Maanantai 29.5.2017

Uusi Suomi uutiset

Rivitalon henkirikoksesta epäillään vankia – ”Sattumanvarainen teko”
Sisältö:

Ylitorniolla sunnuntaina tapahtuneesta henkirikoksesta epäilty 25-vuotias mies oli suorittamassa vankeusrangaistusta Ylitornion avovankilassa. Häntä esitetään vangittavaksi tänään tiistaina Kemi-Tornion käräjäoikeudessa.

Poliisin mukaan rikosnimike tulee tarkentumaan tutkinnan aikana.

Sunnuntaina illalla hieman ennen kello kahdeksaa tapahtuneen henkirikoksen uhrina menehtyi paikkakuntalainen 67-vuotias mies. Poliisi meni paikalle saatuaan ilmoituksen pahoinpitelystä. Epäilty ja uhri eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.

– Näyttää tässä vaiheessa siltä, että uhri on valikoitunut sattumanvaraisesti, kertoo rikoksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Janne Koskela tiedotteessa.

Kantasuomalainen epäilty pahoinpiteli uhria rivitalon piha-alueella ja poistui paikalta. Tapauksella on silminnäkijä, joka ilmoitti rikoksesta Hätäkeskukseen.

– Tutkinnassa on käynyt ilmi, että miehen tekovälineenä on ilmeisesti ollut jonkinlainen astalo.

Poliisipartiot tavoittivat 25-vuotiaan epäillyn vihjeiden perusteella läheisen huoltoaseman pihalta. Poliisi käytti tilanteessa etälamautinta, sillä mies vastusti kiinniottoa.

Poliisi pyytää edelleen silminnäkijähavaintoja illan tapahtumista ja epäillyn liikkeistä puhelinnumeroon 0295 466 488 tai 0295 466 471.

Lue myös:

Mies kuoli: 25-vuotias epäilty murtui etälamauttimella

Avovankilat, Henkirikos, Kotimaa, Pahoinpitely, Poliisi, tappo, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Tutkimus: Nuuskan tuonti Suomeen kasvoi jopa 32%
Sisältö:

Nuuskan matkustajatuonti on kasvanut lähes kolmanneksen edellisvuodesta ja tupakan tuonti vähentynyt, ilmenee sosiaali- ja terveysministeriön, valtiovarainministeriön, Tupakkateollisuusliitto ry:n ja Philip Morris Finland Oy:n tutkimuksesta.

Suomalaiset toivat tutkimuksen mukaan maahan noin 508 miljoonaa savuketta ja noin 10,2 miljoonaa rasiaa nuuskaa viime vuoden huhtikuusta tämän vuoden huhtikuuhun. Savukkeiden matkustajatuonti väheni 12 prosenttia ja nuuskan matkustajatuonti lisääntyi 32 prosenttia vuotta aiemmasta.

Matkustajat kertoivat, että 61 prosenttia tupakasta ja 72 prosenttia meni omaan käyttöön. Tutkimuksen tulokset eivät mittaa ammattimaista laitonta maahantuontia.

Matkustajatuontiseurantatutkimus on toteutettu sosiaali- ja terveysministeriön, valtiovarainministeriön, Philip Morris Finland Oy:n sekä Tupakkateollisuusliitto ry:n toimeksiannosta. Kantar TNS kerää tiedot haastattelemalla puhelimitse viikoittain 500 henkilöä. Tarkasteluajanjakson tiedot perustuvat näin ollen yli 26 000 haastatteluun.

Kotimaa, Matkustajatuonti, nuuska, Tulli, Tupakka, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Pysäyttävä kuva kuluttajien luottamuksesta: Ennätyslukema
Sisältö:

Kuluttajien luottamus on noussut uuteen ennätykseen, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajien luottamusindikaattori oli toukokuussa 24,1, mikä on mittaushistorian 1995–2017 korkein lukema.

Huhtikuussa vastaava lukema oli 21,5 ja maaliskuussa 22,9. Viime vuoden toukokuussa luottamusindikaattori sai arvon 12,5.

Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,9. Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 2.–17. toukokuuta 1 209 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kuluttajien luottamusindikaattorin osatekijöistä odotukset työttömyyskehityksestä ja varsinkin kotitalouden säästämismahdollisuuksista paranivat toukokuussa huhtikuuhun verrattuna. Sen sijaan arvio kuluttajan omasta taloudesta heikkeni aavistuksen, ja odotus Suomen taloudesta pysyi suunnilleen ennallaan.

Toukokuussa kuluttajien näkemykset Suomen taloudesta ja työttömyydestä ovat olleet hyvin valoisat. Työttömyyden vähenemiseen uskotaan eniten kymmeneen vuoteen, ja kuva Suomen taloudesta on paras sitten 2010. Kuluttajista 47 prosenttia odotti toukokuussa, että työttömyys vähenee seuraavan vuoden aikana, ja 16 prosenttia arvioi työttömyyden lisääntyvän. Vastaavat osuudet olivat huhtikuussa 45 ja 19 prosenttia ja vuosi sitten synkät 22 ja 38 prosenttia.

Työllisistä 19 prosenttia uskoi toukokuussa työttömyyden uhan viime kuukausina vähentyneen omalla kohdallaan ja 14 prosenttia arvioi uhan kasvaneen. Työllisistä 22 prosenttia koki, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi.

Toukokuussa arviot myös omasta taloudesta ja mahdollisuuksista säästää olivat optimistiset. Oman taloutensa kohentumiseen luotti toukokuussa 27 prosenttia kuluttajista ja 12 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. Kuukautta aiemmin osuudet olivat 28 ja 10 prosenttia ja vuosi sitten 26 ja 14 prosenttia.

Toukokuussa hieman yli puolet eli 52 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista vain 9 prosenttia arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat vuosi sitten toukokuussa 39 ja 22 prosenttia.

 

finanssi, Talous, Talousennuste, Talousennuste, Tilastokeskus, Uusi Suomi, Raha
Tieto neuvoloista: Vauvojen ravistelu lisääntynyt Suomessa – uhkana pysyvä vamma, jopa kuolema
Sisältö:

Neuvoloista on Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle (THL) tullut tieto, että vauvojen ravistelu olisi lisääntynyt. Tieto ei perustu tilastointiin, huomauttavat THL:n asiantuntijat, jotka kirjoittavat asiasta laitoksen blogissa.

Heidän mukaansa Suomessa tulee vuosittain tietoon noin 10–15 tapausta, joissa vauvan vammojen uskotaan johtuvan ravistelusta. Ravistelu voi johtaa jopa vauvan kuolemaan.

Lapset, nuoret ja perheet -yksikön tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen, yksikön erikoistutkija Johanna Hietamäki sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen -yksikön kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti vaativat lisää tietoa vanhemmille asiasta.

–Ravistelun kohteena ovat tavallisimmin 3–4 kuukauden ikäiset vauvat. Tyypillisin ravistelutilanne on seurausta siitä, kun väsynyt ja tuskastunut aikuinen ravistelee vauvaa saadakseen itkun loppumaan, asiantuntijat kirjoittavat.

–Vauvan tahallisesta edestakaisesta ravistelusta tai myös lyömisestä voi syntyä ravistellun vauvan oireyhtymä, jossa pienelle lapselle muodostuu aivovamma. Tavallisimpia oireita ovat tällöin tajunnan tason ja vireystilan heikkeneminen, oksentelu ja ärtyneisyys, tajunnanmenetys- ja kouristuskohtaukset sekä hengitysvaikeudet. Lapsi voi jopa kuolla ravistelun seurauksena.

Hakulinen, Hietamäki ja Korpilahti huomauttavat myös, että ravistelu voi aiheuttaa pysyvän vamman kuten näköhäiriön, epilepsian, halvausoireita tai kehitysvammaisuutta.

–Ravistelu on lapsen pahoinpitelyä, jonka selvittämiseen tarvitaan terveydenhuollon lisäksi lastensuojeluviranomaisia huolehtimaan lapsen turvallisuudesta ja poliisia suorittamaan rikostutkinta. Vauvan ravistelua epäiltäessä on tehtävä viipymättä lastensuojelulain mukaiset ilmoitukset lastensuojeluun ja poliisille. Ilmoitusvelvollisuus koskee muun muassa kaikkia terveydenhuollon ammattihenkilöitä, THL:n asiantuntijat kirjoittavat blogissa.

Kotimaa, Ravistellun vauvan oireyhtymä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Terveys, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Mies kuoli: 25-vuotias epäilty murtui etälamauttimella
Sisältö:

Ylitorniolla on sattunut kuolemaan johtanut pahoinpitely sunnuntaina illalla. Hätäkeskukseen tuli klo 19.50 ilmoitus rivitalon piha-alueella meneillään olevasta pahoinpitelystä.

Paikalle Vallonkujalle meni ensihoitoyksikkö, joka löysi 67- vuotiaan ylitorniolaismiehen elottomana. Pahoinpitelijä oli poistunut paikalta.

Paikalle meni useita poliisipartioita, jotka aloittivat tapahtumapaikkatutkinnan ja tekijän etsinnän. Yleisöilmoituksen perusteella poliisi sai tiedon tuntomerkkeihin sopivasta tekijästä läheisen Seo-huoltamon pihalta.

Poliisi tavoitti paikalta 26-vuotiaan ulkopaikkakuntalaisen miehen, joka ei suostunut kiinniotettavaksi, vaan uhkasi poliisia kivellä. Poliisi joutui käyttämään tilanteessa etälamautinta vastarinnan murtamiseksi, ja tekijä saatiin kiinni. Aiemmin poliisi tiedotti tutkivansa tekoa tappona, mutta nyt poliisi kertoo rikosnimikkeen tarkentuvan tutkinnan aikana.

Tässä vaiheessa näyttää poliisin mukaan siltä, että uhri on valikoitunut sattumanvaraisesti. Ilmeisesti tekovälineenä oli jonkinlainen lyömäase. Epäilty oli poliisin mukaan suorittamassa vankeusrangaistusta Ylitornion avovankilassa.

Poliisi pyytää mahdollisia silminnäkijöiden havaintoja tekijän liikkeistä Vallonkujan ja Seon lähistöltä. Tekijä on noin 165-senttinen, päässään hänellä oli musta lippalakki ja käsissä muovipussi. Mahdolliset havainnot voi ilmoittaa tutkijalle virka-aikana puhelinnumeroon 0504563242.

Päivitetty klo 9:53 poliisin uuden tiedotteen pohjalta.

Henkirikos, Kotimaa, Pahoinpitely, Poliisi, Poliisi, Rikos, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Japani raivoissaan: Sai taas vesilleen Pohjois-Korean ohjuksen
Sisältö:

Pohjois-Korea on tehnyt jälleen ohjuskokeen, kertoo maailman media. BBC:n mukaan kyseessä on kolmas luultavasti onnistunut testi viime viikkojen aikana.

Lyhyen kantaman ohjus matkasi 450 kilometriä ja päätyi Japanin vesille saaden Japanin takajaloilleen. Japani tuomitsi teon jyrkästi. Maaliskuussa Pohjois-Korea ampui neljä ballistista ohjusta Japaninmerelle. 

Tarkkailijoiden mukaan testi osoittaa, että Pohjois-Korea on yhä lähempänä ohjusta, joka pystyy kuljettamaan ydinkärkiä.

Lue myös:

Raju väite Pohjois-Korealta: USA suunnittelee Kim Jong-unin salamurhaa

Tutkija radiossa: Pohjois-Korea myy kemiallisia aseita – tätä USA pelkää

Pohjois-Korea räjäytti propagandavideolla USA:n kongressitalon: ”Viimeinen sortuminen alkaa”

Mitä jos Pohjois-Korea vain yhtäkkiä romahtaa? Tuomioja ja Bildt näkevät sodankin uhan

Loppuiko Kiinan tuki Pohjois-Korealle? Käännyttää hiiltä takaisin – ostaa nyt USA:sta

Pohjois-Korea varoittaa USA:ta ydinaseista – Lentotukialus etenee kohti niemimaata

Pohjois-Korea ampui 4 ohjusta lähelle Japanin rannikkoa

Pohjois-Korea, Pohjois-Korea, Pohjois-Korean ohjuskoe, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Alonson sijasta Indianapolisissa voitti entinen F1-kuski
Sisältö:

Japanilainen Takuma Sato kilpaili Hondan tuella Formula ykkösissä 2002-08 Jordanilla, BAR:llä ja Super Agurilla. Hän väläytteli muutamaan otteeseen, mutta sai enemmän julkisuutta kolaroinneillaan. Suomessa hän sai lempinimen "Takakumi Suti".

Saton ura F1:ssä loppui, kun Honda veti rahoituksensa pois. Hän siirtyi Pohjois-Amerikkaan kisaamaan Indy-sarjaan.

Saton uran huipentuma tapahtui 28. toukokuuta 2017 Indianapolisin 500 mailin ajossa. Hän ajoi kisan voittoon ohitettuaan kolminkertaisen Indianapolisin voittajan brasilialaisen Helio Castronevesin muutamaa kierrosta ennen maalia.

Samaisella Indianapolisin legendaarisella moottoristadionilla Sato oli sijoittunut kolmanneksi F1-kilpailussa 2004. Se jäi hänen F1-uransa parhaaksi tulokseksi.

Ennen starttia Indianapolisin kisan viikonlopun shown varasti F1-kuski Fernando Alonso. Hän oli jättänyt Monacon F1-kisan väliin kisatakseen Indianapolisissa.

Alonso ajoi ensikertalaiseksi ovaaliradalla erittäin hyvin. Välillä hän jopa johti kisaa, mutta Hondan moottori petti parikymmentä kierrosta ennen maalia. Saman kohtalon Alonso on kokenut F1-kisoissa monesti 2015-17 aikana McLaren-Hondalla kisatessaan.

Alonso totesi ESPN:n haastattelussa nauttineensa Indianapolisista, eikä sulkenut paluuta pois. Hän arvioi kaiken olevan seuraavalla kerralla helpompaa, kun autot ovat tutumpia.

Entiset F1-kuskit pärjäsivät Indianapolisissa hyvin. Max Chilton oli neljäs, Juan Pablo Montoya kuudes ja Alexander Rossi seitsemäs.

Indy 500 on Monacon F1-kisan ja Le Mansin 24 tunnin ajon ohella maailman tunnetuin moottoriurheilutapahtuma. Paikan päällä oli tänäkin vuonna noin 300 000 katsojaa.

Fernando Alonso, Formula 1, Indy 500, Otto Palojärvi / Sport Content, Takuma Sato, Urheilu
Suomi selvisi jälleen lentopallon MM-kisoihin, muille lajeille mallia
Sisältö:

Suomen huippu-urheilun tilassa on kritisoitavaa, mutta miesten lentopallossa Suomella menee mallikkaasti. Suomi voitti viimeisessä MM-karsintaottelussaan Karlovy Varyssa sunnuntaina Tshekin vieraskentällä 3-1. Tulos varmisti Suomen paikan 2018 MM-turnaukseen.

Suomelle olisi riittänyt Tshekki-ottelusta 2-3 -tappiokin. Suomen MM-kisapaikka kuitenkin varmistui, kun Suomi voitti kaksi ensimmäistä erää. Ote ei lipsunut sen jälkeenkään, vaan Suomi pusersi ottelusta voiton.

Suomelle MM-kisapaikka on historian kahdeksas. Aiemmin Suomi on pelannut MM-tasolla 1952, 1962, 1966, 1970, 1978, 1982 ja 2014.

Edellisissä kisoissa Puolassa 2014 Suomi saavutti historiansa parhaan sijoituksen oltuaan yhdeksäs. Suomen urheiluhistoriassa selviytyminen kymmenen joukkoon lentopallon kaltaisen maailmanlaajuisesti paljon harrastetun pelin MM-turnauksessa on merkittävä saavutus.

Lentopallossa Suomi on ollut Euroopan kovempaa tasoa nyt vuosikymmenen ajan. EM-kisoissa 2007 Suomi sijoittui peräti neljänneksi.

Julkisuudessa lentopallomenestys on jäänyt koripallomenestyksen varjoon. Lentopallon arvoturnauksissa on vieraillut viime vuosina kuitenkin tuhansia suomalaisfaneja.

Lentopallon MM-turnaus pelataan syyskuussa 2018 Italiassa ja Bulgariassa. MM-kisoihin osallistuu 24 joukkuetta.

Lentopallo, Lentopallon MM-kisat, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Angela Merkel: ”Euroopan on nyt taisteltava kohtalostaan”
Sisältö:

Saksan liittokansleri Angela Merkel linjaa, ettei Eurooppa voi enää luottaa Yhdysvaltojen ja Britannian apuun Donald Trumpin noustua Yhdysvaltain presidentiksi ja Brexitin vuoksi.

–Haluan, että Euroopalla on ystävälliset välit näihin kahteen maahan ja Venäjään, mutta Euroopan on nyt taisteltava kohtalostaan, Merkel sanoi BBC:n mukaan kampanjatilaisuudessaan Münchenissä.

–Ajat, joilloin pystyimme luottamaan muihin täydellisesti ovat ohi. Olen kokenut sen viime päivinä, hän jatkoi.

Merkel teki linjauksensa heti G7-maiden lauantaina päättyneen kokouksen jälkeen. Merkelin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin välejä kuvailtiin kokouksen päättyessä jäätäviksi.

G7-maiden suurimmaksi kiistakysymykseksi nousi Pariisin ilmastosopimus. Kuusi G7-maata olivat valmiit vahvistamaan sitoutumisensa ilmastosopimukseen, mutta Yhdysvallat jätti kantansa avoimeksi. Merkel puolestaan ilmoitti, ettei ole valmis kompromissiin asiassa.

Donald Trump arvosteli viikolla myös Saksan korkeaa kauppaylijäämää ja saksalaisten autojen ”tulvaa” Yhdysvaltoihin. Merkel tyrmäsi Trumpin näkemykset ”täysin sopimattomina”.

Lue lisää: 

”Emme tee kompromisseja” - Angela Merkel ja Donald Trump ”jäätävissä väleissä” G7:n lopuksi

”Yksi vaikeimmista G7-kokouksista moniin vuosiin” - Donald Trump suututti EU-johtajat

 

Angela Merkel, Donald Trump, Euroopan unioni, Euroopan unioni, G7-maat, Politiikka, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhteiskunta, Ulkomaat
Politiikan tutkija: ”Tilanne on keskustan kannalta huolestuttava”
Sisältö:

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo pitää keskustan tilannetta huolestuttavana maakuntavaalien lähestyessä. Hän mainitsee Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaiseman gallupin, mutta toteaa, että olennaista eivät ole viimeisen kuukauden aikana tapahtuneet muutokset, vaan pidemmät trendit. 

–Niistä ilmenee, että keskustan kannatus on ollut tasaisessa laskussa suurin piirtein vuoden alusta lähtien. Samana aikana kokoomuksen kannatus on selvästi kasvanut. Näiden kuukausien aikana olemme saaneet kuulla jatkuvia hyviä uutisia voimistuvasta taloudesta. Miksi hyvät talousuutiset näyttävän hyödyttävän kokoomusta, mutta eivät keskustaa? Eikö luulisi, että pääministeripuolueena juuri keskusta saisi suurimman kiitoksen Suomen taloudellisen tilanteen kääntämisestä nousuun, Railo kysyy blogissaan.

Railon mukaan puolueen uskottavuus vaikuttaa myös siihen, mistä puolue saa kiitoksen. Kaikilla puolueilla on hänen mukaansa uskottavuutta tietyillä ydinalueilla: SDP:een luotetaan hyvinvointivaltion puolustamisessa, vihreisiin ympäristökysymyksissä ja kokoomukseen talouspolitiikassa. 

–Uskottavuus vaikuttaa siihen, minkä takia puoluetta vaaleissa äänestetään ja epäsuorasti myös siihen, mikä puolue vaaleissa voittaa. Yksinkertaistaen sanottuna, jos kansalaiset ovat vaalien alla huolissaan ennen muuta taloudesta, heistä useampi äänestää kokoomusta, hän kommentoi

–Nyt näyttää siltä, että koska kokoomuksella on ollut uskottavuutta talouskysymyksissä ja talouskasvu on lähtenyt vauhtiin, kansalaiset kiittävät sitä maan kohentuneesta taloustilanteesta. Keskustalla on käynyt päinvastoin, Railo jatkaa.

HS-gallupin mukaan keskustan kannatus on painunut viiden vuoden takaisiin lukemiin. Pääministeripuoluetta äänestäisi enää 17,7 prosenttia, mikäli eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Korkeimmillaan keskustan kannatus oli vuoden 2105 alussa, jolloin se kävi yli 26 prosentissa.

Kokoomus oli HS-gallupissa suurin puolue 20,6 prosentin kanntuksella. SDP:n kannatus oli 18,7 prosenttia, perussuomalaisten 9,4 prosenttia ja vihreiden 14,3 prosenttia.

–Tilanne on keskustan kannalta huolestuttava. Voimistuva talouskasvu sataa kasvavan kannatuksen muodossa juuri kokoomuksen laariin. Maakuntavaaleihin on vain runsas puoli vuotta. Jos nykyinen kannatuksen kehityksen trendi jatkuu, kokoomus menee kohti vaalivoittoa. Keskustalla tulee kiire vakuuttaa äänestäjät siitä, että nykyiset uudistukset ovat heidän etunsa mukaisia, Railo toteaa.

Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko, ylipormestari Raimo Ilaskivi arvioi aikaisemmin sunnuntaina Puheenvuoron blogissaan, että keskusta on keskittynyt liikaa maakuntapolitiikkaan.

–Kaupunkipolitiikan sijasta puolue keskittyi maakuntauudistuksen läpivientiin taustaselityksenä soteuudistuksen joustava toteuttaminen. Maakunnat keskusta sai, mutta entä muuta? Gallupnumerot ovat jo pitkään heilahdelleet pääosin alaspäin, ja tuoreimman mittauksen mukaan ne nyt sitten  osoittavat lähes samaa lukemaa kuin nykyistä hallitusta Juha Sipilän johdolla rakennettaessa. Pelastajan vetovoima hiipui hetki hetkeltä, ja tulokset nimenomaan maan kasvukeskuksissa eivät yltäneet lähellekään asetettuja tavoitteita, hän sanoi.

Ilaskivi totesi samalla, että kannatustaan kasvattaneet kokoomus ja vihreät ovat puolueita, joiden toimintakenttänä on nimenomaan asukasluvultaan vahvasti kasvaneet kaupungit ja asutuskeskukset. 

–Maakunnat, joissa keskustan voima vielä näkyy, edustavat puolestaan auringonlaskun alueita. Ovatko keskustan strategit ja poliittinen johto katselleet vain peruutuspeiliin käsittämättä, että tie aukenee edessäpäin! On saatu sitä, mitä on tilattu. Puoluepoliittisessa laskelmoinnissa on unohdettu valtakunnan etu, ja se puolestaan on anteeksiantamatonta.

Myös Railo mainitsee maakuntamallin ja keskustan roolin suurten kaupunkien ulkopuolisten alueiden palveluiden ja elinvoiman puolustajana. 

–Keskustan kannattajat eivät ole vakuuttuneita siitä, että maakuntamalli on heille hyvä ratkaisu: sosiaali- ja terveyspalveluista päättämisen siirtäminen pois kunnista tuntuu herättävän huolta ja tyytymättömyyttä keskustan potentiaalisissa kannattajissa.  Siinä missä kokoomus näyttää lunastaneen puolueen talouspoliittiseen uskottavuuteen sisältyvän lupauksen, keskusta näyttää pettäneen omansa.

Lue myös: Politiikan veteraani palkkamaltista: ”Vanhan ajan patruunat sen muistivat, mutta tajuavatko nykypolven edusmiehet ja -naiset?”

 
Erkka Railo, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Maakuntavaalit, Politiikka, Politiikka, Raimo Ilaskivi, Yhteiskunta
Jätettiinkö Kimi Räikkönen toiseksi tallimääräyksellä?
Sisältö:

Suomalaisittain toiveet olivat Monacon F1-kisassa sunnuntaina korkealla Kimi Räikkösen startattua kisaan paalupaikalta. Räikkönen jäi kisassa kuitenkin toiseksi.

Räikkönen sai johtaa startin jälkeen 34 kierrosta. Kärkipaikkansa hän menetti tultuaan varikolle. Sen jälkeen Vettel otti autostaan enemmän irti ja pystyi 40. kierroksella pysähdyksensä tehtyään palaamaan Räikkösen edelle kärkeen.

Vettel hallitsi kisaa viimeiset 38 kierrosta ja ajoi voittoon, vaikka turva-auto vei kertaalleen hänen etumatkansa.

- Oli aika kova kisa. Piti olla kärsivällinen. Renkaat alkoivat liukua ensimmäisellä stintillä ja oli aika epämukavaa, mutta sitten oli muutamia kierroksia, joiden aikana renkaat toimivat aika hyvin. Pystyin käyttämään tilaisuuteni ja pääsemään edelle, kommentoi Vettel Nico Rosbergin suorittamassa tv-haastattelussa.

- Ei ollut todella, vastasi Vettel, kun Rosberg kysyi, oliko suunnitelmana alun perinkin, että Vettel olisi Räikköstä pidempään radalla.

Räikkönen vaikutti harvinaisen pettyneeltä.

- Tämä on tietysti kakkostila, mutta ei tunnu kamalan hyvältä. Joskus menee näin, Räikkönen sanoi.

Räikkönen ei osannut antaa vastausta, kun Rosberg tiedusteli syitä, miksi Vettel kykeni nousemaan edelle.

Rosberg totesi tietävänsä, miltä Räikkösestä tuntuu ja ymmärsi tämän pettymyksen. Rosberg yritti lohduttaa Kimiä todeten, että tulos oli silti hyvä tiimille.

Daniel Ricciardo hyötyi hänkin myöhemmästä varikkopysähdyksestään. Australialainen nousi kolmanneksi Valtteri Bottaksen ja Max Verstappenin edelle.

Bottasta nelostila ei tyydyttänyt.

- En ole tähän päivään tyytyväinen. Kolmospaikalta kun lähtee ja päätyy neloseksi ei ole hyvä tulos. Red Bull teki tänään parempaa työtä, Bottas sanoi C Moren tv-haastattelussa.

Bottaksen mukaan Mercedes-auto ei ollut parhaassa iskussa.

- Se oli vaikea ajettava. Ferrari pääsi kisan alussa karkuun ja sai renkaat paremmin toimimaan. Onneksi tuli joitakin pisteitä.

Bottas arvioi, ettei Monaco ollut esimerkkinä Mercedeksen todellisesta kilpailukyvystä.

- Kyllä me tiedetään asioita, mitä pitää parantaa. Miten se käytännössä toimii, ei tiedä. Tää on kuitenkin uniikki rata. On meille parempia ratoja edessä.

Vettel kasvatti johtonsa MM-taulukossa 25 pisteeseen. Toisena oleva Lewis Hamilton jäi Monacossa seitsemänneksi epäonnistuttuaan aika-ajoissa. Bottas on jäänyt Vettelistä 54 ja Räikkönen 62 pistettä.

F1-kausi jatkuu Kanadan Montrealissa 11. kesäkuuta.

Monacon Grand Prix, lopputulokset:

1. Sebastian Vettel, Saksa, Ferrari, 78 kierrosta
2. Kimi Räikkönen, Suomi, Ferrari
3. Daniel Ricciardo, Australia, Red Bull
4. Valtteri Bottas, Suomi, Mercedes
5. Max Verstappen, Hollanti, Red Bull
6. Carlos Sainz, Espanja, Toro Rosso
7. Lewis Hamilton, Britannia, Mercedes
8. Romain Grosjean, Ranska, Haas
9. Felipe Massa, Brasilia, Williams
10. Kevin Magnussen, Tanska, Haas
11. Jolyon Palmer, Britannia, Renault
12. Esteban Ocon, Ranska, Force India
13. Sergio Perez, Meksiko, Force India

Keskeyttäneet:
Lance Stroll, Kanada, Williams, 73, tekninen vika
Daniil Kvyat, Venäjä, 73, kolari
Stoffel Vandoorne, Belgia, 67, ulosajo
Marcus Ericsson, Ruotsi, Sauber, 65, ulosajo
Jenson Button, Britannia, McLaren, 61, kolari
Pascal Wehrlein, Saksa, Sauber, 61, kolari
Nico Hülkenberg, Saksa, Renault, 16, vaihdelaatikko

F1-sarjan pistetilanne, 6/20, 2017:

1. Sebastian Vettel, Saksa, Ferrari 129
2. Lewis Hamilton, Britannia, Mercedes 104
3. Valtteri Bottas, Suomi, Mercedes 75
4. Kimi Räikkönen, Suomi, Ferrari 67
5. Daniel Ricciardo, Australia, Red Bull 52
6. Max Verstappen, Hollanti, Red Bull 45
7. Sergio Perez, Meksiko, Force India 34
8. Carlos Sainz, Espanja, Toro Rosso 25
9. Felipe Massa, Brasilia, Williams 20
10. Esteban Ocon, Ranska, Force India 19
11. Nico Hülkenberg, Saksa, Renault 14
12. Romain Grosjean, Ranska, Haas 9
13. Kevin Magnussen, Tanska, Haas 5
14. Pascal Wehrlein, Saksa, Sauber 4
15. Daniil Kvyat, Venäjä, Toro Rosso 4

F1, Ferrari, Formula 1, Formula 1, Kimi Räikkönen, Otto Palojärvi / Sport Content, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas, Urheilu
”Isisin kohteena pakenevat perheet” - YK varoittaa ”äärimmäisen vakavasta vaarasta” Mosulissa
Sisältö:

YK on ilmaissut huolensa siviilien kohtalosta Irakin Mosulissa, jossa parhaillaan käytävissä taisteluissa Irakin hallitus yrittää vallata Mosulin takaisin Isisiltä.

–Siviilit ovat äärimmäisen vakavassa vaarassa. Tiedämme, että Isisin kohteena ovat pakenevat perheet. Lisäksi ruokaa ja lääkkeitä on vain vähän saatavilla ja myös vedestä ja sähköstä on pulaa, YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Lisa Grande kertoo BBC:lle.

Irakin armeijan joukot kertoivat lauantaina yrittävänsä saada Mosulin vanhan kaupungin haltuunsa lähipäivien aikana. Isis pitää edelleen hallussaan viittä kaupunginosaa Mosulissa.

ISIS, Lisa Grande, Mosul, Mosulin takaisinvaltaus, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Talonomistaja, älä lankea tähän ansaan: ”Myyty sähkötöitä "laittomuuksien" korjaamiseen”
Sisältö:

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa kunto- ja saneeraustarkastuksia ovelta ovelle kaupittelijoista.

Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa ovelta ovelle kaupitellut, vanhoihin rakennuksiin tehdyt tarkastusraportit sisältävät harhaanjohtavaa ja virheellistä tietoa sähköturvallisuuslain vaatimuksista. Tukes kehottaa kiinteistöjen omistajia ja esimerkiksi rivitaloyhtiöitä valppauteen kuntotarkastuksina markkinoitujen palvelujen kanssa.

–Meille tietoon tulleissa tapauksissa on tarkoitushakuisesti pyritty markkinoimaan sähkösaneerauksia esittämällä virheellistä tietoa asennusten laillisuudesta. Esimerkiksi maadoittamattomien pistorasioiden on todettu raportissa olevan laittomia, jopa käyttökiellossa olevia. Tämän jälkeen asiakkaalle on myyty sähkötöitä "laittomuuksien" korjaamiseen, ylitarkastaja Esko Iivonen Tukesista kertoo tiedotteessa.

Vanhankin kiinteistön sähkölaitteisto voi olla Tukesin mukaan riittävän turvallinen, jos se täyttää asennusajankohtansa määräykset. Turvallisuuden kannalta kunnossapito sekä sähkölaitteiden oikea sijoitus ja käyttö ovat Tukesin mukaan laitteiston ikää tärkeämpiä asioita. Uudisasennusten turvallisuustaso on eräiltä osin parempi kuin vanhojen, esimerkiksi vikavirtasuojilla varustetut ulkopistorasiat. Pakko ei vanhoja asennuksia silti ole muuttaa.

–Kiinteistöissä saattaa olla hyvinkin vanhoja sähköasennuksia, jotka eivät kaikilta osin vastaa uusien asennusten vaatimuksia. Vanhoja asennuksia ei kuitenkaan tarvitse muuttaa, jos ne täyttävät asennusajankohdan määräykset eikä asennusolosuhteisiin ja ympäristöön ole tullut muutoksia. Usein tarve uudistaa sähkölaitteisto liittyykin käytännön tarpeisiin, kuten pistorasioiden liian vähäiseen määrään, Iivonen sanoo.

Sähköasennukset kuluvat käytössä ja vaativat seurantaa, huoltoa ja korjausta. Lika, pöly tai kosteus lisäävät sähköpalon syttymisen vaaraa, ja kansien rikkoontuminen ja johtojen vauriot aiheuttavat sähkötapaturman vaaran. Asukas voi huomata korjausta vaativan sähkölaitteiston monista erilaisista oireista.

–Usein palavat sulakkeet, oudosti välkkyvät valot, laitteen lähellä kuuluva sirinä, "palaneen käry" sekä kuumalta tuntuva pistotulppa ovat merkkejä siitä, ettei kaikki ole kunnossa ja sähköasentaja on syytä kutsua käynnille, Iivonen ohjeistaa.

Lähde: Kauppalehti

Asuminen, Kotimaa, rakentaminen, Uusi Suomi, Asuminen
Politiikan veteraani palkkamaltista: ”Vanhan ajan patruunat sen muistivat, mutta tajuavatko nykypolven edusmiehet ja -naiset?”
Sisältö:

Kokoomuksen entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko, ylipormestari Raimo Ilaskivi sanoo, että Suomen poliitikkojen olisi kyettävä luomaan uusi ja puoluepoliittiset päämäärät unohtava kokonaisohjelma.

–Kasvu on muualla voimakasta, mutta me vielä kiistelemme siitä,  yltääkö se meillä edes lähelle samaa tasoa, ovatko jonkun yksityisen tutkimuslaitoksen ennakoinnit oikeampia kuin esimerkiksi  valtiovarainministeriön, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Ilaskivi varoittaa myös palkankorotuksista ja toivoon maan johdolta esimerkkiä palkkamaltin suhteen.

–Onko meillä täten varaa unohtaa kikysopimus ennenkuin sitä on käytännössä juuri päästy edes soveltamaan? Onko nyt jo aika alkaa puhua merkittäviin prosenttilukuihin perustuvista palkankorotuksista, jotka kuitenkin ovat kilpailukyvyn eräs keskeinen perustekijä. Ja - ennen kaikkea muuta - kykeneekö maan ja sen elinkeinoelämän johto noudattamaan edestä johtamisen politiikkaa, muistamaan, että annettavalla esimerkillä palkkamaltin suhteen on juuri nykyisen kaltaisissa olosuhteissa arvaamattoman suuri merkitys. Vanhan ajan patruunat sen muistivat, mutta tajuavatko tämän kvartaalitalouden lukujen tuijottamiseen keskittyneet nykypolven edusmiehet ja -naiset, hän kysyy.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä varoitti lauantaina, että Suomella on vielä vaikeita päätöksiä edessään.

–Jos uudistuspolitiikan rajat on todella saavutettu, julkisen talouden lisäsopeutukset ovat ainoa vastuullinen vaihtoehto. Kun nyt elämme noususuhdannetta, lisäsopeutukset olisi hyvä aloittaa vuoden 2018 ­budjetissa. Vai olisiko vielä mahdollista palata vahvempien uudistusten tielle, hän kirjoitti Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

Lue lisää: Tyly viesti Juha Sipilälle ja ay-liikkeelle HS-Vieraskynässä: ”Vaikeita päätöksiä yhä edessä”

Raimo Ilaskivi kommentoi blogissaan myös tuoretta Helsingin Sanomien puoluegallupia, jonka mukaan pääministeripuolue keskustan kannatus on pudonnut takaisin viiden vuoden takaisiin lukemiin. Ilaskiven arvion mukaan keskusta on keskittynyt liikaa maakuntapolitiikkaan.

–Kaupunkipolitiikan sijasta puolue keskittyi maakuntauudistuksen läpivientiin taustaselityksenä soteuudistuksen joustava toteuttaminen. Maakunnat keskusta sai, mutta entä muuta? Gallupnumerot ovat jo pitkään heilahdelleet pääosin alaspäin, ja tuoreimman mittauksen mukaan ne nyt sitten  osoittavat lähes samaa lukemaa kuin nykyistä hallitusta Juha Sipilän johdolla rakennettaessa. Pelastajan vetovoima hiipui hetki hetkeltä, ja tulokset nimenomaan maan kasvukeskuksissa eivät yltäneet lähellekään asetettuja tavoitteita, hän toteaa.

Kansantalous, Kotimaa, Kotimaa, Politiikka, Politiikka, Raimo Ilaskivi, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Pankinjohtaja kuittaa koroista varoittaneelle professorille: ”Puhuu omiaan”
Sisältö:

Asuntolainoitukseen erikoistuneen Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna ei allekirjoita Aalto-yliopiston työelämäprofessori Antti Suhosen näkemystä, jonka mukaan korkojen nousun riskeistä asuntovelallisille ei keskustella Suomessa.

–Nyt professori puhuu omiaan. Pankit ovat jatkuvasti varoitelleet korkoriskistä. Paras tapa varautua on lyhentäminen, Pauna vastaa Twitterissä.

–Muistakaa, että jokaisen asuntolainaajan maksukyky stressitestataan 6 prosentin korkotasoa vastaan ennen lainan myöntämistä, hän jatkaa.

Professori Antti Suhonen sanoo Taloussanomissa, että korkotason nousu on Suomen asuntovelallisille todellinen riski.

– Tämän asetelman sisältämiä riskejä ei juurikaan nosteta Suomessa julkiseen keskusteluun, hän kommentoi.

Suhonen huomautti aikaisemmin viikolla mielipidekirjoituksessan Talouselämässä, että Suomen Pankin tilastojen mukaan asuntolainakannasta noin 96 prosenttia on sidottu vaihtuviin korkoihin. 

–Pitkään jatkunut korkojen lasku on siten ollut suomalaisille asuntovelallisille hyvin tervetullut ilmiö. Samalla on hyvä ymmärtää, että nyt vallitseva korkotaso on historiallisesti varsin poikkeuksellinen, ja markkinakorkojen muutokset ovat jatkossa todennäköisemmin ylös- kuin alaspäin, hän sanoi.

Pauna itse on varoitellut suomalaisten velkaantumisesta ja korkojen noususta jo jonkin aikaa.

Lue lisää: Kova väite velkaantumisesta: ”Pankit heiluttavat Suomen luottoluokituksia - yhdistelmä on hirveän vaarallinen”

Saman asian ovat nostaneet esiin myös muun muassa ekonomisti Henna Mikkonen ja Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn.

Euroopan järjestelmäriskikomitea ESRB varoitti Suomea viime vuoden lopulla kotitalouksien korkeasta ja kasvavasta velkaantumisesta. Kotitalouksien velkaantumisaste Suomessa oli vuoden 2016 lopulla 127 prosenttia käytettävissä olevista tuloista. Komitean mukaan velkaantuminen voi muodostaa riskin rahoitusjärjestelmän vakaudelle ja reaalitalouden kehitykselle keskipitkällä aikavälillä. Myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kiinnitti joulukuussa huomiota kotitalouksien kasvaneeseen velkaantumiseen. 

Lue myös: 

Uusi varoitus suomalaisten veloista: ”Pahat jäljet”

Vakava varoitus suomalaisten velkaantumisesta: ”Pelivaraa on hyvä jättää”

Antti Suhonen, Ari Pauna, Asuntolainojen korot, finanssi, Henna Mikkonen, Kansantalous, Katja Incoronato, Korot, Olli Rehn, Raha, Talous, velkaantuminen, Asuminen