Keskiviikko 20.6.2018

Uusi Suomi uutiset

Venäjälle toinen tyrmäysvoitto – Jatkopaikka käytännössä selviö
Sisältö:

Kisaisäntä Venäjälle povattiin jalkapallon MM-kisaennakoissa hyytymistä alkulohkoon, mikä tietysti oli perusteltuakin, kun harjoitusotteluissa oli mennyt mollivoittoisesti. Kisat Venäjä on aloittanut kuitenkin kahdella voitolla maalieron ollessa hämmästyttävä 8-1.

Avausottelussaan viime torstaina Moskovassa Venäjä murjoi Saudi-Arabian 5-0. Tiistaina Pietarissa vastus koveni, kun haastajana oli Mohamed Salahin tähdittämä Egypti. Silti Venäjä voitti 3-1.

Venäjä siirtyi johtoon heti ensimmäisen puoliajan alussa Egyptin Ahmed Fathyn omalla maalilla. Sen jälkeen Egyptin puolustus oli sekaisin ja varttia myöhemmin peli oli jo 3-0. Cristiano Ronaldon kanssa tasoihin maalipörssin kärkeen noussut Denis Tsherishev teki toisen maalin ja vahvan ottelun pelannut Artjom Dzjuba vastasi kolmannesta maalista.

Egypti yritti vielä. Mohamed Salah kavensi rangaistuspotkusta 1-3:een, mutta se olikin ainoa laukaus, jonka Egypti sai ottelussa Venäjän maalia kohti. Venäjä saa kaiken kunnian onnistuneesta puolustuspelistä.

Venäjällä juhlitaan täysin siemauksin. Jatkopaikkaa voi pitää varmana ja se saisikin sinettinsä keskiviikkona, jos Uruguay yltäisi Saudi-Arabiaa vastaan vähintään tasapeliin.

Jatkopaikallaan Venäjä on pelannut kunniansa. Neljännesvälierissä, joissa vastaan todennäköisesti tulee Espanja tai Portugali, voi sitten tulla pataan vaikka kunnolla.

Edellisen kerran Venäjä on edennyt arvoturnauksessa alkulohkostaan jatkoon 2008 EM-kisoissa, joissa ylsi välieriin saakka. MM-kisoissa Venäjä on viimeksi napannut alkulohkosta jatkopaikan 1986, jolloin Neuvostoliitto oli voimissaan ja avauksessa oli useita Kiovan Dynamon ukrainalaispelaajia. Noutaja tuli 1986 MM-kisoissa Neuvostoliitolle neljännesvälierien 3-4 -tappiossa Belgialle.

Egypti saanee matkata kotiin jo alkusarjan jälkeen. Joukkueen esitykset olivat Uruguayta ja Venäjää vastaan pettymyksiä. Salah oli tosin sivussa Uruguay-ottelusta.

Lohdutukseksi Egypti voi vielä yrittää voittoa Saudi-Arabiasta. Egypti ei ole koskaan voittanut yhtään MM-kisapeliä.

Artjom Dzjuba, Denis Tsherishev, Jalkapallo, Jalkapallon MM-kisat, Mohamed Salah, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Honda jatkaa Formula ykkösissä – Merkittävä sopimus Red Bullin kanssa
Sisältö:

Formula ykkösten kautta 2019 koskeva kesän ensimmäinen merkittävä sopimusuutinen on julkistettu. Red Bull vahvisti tiistaina tehneensä kaksivuotisen sopimuksen Hondan kanssa.

Red Bull käyttää sopimuksen myötä Hondan moottoreita 2019 ja 2020. Jatkosta päätetään myöhemmin. Asia riippuu siitäkin, suostuuko Red Bull jatkamaan F1:ssä 2020 jälkeen, kun osallistumissopimus menee uusiksi.

Honda teki paluun Formula ykkösiin McLarenin moottorivalmistajana 2015. Toiveet olivat korkealla, sillä Ayrton Senna ja Alain Prost olivat voittaneet McLaren-Honda -autolla neljä perättäistä mestaruutta 1988-91.

McLaren-Honda ei 2015-17 kuitenkaan menestynyt. Teknisiä ongelmia riitti ja Hondan voimayksikön tehot eivät yltäneet Mercedeksen ja Ferrarin tasolle.

McLaren lopetti Honda-yhteistyön viime kauteen ja vaihtoi Renaultin leiriin. Honda oli kuitenkin investoinut F1-sarjaan paljon rahaa, joten projektia ei lopetettukaan.

Tällä kaudella Hondan voimayksiköitä on käyttänyt Red Bullin kakkostalli Toro Rosso. Ilmeisesti Red Bull on ollut tuloksiin tyytyväinen, kun päätti luopua yhteistyöstä Renaultin kanssa.

Renault ja Red Bull voittivat 2010-13 neljä mestaruutta. Kaikki kuljettajien tittelit voitti silloin Sebastian Vettel, joka nykyään kisaa Ferrarilla.

Red Bullille Honda-sopimus lienee myös riski. Talli voi antaa merkittävää tasoitusta, jos Honda on yhä alitehoinen. Red Bullin tähtikuljettaja Max Verstappen saattaa menettää hermonsa.

Red Bullin toinen kuski Daniel Ricciardo saattaa siirtyä Ferrarille Kimi Räikkösen paikalle. Sopimus saatetaan vahvistaa vielä kesän aikana.

Ricciardon paikan Red Bullilla ottaisi Carlos Sainz tai Pierre Gasly.

F1, Formula 1, Formula 1, Otto Palojärvi / Sport Content, Red Bull, Urheilu
Japani ja Senegal yllättivät MM-futiksessa
Sisältö:

Jalkapallon MM-kisojen alkusarjan ensimmäinen kierros vietiin tiistaina päätökseen H-lohkon avausotteluilla. Yllätyksiä nähtiin. Japani voitti Kolumbian 2-1 ja Senegal Puolan 2-1.

Japanin voittoa Kolumbiasta edes auttoi Kolumbian Carlos Sanchez. Hän pysäytti pallon rangaistusalueella tahallisesti kädellään 3. minuutilla ja sai punaisen kortin. Shinji Kagawa pamautti rangaistuspotkun maaliin.

Vajaalakukuisenakin Kolumbia nousi tasoihin Juan Quinteron maalilla. Toisella puoliajalla Japani oli yhden miehen ylivoimalla kuitenkin niskan päällä ja Yuya Osako viimeisteli 73. minuutilla komean voittomaalin.

Puolan antisankarina Senegalia vastaan kunnostautui brasilialaistaustainen Thiago Cionek, joka ohjasi pelivälineen omiin auttaen Senegalin johtoon.

Senegalin toinen maali herätti protestointia Puolan leirissä. Erotuomari päästi M’Baye Niangin kentälle ja hän nousi parahiksi maalintekoon, kun puolalaiset eivät näyttäneet olevan tietoisia, että hän oli saanut paluuluvan.

