskunta, Elina Lepomäki, Hallitus, Kokoomus, Kotimaa, Kotimaa, Mirjami Saarinen, Politiikka, Yhteiskunta
Bayern mokaili – Real Madrid lähellä finaalipaikkaa
Sisältö:

Saksan Bundesliigaa viime vuodet suvereenisti dominoinut Bayern München taipui Mestareiden liigan välierien ensimmäisessä osaottelussa Münchenin Allianz-areenalla Real Madridille 2-1. Bayern hallitsi peliä, mutta sortui muutamaan virheeseen, joista Real rankaisi armotta.

Vielä 28. minuutilla Bayernin kannalta näytti hyvältä. Joshua Kimmich pääsi vapaasti vetopaikkaan ja pyssytti kotijoukkueen johtoon. Realin maalivahti Keylor Navas arvioi tilanteen pahasti väärin.

Realin tasoitusmaali nähtiin 44. minuutilla. Bayern jätti Marcelon vartioimatta ja tämä ampui tyylikkäästi sisään.

Toisella puoliajalla Bayernin puolustukselle sattui emämunaus. Rafinha tunaroi syötössään täysin ja Real pääsi vastahyökkäykseen, jonka päätteeksi Marco Asensio maalasi.

Myös Cristiano Ronaldo sai pallon maaliin, mutta hänen osumansa hylättiin käsivirheenä. Tuomio oli tulkinnan varainen.

Bayernilla oli paikkoja useampaan maaliin. Enempää osumia ei kuitenkaan tullut. Näin ollen Bayernin pitäisi voittaa toinen ottelu ensi tiistaina Madridissa vähintään 2-0 mennäkseen finaaliin.

Toisen välieräparin ensimmäisessä ottelussa Liverpool voitti AS Roman 5-2. Tämän vuoden finaali on siis todennäköisesti Real Madrid – Liverpool.

Cristiano Ronaldo, Jalkapallo, jalkapallon Mestareiden liiga, Joshua Kimmich, Marcelo, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Rovaniemen Palloseuran sensaatiomainen meno jatku
Sisältö:

Rovaniemen Palloseura sijoitettiin ennakkoarvioissa Veikkausliigan tyvipäähän. Perusteita moisille näkökannoille tietysti oli, kun joukkue oli joutunut leikkaamaan budjetistaan taloudellisten realiteettien pakottamana.

Viiden kierroksen jälkeen RoPS kuitenkin johtaa Veikkausliigaa puhtaalla pelillä. Keskiviikkona Rovaniemellä tuli 2-0 -voitto FC Lahdesta.

Moraes maalasi RoPSin johtoon jo 12. minuutilla. HJK:sta hankittu Lassi Lappalainen teki toisen jakson yliajalla RoPSille vielä toisen maalin.

RoPS on tehnyt viidessä ottelussa kymmenen maalia. Päästettyjen maalien sarake näyttää Rovaniemen ylpeydellä nollaa.

Viime lauantaina KuPSille hävinnyt sarjakakkonen HJK koki jo kauden toisen pistemenetyksensä pelattuaan keskiviikkona Turussa maalittoman tasapelin Interiä vastaan. HJK on viisi pistettä RoPSia perässä.

Vaasassa VPS ja Ilves tasasivat pisteet pelin päätyttyä 1-1. Maarianhaminassa paikallinen IFK hävisi KuPSille 1-4. KuPSin Petteri Pennanen teki neljä maalia ja nousi kertaheitolla Veikkausliigan maalipörssin kärkeen.

Vuoden 2016 Suomen mestari IFK Mariehamn ei ole voittanut neljästä ottelustaan yhtäkään. Tilillä on vain yksi piste ahvenanmaalaisryhmän ollessa sarjajumbona.

Jalkapallo, Jalkapallon Veikkausliiga, Otto Palojärvi / Sport Content, Rops, Urheilu
”Jopa 9000 lastenhoitajaa jäämässä työttömäksi” – OAJ:n johtaja: Ymmärrettävää marssia oman edun puolesta, mutta….
Sisältö:

Eduskunnan käsittelyssä oleva varhaiskasvatuslaki toi tänään keskiviikkona lastenhoitajia edustavat ammattijärjestöt Tehyn, JHL:n, Jytyn, SuPerin ja Talentian osoittamaan mieltään Eduskuntatalolle.

Varhaiskasvatuslaki jakaa alan liittokenttää, sillä lastentarhanopettajia edustava opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Lastentarhanopettajaliitto eivät olleet mukana mielenilmauksessa. Ne päinvastoin kannattavat uutta lakia. Syyt liittokentän jakautumiselle ovat hyvin selvät.

Laki muuttaisi varhaiskasvatuksen henkilöstörakennetta siten, että lastenhoitajien määrä vähenisi tuntuvasti ja lastentarhanopettajien osuus puolestaan kasvaisi. Lisäksi uusilta päiväkodin johtajilta vaadittaisiin varhaiskasvatuksen maisteritutkintoa.

Nykyisin varhaiskasvatuksen henkilöstöstä vain yksi kolmasosa on korkeakoulutettuja lastentarhanopettajia, jotka voivat olla koulutukseltaan joko kasvatustieteen kandidaatteja yliopistosta tai sosionomeja ammattikorkeakoulusta. Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kahdella kolmasosalla henkilöstöstä olisi korkeakoulututkinto. Lastenhoitajien määrä pyritään kutistamaan nykyisestä 60 prosentista kolmannekseen.

– Lakiesityksen myötä jopa 9000 lastenhoitajaa on jäämässä työttömäksi. Myös KT Kuntatyönantajat on huolissaan työttömyyden uhkasta, Tehy toteaa tiedotteessaan.

Tehy katsoo, että ”lastenhoitajien vähenemisen myötä varhaiskasvatuksessa on yhä vähemmän mahdollisuuksia vanhempien tärkeimmiksi kokemiin asioihin eli turvallisuuteen, läsnäoloon ja syliin”.

Opetusministeriö perustelee korkeakoulutettujen opettajien määrän kaksinkertaistamista sillä, että tutkimusten mukaan henkilöstön korkealla koulutuksella on selkeä yhteys varhaiskasvatuksen laatuun.

Tähän viittaa myös lakiuudistusta tukevan OAJ:n koulutuspäällikkö Heljä Misukka Twitter-viestissään, joka summaa keskiviikon protestin.

– On ymmärrettävää, että sosiaalialan liitot marssivat omien etujensa puolesta. Muistettava kuitenkin että uusi varhaiskasvatuslaki on lapsen edun näkökulmasta laadittu ja sitä kannattaa koko opetusala, alan tutkijat ja asiantuntijat. OAJ ei marssi, hän twiittaa.

 

Misukka lisää verkkokirjoituksessaan, että ”kukaan ei kuitenkaan lain vuoksi jää työttömäksi, vaikka muutakin on väitetty”.

– Siitä pitää huolen jo eläkepoistuma, pitkä siirtymäaika sekä se, että varhaiskasvatukseen osallistuminen lisääntyy koko ajan, hän toteaa viitaten tavoitevuoteen 2030.

Lue myös: Työnantaja varoittaa hallituksen aikeista: ”Uhkaa viedä työpaikan tuhansilta”

Heljä Misukka, Kotimaa, Kotimaa, päivähoito, päiväkoti, Politiikka, Teppo Ovaskainen, uutiset, Varhaiskasvatus, Varhaiskasvatus, Varhaiskasvatuslaki, Yhteiskunta
Näkökulma: Rotat voivat loikkia myös Jussi Halla-ahon laivasta
Sisältö:

Erinäiset perussuomalaiset vaikuttajat ovat olleet varsin vahingoniloisia kuittaillessaan sinisille yleensä ja kokoomukseen loikanneelle kansanedustaja Kaj Turuselle erikseen.

Suuri ilkkumisen aihe on se, että monilla perussuomalaisista irronneiden sinisten nykyisistä kansanedustajista on kehnot mahdollisuudet mennä läpi tulevissa eduskuntavaaleissa.

Oululainen kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkynen (ps.) teki jopa poliittisesti motivoidun ennustetaulukon sinisten loikkaamisista ja heidän muista poliittisista kohtaloistaan.

Perussuomalaiset kuittailijat ovat tainneet unohtaa, että läpimeno tynkä-perussuomalaisten leiristä on muuttunut myös tukalaksi, jos puolueen kannatus pysyy sellaisena kuin nykyisin, noin kahdeksassa prosentissa.

Otetaanpa esille tapaus Uusimaa. Vuonna 2015 vielä koossa olleet perussuomalaiset saivat sieltä läpi seitsemän kansanedustajaa: Timo Soinin Espoosta, Jussi Niinistön Nurmijärveltä, Mika Niikon Vantaalta, Pirkko Ruohonen-Lernerin Porvoosta, Arja Juvosen Espoosta, Simon Elon Espoosta ja Veera Ruohon Espoosta.

Sittemmin on käynyt niin, että Soinista, Niinistöstä ja Elosta tuli sinisiä ja Ruohosta kokoomuslainen. Ruohonen-Lerner lähti Brysseliin ja jatkaa viimevuotisen puoluehajaannuksen jälkeen perussuomalaisissa. Hänen tilalleen eduskuntaan tuli varasijalla ollut hyvinkääläinen Leena Meri, josta tehtiin sittemmin perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja.

Soini veti vuonna 2015 persujen laariin vajaat 30 000 ääntä ja ylivoimainen kakkonen oli Niinistö vajaalla 12 000 äänellä. Kahteen pekkaan he saivat peräti 44 prosenttia puolueen äänistä Uudellamaalla.

Lukujen valossa perussuomalaiset ovat vaarassa menettää nykyisistä kolmesta Uudenmaan-paikastaan ainakin yhden, ehkä enemmänkin. Kolmea paikkaa Uudeltamaalta hallitsevien sinisten menetys näyttää nykykannatuksen perusteella olevan myös 1–2 paikkaa riippuen siitä, lähteekö Soini ehdolle.

Tämä on siis tilanne suurimassa vaalipiirissä Uudellamaalla. Alkavatko myös jotkut kansanedustajapaikkansa menettämistä pelkäävät perussuomalaiset loikkia suuriin puolueisiin? Rotat voivat loikkia myös tuosta laivasta, puheenjohtaja Jussi Halla-ahon terminologiaa lainatakseni.

Ja ai niin, lähtihän siitä Halla-ahon laivasta jo parikymmentä kansanedustajaa omille teilleen. Onko se uppoamassa?

Korjaus 26.4. klo 7.06: Juttuun korjattu, että perussuomalaisilla on nykyisin kolme kansanedustajaa Uudeltamaalta.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Jussi Halla-aho, Kaj Turunen, Kotimaa, Kotimaa, Markku Huusko, Perussuomalaiset, Perussuomalaiset, Politiikka, Sininen tulevaisuus, uutiset, Yhteiskunta