Tiistai 25.10.2016

Uusi Suomi uutiset

Stephen Hawkingin mukaan varallisuuden on muututtava: ”Meidän on opittava jakamaan”
Sisältö:

Fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking varoittaa vaarallisista ajoista ja kertoo, miten ihmisten pitäisi toimia selvitäkseen niistä.

– Elämme vaarallisia aikoja. Planeettamme ja ihmiskunta kohtaavat useita haasteita. Nämä haasteet ovat maailmanlaajuisia ja vakavia – ilmastonmuutos, ruuan tuotanto, liikakansoitus, muiden lajien heikkeneminen, kulkutaudit, valtameren happamoituminen. Tällaiset painavat asiat vaativat meiltä yhteistyötä, meiltä kaikilta, jotka jakavat yhteisen vision ja yhteistyö pyritään varmistamaan, että ihmiskunta voi selvitä, Hawking kirjoittaa The Guardian -lehden julkaisemassa kirjoituksessaan.

Hawkingin mukaan meidän on sopeuduttava ja muutettava joitakin perustavaa laatua olevia oletuksia siitä, mitä tarkoitamme varallisuudella ja omaisuudella.

– Aivan kuten lasten, meidän on opittava jakamaan, Hawking kirjoittaa.

Hän näkee tulevaisuuden synkkänä, jos jakamisessa ei onnistuta. Hän arvioi, että sellaiset voimat, jotka aiheuttivat Brexitin, kateutta ja eristäytymistä sekä Britanniassa että ympäri maailmaa, vahvistuvat, jos jakamisessa ei onnistuta.

– Mutta voimme onnistua, ja onnistumme. Ihmiset ovat loputtoman kekseliäitä, optimistisia ja mukautuvia. Meidän on laajennettava määritelmäämme varallisuudesta sisältämään tietotaidon, luonnonvarat ja inhimilliset valmiudet, ja samalla oppia jakamaan nämä oikeudenmukaisesti. Jos teemme näin, niin ei ole mitään rajaa, mitä ihmiset eivät voi saavuttaa yhdessä, hän toteaa.

 

Stephen Hawking, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Isis hyökkäsi öljykaupunkiin Irakissa: Ulkonaliikkumiskielto koko Kirkukiin, tulitaistelu päällä
Sisältö:

Pohjoisessa Irakissa Kirkukin kaupungin asukkaita on käsketty pysymään kodeissaan terroristijärjestö Isisin hyökättyä kaupunkiin.

Irakin armeija liittolaisineen aloitti tällä viikolla operaation Isisin hallitseman Mosulin kaupungin takaisinvaltaamiseksi. Perjantaina Isis, joka pitää yhä kiinni Mosulista, iski Irakin hallituksen ja kurdijoukkojen hallitsemaan Kirkukiin. Kaupunki tunnetaan öljyrikkauksistaan.

Uutiskanava al-Jazeeran mukaan Kirkukissa on isketty aseellisesti useisiin hallintorakennuksiin sekä voimalaitokselle. Itsemurhapommittajia on kuollut Irakin turvallisuusjoukkojen onnistuttua estämään joitakin iskuyrityksiä, mutta myös turvallisuusjoukkoja on kuollut pommi-iskussa ja tulituksessa. Isis on ilmoittanut olevansa iskujen takana.

Al-Jazeeran kirjeenvaihtaja, joka raportoi Kirkukin ulkopuolelta, kertoo tulitaistelun olevan yhä käynnissä Kirkukin keskustassa. Asukkaita on käsketty pysymään sisällä ja koko kaupunkiin on asetettu ulkonaliikkumiskielto. Al-Jazeeran mukaan ainakin yksi asuinalue olisi terroristien hallinnassa, mutta Isis ei ilmeisesti ole onnistunut valtaamaan hallintorakennuksia.

Hyökkäyksestä kertoo myös BBC.

Irak, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Trumpilta shokkivastaus kysymykseen vaalituloksesta – Clinton: Hirvittävää
Sisältö:

Yhdysvaltain presidentinvaalien viimeisessä vaaliväittelyssä koettiin hetki, joka tullee aiheuttamaan jännitystä maassa vielä vaalipäivän jälkeenkin.

Kauppalehden mukaan republikaanien Donald Trumpilta kysyttiin, hyväksyisikö hän vaalituloksen demokraattien Hillary Clintonin voittaessa. Juontaja viittasi Trumpin vihjauksiin siitä, että maan vaalijärjestelmä olisi vilpillinen.

– Katson sitä sitten, Trump vastasi lisäten, että tulee pitämään vastapuolen jännityksessä.