Puolan Grzegorz Krychowiak kavensi vielä 1-2:een vapaapotkutilanteesta. Puolalaisille jäi siis jossiteltavaa Niangin maalista.

Japani ja Senegal ovat kolmessa pisteessä. Ensi sunnuntaina Japani-Senegal -ottelussa on kova panos, sillä ottelun voittaja etenee varmasti jatkoon. Puolan ja Kolumbian ottelussa pelataan ”elämästä ja kuolemasta”.

H-lohkoa on pidetty MM-turnauksen tasaisimpana. Kolumbia ja Puola olivat kuitenkin lohkon hienoisia ennakkosuosikkeja.

Tiistain ottelujen floppeja edusti tähtiosasto. Puolan Robert Lewandowski ja Kolumbian Radamel Falcao sekä edellisten MM-kisojen maalikuningas James Rodriguez olivat ehdottomia pettymyksiä.

Jalkapallo, Jalkapallon MM-kisat, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Ay-pomolta täyslaidallinen hallitukselle: ”Aktiivimalli 2 kohtelee ihmisiä pöyristyttävän eriarvoisesti”
Sisältö:

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas ottaa blogissaan voimakkaasti kantaa hallituksen suunnittelemaan aktiivimalli kakkoseksi nimettyyn esitykseen. Esityksessä työttömän työnhakijan pitäisi karenssin uhalla hakea vähintään neljää työpaikkaa kuukaudessa.

Suokkaan mukaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työvoimapolitiikka on suora kopio Englannin edesmenneeltä pääministeriltä Margaret Thatcherilta.

–Syyllistetään työpaikkansa menettäneet ihmiset ja sävelletään lainsäädäntö, jolla yhä suurempi joukko työttömiä väistämättä putoaa työttömyysturvalta taloudelliseen ahdinkoon, Suokas kirjoittaa blogissaan Rakennusliiton verkkosivuilla.

Iso-Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher otti usein yhteen ammattiliittojen kanssa. Tunnetuin kamppailu käytiin vuosina 1984-85 lakkoilevien kaivostyöläisten kanssa.

Suokkaan mielestä hallituksen esityksen vaatimukset työttömille työnhakijoille ovat kohtuuttomia.

–Aktiivimalli kakkonen kohtelee ihmisiä pöyristyttävän eriarvoisesti. Pakolliset työhakemukset ja raportoinnit eivät ole mikään ongelma sellaisille, joilla on riittävä koulutus ja kokemus paperien pyörittämisestä. Itse pystyisin tekemään sata pellehakemusta päivässä ja laatimaan niistä raportin. Siihen koulii neljä vuosikymmentä juristin hommia, Suokas lataa.

Suokkaan mukaan Rakennusliitto aikoo myös auttaa jäseniään aktiivimalli kakkosen ehtojen täyttämiseksi vaadittavien työhakemusten täyttämisessä.

– Kymmenet tuhannet ihmiset ovat kirjallisen byrokratian kanssa vaikeuksissa tai eivät siitä mitenkään selviä. Mikäli tämä järjettömyys tulee todella Suomen lainsäädännöksi, Rakennusliitto auttaa jäseniään hakemusten teossa. Tavoite on, että yksikään liiton jäsen ei saa turhaa karenssia työntekijöille vihamielisen aktiivimalli kakkosen takia, hän lataa.

Hallituksen esitys aktiivimalli kakkosesta on parhaillaan työmarkkinajärjestöjen arvioitavana. Työntekijäjärjestöistä SAK ja STTK ovat jo ehtineet tuomita esityksen muun muassa liiasta keskittymisestä sanktiointiin. Korkeakoulutettujen Akava suhtautuu esitykseen myötämielisemmin. Esityksen on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle juhannuksen jälkeen.

Lähde pääosin: Talouselämä

Aktiivimalli, Kotimaa, Kyösti Suokas, Politiikka, Työttömyysturvan aktiivimalli, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Sotesta lisäkuluja peräti 700 milj. €/vuosi? – ”Runsaasti epävarmuustekijöitä”
Sisältö:

Hallituksen sote- ja maakuntauudistus on etenemässä ilman tarkempaa tietoa siitä, millaisia kustannuksia niin sanotusta palkkaharmonisaatiosta koituu. Hallitus tunnustaa tänään julkaistussa vastineessaan, että epävarmuustekijöitä on runsaasti.

Palkkaharmonisaatiossa on kyse siitä, että alan työntekijöitä siirtyy maakuntien palvelukseen, jolloin työnantajan tulee lähtökohtaisesti maksaa samaa työtä tekeville samanlaista palkkaa. Tästä arvioidaan koituvan monille palkankorotuksia ja asia on herättänyt hämmennystä ja kritiikkiä julkisessa keskustelussa. Lue lisää: Juristi kalliista ”sote-mokasta”: ”Onnea neuvotteluihin – Varmaan helppo perustella työntekijöille palkkojen laskeminen”

Hallitus arvioi jo viime vuoden maaliskuussa lakiesityksessään, että ”alustavien selvitysten perusteella kustannusvaikutus on mediaanitavoitetasolla noin 75 miljoonaan euroa ja 9. desiilin tavoitetasolla noin 700 miljoonaa euroa”. Tänään julkaistussa vastineessa puhutaan haarukasta, joka olisi mediaanitavoitetasolla vähintään 75 miljoonaa euroa ja 9. desiilin tavoitetasolla vähintään 700 miljoonaa euroa. Mediaani tarkoittaa palkkaa, jonka alapuolelle sijoittuu puolet ja yläpuolelle puolet henkilöstöstä. 9. desiilin yläpuolelle sijoittuu vielä kymmenys henkilöstön palkoista.

Hallituksen vastine julkaistiin tänään sosiaali- ja terveysvaliokunnan työtä varten. Sote-valiokunta pohjaa työnsä perustuslakivaliokunnan varsin kriittiseen sote-lausuntoon, jonka johdosta hallitus laati vastineensa. Lue tarkemmin: Sotessa yhä vakavia perustuslaillisia ongelmia – uutta hallituksen esitystä ei tarvita

Palkkaharmonisaatio kuuluu osaltaan soten muutoskustannuksiin. Hallitus toteaa vastineessaan, että valtiovarainministeriö selvitti muutoskustannuksia maakunnilta kyselylomakkeella alkuvuodesta. Kysely osoitti, ettei maakuntavalmistelijoilla ole vielä selvää käsitystä muutoskustannuksista ja niiden laajuudesta.

Vastineen mukaan arviota muutoskustannuksista pyritään edelleen selvittämään ja arviot tulevat toimeenpanon aikana tarkentumaan. Muutoskustannusten merkitys nousi vastineen mukaan esiin myös ministeriön ja maakuntien välisissä maakuntasimulaatioissa keväällä 2018.

Maakuntien koetalousarviot ja -suunnitelmat kootaan maakuntavalmistelijoilta syksyllä 2018. Niiden perustella laaditaan hallituksen mukaan yhtenäiset perusteet muutoskustannusten arviointiin. Näin ollen tarkennettu arvio muutoskustannuksista on hallituksen mukaan käytössä vuoden 2018 lopussa.

–On kuitenkin selvää, että esimerkiksi palkkaharmonisaation mahdollinen lisäkustannus on riippuvainen useista sellaisista tekijöistä, joista ei ole vielä luotettavaa tietoa syksyllä 2018, hallitus huomauttaa.

Hallituksen mukaan palkkaharmonisaation kustannusvaikutuksia pystytään arvioimaan vain siirtyvän henkilöstön määrän perusteella. Alustava arvio siirtyvästä henkilöstöstä pitäisi olla selvillä lokakuun lopussa. Viime vuoden maaliskuun lakiesityksessä sote- ja maakuntauudistukseksi arvioidaan, että ensi vaiheessa noin 215 000 henkilöä siirtyisi maakuntien palvelukseen.

–Palkkojen yhteensovittamisen kustannusvaikutusten arvioimiseen sisältyy runsaasti epävarmuustekijöitä. Tässä vaiheessa ei vielä tiedetä, millaiset sovellettavat työ- ja virkaehtosopimukset, palkkausjärjestelmät tai työn vaativuuden arviointijärjestelmät ovat tulevissa maakunnissa. Nämä ovat tulevan työnantajan ja palkansaajajärjestöjen kesken sovittavia asioita, hallitus toteaa vastineessaan.

Viime vuoden maaliskuun esityksen mukaan laskelmia on mahdollista tarkentaa vasta, kun valinnanvapauden piiriin kuuluvat palvelut on määritelty. Kahden viime vuosina tehdyn kuntaliitoksen esimerkki osoittaa, että palkkaharmonisoinnin kustannukset ovat olleet noin 1–3 prosenttia palkkasummasta. Yleensä palkkojen harmonisointiin menee useita vuosia.

Palkkamenot vastaavat noin puolta sosiaali- ja terveydenhuollon menoista. Kunnilta maakunnille siirtyvän henkilöstön palkkamenot olivat vuonna 2015 noin 11,1 miljardia euroa.

Lue myös: Taas löytyi vakava uhka soten miljardisäästöille – Päivi Nerg: 700 miljoonan euron palkkariski ratkotaan sopimusneuvotteluissa

Kotimaa, Kotimaa, Maakuntauudistus, Minna Karkkola, Politiikka, Sote, Sote-uudistus, Sote-uudistus, Terveys, Yhteiskunta
Väyrysen tilanteesta päänvaivaa eduskunnassa: ”Emme voi tässä vaiheessa oikein evätäkään”
Sisältö:

Brysselistä eduskuntaan palannut Paavo Väyrynen on rekisteröity Kansalaispuolueen eduskuntaryhmään, vaikka kahtia jakautuneen puolueen riitely jatkuu. Eduskunnan piti tehdä omia varmistuksiaan erikoisessa tilanteessa.

Istuntoasiainneuvos Antti Linna viittaa lakiin eduskuntaryhmistä. Lain mukaan eduskuntaryhmän nimessä ”saa viitata sen puolueen nimeen, jonka jäseniä enemmistö eduskuntaryhmään kuuluvista kansanedustajista on”. Vastasiipi on erottanut Väyrysen Kansalaispuolueesta, mutta Väyrynen on riitauttanut asian, jota oikeus ei ole vielä ratkaissut.

–Tiedämme kyllä, että siinä on vireillä prosessi, joka ei ole vielä ratkennut, mutta meidän tulkinta nyt tässä vaiheessa oli se, että emme voi oikein evätäkään edustaja Väyrysen Kansalaispuolue-eduskuntaryhmän rekisteröintiä, koska käsittääksemme hän on kuitenkin tällä hetkellä jäsenenä puolueessa, Linna sanoo Uudelle Suomelle.

Lue lisää: Paavo Väyryselle tyrmäys oikeudesta – taistelu Kansalaispuolueesta jatkuu silti

Linnan mukaan eduskuntaryhmän nimiasiaa selvitettiin puoluerekisterin osalta oikeusministeriöstä ja yhdistysrekisteristä sekä käräjäoikeudesta. Lisäksi oltiin yhteydessä yhdistysrekisterissä tätä nykyä Kansalaispuolueen puheenjohtajaksi merkittyyn Sami Kilpeläiseen, jolla on rekisterin mukaan nimenkirjoitusoikeus Kansalaispuolueessa.

–Kyllä tämä on pyritty selvittämään niiltä osin kuin se on mahdollista. Tietenkin me eduskunnassa myös mielenkiinnolla seuraamme prosessia jäsenasian suhteen. Eli kun jäsenasia aikanaan ratkeaa, onko siinä tarvetta tehdä jotakin muutoksia vai ei ja mitkä ovat ne mahdollisuudet.

Linna korostaa, ettei lähde ennakoimaan prosessin lopputulosta millään tavalla, ei jäsenyyden, eikä eduskuntaryhmän nimen osalta, mutta lakiin kirjattu ehto eduskuntaryhmän nimestä pitää joka tapauksessa täyttää.

–Seuraamme asiaa eduskuntaryhmän nimeen liittyen, mutta muuten se ei kuulu meille ollenkaan, hän toteaa.

Lue myös:

Paavo Väyrynen yhä kovana: ”Kanteita ei hylätty – Oikeuden päätöksestä virheellisiä tulkintoja”

Paavo Väyrynen ja Kansalaispuolue kohtaavat oikeudessa – kumpi esiintyy laittomasti?

Kauppalehti: Väyrysen firmasta 145 700 euron osingot – vero vain 7,5 %

Eduskunnassa hämmennys Väyrysen ilmoituksesta: ”Ei tästä ole tietoa”

Antti Linna, Kansalaispuolue, Kotimaa, Kotimaa, Minna Karkkola, Paavo Väyrynen, Paavo Väyrysen Kansalaispuolue, Politiikka, Sami Kilpeläinen, Yhteiskunta
Hovioikeus vapautti ex-jengipomon ja Jari Aarnion – Vaimo IL:lle: ”Parempaa juhannuslahjaa en olisi voinut toivoa!”
Sisältö:

Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio ja hänen rikoskumppaninaan käräjillä tuomittu entinen jengipomo Keijo Vilhunen vapautetaan tutkintavankeudesta. Niin sanotun tynnyrijutun pääkäsittely Helsingin hovioikeudessa on päättynyt tänään.

Loppulausuntojen yhteydessä Aarnio ja Vilhunen vaativat, että heidät vapautetaan tutkintavankeudesta. Syyttäjät vastustivat vaatimusta, mutta hovioikeus hyväksyi vapauttamisvaatimukset poikkeuksellisen laajassa asiassa, josta annetaan tuomio vasta vuonna 2019.

– Pitkään ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittu vastaaja voidaan pääsääntöisesti pitää vangittuna hovioikeuskäsittelyn ajan. Tässä tapauksessa hovioikeus on kuitenkin katsonut, että vastaajien pitäminen vangittuna hovioikeuden tuomion antamiseen asti olisi kohtuutonta tuomion lopputuloksesta riippumatta, kun otetaan huomioon tutkintavankeuden odotettavissa oleva kesto, hovioikeus toteaa tiedotteessaan.

Hovioikeus ilmoittaa tuomion antamisen tarkemmasta aikataulusta vuodenvaihteen jälkeen. Pääkäsittely alkoi syyskuussa 2017, ja sen aikana on muun muassa kuultu 132 todistajaa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion ja Vilhusen joulukuussa 2016 ehdottomiin vankeusrantaistuksiin muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Hovioikeus ratkaisee myöhemmin tuomiossaan, onko käräjäoikeuden tuomiota muutettava.

Jari Aarnio ei ollut itse läsnä tänäisessä istunnossa, mutta Iltalehti tavoitti Aarnion vaimon, joka ei ollut osannut varautua vapauttamispäätökseen.

–Salaa toivoin, mutta en uskaltanut odottaa, kun pettymys on ollut monta kertaa niin suuri, hän sanoi Iltalehdelle.

–Parempaa juhannuslahjaa en olisi voinut toivoa!

Helsingin huumepoliisi, Jari Aarnio, Jari Aarnion rikosepäilyt, Jari Aarnion tapaus, Keijo Vilhunen, Kotimaa, Kotimaa, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Paavo Väyrynen yhä kovana: ”Kanteita ei hylätty – Oikeuden päätöksestä virheellisiä tulkintoja”
Sisältö:

Konkaripoliitikko Paavo Väyrysen mukaan käräjäoikeuden tuoreesta päätöksestä on tehty virheellisiä tulkintoja, eikä hänen perustamansa Kansalaispuolueen riita-asia ole vielä selvä.

Helsingin käräjäoikeus on purkanut Kansalaispuolueen päätösten keskeytysmääräykset lukuun ottamatta Väyrysen erottamista Kansalaispuolueesta. Tämän asian käsittely on vielä kesken. Kansalaispuolue lähetti heti riemuitsevan tiedotteen todeten, että puolue pääsee nyt jatkamaan toimintaansa normaalisti.

Mediassa tulkittiin päätösten tarkoittavan, ettei Väyrynen ole puolueen puheenjohtaja, ja että hän näin ollen menettää otteensa Kansalaispuolueesta. Lue myös: Paavo Väyryselle tyrmäys oikeudesta – menetti perustamansa Kansalaispuolueen

Väyrysen mukaan tulkinta on väärä.

–Käräjäoikeus ei kumonnut tai hylännyt niitä kanteita, joilla olen moittinut Sami Kilpeläisen johdolla tehtyjä kolmen hallituksen kokouksen ja yhden yleisen kokouksen päätöksiä. Kanteet käsitellään 14. ja 15. elokuuta pidettävässä käräjäoikeuden istunnossa. Eilinen päätös merkitsi vain sitä, että käräjäoikeuden aikaisemmin tekemä päätös täytäntöönpanon keskeyttämisestä osittain purettiin, Väyrynen sanoo tiedotteessa.

–Olen tehnyt yhdistysrekisteriin ilmoituksen, että Kansalaispuolueen nimenkirjoittaja on vaihtunut. Tämä perustui siihen, että 3.6. tuli lainvoimaiseksi se päätös, jolla minun johtamani hallitus valittiin. Patentti- ja rekisterihallitus on ilmoittanut, että rekisterimerkintä hyväksytään, ellei sille viimeistään tänään toimiteta ”käräjäoikeuden päätöstä täytäntöönpanokiellosta (yhdistyslaki 34§)”. Ainakaan tähän mennessä sitä ei ole toimitettu.

Väyrynen huomauttaa myös, että eduskuntaryhmistä annetun lain nojalla rekisteröitiin Kansalaispuolueen eduskuntaryhmä eilen maanantaina.

–Tämän edellytyksenä oli, että olen Kansalaispuolueen jäsen, Väyrynen huomauttaa.

Kansalaispuolue, Kotimaa, Kotimaa, Paavo Väyrynen, Paavo Väyrysen Kansalaispuolue, Politiikka, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Sininen tulevaisuus täytti vuoden: ”Olisi ollut tuhoisaa päästää sosialistit hallitukseen”
Sisältö:

Puolueeksi asti edenneen Sininen tulevaisuus -yhdistyksen perustamisesta tulee tänään kuluneeksi vuosi. Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho summa blogissaan kulunutta vuotta ja toteaa, että siniset varmisti Suomen talousnousun jäämällä hallitukseen.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Terhon mukaan viime kesänä perussuomalaisista eronnut ryhmä lähti liikkeelle ilman rahoitusta tai suunnitelmaa.

–Ne harvat jotka yhä väittävät, että oli olemassa jokin ennakkosuunnitelma, valehtelevat räikeästi, Terho sanoo Puheenvuoron blogissaan.

Hallitus vältti viime kesänä hajoamisen Jussi Halla-ahon noustua perussuomalaisten johtoon, kun siniset erosivat vanhasta viiteryhmästään. Samalla perussuomalaisministerit säilyttivät postinsa ja heistä tuli sinisiä ministereitä. Hallitusta ja sinisiä on arvosteltu ratkaisusta ja monet katsoivat, että hallitus olisi pitänyt hajottaa huolimatta perussuomalaisten jakautumisesta. Terho puolustaa päätöstä.

–Olisi ollut tuhoisaa päästää sosialistit hallitukseen vuosi sitten. Olimme sitoutuneet hallitusohjelman hyviin tavoitteisiin ja halusimme viedä ne maaliin. Siniset varmisti hallitukseen jäämisellään Suomen vuosi sitten vasta orastaneen talousnousun, Terho sanoo.

Siniset ei toistaiseksi ole saavuttanut juuri kannatusta mielipidemittauksissa, ja parin prosentin kannatusluvuista on irvailtu puolueelle. Terhon mielestä kaikkialla länsimaissa on kuitenkin suuri kaipuu politiikan toimintatapojen parantamiseen. Hänen mukaansa puoluepolitiikka ei ole sinisille ensisijaista, eivätkä puoluetta ohjaa edunvalvontaryhmät.

– Kilpailu vuosisataisten vanhojen puolueiden koneistojen kanssa on uudelle tulokkaalle totta kai kova urakka, etenkin kun aloittaa aivan tyhjästä ja ilman puoluetukea. Jotta menestys on mahdollista, vaaditaan malttia.

Hallituskriisi, Kotimaa, Kotimaa, Perussuomalaisten puoluekokous, Politiikka, Sampo Terho, Sininen tulevaisuus, Sininen tulevaisuus, Uusi Suomi, Uusi vaihtoehto
Ministeriö avaa: Näin komissio vastasi Suomen virkamiehille – myös huippuasiantuntijoilta tukea notifioimatta jättämiselle
Sisältö:

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tiistaina aamulla julkistanut kokonaisuudessaan hallituksen vastineen eduskunnan perustuslakivaliokunnan sote-lausuntoon. Vastineessa ja sen liitteissä käydään maanantaina uutisoitujen muutosten lisäksi seikkaperäisesti läpi muun väittelyä niin sanotusta EU-notifikaatiosta.

Sosiaali- ja terveysministeriö nostaa hallituksen vastineessa nimeltä mainiten esiin eduskunnan kuulemien asiantuntijoiden kannat notifikaatiokysymykseen.

Vastineen mukaan asiantuntijoista professorit Jukka Snell ja Jukka Raitio, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Suomen Kuntaliitto, korkein hallinto-oikeus ja Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaani Juha Teperi ovat tuoneet lausunnoissaan esille valinnanvapausmallin EU-oikeudellisen arvioinnin ja notifioinnin tarpeen sekä mahdollisen riskin, että valinnanvapauslain mukainen toiminta katsottaisiin taloudelliseksi EU:n valtiontukimielessä.

Sen sijaan professori Kaarlo Tuori pitää hallituksen mukaan selvänä, että Suomen nykyisessä terveydenhuoltojärjestelmässä kuntien ja kuntayhtymien järjestämisvastuun piiriin kuuluva ja niiden omana tuotantonaan toteuttama sosiaali- ja terveydenhuolto ”ei ole EU-oikeudellisessa mielessä taloudellista toimintaa”. Kuntien nauttima konkurssisuoja ja niiden verotuksellinen erityiskohtelu ei myöskään Tuorin mukaan ole EU:n kilpailusääntöjen kieltämää valtiontukea, hallitus toteaa.

– Myös professori Tuomas Ojasen mukaan esitystä ei ole tarpeen ennalta ilmoittaa komissiolle, hallitus kertoo.

Näin ilmoittaa hallitus vastineessaan. Toisaalta Ojanen on aiemmin sanonut, että notifikaatio on todennäköisesti tehtävä, ellei sitten sote-palveluja määritetä niin sanotuiksi yleistä taloudellista etua koskeviksi palveluiksi eli SGEI-palveluiksi. Niihin ei sovelleta valtiontukisääntelyä.

Hallitus toteaa vastineen liitteessä, joka käsittelee notifikaatiota, että ”mikäli maakunnan sote-keskusten toiminta katsottaisiin joltain osin taloudelliseksi, järjestelmään mahdollisesti sisältyvää tukea voitaisiin pitää sallittuna katsomalla, että toiminta on yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvää palvelua [SGEI]”. Näin voitaisiin perustella esimerkiksi maakuntien liikelaitosten konkurssisuojaa.

Arvostetut asiantuntijat Ojanen ja Tuori ovat keskeisimpiä oikeusoppineita perustuslakivaliokunnan kuulemisissa. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan käyttämien asiantuntijoiden mahdollinen poliittisuus on herättänyt keskustelua, ja etenkin kokoomuksen konkariedustaja Ben Zyskowicz on tuonut epäilyjään julki. Asiantuntijoiden näkemykset EU-kysymyksestä kuitenkin vaihtelevat.

STM: Näin komissio ja ylimmät virkamiehet pitivät yhteyttä

Hallituksen mukaan komission ylimmän virkamiesjohdon kanssa käydyissä epävirallisissa keskusteluissa on tullut ilmi, ettei komissio suosittele notifiointia. Tätä viestiä on toistettu niin pääministeri Juha Sipilän kuin virkamiestenkin suulla, ja myös STM tuo sen esiin vastineessa. Ministeriö avaa vastineessa aiempaa tarkemmin johtavien virkamiesten yhteydenpitoa komissioon.

– Komissiolle on 8. syyskuuta 2017 esitetty pyyntö järjestää asian selvittämiseksi tapaaminen perheja peruspalveluministerin kanssa. Komission taholta ei kuitenkaan ole ryhdytty toimiin tapaamisen järjestymiseksi. Komission ylimmän virkamiesjohdon kanssa käydyissä epävirallisissa keskusteluissa on tullut ilmi, ettei komissio suosittele notifiointia. Yhteistyö komission kanssa on ollut avointa ja vilpitöntä, STM kertoo.

– Kun valmisteltiin virkamiesesitystä siitä, että tätä esitystä ei tule notifioida sekä valtiontukikoordinaatiosta vastaavan TEM:n osaston päällikkö, ylijohtaja Pekka Timonen että VM:n kansliapäällikkö, valtiosihteeri Martti Hetemäki olivat yhteydessä komission virkamiesjohtoon ja kysyivät, miten komission käsityksen mukaan tulisi menetellä. Kummankin saama vastaus oli yhdenmukainen ja yksiselitteinen: Komission kilpailupääosaston tehtävänä ei ole arvioida jäsenvaltioiden sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmiä, vaan käsitellä tilanteita, joissa on perusteltu epäily kielletystä valtiontuesta. Siksi tällaista järjestelmää tai sen lainsäädäntöä ei tulisi notifioida, vaan pyrkiä varmistamaan, että järjestelmä itsessään on aidosti kilpailuneutraali.

Ministeriön mukaan keskusteluissa ”komission virkamiehet ovat myös viitanneet uusimpaan sote-järjestelmiä koskevaan komission käytäntöön, lähinnä Slovakiaa sekä Italian Lazion aluetta koskeviin komission kantoihin”.

– Komissio ei ole pyrkinyt haastamaan tai riitauttamaan jäsenvaltioiden käsitystä toiminnan ei-taloudellisesta luonteesta ainakaan näissä kahdessa tapauksessa. Slovakian tapauksessa EU:n yleinen tuomioistuin omaksui toisenlaisen kannan, mutta siitä komissio on valittanut EU-tuomioistuimeen. Päätös ei siten ole lainvoimainen.

Sosiaali- ja terveysministeriö toteaa, että valinnanvapauslainsäädäntö on luotu noudattaen EU:n komission linjauksia ei-taloudellisen toiminnan määritelmästä. Järjestelmä on ei-taloudellinen ja näin ollen EU:n valtiontukisäännöt eivät tule sovellettaviksi, ministeriö uskoo.

Ministeriö myöntää, että notifioimatta jättäminen ”altistaa Suomen kanteluriskille, jossa langettava ratkaisu johtaisi tukien takaisinperintään maksajalle (maakunta, joissakin tapauksissa ehkä valtio) ja voisi aiheuttaa vahingonkorvausoikeudenkäyntejä”. Oikeudenkäyntiriski on kuitenkin arvioitu vähäiseksi ja ”joka tapauksessa sellaiseksi, että sillä ei ole merkitystä valinnanvapausjärjestelmän toteuttamisen kannalta”.

Kääntöpuoli on se, että jos asiasta tehtäisiin notifikaatio, joutuisi komissio aloittamaan asiasta laajan selvityksen, mikä tarkoittaisi jopa vuosien epävarmaa tilaa ja viivytystä sote-palveluiden uudistamiseen.

Ministeriö muutti pykäliä perustuslakivaliokunnan pohjalta

Notifioinnin taustalla on kysymys siitä, voiko uusi valinnanvapausjärjestelmä rikkoa EU:n kilpailusäädöksiä. Sote-uudistuksessa esitetään, että julkinen järjestäjä tuottaa jatkossa esimerkiksi terveyspalveluita maakunnallisena liikelaitoksena yksityisten yritysten rinnalla. Liikelaitosten asema on hyvin erilainen kuin yritysten, vaikka ne osin kilpailevatkin samoilla markkinoilla.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan maakunnan tulee eriyttää suoran valinnan palveluihin kohdistuvat tulot ja menot sekä varat ja pääomat maakunnan liikelaitoksen muusta toiminnasta tavalla, joka ei vääristä kilpailua.

Lisäksi ministeriö ehdottaa perustuslakivaliokunnan lausunnon johdosta valinnanvapauslakia täydennettäväksi uusilla pykälillä. Niiden mukaan palveluntuottajille maksettavia korvauksia koskevat yleiset periaatteet ja maakunnan on kohdeltava palveluntuottajia yhdenvertaisesti korvauksen määrittelyssä.

– Kun huomioidaan esitetyn valinnanvapauslain mukaisten korvauksen määräytymisen yhdenvertaisuus, liikelaitoksen suoran valinnan palveluiden kirjanpidollinen eriyttäminen, maakunnan sisäisen hinnoittelun markkinaperusteisuuden vaatimus sekä edellä luetellut maakunnan liikelaitoksen erityiset velvoitteet, voidaan todeta, ettei maakunnan liikelaitoksen konkurssisuojasta koidu maakunnan liikelaitoksen sosiaali- ja terveyskeskukselle eikä suunhoidon yksikölle sellaista rahoituksellista etua, joka asettaisi sen yksityisiä toimijoita parempaan asemaan ja jota voitaisiin pitää EU:n valtiontukisääntöjen vastaisena, ministeriö toteaa.

Lue lisää:

Hallitus vahvisti sote-muutokset: Valinnanvapaus siirtyy vuoteen 2022 – Notifikaatiota ei tehdä

Kokoomusministerit hehkuttavat: ”Valinnanvapaus toteutuu”

Kaarlo Tuori, Kotimaa, Kotimaa, Martti Hetemäki, Politiikka, Sote-uudistus, Sote-uudistus, Teppo Ovaskainen, Tuomas Ojanen, uutiset, Yhteiskunta
Paavo Väyryselle tyrmäys oikeudesta – taistelu Kansalaispuolueesta jatkuu silti
Sisältö:

Helsingin käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa Kansalaispuolueen ja Paavo Väyrysen välisessä riita-asiassa ja purkanut puolueen päätösten keskeytysmääräykset. Keskeytysmääräyksistä voimaan jää toistaiseksi vain Paavo Väyrysen erottaminen Kansalaispuolueesta, sillä asian käsittely on kesken.

Kansalaispuolue tiedottaa päätöksen tarkoittavan sitä, että puolueen maaliskuun kokouksessa tehdyt puheenjohtajavalinnat astuvat voimaan. Jos tämä tilanne jää pysyväksi, tarkoittaisi se sitä, että Väyrynen ei voi olla puolueen puheenjohtaja, vaikka on näin julistanut.

– Helsingin käräjäoikeus on kumonnut Paavo Väyrysen hakemat Kansalaispuolueen yleisen kokouksen päätöksiä koskevat täytäntöönpanokiellot. Sami Kilpeläinen on puolueen puheenjohtaja, Piia Kattelus varapuheenjohtaja ja Tuula Komsi hallituksen jäsen. Paavo Väyrysellä ei ole asemaa puolueen hallinnossa, puolue tiedottaa.

– Lisäksi käräjäoikeus purki puolueen jäsenten ottamista ja erottamista koskevat täytäntöönpanokiellot. Näin puolueen vaalipäällikön ero tehtävistä astui voimaan. Vain Väyrysen itsensä erottaminen puolueesta on vielä täytäntöönpanon keskeytyksen alainen.

Oikeuden perumispäätöksiin ei voi erikseen hakea muutosta, mutta kokonaisuuden käsittely jatkuu yhä oikeudessa.

Paavo Väyrynen kiistää kannanotossaan Kilpeläisen sekä median tulkinnat ja vähättelee oikeuden päätösten merkitystä. Hän huomauttaa, että käräjäoikeus ei kumonnut tai hylännyt hänen kanteitaan, vaan ainoastaan osin purki aiemman päätöksensä täytäntöönpanon keskeyttämisestä. Väyrynen korostaa olevansa yhä Kansalaispuolueen jäsen. Lue lisää: Paavo Väyrynen yhä kovana: ”Kanteita ei hylätty – Oikeuden päätöksestä virheellisiä tulkintoja”

Toimivallan saanut Kilpeläisen hallitus johtaa puoluetta ainakin toistaiseksi elokuiseen jatkokäsittelyyn asti. Kilpeläinen iloitsi tiedotteessa päätöksestä, joka vapauttaa puolueen jatkamaan pysähtynyttä toimintaansa.

– Kansalaispuolue pääsee viimeinkin jatkamaan toimintaansa normaalisti ja aloittaa ehdokashankinnan tuleviin vaaleihin. Paavo Väyrysen henkilökohtaiset pelit eivät enää vaikuta puolueen toimintaan, Kilpeläinen sanoo tiedotteessa.

Hiljattain eduskuntaan kansanedustajaksi palannut ja perustamansa Kansalaispuolueen uudeksi puheenjohtajaksi julistautunut Paavo Väyrynen oli aluksi eduskunnassa omana ryhmänään. Hänet on kuitenkin maanantaina kirjattu Kansalaispuolueen eduskuntaryhmän edustajaksi, mistä Väyrynen tiedotti tiistaina. Tässä jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Väyrynen tuskin tulisi muodostamaan Kansalaispuolueen eduskuntaryhmää oikeuden päätösten myötä. Ryhmä on olemassa ainakin toistaiseksi.

Kilpeläisen puoluejohto toteaa tiedotteessaan, että ”juridisesti puolue uskoo Väyrysen erottamisen yhdistyksestä saavan lainvoiman elokuussa, mikä estää hänen esiintymisensä puolueen nimissä jatkossa”.

– Käräjäoikeuden asettaman toimeenpanokiellon purkamisen myötä Seppo Hauta-ahon ja Paavo Väyrysen esiintyminen kansalaispuolueen puheenjohtajina näyttäytyy oudossa valossa, ja tämä toivottavasti vauhdittaa Helsingin Poliisilaitoksen toimintaa epäiltyjen väärinkäytösten selvittämisessä, toteavat Kilpeläinen ja Kattelus tiedotteessa.

Kiistelyn alaiset kokoukset pidettiin maaliskuussa. Kansalaispuolue tiedotti 3. maaliskuuta, että Väyrynen on erotettu puolueesta. Seuraavana päivänä 4.3. puolue tiedotti, että ”Kansalaispuolueen sääntömääräinen vuosikokous ja sitä seurannut puoluehallitus valitsi kainuulaistaustaisen Sami Kilpeläisen jatkamaan puolueen puheenjohtajana ja seinäjokisen Piia Katteluksen varapuheenjohtajana”. Väyrynen kiisti kokousten lainvoimaisuuden, mikä johti nyt osin ratkaisunsa saaneeseen oikeuskiistaan.

Päivitys klo 13.51: Korjattu virheellinen tieto, että Väyrynen ei edustaisi eduskunnassa Kansalaispuoluetta. Eduskuntaan on maanantaina perustettu Kansalaispuolueen eduskuntaryhmä, jota Väyrynen edustaa. Lisätty Väyrysen kommentti.

Lue myös:

Paavo Väyrynen ja Kansalaispuolue kohtaavat oikeudessa – kumpi esiintyy laittomasti?

Paavo Väyrynen palasi eduskuntaan kovalla uholla

Kansalaispuolue, Kotimaa, Kotimaa, Paavo Väyrynen, Paavo Väyrysen Kansalaispuolue, Piia Kattelus, Politiikka, puolueet, Sami Kilpeläinen, Teppo Ovaskainen, uutiset, Yhteiskunta
Valtio jyrähtää: 20 Kittilän luottamushenkilöä pidätetään viralta – ”Päätös pannaan täytäntöön välittömästi”
Sisältö:

Kittilän kuntapolitiikan kriisi tuli tiistaina eräänlaiseen käännekohtaan, kun valtiovarainministeriö päätti kunnan luottamushenkilöiden eli kunnanvaltuutettujen pidättämisestä luottamustoimistaan.

Ministeriö päätti pidättää 20 syytteessä olevaa Kittilän kunnan luottamushenkilöä luottamustoimista siihen saakka, kunnes luottamushenkilöitä vastaan nostetut syytteet on käsitelty tuomioistuimessa.

– Valtiovarainministeriö katsoi päätöksessään, että syytteessä olevien henkilöiden jatkaminen luottamustoimen hoitamisessa oikeudenkäynnin aikana vaarantaa kunnan päätöksenteon uskottavuuden ja luotettavuuden ja tämän vuoksi luottamustoimesta pidättäminen on välttämätöntä. Päätös pannaan täytäntöön välittömästi, valtiovarainministeriö tiedottaa.

Valtiovarainministeriö perusteli päätöstään sillä, että luottamushenkilöille luetut syytteet ovat kuntakentällä poikkeuksellisia ja koskevat vakavia väärinkäytösepäilyjä. Luottamushenkilöt ovat syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä osa vielä virka-aseman väärinkäyttämisestä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Syytteiden teonkuvauksen mukaan teot olisivat tahallisia ja osittain täyttäisivät myös törkeän rikoksen teonkuvauksen.

– Ministeriö katsoi, että henkilöiden luottamustoimesta pidättämisen välttämättömyyttä tukee selvitysryhmän selvitys. Selvityksen mukaan kunnan päätöksenteko on poikkeuksellisessa hallinnollisessa kriisissä ja kunnan tilanne on vakava. Taustalla on rikosprosessin myötä syntynyt epäluottamus ja sitä seurannut luottamushenkilöiden jakautuminen kahteen leiriin, ministeriö jatkaa.

Ministeriön mukaan luottamustoimesta pidättämisessä on kyse hallinnollisesta turvaamistoimenpiteestä. Luottamustoimesta pidättämisessä ei oteta kantaa syyllisyyteen eikä kyse ole rikosoikeudellisesta tulkinnasta tai toimenpiteestä.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti aiemmin, 26. maaliskuuta, ettei se pidätä syytteessä olevia luottamushenkilöitä luottamustoimestaan oikeudenkäynnin ajaksi vaan syytetyt saavat jatkaa normaalien jääviyssääntöjen mukaisesti. Valtiovarainministeriön mukaan tämä ei kyseisessä tilanteessa riitä eikä päätös turvaa kunnan päätöksenteon uskottavuutta ”ottaen huomioon epäillyn rikoksen vakavuus, mahdollinen toistuvuus ja muut seikat”.

Valtiovarainministeriön päätöksestä kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Oulun syyttäjänvirasto on nostanut syytteet 27 kittiläläistä kuntapäättäjää vastaan. Syytteissä on kyse muun muassa työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja epäasialliseen kohteluun sekä Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtajaa koskevan tutkintapyynnön perumiseen. Kaikki vastaajat ovat kiistäneet syytteet. Syyteharkinnassa on vielä muitakin epäilyjä.

Valtiovarainministeriö katsoi jo aiemmin, että rikosnimikkeiden vakavuuden ja syytettyjen henkilöpiirin laajuuden vuoksi asiaan on suhtauduttava vakavasti ja sen suhteen on toimittava nopeasti. Lue lisää: ”Huolestuttavaa, poikkeuksellista ja äärimmäisen vakavaa” – 27 kuntapäättäjälle rikossyyte, ministeriö vaatii välittömiä toimia

Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta
Kaksi kuoli Ruotsin ammuskelussa: Väijytystä kahvilan ulkopuolella tutkitaan murhina
Sisältö:

Kaksi ihmistä on kuollut ammuskelussa Ruotsin Malmössä myöhään maanantaina.

Kaikkiaan kuusi miestä haavoittui ammuskelussa, ja kaksi heistä menehtyi myöhemmin vammoihinsa. Rikosta tutkitaan kahtena murhana ja murhan yrityksinä.

Ammuskelu tapahtui Malmön keskustassa nettikahvilan ulkopuolella.

– Joku tai jotkut ovat ampuneet autosta tai piilopaikasta ihmisiä, jotka olivat kahvilan ulkopuolella, sanoo poliisin tutkija Thomas Paulsson Sveriges Radiolle.

Poliisin mukaan yleisöllä ei ole syytä huoleen. Lausunto viitannee rikollisten tai jengien välienselvittelyyn. Kuolleet olivat 18- ja 29-vuotiaita. Poliisi ei toistaiseksi ole ottanut kiinni epäiltyjä.

Kotimaa, Ruotsi, ulkomaat, Uusi Suomi, uutiset, Yhteiskunta
Donald Trump puuttui Saksan turvapaikkariitaan – väite rikollisuudesta tyrmätään
Sisältö:

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puuttui maanantaina Saksan sisäpolitiikkaan tavalla, jota pidetään Saksassa poikkeuksellisena ja epäkohteliaana.

Kiista turvapaikkapolitiikasta Saksassa ja Euroopassa repii parhaillaan Saksan hallitusta, jossa liittokansleri Angela Merkelin CDU:n sisarpuolue CSU haluaisi kiristää linjauksia. Sisäministeri Horst Seehofer edustaa baijerilaista CSU:ta, jonka siirtolaisuusohjelman julkaisu on viivästynyt Merkelin vastustuksen vuoksi.

Donald Trump ilmoitti maanantaina Twitter-seuraajilleen, että Saksan johtajat ovat menettämässä kansan tuen maahanmuuttokysymyksen vuoksi.

– Siirtolaisuus huojuttaa jo ennestään heikkoa Berliinin koalitiota. Rikokset yltyvät Saksassa. Eurooppa teki suuren virheen päästäessään sisään miljoonia ihmisiä, jotka ovat muuttaneet niin voimakkaasti ja väkivaltaisesti heidän kulttuuriaan, Trump twitteröi.

Deutsche Wellen mukaan väite rikoksista ei pidä paikkaansa, sillä tuoreiden tilastojen mukaan rikosten määrä on Saksassa alimmalla tasollaan 25 vuoteen. Vuonna 2017 rikosten määrä laski 10 prosenttia edellisvuodesta. Lisäksi ei-saksalaisten epäiltyjen määrä laski merkittävästi. Erillisten tutkimusten mukaan irakilaisten ja syyrialaisten turvapaikanhakijoiden todennäköisyys syyllistyä rikoksiin on pieni, koska se olisi riski turvapaikan saamisen kannalta, DW kertoo.

Kuitenkin väkivaltarikollisuus lisääntyi Saksassa vuosina 2015 ja 2016, kertoi Reuters alkuvuodesta 2018, ja tämä noin 10 prosentin kasvu liitetään pääosin turvapaikanhakijoihin. Näinä vuosina myös rikosten kokonaismäärä oli koholla. Vuonna 2017 väkivaltarikollisuuden määrä puolestaan laski 2,4 prosenttia vuodesta 2016, Deutsche Welle kertoo. Murhien määrä sen sijaan lisääntyi 3,2 prosenttia vuonna 2017.

DW:n mukaan Trumpin kommentit ärsyttävät saksalaisministereitä ja saattavat kääntää jopa kansalaisia Merkelin hallituksen puolelle, vaikka onkin totta, että Merkelin pakolaispolitiikkaa vastustetaan maassa laajalti.

– Kuten Amerikan lähettiläs aiemmin, Trump yrittää kääntää sisäisen keskustelun oikean laidan konservatiivien ja saksalaisten populistien eduksi, sanoo Rolf Mützenich, SPD-puolueen ulkopolitiikan asiantuntija, joka varoitti Trumpia sotkeutumasta Saksan sisäpolitiikkaan.

Tuoreen kyselyn mukaan enemmistö saksalaisista on tyytymättömiä Merkelin hallituksen turvapaikkapolitiikkaan. Tyytyväisiä oli 37 prosenttia viime viikon kyselyn vastaajista, Reuters kertoo. Saksalaisista 62 prosenttia ei päästäisi maahan pakolaisia, joilla ei ole henkilöpapereita.

Merkel sai maanantaina aikalisän hallituksen riitelyssä, sillä hallitus päätti lykätä ratkaisunsa tulevaan EU-kokoukseen. EU pyrkii parhaillaan luomaan uuden yhteisen turvapaikka- ja siirtolaislinjauksen.

Päivitys: lisätty tieto väkivaltarikollisuuden kasvusta Saksassa vuosina 2015 sekä 2016 ja laskusta jälleen vuonna 2017.

LUE LISÄÄ:

Saksalaislehti: Angela Merkel suunnittelee maahanmuuttoon liittyvää hätäkokousta

Spekulaatio kiihtyy Saksassa: Angela Merkel voi kaatua turvapaikkariitaan

Saksan turvapaikkaskandaali: Sisäministeri vei Bremenin maahanmuuttovirastolta oikeudet

Italia ja Ranska haluavat laittaa turvapaikkapolitiikan uusiksi: ”Yksikään Euroopan maa ei voi pestä käsiään”

Angela Merkel, Donald Trump, Horst Seehofer, maahanmuutto, Saksa, Saksan hallituskriisi, Teppo Ovaskainen, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, uutiset, Yhdysvallat, Yhteiskunta, Ulkomaat
Harry Kane näytti suuruutensa – Englanti pelastui
Sisältö:

Jalkapallon arvoturnausten ”ikuinen epäonnistuja” Englanti otti avausottelussaan voiton Tunisiasta vaikean iltapuhteen päätteeksi. Tottenhamin supertähti Harry Kane ratkaisi yliajalla ja Englanti oli parempi 2-1.

Kane teki molemmat maalinsa kulmapotkutilanteista. Hän maalasi Englannin johtoon 11. minuutilla, mutta ottelu sai käänteen 35. minuutilla Tunisian Ferjani Sassin tasoitettua rangaistuspotkusta.

Englanti loi ensimmäisellä puoliajalla useita vaarallisia tilanteita. Toisella puoliajalla joukkue hakkasi kuitenkin päätään seinään. Oli Englannin onni, että muuten hyvin esiintynyt tunisialaispuolustus sössi Englannille yliajalla kulmapotkun, jossa Kanen vartiointi myös unohtui.

Tunisialle tappio merkitsi melko suurella varmuudella taipaleen päättymistä alkulohkoon. Tunisia puolustaa hyvin ja joukkueella on paljon taitavia pelaajia, mutta Belgian supertähtien pysäyttäminen vaatisi ennen kaikkea Belgian pahaa alisuorittamista.

Englanti voi nyt hengittää helpommin. Joukkueen jatkopaikka varmistunee seuraavassa ottelussa, kun vastaan tulee pisteautomaatti Panama. Alkusarjan päätösottelussaan Belgia ja Englanti ratkaisevat lohkovoiton kohtalon.

Tunisia-voitosta huolimatta Englannin tasossa on kysymysmerkkejä. Tunisiaa vastaan Englannilla oli hyökkäyspelissä yllättävän suuria vaikeuksia.

Harry Kane, Jalkapallo, Jalkapallon MM-kisat, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu