Maanantai 23.10.2017

Uusi Suomi uutiset

Varoitus koko Euroopalle: ”Tästä syystä kukaan ei tunnusta Kataloniaa”
Sisältö:

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani sanoo, että Euroopan unionin tulee varoa ”pieniä kansallismielisiä liikkeitä” unionin sisällä. Hän viittaa Katalonian tilanteeseen.

–Tietenkin Euroopan täytyy olla huolissaan ja jopa pelätä kansallismielisten liikkeiden leviämistä. Tästä syystä kukaan Euroopassa ei tunnusta Katalonian itsenäisyyttä, hän sanoo Roomassa ilmestyvän Il Messaggero -lehden haastattelussa.

–Emme vahvista Eurooppaa hajottamalla, hän jatkaa.

Italiassa äänestetään parhaillaan kahdessa Pohjois-Italian maakunnassa, Lombardiassa ja Venetossa, itsehallinnon lisäämisestä. Roomasta kotoisin olevan Tajanin mukaan tilannetta ei voi verrata Kataloniaan.

–Ensinnäkin Lombardian ja Veneton kansanäänestykset ovat laillisia, näin ei ollut Kataloniassa. Toiseksi Espanjassa ei ole kyse itsehallinnosta, vaan laittomasta itsenäisyysjulkistuksesta.

Tajani edustaa Italian entisen pääministerin, lombardialaisen Silvio Berlusconin johtamaa Forza Italia -puoluetta. Puolue on korostanut vahvasti, ettei Italian kansanäänestyksissä ole kyse kansallisen yhtenäisyyden horjuttamisesta. Berlusconi on esittänyt samanlaisten kansanäänestysten pitämistä kaikissa Italian maakunnissa.

Lombardian ja Veneton kansanäänestysten on arvioitu olevan osa Lega Nord -puolueen valmistautumista ensi vuoden parlamenttivaaleihin. Puolue on valta-asemassa molemmissa maakunnissa.

Lega Nordin kannatus on viime kuukausina ollut laskussa muun muassa lahjusskandaalin vuoksi. Tuoreimman gallupin mukaan puolueen kannatus on vajaat 15 prosenttia, kun pääministeripuolue PD:n kannatus on noin 27 prosenttia. Myös populistisen Viiden tähden liikkeen kannatus on gallupien mukaan tällä hetkellä 27 prosentissa. Berlusconin johtama keskusta-oikeistolainen liittoutuma on gallupeissa saanut niin ikään noin 27 prosentin kannatuksen. Lega Nordin osallistuminen liittoutumaan on vielä auki, mutta sitä pidetään todennäköisenä.

Lue lisää: Katalonian jälkeen Italia? Professori: ”Näyttää tavalta nostaa kannatusta”

 
Antonio Tajani, Katalonian itsenäistyminen, Katja Incoronato, Politiikka, Politiikka, Silvio Berlusconi, ulkomaat, Yhteiskunta, Ulkomaat
Tutkija: Vladimir Putin tarvitsee Aleksei Navalnyita
Sisältö:

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund pitää Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin presidenttiehdokkuutta tärkeänä. Erityisen tärkeää se on Åslundin mukaan istuvalle presidentti Vladimir Putinille.

–Jotta äänestäjät saataisiin todella liikkeelle ensi vuoden presidentinvaaleissa, heidän on uskottava, että muutoksen mahdollisuus on todellinen. Putin tarvitsee uskottavan kilpailijan, ei vain samoja vanhoja Kremliin yhdistettäviä vastaehdokkaita, Åslund kirjoittaa Project Syndicate -sivustolla.

Åslund muistuttaa, että viime vuoden duuman vaaleissa äänestysaktiivisuus jäi 47,8 prosenttiin.

–On olemassa vain yksi todellinen vaihtoehto, joka varmistaa korkean äänestysaktiivisuuden: Aleksei Navalnyi.

Åslundin mukaan ainakin jotkut Putinin neuvonantajat ovat suositelleet Navalnyin ehdokkuuden sallimista. 

–Juuri nyt näyttää siltä, että Kremlissä harkitaan tätä, hän kommentoi.

Navalnyi vapautettiin vankilasta sunnuntaiaamuna. Hän oli 20 päivää vangittuna mielenosoituksia ja kokoontumisia koskevien määräysten rikkomisesta. Venäjän viranomaiset ovat tähän asti sanoneet Navalvyin olevan vaalikelvoton hänen aikaisemman rikostuomionsa vuoksi.

Åslundin mukaan keskiviikkona presidenttiehdokkaaksi ilmoittautunut venäläinen mediajulkkis Ksenija Sobtšak tuo ehdokkuudellaan ”eloa” vaalikamppailuun, mutta ei ole samalla tavoin vaihtoehto kuin Navalnyi.

Lue myös:

Suomalaisarvio Vladimir Putinin vaalikampanjasta: ”Kansa voi odottaa useampaa iloista yllätystä”

”Venäjällä jännitetään: Mitä tapahtuu vuoden 2018 jälkeen? – Jopa sekasorron aika pelottaa”

Aleksei Navalnyi, Anders Åslund, Politiikka, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjän presidentinvaalit 2018, Venäjän presidentinvaalit 2018, Vladimir Putin, Ulkomaat
Tilannepäivitys poliisilta: Epäillyn mellakan tutkinta jatkuu, kaksi kiinniotettua vapautettu
Sisältö:

Sisä-Suomen poliisilaitos jatkaa esitutkintaa Tampereen lauantaisten mielenosoitusten tapahtumista.

Toinen esitutkinta liittyy epäiltyyn pahoinpitelyyn ja vaaran aiheuttamiseen. Tapahtumien vuoksi kiinniotetut kaksi henkilöä on vapautettu.

Toinen esitutkinta koskee epäiltyä väkivaltaista mellakkaa.

–Epäillyn väkivaltaisen mellakan osalta esitutkinta on edelleen alkuvaiheessa ja poliisi koostaa esitutkintamateriaalia. Tutkittavassa asiassa ei ole tehty kiinniottoja, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Poliisi otti lisäksi lauantaina kiinni kaksi henkilöä poliisilakiperusteisesti rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi.

Tampereella pidettiin lauantaina kaksi mielenosoitusta,joista toinen oli Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus ja toinen sen vastamielenosoitus.

–Vastamielenosoitusta pitäneet ryhmittymät pyrkivät hyökkäämään ns. varsinaiseen mielenosoitukseen osallistujia kohtaan mm. Hämeensillalla ja Satakunnansillalla ja he heittelivät paukkupommeja toisia mielenosoittajia ja poliiseja kohti, poliisi kertoi lauantaina.

Lue lisää: Poliisi: Tampereen tapahtumia aletaan tutkia väkivaltaisena mellakkana 

Kotimaa, Kotimaa, Tampereen mielenosoitukset, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Katalonian jälkeen Italia? Professori: ”Näyttää tavalta nostaa kannatusta”
Sisältö:

Kahdessa Pohjois-Italian maakunnassa Lombardiassa ja Venetossa äänestetään tänään sunnuntaina maakuntien itsehallinnon lisäämisestä. Kyseessä on neuvoa-antava, ei-sitova kansanäänestys. Molemmissa maakunnissa toivotaan enemmän päätösvaltaa muun muassa verorahojen käyttöön sekä infrastruktuuri-, ympäristö-, terveys- ja koulutusasioihin. 

Moni liittää kansanäänestykset Italian ensi vuoden parlamenttivaaleihin.

Italian keskusta-vasemmistolaista PD:tä edustava lombardialainen maatalousministeri Maurizio Martina on jo huomauttanut, että maakunnilla on jo ollut mahdollisuus itsehallintoon, mutta ne eivät ole sitä halunneet.

–Liikeellä on liikaa väärää propagandaa. Lombardialla on jo vuosia ollut mahdollisuus autonomiaan. Nyt he keksivät tämän vain muutama kuukausi ennen (parlamentti)vaaleja, hän kirjoittaa Facebookissa.

Myös Bolognan yliopiston professori Filippo Tronconi sanoo kansanäänestysten olevan euro- ja maahanmuuttokriittisen Lega Nord -puolueen keino kasvattaa kannatustaan ennen ensi vuoden alkupuolen parlamenttivaaleja. Lega Nord on valtapuolue sekä Lombardiassa että Venetossa. Myös Tronconi huomauttaa, että maakunnilla on ollut jo aikaisemmin mahdollisuus laajempaan itsehallintoon ja ottaa esimerkiksi kotimaakuntansa Emilia-Romagnan, joka jo neuvottelee Italian hallituksen kanssa laajemmasta itsehallinnosta ilman kansanäänestystä tai laajaa julkisuutta.

–Emilia-Romagnassa laajempaan itsehallintoon ollaan jo siirtymässä ilman kansanäänestyksiä. Nyt tämä näyttää Lega Nordin tavalta nostaa kannatusta vaaleja silmälläpitäen, hän kommentoi Financial Timesille.

Roomalaisen Luiss Guido Carli -yliopiston valtiotieteen professori Roberto D’Alimonte arvioi, että kansanäänestykset saattavat myös vahingoittaa Lega Nordia.

–Puolue antaa muulle Italialle selkeän viestin: haluamme pitää enemmän rahaa pohjoisessa. Eteläitalialaiset eivät tule ottamaan tätä hyvin, hän kommentoi New York Timesille.

Lega Nordin kannatus on viime kuukausina ollut laskussa muun muassa lahjusskandaalin vuoksi. Tuoreimman gallupin mukaan puolueen kannatus on vajaat 15 prosenttia, kun pääministeripuolue PD:n kannatus on noin 27 prosenttia. Myös populistisen Viiden tähden liikkeen kannatus on gallupien mukaan tällä hetkellä 27 prosentissa.

Veneton ja Lombardian johtajat pitävät äänestyksiä historiallisina, mutta eivät kuitenkaan puhu itsenäistymisestä.

–Nyt kirjoitetaan historiaa, Veneto ei ole tämän jälkeen sama maakunta kuin ennen, Veneton maakunnan johtaja Luca Zaia kommentoi Corriere della Seralle.

Lombardian maakunnan johtaja, Italian entinen sisäministeri Roberto Maroni puolestaan korostaa, että maakunnat haluavat lisää itsehallintoa, mutta Italian yhtenäisyyttä vaarantamatta.

–Haluan vain, että voimme pitää puolet eli 27 miljardia euroa verovaroista, jotka nyt lähetämme Etelä-Italiaan. Jos saisin nämä varat käyttööni, voisin ratkaista kaikki Lombardian ongelmat, hän kommentoi Financial Timesille.

Maroni huomauttaa New York Timesille, ettei Italian kansanäänestyksiä voi verrata Kataloniaan.

–Kuten Kataloniassa, mekin olemme päättäneet antaa kansalle mahdollisuuden sanoa mielipiteensä. Ero on kuitenkin siitä, että meidän kansanäänestyksemme on Italian perustuslain mukainen.

Lue myös: ”Donald Trumpin jälkeen suurin poliittinen riski on Euroopassa”

 
Filippo Tronconi, itsehallinto, Katja Incoronato, Luca Zaia, Maurizio Martina, Politiikka, Politiikka, Roberto D’Alimonte, Roberto Maroni, ulkomaat, Yhteiskunta, Ulkomaat
Janne Ahonen tekemässä historiaa, ei masennu törkypalautteesta
Sisältö:

Mäkilegenda Janne Ahonen, 40, on lopettanut uransa kahdesti, mutta mieli on tehnyt aina takaisin mäkeen. Nyt Ahosella ovat tavoitteena ensi helmikuussa Etelä-Korean Pyeongchangissa järjestettävät olympiakisat.

Ahonen kilpaili olympiatasolla ensi kertaa Lillehammerissa 1994. Tuolloin hän ei olisi uskonut, että kilvoittelisi olympiapaikoista vielä 24 vuotta myöhemmin.

- En olisi kyllä ajatellut silloin näin. Enkä olisi ajatellut, että hyppään edes Sotshissa tai Vancouverissakaan. Kyllähän tässä aika monet kisat on tullut enemmän kuin nuorena poikana edes haaveili, Ahonen sanoi Sport Contentille.

Ahonen on voittanut kaksi henkilökohtaista maailmanmestaruutta, mutta olympiakisoista hän on saavuttanut vain kaksi joukkuekisan hopeaa. Kolmissa olympiakisoissa hän on jäänyt neljänneksi. Pettymys oli joka kerta raju.

Nyt Ahonen lähtee olympiakauteen erilaisista asetelmista ja nelostila olisi merkittävä yllätys. Kukaan ei pidä niin hyvää tulosta realistisena. Ahosen mukaan paineita uusi tilanne ei silti vähennä.

- Musta tuntuu, että se paine urheilijoille on tällaisessa tilanteessa kovempi kuin menestyksen aikoina. Silloin kun menestystä tuli, oli itseluottamus korkealla yksilötasolla sekä joukkueena. Silloin oli helppo lähteä hyppäämään ja menestymäänkin kisa toisensa jälkeen.

- Nyt, kun on ollut huonompia vuosia, ja ihmiset jopa raivoaa tilanteesta, niin vielä enemmän urheilijoilla, nuorilla varsinkin, on ollut sitä painoa taskussa, Ahonen jatkaa.

Ahoselle on tullut viime vuosina törkypalautetta. Hänen on väitetty jatkavan uraansa vain rahan takia ja toiset ovat vaatineet häntä poistumaan mäestä. Tosiasiassa Ahonen ei elätä itseään enää hyppäämisellä, vaan muilla töillä. Ahonen on painottanut rahoittavansa kilpailulisenssinsäkin mäkihypyn ulkopuolisilla tuloillaan.

- Nykyään ihmisten on niin helppo osallistua, joka sitten omalla nimellään, tai anonyymisti, kaikenlaisiin keskusteluihin. On niin paljon kanavia, mitä ei aikanaan ollut. Harva ennen jaksoi lehden toimitukseen kirjoittaa muutamaa riviä. Nykyään se on helppoa tuoda itseään ja ajatuksiaan esille. Se vaan on nykypäivää. Ei sille mitään voi, toteaa Ahonen törkeästä palautteesta.

Suomen mäkihyppyä yritetään saadaan uuteen nousuun. A-maajoukkueen uusi itävaltalainen päävalmentaja Andreas Mitter on Ahosen mukaan onnistunut perustyössä.

- Ei varsinaista uutta hän ole tuonut, mutta asioiden yhtenäistämistä ja linjaamista kaiken kaikkiaan. Urheilijan pitää kaikesta huolimatta muistaa tehdä ne kaikki asiat ja tehdä ne oikeassa järjestyksessä, Ahonen sanoo.

- Kun Suomen mäkihyppy meni paniikkiin, tehtiin kovasti töitä, mutta siinä paniikissa alettiin miettimään, että onko tässä meidän harjoittelussa jotain pielessä. Ehkä keskityttiin vähän vääriin asioihin ja sitten saattoi unohtua niitä olennaisia asioita, kun yritettiin keksiä jotain uutta, Ahonen jatkaa.

Ahonen painottaa perusasioiden olevan mäkihypyssä yhä yhtä tärkeitä.

- Pitäisi muistaa pitää paketti kasassa siitä huolimatta, että ei ole tullut sitä huippumenestystä. Tässä Mitter onkin ollut mies paikallaan tekemään tarvittavaa herätystä.

Mäkihypyn harrastajamäärät ovat Suomessa romahtaneet, mutta lupaavia urheilijoita löytyy yhä. Ahonen esittää nuorille toiveen, että saisi kovempaa vastusta.

- Se on hyvä asia, että ovat parantaneet tasoaan ja toki niitä saa tulla monin verroin vielä lisää. Yrittävät saada vanhaa miestä sieltä syrjään ja vallata paikkaa. Niin se pitääkin olla ja se on ollut kiva huomata.

- Jos mulle ei kukaan yrittäisi siellä niskaan hengittää, silloin se tilanne vasta huolestuttava olisikin, Ahonen jatkaa.

Tulevan kauden sijoituksiaan Ahonen ei lähde ennustelemaan.

- Ei ole varsinaisesti mitään sijoitustavoitteita. Totta kai pyrin hyppäämään hyvällä tasolla ja saamaan mahdollisimman paljon pisteitä.

- Arvokisoja ajatellen, mitä paremmin alkukaudesta saa homman sujumaan ja pisteitä hankittua, pystyy omaa lähtönumeroa muokkaamaan sinne tärkeimpiin kisoihin, Ahonen jatkaa.

Ahonen painottaa, että menestysnälkää häneltä löytyy yhä.

- Aina kun kilpailemaan lähtee, ei sinne lähde häviämään. Pyrkii tekemään mahdollisimman hyvää jälkeä.

Jos Ahonen pääsee olympiajoukkueeseen, tekee hän Suomen ennätyksen. Kukaan toinen suomalainen ei ole kilpaillut seitsemissä olympiakisoissa.

Kuusissa olympialaisissa ovat kisanneet muun muassa Raimo Helminen, Teemu Selänne ja Marja-Liisa Kirvesniemi. Ahonen ei vielä lähettele heille terveisiä uudesta ennätyksestä.

- Ei laitella mitään terveisiä vielä. Katotaan niitä terveisiä sitten, jos semmoisessa tilanteessa ollaan, että on varaa niitä lähetellä, Ahonen naurahtaa.

Janne Ahonen, Mäkihyppy, Olympialaiset, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
”Miten käy, kun keskiluokkaiset ammatit häviävät?” - Asiantuntija Tiville: Nämä työt ovat pian tulilinjalla
Sisältö:

Työpaikkojen määrä vähenee dramaattisesti, kun tietotekniikka kehittyy. Tämä voi aiheuttaa levottomuuksia ja pakottaa muuttamaan yhteiskunnan rakenteita, uskoo kirjailija, futuristi ja ohjelmistofirman perustaja Martin Ford.

Hän vastaa Tietoviikon haastattelussa kysymykseen siitä, mitä alaa nykynuoren olisi järkevää opiskella, jos hän haluaisi välttää työttömäksi joutumisen.

–Nuoren kannattaisi valita ala, josta hän on aidosti kiinnostunut ja jossa voi keskittyä asioihin, joista hän nauttii. Jos valinnassa haluaa miettiä työllisyysaspektia, kannattaa muistaa, että automatisaatio ja robotit vaikuttavat todella moniin aloihin. Vaakalaudalla ovat etenkin ammatit, joihin liittyy paljon ennalta arvattavia työvaiheita. Tulilinjalla ovat niin röntgenlääkärien, lakimiesten kuin toimittajienkin työt. Ehkä eniten töitä riittää hoiva- tai sähköalalla, Ford sanoo.

Hänen mukaansa on lähes mahdotonta ennustaa, milloin käänne tapahtuu.

–Olen hahmottanut tilannetta 10–20 vuoden viitekehyksessä, mutta muutos voi tapahtua nopeammin kuin uskomme tai haluamme! Siksi meidän pitäisi osata kuvitella tulevaa mahdollisimman pitkälle. Jos teknologian kehitys etenee tätä vauhtia, meidän pitää miettiä sen vaikutuksia yhteiskunnan rakenteeseen. Miten käy, kun keskiluokkaiset ammatit häviävät? Ne ammatit, jotka ennen riittävät takaamaan kelvollisen toimeentulon loppuelämäksi.

Lue Fordin koko haastattelu Tivistä.

ammatit, Digitalous, Kotimaa, Kotimaa, Martin Ford, Työelämä, Työelämä, Uusi Suomi, Yhteiskunta
Kansanedustaja ja ylilääkäri pohtivat sotea: ”Onhan se ennenkuulumatonta meidän alalla”
Sisältö:

Kansanedustaja Harri Jaskari (kok.) ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen arvioivat molemmat soten valinnanvapautta ja päätyvät lähes täysin erilaisiin lopputuloksiin.

Lehtonen huomauttaa Puheenvuoron blogissaan, että laissa on jo nyt turvattu potilaan itsemääräämisoikeus ja oikeus valita häntä hoitava lääkäri terveydenhuollon voimavarojen puitteissa. 

–Sipilän hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi ei tätä tilannetta mitenkään muuta, hän toteaa.

Jaskari puolestaan kysyy, mihin unohtuivat nykyisen mallin potilasjonot. 

–Terveyskeskus oli kuulemma arvauskeskus! Sinnehän ei uskaltanut mennä kuin viimeisessä hädässä! Kukaan ei antanut ennakoivaa terveydenhuoltoa! Rikkaat ne vaan menevät yksityiselle, mutta meillä ei ole varaa! Mietinkin, että voisiko uudistus olla vanhaa parempi, hän pohtii omassa Puheenvuoron blogissaan.

–Heti tuli hyvä asia mieleeni! Uudistuksen jälkeen voin valita oman sote-keskukseni. Itse asiassa voin valita oman hyväksi kokemani lääkärin, koska kysyn häneltä, minkä sote-keskuksen palvelukseen hän on menossa. Sote-keskuksen valinnan yhteydessä kerron, että tyytyväisyyteeni vaikuttaa ratkaisevasti se, että saan mahdollisuuksien mukaan asioida oman lääkärini kanssa. Ilmoitan, että vaihdan toiseen paikkaan, mikäli homma ei täällä pelaa, Jaskari jatkaa.

Lehtonen puolestaan muistuttaa, että tavoite parantaa hoidon saatavuutta on tärkeä, mutta laki turvaa jo nyt hoitoon pääsyn asettamalla sille määräajat. 

–Sipilän hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi ei tätäkään tilannetta muuta. Jos hoitoon pääsyä halutaan oikeasti nopeuttaa, pitää terveydenhuollon kokonaisresursseja lisätä eikä vain siirtää niitä paikasta toiseen. Sipilän hallituksen sote-paketti ei kuitenkaan lupaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon lisää resursseja, vaan asettaa tavoitteekseen kustannusten kasvun hillinnän ja tiukentaa soten menokehystä, hän kommentoi.

Lehtosen mukaan pahimmassa tapauksessa kiireelliseen ja vaativaan hoitoon kohdennetut resurssit saattavat tosiasiassa supistua, kun lääkäreitä siirtyy hoitamaan ”valinnanvapauspotilaita”. 

–Toiseksi se tarkoittaa julkisen terveydenhuollon henkilökunnan vähentämistä sekä hoitohenkilökunnan palkkoihin kohdistuvia säästöpaineita. Moni hoitaja joutuu valinnanvapauden myötä siirtymään yksityissektorin työehtosopimusten ja tuotatomuutosten ohjattavaksi. Kolmanneksi valinnanvapaus merkitsee terveydenhuollon kokonaiskustannusten kasvua, kun verovaroin kustannettuja kirurgisia toimenpiteitä lisätään, mutta julkisen terveydenhuollon kapasiteetin käyttöaste samalla laskee. Valinnanvapaus ei sen sijaan merkitse hoitojonojen poistumista. Jonotus vain siirtyy terveydenhuoltojärjestelmässä paikasta toiseen, hän ennakoi.

Jaskari puolestaan pohtii, ovatko uudistuksen vastustajat tahoja, jotka pelkäävät, että joku tekee parempaa laatua.

–Ja himskatti, ihmisille on annettu mahdollisuus verrata laatua ja valita itse. Onhan se ennenkuulumatonta meidän alalla, hän kuittaa.

Lisää aiheesta:

HUS-pomo avautui radiossa: ”Kummasti rahaa löytyy lisää vain terveysyrityksille”

Keskustasta vetoomus heti sote-sovun jälkeen: Erikoissairaanhoito lääkärikansanedustajien huolena

Valinnanvapaus: Yrityksille aukeaa jopa 6 miljardin euron markkina

Sote-sopu läpi keskustassa ja kokoomuksessa – Kaikkoselta ehto

Harri Jaskari, Katja Incoronato, Kotimaa, Kotimaa, Lasse Lehtonen, Politiikka, Sote-uudistus, Sote-uudistus, Terveydenhuolto, Yhteiskunta
Katalonian tilanne uhkaa kärjistyä: ”Tosiasiassa tämä on vallankumous”
Sisältö:

Espanjan hallituksen lauantaina ilmoittamat toimet muun muassa Katalonian alueparlamentin hajottamisesta on otettu Kataloniassa vastaan tyrmistyneinä.

–Tosiasiassa tämä on vallankumous, autoritaarinen vallankaappaus Euroopan unionin jäsenvaltion sisällä, Katalonian alueparlamentin puhemies Carme Forcadell kommentoi BBC:n mukaan.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti maan hallituksen hätäistunnon jälkeen lauantaina iltapäivällä, että Katalonian alueparlamentti hajotetaan. Rajoyn mukaan Kataloniassa pidetään aluevaalit mahdollisimman pian. Myös aluejohtaja Carles Puigdemont erotetaan.

Myös Puigdemont kommentoi tilannetta kovin sanoin.

–Katalonian instituutiot ja katalaanit eivät voi hyväksyä tätä. Tämä on suora hyökkäys demokratiaa vastaan. Jos EU:n perusarvot ovat vaarassa Kataloniassa, ne ovat vaarassa koko Euroopassa, hän sanoo lausunnossaan.

Jopa 450 000 ihmistä protestoi Espanjan hallitusta vastaan lauantai-iltana Barcelonassa.

Uutistoimisto Bloombergin tietojen mukaan Puigdemont on kutsunut alueparlamentin koolle maanantaiksi keskustelemaan tilanteesta. Bloombergin lähteiden mukaan asialistalla on myös itsenäisyysjulistuksen päivämäärästä päättäminen.

Espanjan yleinen syyttäjä Jose Manuel Maza on Bloombergin mukaan jo ilmoittanut, että Puigdemont pidätetään, jos itsenäisyysjulistus annetaan.

Lisää aiheesta: Suomalaisarvio Kataloniasta: ”Espanja on tehnyt ratkaisevan virheen”

Carles Puigdemont, Carme Forcadell, Jose Manuel Maza, Katalonian itsenäistyminen, Katalonian itsenäistyminen, Katja Incoronato, Mariano Rajoy, Politiikka, ulkomaat, Ulkomaat
Pekka Rinne: "Oli hieno kevät, yhä kovat odotukset"
Sisältö:

Nashville Predatorsin NHL-huippumaalivahti Pekka Rinne uskoo, että tällä kaudella joukkue voi mennä päätyyn asti.
 
Viime keväänä Pittsburgh Penguins kaatoi Predatorsin Stanley Cupin finaaleissa otteluvoitoin 4-2. Odotukset olivat finaalisarjassa korkealla ja pettymys tuntui Predatorsissa karvaalta. Nyt haetaankin revanssia.
 
- Totta kai se oli hieno kevät. Tähän vuoteen jäi kyllä silti nälkää, Rinne kertoi lauantaina Predatorsin hävittyä vieraissa New York Rangersille 2-4.
 
- Meillä on suureksi osaksi sama joukkue kuin viime kaudella. Kova luotto minulla on tähän joukkueeseen, ja sitä myötä kovat odotukset myös.
 
Predators pelaa sillä oletuksella ja odotuksella, että pitkälle mennään. Se tarkoittaa joukkueelle hyvinkin yli sataa ottelua. Viime kaudella Rinne pelasi 83 ottelussa (61 runkosarjapelissä ja 22 pudotuspeliottelussa).
 
Pekka Rinne tietää, että pitkällä kaudella ykkösmaalivahti tarvitsee oleellista tukea kakkoseltaan. Lauantaina New Yorkissa tuurausvuoron sai Juuse Saros. Rinne ei ihmetellyt valintaa, vaikka hänellä oli itsellään huippupeli alla Philadelphia Flyersiä vastaan.
 
- Eipä siinä mitään, tämä on ihan tavallista. Olin pelannut paljon pelejä putkeen, ja Juusekin tarvitsee otteluita. Varmaan tässä on enemmänkin kyse siitä, että heillä (valmentajilla) on oma suunnitelmansa peluutuksen suhteen, ja sitä toteutetaan.
 
Lauantain ottelua Predators painosti pitkät tovit. Rangers käytti harvat paikkansa säälimättä hyväkseen.
 
- Pari maalia jäi meiltä puuttumaan. Oikeastaan pelasimme vain toisen puoliskon hyvin, varsinkin viimeisessä erässä esiinnyimme hyvin. Vastustaja sai varsinkin kahdessa ensimmäisessä erässä paikkoja ja pääsi rokottamaan niistä.
 
- Melko hyvin saimme luotua paikkoja, ei vaan tullut tasoitusta. Hyvin pienet erot näissä on.
 
Saros kokosi Predsin veräjällä vain 11 torjuntaa. Viimeisen osumansa Rangers löi tyhjiin vieraiden yritettyä tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla.
 
- Juuse pelasi hyvin siihen nähden, että tämä oli vaikea peli molarille. Viimeiseen pariin erään ei tullut kuin muutama laukaus. Maalivahdille on parempi, jos kuteja tulee tasaisesti ja paljon.
 
- Tietysti olisin toivonut, että Juuse olisi päässyt enemmän pelaamaan, niin, että olisi tullut enemmän kuteja. Silloin hän olisi päässyt enemmän näyttämään ja saanut paremman fiiliksen päälle, Rinne arvioi.
 
Haastattelu: Pasi Tuominen, New York

Jääkiekko, Leijonat, NHL, Pasi Tuominen / Sport Content, Pekka Rinne, Urheilu
Juha Sipilä: Syöksykierteen oikaiseminen ei riitä -”Kinttaat eivät saa pudota”
Sisältö:

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on ottanut vahvasti kantaa paikallisen sopimisen puolesta. Sipilän mukaan asiassa ei ole päästy riittävästi eteenpäin.

–Asioita pitää pystyä sopimaan enemmän yrityksen sisällä. Se on päivän selvä asia. Suomi on paikallisessa sopimisessa kaukana jäljessä kilpailijamaitaan, hän sanoi Suomen Yrittäjien Valtakunnallisten yrittäjäpäivien pääjuhlassa lauantai-iltana Joensuussa.

Pääministerin mukaan Suomen syöksykierre on saatu oikaistua ja talous on vakaalla pohjalla. Hän korosti, että tästä huolimatta koko ajan on tehtävä kiivaasti töitä Suomen uudistamiseksi.

–Suomen on ol­ta­va ket­te­räm­pi ja no­pe­am­pi sel­viy­ty­mään eteen tulevista haasteista. Minulle on äärimmäisen tärkeää, että tämä hallitus jatkaa Suomen uudistamisen ja kehittämisen tiellä koko kautensa loppuun. Kinttaat eivät saa pudota, vaan ta­lous ja työl­li­syys on saa­ta­va kes­tä­väl­le poh­jal­le ja julkinen talous tasapainoon.

Juha Sipilä, Kansantalous, Kotimaa, Kotimaa, paikallinen sopiminen, Politiikka, Suomen talous, Uusi Suomi, Yhteiskunta
”Tšekin Donald Trump” veti heti selvän linjan: ”En halua tehdä yhteistyötä heidän kanssaan”
Sisältö:

Miljardööri Andrej Babisin johtama keskusta-oikeistolainen ANO-puolue nousi odotetusti suurimmaksi puolueeksi Tšekin parlamenttivaaleissa. Se sai 29,7 prosenttia äänistä. 

Tšekin toiseksi suurin puolue on vaalien jälkeen eurokriittinen ODS 11,3 prosentin kannatuksella. Kolmanneksi eniten ääniä sai piraattipuolue, 10,8 prosenttia ja neljänneksi eniten äärioikeistolainen SPD, 10,6 prosenttia.

Tšekin Donald Trumpiksi kutsuttu Babis on maan toiseksi rikkain mies. Hän kampanjoi vaaleissa vastustamalla Tšekin eurojäsenyyttä ja pakolaiskiintiöitä. Hän haluaa Tšekin kuitenkin pysyvän Euroopan unionissa.

–Aiomme ehdottaa Euroopan neuvostolle haluamiamme muutoksia, kuten ratkaisua pakolaiskriisiin, Babis kommentoi Reutersille.

Hänen odotetaan aloittavan hallitustunnustelut Tšekissä, mutta neuvotteluista odotetaan vaikeita. Babis linjasi jo lauantai-iltana, ettei aio tehdä yhteistyötä äärioikeistön, EU-vastaisten puolueiden tai kommunistisen puolueen kanssa.

–En halua tehdä yhteistyötä heidän kanssaan, Babis totesi.

Tšekin väistyvän pääministerin Bohuslav Sobotkan johtaman sosialidemokraattisen puolueen kannatus jäi vaaleissa alle kuuden prosentin. Sobotka yllättyi erityisesti äärioikeiston vaalimenestyksestä.

–Kuinka tämä on mahdollista maassa, jolla menee oikein hyvin, joka on vakaa ja turvallinen , hän ihmetteli BBC:n mukaan.

Andrej Babis, Bohuslav Sobotka, Katja Incoronato, Politiikka, Tšekin vaalit, ulkomaat, Yhteiskunta, Ulkomaat
Kauteensa käänteen saanut SaiPa sivusi ennätystään
Sisältö:

SaiPa aloitti kautensa jääkiekon Liigassa kehnosti. Syyskuun viimeisenä päivänä Tero Lehterän valmentama lappeenrantalaisjoukkue aloitti kuitenkin voittoputken, joka on kestänyt jo seitsemän ottelua.

Lauantaina SaiPa voitti kotiottelussaan kärkijoukkue Kärpät 2-1. Kim Strömberg ja Cody Kunyk maalasivat SaiPan 2-0 -johtoon ja Kärpät sai maalin vasta toiseksi viimeisellä minuutilla.

Voittoputkellaan SaiPa sivusi jo seuraennätystään. Samalla tuli revanssi Kärpistä, jolle SaiPa hävisi edellisessä kohtaamisessa 6-1.

- Tosi hienoa pelaajille, että voitettiin tämä ottelu. Sanoin ennen ottelua medialle ja joukkueelle, että toistaiseksi joukkueista, jotka olemme kohdanneet on Kärpät ylivoimaisesti laadukkain, kommentoi päävalmentaja Lehterä SaiPan verkkosivuilla.

Sarjataulukossa SaiPa on seitsemäntenä. Eroa Kärppiin on kymmenen pistettä.

TPS nousi Kärppien kanssa tasapisteisiin voitettuaan Ilveksen Tampereella 6-3. Ilves on neljässä viimeisessä ottelussaan päästänyt 24 maalia. Puolustuspelinsä kanssa päävalmentaja Karri Kivellä riittää mietittävää.

Pelicans nousi sarjassa jo kolmanneksi voitettuaan Jyväskylässä JYPin 4-2. Lukko hävisi Porissa voittolaukauskisan päätteeksi Ässille 2-3, mutta jatkaa sarjassa neljäntenä.

Tappara jatkaa kuudentena voitettuaan Vaasassa Sportin 5-2. HIFK:n kehno kausi sai jatkoa Kouvolassa, missä joukkue hävisi Emil Kristensenin jatkoaikamaalilla KooKoolle 3-4. Sarjajumbo Jukurit katkaisi kuuden ottelun tappioputkensa voitettuaan HPK:n Hämeenlinnassa 3-2.

Jääkiekko, Jääkiekon Liiga, Jääkiekon SM-liiga, Otto Palojärvi / Sport Content, SaiPa, Tero Lehterä, Urheilu
Jokereiden hurja putki päättyi Pietarissa: ”Olisi pitänyt kyllä hoitaa”
Sisältö:

Jokereiden 15 ottelun voittoputki jääkiekon KHL-liigassa päättyi lauantaina. SKA Pietari voitti Jokerit jatkoajalla 4-3.

Ottelun ratkaisi SKA:lle NHL-legenda Pavel Datsyuk. Entisen Detroit-tähden rannelaukausta maalivahti Ryan Zapolski ei kyennyt pysäyttämään.

SKA johtaa sarjaa. Joukkue voitti kauden 20 ensimmäistä otteluaan ja Jokereille pistekin Pietarin vieraspelistä oli hieno saavutus. Jokereiden pelaajat olivat kuitenkin pettyneitä, koska enemmänkin olisi ollut otettavissa.

- Kun kolme kerta johdetaan peliä, niin olisi pitänyt kyllä hoitaa, mutta näin tällä kertaa. Kertoo paljon joukkueestamme, että laitoimme Pietarissa sarjakärjen tosi ahtaalle. Tästä on ihan hyvä jatkaa Lokomotiv-peliin, kommentoi Jokereiden kokenut hyökkääjä Antti Pihlström seuran tiedotteessa.

Jokerit pelaa ensi viikolla kolme vierasottelua. Maanantaina vastassa on Lokomotiv Jaroslavl, keskiviikkona Barys Astana ja perjantaina Dinamo Minsk.

SKA johtaa läntistä konferenssia. Eroa Jokereihin on 16 ja Moskovan TsSKA:an 17 pistettä.

SKA Pietarin Jokerit kohtaa seuraavan kerran 2. joulukuuta. Silloin pelataan ulkoilmaottelu Helsingin Kaisaniemessä.

- Kun vieraissa pystyy pelaamaan näin hyvin, niin on tietysti helpompi lähteä myös kotiotteluun. Vähän jäi hampaankoloon, kun kolme pistettä oli otettavissa, Pihlström päätti.

Antti Pihlström, Jääkiekko, Jokerit, KHL, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Väkivalta varjosti TPS:n nousujuhlia
Sisältö:

TPS palaa Suomen jalkapallon pääsarjatasolle Veikkausliigaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Nousunsa TPS varmisti pelaamalla 1-1 -tasapelin Espoossa FC Honkaa vastaan. Honka olisi tarvinnut suoraan nousuunsa voiton.

Ottelun jälkeen nähtiin kansainvälisen jalkapallon valitettava lieveilmiö. TPS:n kannattajat ryntäsivät kentälle. Samalla syntyi tappelu Hongan ja TPS:n kannattajien välillä.

Poliisi ja järjestyksenvalvojat tulivat nopeasti väliin, mutta tilanne oli riistäytyä käsistä. Rähinöinti jatkui kentän ulkopuolellakin.

Jalkapalloväkivalta on viime vuosina lisääntynyt Suomessa. HJK:n ja HIFK:n väliset Stadin derbyt ovat työllistäneet poliisia. Enää Suomesta ei voi puhua lintukodosta futisväkivallan ulkopuolisena saarekkeena.

Veikkausliigassa TPS ottaa Jyväskylän Jalkapalloklubin paikan. JJK:n putoaminen pääsarjatasolta varmistui perjantaina.

TPS ajautui tämän vuosikymmenen alussa talousvaikeuksiin. Nyt seurajohto pyrkii toimimaan realistisemmalta pohjalta ja kulut pyritään pitämään kurissa.

On tietysti toinen juttu, saako TPS rajallisella budjetilla kootuksi kunnollista joukkuetta. JJK ei tässä onnistunut.

FC Honka pääsee karsimaan Veikkausliigassa toiseksi viimeiseksi jäänyttä joukkuetta vastaan. Vastaan tulee joko HIFK tai PS Kemi. TPS:n vastustaja on selvillä ensi viikon lauantaina pelattavan Veikkausliigan viimeisen kierroksen jälkeen.

Katso video Honka- ja TPS-fanien tappelusta:
https://yle.fi/urheilu/3-9895121

Jalkapallo, Jalkapallon Veikkausliiga, Otto Palojärvi / Sport Content, Urheilu
Suomalaisarvio Kataloniasta: ”Espanja on tehnyt ratkaisevan virheen”
Sisältö:

Katalonian julkisuusdiplomatiasta vastaavassa Diplocatissa Barcelonassa työskentelevä Janne Riitakorpi arvioi, että Espanjan hallitus on valinnut kovimman mahdollisen linjan Katalonian suhteen. 

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy ilmoitti maan hallituksen hätäistunnon jälkeen lauantaina iltapäivällä, että Katalonian alueparlamentti hajotetaan. Rajoyn mukaan Kataloniassa pidetään aluevaalit mahdollisimman pian. Myös aluejohtaja Carles Puigdemont erotetaan.

Lue lisää: Espanja teki päätöksensä: Näin ”atomipommipykälää” nyt toteutetaan

–Vaikka Katalonian aluehallinto itsessään jatkaa on tämä de-facto itsehallinnon lakkauttaminen. Totaalinen kontrolli ja demokraattisesti valitun aluehallituksen viraltapano ei ole itsehallintoa. Espanja on tehnyt ratkaisevan virheen. Dialogin ja neuvottelujen sijasta on valittu kovin mahdollinen linja, Riitakorpi kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Espanjan yleisen syyttäjän virasto valmistelee Riitakorven mukaan parasta aikaa syytettä koko aluehallitusta vastaan kapinasta, jos maakunta antaa itsenäistymisjulistuksen. 

–Tämä on absurdia koska Espanjan lakikirjan mukaan kapina vaatii väkivaltaista toimintaa. Tähän mennessä itsenäistymistä kannattavien kansalaisjärjestöjen johtajat ovat jo tutkintavankeudessa kapinan lietsomisesta mutta itse kapinasyytteitä ei ole vielä nostettu. Kapinasta voi saada jopa 30 vuoden vankeustuomion, hän toteaa.

Riitakorpi korostaa, että Katalonian aluehallitus olisi ollut valmis dialogiin. Hän ennakoi, että nyt katalonialaise poliitikot tulevat puolustamaan omia instituutioitaan paljon laajemmin kuin pelkästään itsenäistymisen kannattajien osalta. 

–Espanja ei voi voittaa tätä reittiä mutta toisaalta tulevaisuus näyttää synkältä myös Katalonialle. Tässä konfliktissa ei tule olemaan voittajia, ainoastaan häviäijiä. Aluehallituksella ja parlamentin enemmistöllä on kuitenkin mandaatti kohti itsenäistymistä ja määrätietoisuus toteuttaa se. 

Riitakorven mukaan katalonialaisilla on suunnitelma siitä, miten itsehallintoa rajoittavan artiklan 155 toimeenpanemista tullaan vastustamaan.  Hän huomauttaa myös, että mikäli itsenäistymisjulistus annetaan, konflikti  kansainvälistyy.

Espanjan senaatin on vielä hyväksyttävä hallituksen lauantainen päätös ennen sen toimeenpanoa. Riitakorpi kertoo senaatin puhemiesneuvoston kokoontuvan jo lauantaina päättämään käsittelyaikataulusta. 

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko arvioi ennen Espanjan hallituksen päätöstä, että Katalonian olisi parasta perääntyä paineen alla.

–Katalonian olisi järkevämpää nyt sanoa selväsanaisesti luopuvansa itsenäisyyshankkeesta ainakin seuraaviin vaaleihin asti ja säästellä paukkuja tulevaisuuteen, Tammikko sanoi.

Hän muistutti, ettei Katalonian enemmistö ole antanut tukeaan itsenäisyysprojektille. Kolmen viikon takaisessa kansanäänestyksessä äänensä antoi 43 prosenttia äänioikeutetuista. Äänestäneistä itsenäisyyttä kannatti noin 90 prosenttia.

Lue myös: ”Atomipommipykälästä” päätös tänään: ”Katalonian itsenäisyysjulistus on huuto pimeään”

Carles Puigdemont, Janne Riitakorpi, Katalonian itsenäistyminen, Katalonian itsenäistyminen, Mariano Rajoy, Politiikka, Teemu Tammikko, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhteiskunta, Ulkomaat