Lyhyt vastaus ällistytti, sillä Yhdysvaltain demokratiaan kuuluu, että vaaleissa hävinnyt osapuoli tunnustaa tappionsa ja antaa voittajalle työrauhan. Monet pitävät Trumpin vastausta vaarallisena. Hillary Clinton kuvasi kilpakumppaninsa vastausta ”hirvittäväksi”.

”Shokkivastauksesta” raportoi myös muun muassa amerikkalaiskanava CNN. Kanavan mukaan Trumpin kampanjapäällikkö Kellyanne Conway sanoi väittelyn jälkeen, että Trump ”tulee hyväksymään vaalituloksen, koska hän voittaa vaalit”.

Lähde: Kauppalehti, Paul Öhrnberg

Donald Trump, Hillary Clinton, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016, Ulkomaat
”Aikapommi” tikittää – Varoitus Euroopalle uudesta siirtolaiskriisistä
Sisältö:

Turkin ja EU:n välinen sopimus turvapaikanhakijoista on joutunut nyt epäilysten kohteeksi. Vaikka sopimus on hillinnyt turvapaikanhakijoiden virtaa, sen tulevaisuus on epävarma.

Eilen A-studiossa esitettiin pätkä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin pääneuvonantajan haastattelusta Ruotsin televisiossa.

Turkkilaisten viisumivapaus on parhaillaan jäissä Turkin tekemien puhdistusten vuoksi. Lisäksi EU haluaa Turkin muuttavan terrorisminvastaisia lakejaan viisumivapauden vastineeksi, eikä Turkki ole tähän valmis.

Erdoganin neuvonantaja Ilnur Çevik sanoi SVT:llä, että ”EU kohtaa siirtolaistulvan seuraukset”, jos viisumipakko säilyy Turkilla. Myös Turkin EU-ministeri Ömer Çelik varoittaa, että EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus ”kuolee”, ellei turkkilaisten viisumivapautta tule vuoden loppuun mennessä.

Çevik sanoo, että siirtolaistulva on todellisuutta, jos viisumivapautta ei tule.

– Emme voi pidätellä siirtolaisia loputtomiin, hän toteaa.

Politico-lehti kuvailee EU:n ja Turkin välisen sopimuksen tilannetta ”tikittäväksi aikapommiksi” Euroopalle.

Ajatushautomo ESI:n (European Stability Initiative) johtaja Gerald Knaus sanoo Politicossa, että jos pakolaissopimus epäonnistuu, vaikutukset ovat vakavia Kreikalle ja ongelmallisia Länsi-Balkanille.

Knaus huomauttaa, että hankalaan tilanteeseen joutuisi myös Euroopan voimanainen, Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka oli henkilökohtaisesti mukana neuvottelemassa sopimusta.

Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisi, Jenni Tamminen, Recep Tayyip Erdogan, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Ulkomaat
Al-Jazeera: Isisin ansat ja räjähteet hidastavat hyökkäystä Mosuliin
Sisältö:

Irakin armeijan ja sen liittolaisten hyökkäys Isisin hallitsemaan Mosulin kaupunkiin etenee nyt hitaammin kuin alkaessaan maanantaina, kertoo uutiskanava al-Jazeera.

Al-Jazeeran kirjeenvaihtaja kertoo, että esimerkiksi kurdien Peshmerga-joukot eivät käytä isompia teitä välttyäkseen Isisin jälkeensä jättämiltä räjähteiltä ja ansoilta. Isisin joukot ovat tehneet myös itsemurhapommituksen yrityksiä autopommein.

– Jokaiseen kylään pääseminen, vaikka Isisin sotilaat olisivat lähteneet, vaatii aikaa, kirjeenvaihtaja kertoo.

– Isisillä on ollut kaksi vuotta aikaa asettaa ansojaan.

Peshmergan joukot ovat noin 20 kilometrin päässä Mosulin keskustasta.

– Emme etene Hamdaniyaan. Se vaatii yhteistyötä Irakin armeijan kanssa, kertoo kurdijoukkojen johtoon kuuluva Khalil Miro al-Jazeeralle.

Irakin armeija ja sen liittolaisjoukot lähestyvät Mosulia etelästä, kun taas kurdijoukot hallitsevat alueita Mosulin pohjois- ja itäpuolella. Isisin joukkojen uskotaan koostuvan noin 3000–4000 sotilaasta. Irakin armeijan liittouma puolestaan on noin 30 000-päinen, minkä lisäksi sitä tukevat Yhdysvaltain ilmaiskut.

Irak, Mosulin takaisinvaltaus, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Prinssi teloitettiin Saudi-Arabiassa – 134. teloitettu tänä vuonna
Sisältö:

Kuningasperheen jäsen, prinssi Turki bin Saud al-Kabir on teloitettu Saudi-Arabiassa. Hän on 134. tänä vuonna Saudi-Arabiassa teloitettu henkilö, kertoo brittilehti Guardian.

Maan sisäministeriön mukaan prinssi sai tuomion toisen Saudi-Arabian kansalaisen surmaamisesta ampumalla. Saudi-Arabiassa murhasta tuomittua odottaa kuolemanrangaistus.

The Guardianin mukaan saudimedia on aiemmin kertonut, että nimeltä mainitsematon prinssi tuomittiin vuonna 2014 kuolemaan ystävänsä surmaamisesta. Tapahtumat liittyvät ammuskeluun aavikkoleirillä vuonna 2012. Uutistietojen mukaan prinssi ilmoittautui itse poliisille huomauttuaan, että uhri oli hänen ystävänsä ja kollegansa. Myös toinen henkilö loukkaantui ammuskelussa.

Saudi-Arabia, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Turvapaikanhakijoiden tilanne puhuttaa Suomessa: Tällaiset ovat Välimeren luvut nyt
Sisältö:

Uusi Suomi selvitti tuoreimpia tilastolukuja Välimeren yli tulevista turvapaikanhakijoista. Aihe on puhuttanut Suomessa viime aikoina. Kiistaa on herättänyt se, onko turvapaikanhakijoiden tulo Eurooppaan kiihtynyt vai ei. Aiheesta ovat kiistelleet sekä kansanedustaja Juho Eerola (ps.) ja Suomen Pakolaisapu että kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) ja Adrirahim ”Husu” Hussein (sd.).

Eduskunnan hallintovaliokunta tutustui viime viikolla pakolaistilanteeseen Italiassa. Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) kertoi Ylen mukaan, että Eurooppaan pyrkivien määrä kasvaa, ja suuri osa heistä on muita kuin pakolaisia.

Suomen pakolaisapu tyrmäsi Eerolan väitteen.

–Juho Eerola on väärässä. Turvapaikanhakijoiden määrä EU-tasolla on laskenut, ja yli puolet on sotaa käyvistä maista, Suomen Pakolaisapu kommentoi Twitterissä jakaessaan Ylen jutun, jossa Eerolaa haastateltiin.  

Pakolaistilastot ovat aiheuttaneet kiistaa myös hallituspuolue keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän ja oppositiopuolue SDP:hen liittyneen kuntapoliitikon ja toimittajan Abdirahim Husseinin välille.

Kärnä syyttää Husseinia tilastojen valikoivasta esittämisestä. Hän itse nostaa esiin Libyan kautta saapuvat siirtolaiset.

– Libyan kautta Eurooppaan saapuu pääosin muita, kuin kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia, Kärnä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kärnä ja Eerola ovat siis samoilla linjoilla siitä, että Afrikan maista Italiaan tulevat eivät ole kansainvälisen suojelun tarpeessa. Eerola arvioi, että heidän kohdallaan kyse on enemmän elintasoasioista.

Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n Suomen maatoimiston päällikkö Simo Kohonen toteaa Uudelle Suomelle, että Nigeriasta ja vastaavista Afrikan maista tulijoita ei voi luonnehtia elintasopakolaisiksi. Kohonen sanoo, että myös näissä maissa on pitkittyneitä kriisejä ja sotia. Esimerkiksi vainon kokeminen voi olla kansainvälisen suojelun peruste.

– Syitä miksi näistä maista tulee ihmisiä ovat mm. pitkittyneet, ratkaisemattomat kriisit ja sodat, kuivuus ja nälänhätä, hyväksikäyttö, vainot ja ihmisoikeusloukkaukset, Kohonen kertoo.

Kreikan ja Italian tulijoissa selvä ero

Noin 300 000 ihmistä on saapunut Välimeren yli Eurooppaan tänä vuonna, IOM:n ja YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tilastot paljastavat. Suurin osa heistä saapuu Kreikkaan ja Italiaan, IOM kertoo. Järjestöjen mukaan tulijoita oli viime vuonna yli miljoona.

Kreikan ja Italian tilanteissa on kuitenkin selvä ero: Kreikassa ja koko Euroopan tasolla tulijoiden määrä laskee, kun taas Italiassa se on noussut viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tulijat ovat myös eri maista.

Kohonen kertoo tähän olevan syynä se, että niin sanottu Länsi-Balkanin turvapaikanhakijoiden reitti on käytännössä suljettu rajatarkastusten vuoksi.

– Samaan aikaan EU:n ja Turkin välinen sopimus on astunut voimaan. Nämä tekijät ovat siten vähentäneet kiinnostavuutta pyrkiä Kreikkaan. Tilanne ja paine lähtö- ja kauttakulkumaissa ei kuitenkaan ole muuttunut, ja keskisen Välimeren reitti on tämän seurauksena nähty ainoana mahdollisuutena, Kohonen sanoo.

Kuolonuhrien määrä Välimerellä on kasvanut viime vuodesta, vaikka tulijoiden määrä on vähentynyt. IOM:n mukaan yli 3600 ihmistä on kuollut Välimerellä yrittäessään Eurooppaan tammi–lokakuussa. Viime vuonna vastaavana aikana luku oli noin 3000.

Kohonen toteaa, että tilanteeseen lienee vaikuttanut keskisen Välimeren reitin yleistymisen ohella se, että itäisellä reitillä on alettu käyttää pienempiä ja heikkokuntoisempia aluksia, joihin on ahdettu entistä enemmän ihmisiä.

– Ylikuormitettujen ja heikkokuntoisten alusten kaatuessa on myös uhreja tullut enemmän, Kohonen sanoo

Abdirahim Hussein, Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisi, Jenni Tamminen, Juho Eerola, Linda Pelkonen, Mikko Kärnä, Simo Kohonen, Turvapaikanhakijat, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Ulkomaat
Nyt tuli Venäjän ilmoitus: Pommitustauko tulee Aleppoon
Sisältö:

Venäjä on ilmoittanut pommitusten tauosta Aleppon kaupungissa Syyriassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Asiasta ovat kertoneet uutistoimistot Interfax ja AFP.

Moskovan mukaan Aleppon pommituksiin on luvassa "humanitaarinen tauko" torstaina 20. lokakuuta kahdeksan tunnin ajaksi. Interfaxin mukaan sekä Venäjä että Syyrian hallinto lopettavat pommitukset tuon kahdeksan tunnin ajaksi. Venäjän mukaan tauko järjestetään, jotta siviilit ja kapinalliset voivat lähteä pois Alepposta.

Venäjä on saanut runsaasti kritiikkiä osakseen Aleppon pommitusten takia. Venäjä tukee ilmaiskuin Syyrian hallintoa maan sodassa. Aleppossa pommitukset ovat kohdistuneet siivileihin, minkä vuoksi Ranskan presidentti Francois Hollande väläytti jo sotarikostutkintaa asiasta.

Venäjän ja lännen välit ovat tilanteen vuoksi viilenneet entisestään ja Venäjän presidentti Vladimir Putin perui matkansa Ranskaan Hollanden lausunnon jälkeen.

Lue myös: Vladimir Putinilta kysyttiin Syyrian siviileistä – tyly vastaus

Syyrian sota, Syyrian sota, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Irak julisti hyökkäyksen Mosuliin alkaneen – näin Isis saarretaan
Sisältö:

Hyökkäys Mosulin kaupungin vapauttamiseksi terroristijärjestö Isisin vallasta on alkanut, kertoi Irakin pääministeri Haider al-Abadi varhain maanantaina televisioidussa lausunnossaan.

Asiasta kertoo muun muassa amerikkalaiskanava CNN. Al-Abadin mukaan kaupungin sisälle tulee hyökkäämään vain Irakin armeijan ja kansallisen poliisin joukkoja, ”ei muita”. Taustalla hyökkäyksessä on mukana eri uskontokuntien muodostamia aseistautuneita, Irakin valtion alaisuudessa toimivia joukkoja, jotka iskevät terroristien tunneliverkostoon, sekä kurdien Peshmerga-joukot, jotka hyökkäsivät aamulla Mosulin läheisiin kyliin estääkseen Isis-joukkojen pakenemisen Mosulista niihin.

Maahyökkäyksessä mukana olevien joukkojen vahvuus on CNN:n mukaan kaikkiaan noin 30 000 sotilasta. Kurdijoukot saartavat Mosulia pohjoisesta, idästä sekä osittain myös lännestä päin, kun taas Irakin armeija lähestyy kaupunkia etelästä. Isis on aiemmin menettänyt Mosulin eteläpuolella useita tärkeitä kaupunkeja, joita se ehti hallita.

Yhdysvaltain johtama liittouma vaikuttaa operaation taustalla etenkin ilmaiskuin ja neuvomalla operaation johdossa. Mosulin vapautus olisi Irakin armeijalle suuri voitto, sillä Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul on Isisin viimeinen vahva asemapaikka Irakissa, ja Mosulin menetys päättäisi Isisin aluehallinnan pohjois-Irakissa.

Irak, Isis ja Irak, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Saksalaislehti: Angela Merkel haluaa koventaa Venäjä-pakotteita - USA:n ja Venäjän lyhyt kokous päättyi tuloksettomana
Sisältö:

Saksan liittokansleri Angela Merkel haluaa koventaa Venäjän vastaisia pakotteita Syyrian tilanteen takia. Asiasta kertoo saksalainen Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, joka viittaa ”Merkeliä lähellä oleviin lähteisiin”.

Lehden tietojen mukaan pakotteiden koventamisesta keskustellaan EU-huippukokouksessa ensi torstaina ja perjantaina. 

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on saksalaislehden mukaan keskustellut asiasta Merkelin kanssa ja sanonut olevansa valmis tukemaan pakotteiden koventamista.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskustelivat Syyrian tilanteesta lauantaina Sveitsin Lausannessa.

Kerryn tiedottaja John Kirby kuvailee neljän tunnin tapaamista epätavallisen lyhyeksi.

–Tapaamisessa oli liikemiesmäinen kohtelias tunnelma. Kokous oli lyhyempi, kuin Kerryn ja Lavrovin tapaamiset yleensä, hän kommentoi Svenska Dagbladetille.

CNN:n mukaan tapaamisessa ei saavutettu tuloksia Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi. Kerryn mukaan esiin nousi kuitenkin tuoreita ajatuksia kriisin lopettamiseksi. Hän ei silti kommentoinut asiaa enempää.

Syyrian kriisiä käsitellään tänään Lontoossa, jossa John Kerry tapaa Britannian, Ranskan ja Saksan ulkoministerit. 

Angela Merkel, John Kerry, John Kirby, Katja Incoronato, Sergei Lavrov, Syyrian kriisi, Syyrian sota, ulkomaat, Venäjä-pakotteet, Ulkomaat
Tutkija: ”Venäjä viestii olevansa valmis todelliseen yhteenottoon USA:n kanssa – maa on sotapsykoosissa”
Sisältö:

Venäjä-tuntija Arto Luukkanen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että Venäjä "elää sotapsykoosissa", joita on nostatettu suurilla väestönsuojeluharjoituksilla.

Venäjän ja lännen välit ovat viilentyneet selvästi Syyrian siviilien pommittamisen takia.

– Venäjä näyttää voittavan tämän sotapokerin; esimerkkinä tästä on se, että Venäjän presidentti ilmoitti että maa peruuttaa sopimuksen ylimääräisen aseplutoniumin hävittämisestä. Kaliningradiin vietiin Iskander-ohjuksia ja samalla loukattiin tietoisesti Suomen ilmatilaa. Samaan aikaan Syyriaan on viety nykyaikaisia ilmatorjuntaohjuksia mallia S-300, Luukkanen kirjoittaa.

– Kaikkien näiden toimenpiteiden tarkoituksena on ilmeisesti viestiä siitä, että Venäjä on valmis todelliseen yhteenottoon USA:n kanssa. Hinnasta viis, Luukkanen jatkaa.

Lue myös:

Vladimir Putinilta kysyttiin Syyrian siviileistä – tyly vastaus

”Suomi taas korvat luimussa Venäjän edessä”

Venäjän tuntija: Vladimir Putin käyttää Syyriassa samoja keinoja kuin Tšetšeniassa

 

Vakava huoli Venäjän ja USA:n väleistä - Ex-diplomaatti: ”Aseellinen yhteenotto on mahdollinen”

 

Venäjältä suora varoitus USA:lle: ”Emme aio katsella sivusta”

Luukkasen mukaan Venäjän julmuus Syyriassa ei ole vahinko.

– Siviilien murskaamisen tarkoituksena on lähettää alueen ihmisille viesti siitä, että heitä odottaa armoton kohtalo mikäli he eivät alistu. Myös Tšetšenian kokemukset vaikuttavat; maan armeija oppi kantapään kautta, että vihamielinen siviiliväestö on murskattava mahdollisimman raa’asti ja brutaalisti. Tällöin varsinainen miehittäminen voi onnistua vähin omin uhrein, Luukkanen kirjoittaa.

Luukkanen uskoo myös, että Venäjän ”kaikki tai ei mitään” -asenteen takana on maan vaikea taloudellinen tilanne.

Arto Luukkanen, Syyrian sota, Syyrian sota, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Vladimir Putinilta kysyttiin Syyrian siviileistä – tyly vastaus
Sisältö:

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vastannut ranskalaisissa tiedotusvälineissä sotarikosväläytyksiin ja kysymyksiin Syyrian siviileiden tilanteesta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

– [Sotarikossyytökset] ovat poliittista retoriikkaa, joka ei merkitse paljoakaan eikä ota huomioon realiteetteja Syyriassa, Putin sanoi ranskalaisen tv-kanavan haastattelussa.

Putin kommentoi myös siviileihin kohdistuneita pommituksia. Putinin mukaan Venäjä kohdistaa iskunsa ”terroristeihin” vaikka he piileskelisivät siviilien keskellä.

– Emme voi antaa terroristien käyttää ihmisiä ihmiskilpinä ja kiristää koko maailmaa, Putin sanoi.

Hän totesi myös, että siviilien kuolemat ovat ”sodan surullinen todellisuus”.

Ranskan presidentti Francois Hollande on väläyttänyt mahdollisuutta viedä Venäjä oikeuteen sotarikoksista Syyriassa. Tämä on viilentänyt Ranskan ja Venäjän välejä. Venäjän välit länteen ovat muutenkin huonot Syyrian siviilien pommittamisen takia. Sotarikosasia on ollut esillä myös Suomen eduskunnassa. Mahdollisuuden sotarikosoikeudella uhkaamisella otti esiin vihreiden Pekka Haavisto. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti ajatusta mahdollisena viikko sitten eduskunnan kyselytunnilla.

Sipilän mielestä Haavisto oli oikeassa sanoessaan, että tieto sotarikosten tutkimisesta on itsessään painostuskeino.

– On totta että sillä voi olla ennalta ehkäisevä vaikutus. Voin hyvin ottaa sen esille Eurooppa-neuvoston kokouksessa parin viikon kuluttua.

Lue lisää: Juha Sipilä vetosi eduskunnan edessä Sauli Niinistön Putin-puheluun

Jenni Tamminen, Maailmanpolitiikka, Syyrian sota, Syyrian sota, Ulko- ja turvallisuuspolitiikka, ulkomaat, Vladimir Putin, Ulkomaat
”Ei veroja, ei ay-liikkeitä, tavallinen ihminen voi tienata toimitusjohtajan palkan” – Suomalaiset vapausliikkeen jäsenet kertovat elämästään
Sisältö:

Kolme yhteiskunnalliseen vapauteen tähtäävässä Free State Project -liikkeessä mukana olevaa suomalaista kertoo Uuden Suomen haastattelussa elämästään Yhdysvaltain New Hampshiressa.

New Hampshire on valikoinut alueeksi, jonne FSP-liikkeen jäseniä kannustetaan muuttamaan. Uusi Suomi kertoi FSP-kansalaisliikkeestä syyskuun lopulla: USA:ssa käynnissä yhteiskuntakoe – Tutkija: Myös suomalaisia liittynyt ”maksimaalisen vapauden” liikkeeseen

– Asenneilmasto on sellainen, että ketään ei kyttäillä. Toisaalta taas kun naapurissa paloi talo, niin naapurusto oli nopeasti auttamassa, kuvailee 35-vuotias Olli Sutinen, joka johtaa ohjelmistokehitystiimiä autonvalmistajien Here-karttapalveluyhtiössä.

Sutinen tutustui liikkeeseen Lasse Pitkäniemen blogin kautta. Käännöstöitä ja konsulttitöitä tekevä 34-vuotias Pitkäniemi liittyi FSP-liikkeeseen vuonna 2003. Aluksi häntä ei innostanut ajatus Yhdysvaltain ulkopolitiikasta, uskonnollisuudesta ja esimerkiksi kuolemantuomion käytöstä. Pitkäniemen mukaan New Hampshiressa oli kuitenkin paljon puoleensavetäviä ominaisuuksia.

– Ihmisten maallistuneisuus, verojen puute, suhteellisen eurooppalainen sivistynyt ilmapiiri, yritysten perustamisen helppous, Suomea paljon korkeammat palkat, ammattiliittojen puute (esimerkiksi täällä ei ole koskaan lakkoja) ja niin edelleen, Pitkäniemi luettelee.

– Tavallinen, hyvin urallaan etenevä ihminen voi tienata täällä suomalaisen toimitusjohtajan verran, hän vertaa.

Myös 45-vuotias ohjelmapäällikkönä ohjelmistoalalla työskentelevä Iiro Lehtinen mainitsee palkoista.

– New Hampshire on taloudellisesti houkutteleva kohde esimerkiksi pienyrittäjille, jotka tuovat tänne innovaatioita ja työpaikkoja. Se näkyy siinä, kun meillä on maan alhaisin työttömyysaste (2,9%), korkeimmat keskitulot ja vähiten köyhyyttä, Lehtinen kertoo.

Sekä Lehtinen että Pitkäniemi nostavat erityisesti esiin sen, että New Hampshiressa ei ole tuloveroa yksilöille eikä myyntiveroa (sales tax). Sen voi ajatella vastaavan Suomen arvonlisäveroa.

”Suomessa ei kannata kuin opiskella ja vältellä työntekoa”

Lasse Pitkäniemi tutustui vaimoonsa FSP:n foorumeiden kautta. Häiden jälkeen pariskunta laittoi maahanmuuttopaperit vetämään ja muutto New Hampshireen seurasi vuonna 2007.

– Suomessa muistan ajatelleeni monesti veroja ja tuloja katselemalla, ettei [siellä] kannata kuin opiskella ja vältellä työntekoa, koska palkat ovat todella matalat, verot korkeat ja opiskelu on subventoitua muun muassa opinto- ja asumistuen kautta. Tänne muutettuani työnteko on ollut päällimmäisenä mielessä, Pitkäniemi kertoo.

Olli Sutinen puolestaan päätyi Nokian projektien myötä Kanadaan ja sieltä edelleen Bostonin alueelle Yhdysvaltoihin vuonna 2013. Hän kertoo maininneensa vaimolleen jo vuoden 2008 kieppeillä, että muutto osavaltioon voisi olla mukavaa.

– Täällä toimisto oli niin lähellä New Hampshiren rajaa, että tajusin voivani muuttaa New Hampshireen. Ilman Free State Projectia olisin varmaan etsinyt asuinpaikkaa jostain Massachusettsista, Sutinen kertoo.

Iiro Lehtinen on puolestaan asunut New Hampshiressa jo vuodesta 1991, eli hän on muuttanut osavaltioon kauan ennen FSP-liikkeen perustamista. FSP:hen liityttyään hän oli tyytyväinen, ettei muuttoa tarvinnut miettiä, kun hän asui jo valitussa osavaltiossa.

– New Hampshiressa aikuiset moottoripyöräilijät eivät tarvitse kypärää, eivätkä autoilijat turvavöitä. Meillä kuitenkin käytetään turvavöitä vapaaehtoisesti yhtä paljon tai enemmänkin kuin monessa muussa paikassa, Lehtinen kertoo konkreettisen esimerkin New Hampshiren vapausajattelusta.

Näin FSP vaikuttaa päätöksentekoon

Uusi Suomi kysyi Sutiselta, Pitkäniemeltä ja Lehtiseltä myös, miten FSP-liike näkyy osavaltion päätöksenteossa. Liikkeen tavoitteena kun on vaikuttaa poliittisesti.

Pitkäniemi kuvailee, että liike on oikeastaan sinetöinyt sen vapausajattelun, joka New Hampshiressa on edennyt muutenkin.

– Nykyään FSP on poliittisesti sen verran vahva, että järjestö pystyy torppaamaan jokaisen todella huonon lain. Valitettavasti FSP ei ole vielä niin vahva, että se saisi runnottua läpi haluamansa lait, Pitkäniemi tiivistää.

Iiro Lehtinen kokee, että esimerkkejä FSP:n vaikutuksesta ovat esimerkiksi oikeus mennä naimisiin samaa sukupuolta olevan kanssa sekä kannabiksen käyttöoikeuden vapauttaminen lääkitykseen. Hän mainitsee myös pienpanimoiden sääntöjen kevennyksen.

– [Sitä seurasi] valtava pienpanimobuumi, joka on tuonut alueellemme tusinoittain uusia panimoita ja työpaikkoja.

Sekä Sutinen että Pitkäniemi kertovat, että Free State Project tuo sosiaalisia suhteita. Sutinen on käyttänyt talokaupoissaan liikkeeseen kuuluvaa kiinteistönvälittäjää. Pitkäniemi puolestaan kertoo, että liikkeen jäsenet auttavat toisiaan niin työnhaussa kuin muutoissakin.

– Ensimmäinen ajatus erikoisosaajaa etsittäessä on: ”Kuuluukohan meidän perheeseen joku, joka osaisi tehdä asian X?”

Free State Project, Iiro Lehtinen, Jenni Tamminen, Lasse Pitkäniemi, liberalismi, Liberalismi, Olli Sutinen, Politiikka, ulkomaat, Ulkomaat
”Donald Trump julisti sodan” omalle puolueelleen
Sisältö:

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on lähtenyt hyökkäykseen omaa puoluettaan vastaan. Washington Post kuvailee jopa, että Trump on ”julistanut” sodan republikaanien puoluejohtoa vastaan.

Trumpin hyökkäys on vastaus edustajanhuoneen puhemiehen Paul Ryanin linjaukselle, jonka mukaan Ryan ei enää kampanjoi Trumpin rinnalla. Ryan antoi myös edustajainhuoneen jäsenille oikeuden ratkaista itse, kuinka he suhtautuvat Trumpiin. Ryan ei kuitenkaan virallisesti vetänyt tukeaan pois Trumpilta.

Tähän on puolestaan tarttunut nyt demokraattien istuva presidentti Barack Obama, joka yllyttää republikaaneja irtisanoutumaan virallisesti Trumpin kampanjasta.

Myös vuoden 2008 republikaanien presidenttiehdokas John McCain on vetänyt tukensa pois Trumpin kampanjalta viime viikonlopun videokohun seurauksena.

Trump on haukkunut puoluejohdon heikoksi ja tehottomaksi. Hän toteaa myös, ettei tarvitse Paul Ryanin tukea.

Lue myös:

Kova ulostulo Donald Trumpin puolueesta: ”Presidentinvaalit ovat ohi”

Amerikkalaisarviot: ”Emme ole ikinä nähneet mitään tällaista - Donald Trumpin peli voi olla ohi”

Donald Trump, John McCain, Paul RYan, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016, Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016, Ulkomaat
Saksan poliisille yllätys: Etsitty Isis-epäilty löytyikin köytettynä asunnosta – syyrialaisista sankareita Leipzigissa
Sisältö:

Euroopan etsityimpiin kuuluneen terroristiepäillyn pidättäminen oli lopulta yllättävän helppoa Saksan poliisille, kertoo Saksan yleisradioon kuuluva Deutsche Welle.

Poliisin erikoisjoukot olivat etsineet syyrialaista, Isis-järjestöön liitettyä Jaber Albakria päivien ajan, sillä hänen uskottiin tulleen Saksaan turvapaikanhakijana esiintyen ja valmistelleen pommi-iskun tekemistä Chemnitzin kaupungissa. Kun poliisi lopulta tavoitti hänet, virkavalta ei kohdannut vastustusta, sillä hänet oli jo sidottu ja hän makasi köytettynä leipzigiläisen asunnon lattialla.

DW:n mukaan Albakrin kohtaloksi koituivat toiset syyrialaiset, joilta hän pyysi apua Leipzigin rautatieasemalla. Yöpaikka myönnettiin, mutta pian asukkaat tunnistivat vieraansa etsityksi räjähdespesialistiksi. He soittivat poliisille, mutta eivät DW:n mukaan onnistuneet tekemään selkoa asiastaan. Poliisi uskoi syyrialaisia vasta, kun nämä olivat sitoneet Jaber Albakrin ja toimittaneet hänestä ottamansa kuvan poliisin nähtäväksi.

Siviilipidätyksen tehneistä kolmesta syyrialaisesta on DW:n mukaan tullut sankareita Leipzigissa. Maahanmuuttokeskustelun vastakkainasettelu on silti ennallaan.

Pidätyspaikan naapurissa asuva syyrialaismies Jihad Darwech – jonka etunimi sattuu tarkoittamaan myös pyhää sotaa –  sanoo Deutsche Wellelle, että hänen maanmiestensä toiminta ei ollut yllättävää.

– He halusivat auttaa [yösijaa pyytänyttä Albakria]. Jos joku tarvitsee yöpaikan, tietysti sitä tarjotaan, Jihad sanoo DW:lle.

Hänen mukaansa ”99 prosenttia Saksassa olevista syyrialaisista” on kuitenkin hyviä ihmisiä ja taistelisivat Saksan puolesta terroristeja vastaan. Hän viittaa arabialaiseen sanontaan, jonka mukaan talostaan yösijaa tarjoavalle tarjotaan vastapalvelukseksi omaa verta (henkeä).

– Saksalaiset ovat auttaneet meitä – sadassa vuodessakaan emme unohda sitä.

Tuoreiden tietojen mukaan Jaber Albakr suunnitteli Brysselin iskun tyyppistä pommihyökkäystä Berliinin lentokentälle. Hänen Chemnitzin majapaikastaan löydettiin ratsiassa lähes käyttövalmiita räjähteitä.

Isis-järjestö, Saksa, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat