Tiistai 28.2.2017

Uusi Suomi uutiset

Trump esittää puolustukseen lisärahaa liki Suomen valtion budjetin verran: ”USA:n täytyy alkaa taas voittaa sotia”
Sisältö:

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump esittää maan puolustusbudjettiin valtavaa lisäystä, kertoo Kauppalehti. Ensi vuodelle esitys tietäisi 54 miljardin dollarin eli yli 50 miljardin euron lisärahaa maailman suurimmalle sotilasbudjetille.

Yhdysvaltojen sotilasbudjetti on maailman ylivoimaisesti suurin. Tälle vuodelle esitetty budjetti on 582,7 miljardia dollaria eli noin 548,5 miljardia euroa. Lisäys edelliseen, Barack Obaman tekemään esitykseen on siis noin 9,3 prosenttia. Myös Obama kasvatti viimeisessä budjetissaan puolustusmäärärahoja, mutta monin kerroin pienemmällä summalla.

Trump luonnehtii lisäystä historialliseksi.

– Meidän täytyy alkaa jälleen voittaa sotia, Trump sanoi puheessaan muun muassa CNN:n mukaan.

54 miljardin dollarin lisäys on kooltaan lähes yhtä suuri kuin Suomen valtion budjetti, joka oli viime vuonna 55,2 miljardia euroa eli noin 58,6 miljardia dollaria.

Trump aikoo hankkia tarvittavat miljardit kululeikkauksilla muista kohteista. Suuri leikkauksien kohde ovat kehitysapuvarat, maan hallinnosta kerrottiin maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan. Myös muut valtion virastot ovat joutumassa leikkurin alle.

Puolustusministeriö saa Yhdysvalloissa itse päättää, mihin esitetyt lisämäärärahat käytetään.

Esitys on linjassa Trumpin aiempien lupausten kanssa.

Lähde: Kauppalehti

Lue myös:

Trumpin lehdistöpäällikkö ratsasi henkilökuntansa kaikki puhelimet

Uusi ruotsalaiskuittaus Donald Trumpille: ”Hänen tietämyksensä on hyvin rajallinen”

Ruotsin hallitus vastaa Trumpille: Julkaisi faktoja maahanmuuttajista ja rikoksista

Ruotsalaispoliisit haukkuvat Fox Newsin – tyrmistyivät nähtyään itsensä Trumpin katsomassa ohjelmassa

Trumpin Ruotsi-kommentti: Foxin jutussa useita virheitä

Donald Trumpin uusin heitto hämmentää: ”Uskokaa pois, Ruotsissa!”

budjetti, Donald Trump, Presidentti Donald Trump, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Yhdysvaltain armeija, Yhdysvaltain hallinto, Ulkomaat
Erikoinen välikohtaus Valkoisessa talossa: Vuodoista raivostunut lehdistöpäällikkö ratsasi henkilökuntansa kaikki puhelimet
Sisältö:

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sean Spicer on ratsannut työntekijöidensä matkapuhelimet – niin henkilökohtaiset puhelimet kuin työkännykät. Politico-lehden mukaan välikohtaus sattui viime viikolla. Siitä kertoo myös CNN.

Lehden lähteiden mukaan tarkoituksena oli varmistaa, että henkilökunta ei ole yhteydessä toimittajiin. Valkoisesta talosta on vuotanut poikkeuksellisen paljon tietoja lehdistölle Trumpin virkaanastumisen jälkeen.

Lehden mukaan Spicer kutsui henkilökunnan toimistoonsa viime viikolla kertoakseen turhautumisesta vuotoihin. Hän kertoi työntekijöille, että viestinnän salaamisen mahdollistavien mobiilisovellusten käyttö on vastoin liittovaltion lakia. Tällä Spicer viittaa sellaisiin sovelluksiin kuin Signal ja Confide.

Sen jälkeen Spicer pyysi oikeudellinen neuvonantaja Don McGahn rinnallaan henkilökuntaa toimittamaan hänelle matkapuhelimensa, jotta hän voisi varmistua siitä, että työntekijät eivät käytä kyseisiä sovelluksia tai kommunikoi yksityisesti toimittajien kanssa.

Erään lähteen mukaan Spicer pyysi henkilökuntaa erikseen pidättäytymän vuotamasta tietoa kyseisestä tapaamisesta ja pyrkimyksistä tukahduttaa vuodot. Spicer on kieltäytynyt kommentoimasta kokousta. Lähteiden mukaan hän oli erityisen turhautunut siitä, että Mike Dubken nimittäminen Valkoisen talon viestintäjohtajaksi vuosi viikkoa etukäteen medialle. Spicer ja Dubke ovat ystäviä, ja Spicer oli tukenut Dubken nimitystä.

Trumpin ja hänen hallintonsa hyökkäykset mediaa vastaan ovat kovenemassa. Perjantaina Spicer kielsi pääsyn lehdistötilaisuuteen muun muassa New York Timesilta, CNN:ltä, BBC:ltä, Politico-lehdeltä ja Guardianilta. Time-lehti ja uutistoimisto AP boikotoivat tilaisuutta solidaarisuudesta kollegoitaan kohtaan.

Lue myös:

Uusi ruotsalaiskuittaus Donald Trumpille: ”Hänen tietämyksensä on hyvin rajallinen”

Ruotsin hallitus vastaa Trumpille: Julkaisi faktoja maahanmuuttajista ja rikoksista

Ruotsalaispoliisit haukkuvat Fox Newsin – tyrmistyivät nähtyään itsensä Trumpin katsomassa ohjelmassa

Trumpin Ruotsi-kommentti: Foxin jutussa useita virheitä

Donald Trumpin uusin heitto hämmentää: ”Uskokaa pois, Ruotsissa!”

Donald Trump, journalismi, Media, Presidentti Donald Trump, sananvapaus, Sean Spicer, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
Mies ajoi auton väkijoukkoon Saksassa - poliisi ei pidä terrori-iskuna
Sisältö:

Alustavien tietojen mukaan kolme ihmistä on loukkaantunut Saksan Heidelbergissa, kun mies ajoi auton jalankulkijoiden joukkoon liikenteeltä suljetulle kävelyalueelle lauantaina.

BBC:n mukaan Saksan poliisi ei pidä tekoa terrori-iskuna. Poliisin mukaan tekijän motiiveista ei tällä hetkellä ole tarkempaa tietoa. Hänen uskotaan toimineen yksin.

Saksalaislehti Rhein-Neckar-Zeitungin mukaan veitsellä aseistautunut auton kuljettaja yritti paeta paikalta ja poliisi haavoitti häntä ampumalla. Mies on sairaalahoidossa.

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Uusi ruotsalaiskuittaus Donald Trumpille: ”Hänen tietämyksensä on hyvin rajallinen”
Sisältö:

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt vastaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpunb Ruotsia ja erityisesti Ruotsin pakolaispolitiikkaa koskeviin väitteisiin suorin sanoin mielipidekirjoituksessaan Washington Postissa.

–Olen pahoillani siitä, että presidentti Trump panettelee maatamme yrittäessään löytää syitä sille, miksi haluaa sulkea Yhdysvallat. Epälen, että hänen tietämyksensä (Ruotsista) on hyvin rajallinen, Bildt kirjoittaa.

Hän arvioi, että jos Trump vierailisi Ruotsissa, häntä vastassa olisi pieni, mutta innovatiivinen maa.

–Hän ei löytäisi paratiisia. Jokaisella maalla on omat haasteensa. Nyt, kuten silloinkin kun otimme vastaan pakolaisia Bosniasta, on olemassa ihmisiä, joiden mielestä Ruotsi voisi hoitaa asiat nyt Lähi-idästä tulevien pakolaisten kanssa toisin. Itse olen hyvin ylpeä siitä, miten Ruotsi auttoi Balkanin sotien kauhuja paenneita. Loppujen lopuksi se hyödytti yhteiskuntaamme, Bildt kommentoi.

Bildt oli Balkanin kriisin aikaan Ruotsin pääministeri. 

Ruotsin hallitus reagoi torstaina Donald Trumpin aloittamaan keskusteluun maahanmuuton vaikutuksista Ruotsissa. Maailmanlaajuinen keskustelu ryöpsähti käyntiin Trumpin kauhisteltua Ruotsin oloja. Trump toisti väitteensä puhuessaan perjantaina republikaanien kokouksessa Marylandissa.

Lue myös: Ruotsin hallitus vastaa Trumpille: Julkaisi faktoja maahanmuuttajista ja rikoksista

Carl Bildt, Donald Trump, Presidentti Donald Trump, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ruotsin hallitus vastaa Trumpille: Julkaisi faktoja maahanmuuttajista ja rikoksista
Sisältö:

Ruotsin hallitus reagoi torstaina Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aloittamaan keskusteluun maahanmuuton vaikutuksista Ruotsissa. Maailmanlaajuinen keskustelu ryöpsähti käyntiin Trumpin kauhisteltua Ruotsin oloja. Trump toisti väitteensä puhuessaan perjantaina republikaanien kokouksessa Marylandissa.

Ruotsin hallitus julkaisi listan väitteistä ja kertoo, miten asiat oikeasti tilastojen valossa ovat. Muun muassa Vox huomauttaa, että tilanteen seuraamista ja vertailua vaikeuttaa se, ettei Ruotsi monen muun Euroopan maan tavoin julkaise säännöllisiä tilastoja rikoksentekijöiden etnisestä taustasta.

Väite: ”Ruotsissa on tapahtunut ensimmäinen islamistinen terrori-isku vastikään.”

Ainoa tunnettu yritys on tapahtunut vuonna 2010. Kukaan muu ei vahingoittunut kuin hyökkääjä.

Väite: ”Aseellinen väkivalta on lisääntynyt merkittävästi Ruotsissa.”

Yleisesti ottaen väkivalta on vähentynyt Ruotsissa viimeisen 20 vuoden aikana. Samaan aikaan kyselytutkimukset osoittavat, että ihmiset niin Ruotsissa kuin muualla läntisissä maissa luulevat, että väkivalta olisi lisääntymässä. Olettamukset on liitetty Ruotsissa olevien maahanmuuttajien määrään. Tutkimusten mukaan ei ole kuitenkaan näyttöä sille, että maahanmuutto johtaisi kasvavaan rikollisuuteen.

Tilastojen mukaan kuolemaan johtava väkivalta on yleisesti ottaen laskenut viimeisen 25 vuoden aikana, mutta vuonna 2015 luku oli suurempi kuin moneen vuoteen. Silloin ilmoitettiin 112 tapausta.

Tutkimusten mukaan kuolemaan johtava aseellinen väkivalta on kasvanut rikollisten välikohtausten kontekstissa. Vuonna 2014 vahvistettujen tai epäiltyjen ampumisten lukumäärä oli 20 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2006. Vuonna 2011 tapettiin 17 ihmistä tuliaseilla, kun vuonna 2015 vastaava luku oli 33.

Väite: ”Raiskausten määrä Ruotsissa on lisääntynt huimasti.”

Raportoitujen raiskausten määrä Ruotsissa on kasvanut, mutta raiskauksen määritelmä on laajentunut ajan myötä, mikä tekee tilastojen vertailemisesta vaikeaa. Lisäksi vertailu maiden välillä on harhaanjohtavaa raiskauksen määritelmän vaihtelun vuoksi. Jos Ruotsissa nainen raportoi aviomiehensä raiskanneen hänet joka ilta vuoden ajan, Ruotsissa tapaus lasketaan 365 raiskaukseksi, kun taas monissa muissa maissa kyseessä olisi yksi rikos tai sitä ei laskettaisi rikokseksi lainkaan.

Halukkuus kertoa raiskauksista myös vaihtelee suuresti maiden välillä riippuen siitä, kuinka avoimesti asiaan suhtaudutaan. Ruotsi on tietoisesti rohkaissut naisia raportoimaan rikoksista.

Väite: ”Pakolaiset ovat kasvaneen rikollisuuden takana, mutta viranomaiset peittelevät tätä.”

Rikostilastojen mukaan 13 prosenttia ruotsalaisista joutui rikoksen kohteeksi vuonna 2015. Määrä on kuitenkin viime vuosina vähentynyt, joskin luku oli suunnilleen sama vuonna 2005.

Ruotsissa on tehty ulkomaalaistaustaisesta rikollisuudesta kaksi tutkimusta, joista tuorein on vuodelta 2005. Tutkimusten mukaan rikoksesta epäillyistä suurin osa oli syntynyt Ruotsissa ruotsinsyntyisille vanhemmille. Tutkimusten mukaan suurta enemmistöä ulkomaalaistaustaisista ihmisistä ei epäillä mistään rikoksista.

Ulkomaalaistaustaisia ihmisiä epäillään kuitenkin rikoksista useammin kuin ruotsalaistaustaisia. Tuoreimman tutkimukseen mukaan ulkomaalaistaustaista epäillään 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin ruotsalaisvanhemmille syntynyttä ruotsalaista. Tutkimuksissa on havaittu, että erot johtuvat ennen kaikkea sosioekonomisesta taustasta kuten vanhempien tulotasosta.

Hallitus myös huomauttaa, että Ruotsi on avoin yhteiskunta, jossa dokumentteihin on julkinen pääsy kaikilla.

Väite: ”Ruotsissa on ”no go -alueita”, jotka rikollisuus ja jengit ovat ottaneet valtaansa ja minne viranomaiset eivät uskalla mennä.”

Ei ole. Helmikuussa 2016 julkaistussa raportissa Ruotsin poliisi tunnisti 53 aluetta, joissa rikollisuus ja levottomuudet ovat lisääntyneet. Näitä paikkoja on virheellisesti kutsuttu ”no go –alueiksi”. Todellisuudessa poliisi ei vältä menemästä näille alueille ja Ruotsin lait pätevät myös niissä huolimatta alueiden ongelmista.

Väite: ”Maahanmuuton vilkkaus tarkoittaa, että ruotsalainen systeemi on romahtamisen partaalla.”

Ei ole. Ruotsin talous voi hyvin. Huolimatta maahanmuuton kalleudesta, Ruotsi saavutti julkisen talouden ennätysylijäämän vuonna 2015 ja sen ennustetaan kasvavan vuoteen 2020 saakka.

Ruotsin kasvuluvut ovat olleet Euroopan korkeimpia viimeisen kahden vuoden aikana. Nuoristyöttömyys on laskenut merkittävästi ja on nyt alhaisimmillaan 13 vuoteen. Pitkäaikaistyöttömyys on matalinta EU:ssa.

Hallitus myös huomauttaa, että Ruotsi tarvitsee maahanmuuttoa kompensoimaan heikennyttä syntyvyyttä maassa.

Väite: ”Muslimit ovat pian enemmistössä Ruotsissa.”

Eivät ole. On arvioitu, että Ruotsissa on muutama sata tuhatta ihmistä, joiden juuret ovat muslimimaissa, mutta tilasto ei kerro mitään siitä, kuinka moni heistä on uskonnollisia. Muslimiyhteisöillä on suunnilleen 140 000 jäsentä Ruotsissa, mikä on noin 1,5 prosenttia Ruotsin väestöstä. Suurin uskonnollinen yhteisö on Ruotsin kirkko, jolla on 6,2 miljoonaa jäsentä Ruotsin 10 miljoonasta asukkaasta. Hallitus huomauttaa, että ennakkoluulot ja kielteinen asenne muslimeja kohtaan on vallalla yhteiskunnan monilla tasoilla.

Lue lisää aiheesta:

Ruotsalaispoliisit haukkuvat Fox Newsin – tyrmistyivät nähtyään itsensä Trumpin katsomassa ohjelmassa

Trumpin Ruotsi-kommentti: Foxin jutussa useita virheitä

Donald Trumpin uusin heitto hämmentää: ”Uskokaa pois, Ruotsissa!”

Donald Trump, Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisi, Maahanmutto, Minna Karkkola, Presidentti Donald Trump, Ruotsi, Ruotsin hallitus, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Yhdysvallat, Ulkomaat
Uutta tietoa Kim Jong-namin salamurhasta: Kuoli VX-hermokaasuun
Sisältö:

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin velipuolen Kim Jong-namin kuolinsyy on selvinnyt, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Kaksi naista hyökkäsi hänen kimppuunsa Kuala Lumpurin lentokentällä. Hän kuoli jouduttuaan hengittämään VX-hermokaasua, jota pidetään maailman tappavimpana kemiallisena aseena, kertoo CNN.

Eilen torstaina uutisoitiin, että Kim Jong-namia oli moneen kertaan pyydetty suunnitellun pakolaishallituksen johtajaksi. Hän ei kuitenkaan haastateltujen mukaan suostunut ehdotukseen.

Lue lisää aiheesta: Salamurhattua Kim Jong-namia houkuteltiin johtajaksi

Ihmisoikeustilannetta Pohjois-Koreassa pidetään huolestuttavana muun muassa sen takia, että kansalaisten ei anneta vapaasti matkustaa pois maasta.

Lue lisää Pohjois-Korean tilanteesta: Pohjois-Korea uhittelee - ampui kolme ohjusta Japaninmereen

Kim Jong-nam, Pohjois-Korea, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Salamurhattua Kim Jong-namia houkuteltiin johtajaksi
Sisältö:

Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin salamurhattua velipuolta Kim Jong-namia oli pyydetty moneen kertaan suunnitellun pakolaishallituksen johtajaksi, The Korea Times kertoo.

Hän ei lehden tietojen mukaan kuitenkaan suostunut ehdotukseen, koska ei uskonut sen edistävän Pohjois-Korean poliittisen järjestelmän muuttamista.

Kim Jong-nam kuoli viime viikolla kun hänen kimppuunsa käytiin Kuala Lumpurin lentokentällä.

Pohjois-Korea syyttää Malesiaa kuolemasta, mutta Jong-namia ei mainita nimeltä,  kertoo BBC.

Lue lisää Pohjois-Korean tilanteesta: Pohjois-Korea uhittelee - ampui kolme ohjusta Japaninmereen

Kim Jong-nam, Pohjois-Korea, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Rinkebyn mellakka: Ruotsin sisäministeri tukee poliisin päätöstä ampua – ”Poliiseja tulee lähiöihin yhä enemmän”
Sisältö:

Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman ei tuomitse poliisipartion päätöstä ampua kohti mellakoitsijoita Rinkebyn lähiössä Tukholmassa maanantai-iltana.

Ygeman sanoo Expressen-lehdelle, että naamioituneiden nuorten miesten hyökkäystä poliisipartion kimppuun voi pitää poliisin lähiöprojektin sivutuotteena. Ygemanin mukaan Ruotsin poliisi on lisännyt läsnäoloaan maahanmuuttajavaltaisissa ongelmalähiöissä ja ottaa nyt korostuneen aktiivisesti kiinni rikoksista epäiltyjä henkilöitä.

Naamioitunut joukko nuoria miehiä hyökkäsi kolmihenkisen poliisipartion kimppuun kiviä heittelemällä, kun poliisi oli suorittamassa kiinniottoa. Mellakoitsijoita oli jopa useita kymmeniä. Poliisi ampui hyökkääjiä kohti tarkoituksenaan osua. Kukaan ei kuitenkaan tiettävästi loukkaantunut laukausten seurauksena.

– Tällä kertaa aiheutui valitettavasti sotkua, mutta sellaistakin tapahtuu, kun poliiseja tulee lähiöihin yhä enemmän ja pidätyksiä tapahtuu enemmän, Ygeman sanoo Expressenin mukaan.

Ygemanin mukaan se, että poliisi joutui ampumaan, on valitettavaa. Ministeri ei kuitenkaan kyseenalaista ratkaisua.

– He katsoivat olleensa pakotettuja siihen. Minulla ei ole syytä kyseenalaistaa poliisin toimintaa.

Lue myös: Ruotsin ongelmalähiöt huomattu Suomessakin: ”Maahantulijoille opetettava suomalainen käyttäytymistapa”

Anders Ygeman, Ruotsi, Ruotsin lähiöt, Teppo Ovaskainen, ulkomaat, Ulkomaat
Neuvonantajakohu: Trump nimitti tehtävään suorasanaisen kenraalin
Sisältö:

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on nimittänyt uudeksi turvallisuusneuvonantajakseen kenraaliluutnantti Herbert Raymond McMasterin, kertoo Talouselämä uutistoimisto Reutersin tietojen pohjalta.

McMaster on tunnettu suorasukaisuudestaan sekä ylempiensä haastamisesta.

Häntä pidetään taitavana taktikkona ja strategisena ajattelijana, mutta hänen valintansa tuli silti yllätyksenä monille. Huolena on, miten virkamies, joka armeijaura on jämähtänyt useasti hänen kyseenalaistettua auktoriteetteja, suhtautuu Valkoiseen taloon, joka ei ole suhtautunut hyvin arvosteluun.

”Kaikki armeijassa kunnioittavat häntä hyvin paljon ja meille on kunnia saada hänet tänne”, Trump sanoi toimittajille West Palm Beachissa.

”Hänellä on valtavasti taitoja ja valtavasti kokemusta.”

McMasterilla tiedetään olevan varautunut suhtautuminen Venäjään, ja hän on enemmän Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuspalvelun linjalla siinä, että Venäjä on uhka ja vihollinen Yhdysvalloille. Trump ja McMaster saattavat olla asiassa erimielisiä.

McMasterin mielipide Venäjästä poikkeaa myös juuri irtisanotusta edellisestä turvallisuusneuvonantaja Michael Flynnistä, joka näki Venäjän ennemminkin potentiaalisena geopoliittisena kumppanina.

Trump on myös ilmaissut halunsa olla Venäjään enemmän yhteydessä kuin aiempi hallinto ja liennyttää maiden välisiä suhteita.

Lähde: Talouselämä

Lue myös: Ruotsalaispoliisit haukkuvat Fox Newsin – tyrmistyivät nähtyään itsensä Trumpin katsomassa ohjelmassa

Trumpin Ruotsi-kommentti: Foxin jutussa useita virheitä

Donald Trumpin uusin heitto hämmentää: ”Uskokaa pois, Ruotsissa!”

Trumpin avustaja kesti vain 24 päivää: ”Hakee vertaistaan USA:n historiassa”

Donald Trump, Herbert Raymond McMaster, Kansainvälinen politiikka, Michael Flynn, Presidentti Donald Trump, Turvallisuusneuvontaja, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Yhdysvaltain hallinto, Ulkomaat
Ruotsalaispoliisit haukkuvat Fox Newsin – tyrmistyivät nähtyään itsensä Trumpin katsomassa ohjelmassa
Sisältö:

Ruotsissa jatkuu keskustelu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin maata koskevista kommenteista. Nyt Ruotsin suurlähetystön ja ulkoministeriön lisäksi kantansa kertovat myös poliisimiehet, jotka esiintyvät Trumpin lähteenään käyttämässä Fox-kanavan Ruotsi-dokumentissa.

Dagens Nyheterin mukaan ruotsalaispoliisit kokevat, että heidän lausumiaan käytettiin väärin Fox Newsin Stockholm Syndrome -ohjelmassa. Haastateltujen poliisien mukaan kärjistetyn raportin tekijä Ami Horowitz on ”hullu”.

– En tiedä miksi olemme osa sitä osiota. Haastattelumme koski jotain aivan muuta kuin mistä Fox-kanava ja Horowitz puhuvat, sanoo Anders Göranzon DN:lle.

Göranzonin mukaan hän ja toinen haastateltu poliisi Jacob Ekström kertoivat haastattelussa aseiden hankkimisen helpottumisesta Ruotsissa. Valmiissa ohjelmassa heidän lausuntonsa asiasta on irrotettu asiayhteydestään, poliisit katsovat.

– Se oli meille shokki. Hän editoi vastauksiamme. Me vastasimme aivan eri kysymyksiin. Se on huonoa journalismia.

Vaikka heitä haastateltiin korkean rikosriskin asuinalueista, ei haastattelussa poliisien mukaan korostettu maahanmuuton roolia kuten valmis ohjelma kuvaa.

Dagens Nyheter kuvaa elokuvantekijä Horowitzia muukalaiskammoiseksi ja hänen ohjelmaansa ”alarmistiseksi” kuvaksi Ruotsista.

Lue myös:

Trumpin Ruotsi-kommentti: Foxin jutussa useita virheitä

Donald Trumpin uusin heitto hämmentää: ”Uskokaa pois, Ruotsissa!”

Valkoinen talo vastaa huhuun 100 000 kansalliskaartilaisesta: ”Vastuutonta”

Angela Merkel lähetti viestin Donald Trumpille: ”Nato tärkeä myös USA:lle”

Suomalaisepäily: Onko Donald Trumpin käytös vain ”savuverho” todelliselle politiikalle?

Donald Trump, Presidentti Donald Trump, Ruotsi, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
Trumpin Ruotsi-kommentti: Foxin jutussa useita virheitä
Sisältö:

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on herättänyt laajaa hämmennystä Ruotsia koskevalla kommentillaan. Trump puhui lauantaina Nizzan, Pariisin ja Brysselin terrori-iskuista ja viittasi samassa yhteydessä Ruotsin ”viime yön tapahtumiin”. Asiayhteys antoi ymmärtää, että presidentti olisi viitannut jonkinlaiseen terrori-iskuun Ruotsissa. Sellaista ei kuitenkaan perjantai-iltana tapahtunut.

Maailma oli ymmällään. Mitä presidentti oikein tarkoitti? Ruotsin suurlähetystö tviittasi Trumpille, että on valmis informoimaan häntä Ruotsin maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikasta.

 

 

Trump selitti puhettaan myöhemmin Twitterissä. Hän sanoi, että kommentti pohjautui tv-kanava Fox Newsin juttuun, joka käsitteli maahanmuuttoa Ruotsiin. Kyseessä oli Tucker Carlson Tonight -ohjelman juttu nimeltä ”What the US could learn from Sweden's refugee crisis (katso video yltä).

 

 

Ruotsalaismedian mukaan kyseinen juttu sisälsi useita virheitä. Aftonbladet todistaa artikkelissaan viisi väitettä joko kokonaan tai osittain virheellisiksi:

  1. “Aseellinen väkivalta ja raiskaukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti sen jälkeen, kun Ruotsi avasi rajansa.” Kansallisen turvallisuustutkimuksen rikostilastojen mukaan 13 prosenttia ruotsalaisista joutui vuoden 2015 aikana rikoksen uhriksi. Se on enemmän kuin edellisenä vuonna, mutta saman verran kuin vuonna 2005. Poliisin tietoon tulleiden pahoinpitelyjen määrä puolestaan nousi vain kahdella prosenttiyksiköllä edellisvuodesta ja raiskausten määrä päinvastoin väheni 12 prosenttiyksikköä.
  2. ”Rikollisuuden lisääntymisen taustalla on turvapaikanhakijoiden määrän kasvaminen, vaikka viranomaiset eivät myönnä tätä.” Väitteelle ei ole tilastollisia perusteita. Rikoksesta tuomittujen etnistä taustaa ei seurata tilastoissa. Vuodelta 2005 peräisin oleva tutkimus osoitti kuitenkin, että ulkomaalaisten osuus rikoksesta epäiltyjen joukossa oli hieman korkeampi verrattuna Ruotsissa syntyneisiin.
  3. ”Vuonna 2016 Ruotsiin tuli 160 000 turvapaikanhakijaa.” Viime vuonna turvapaikkaa Ruotsista haki vain 30 000 ihmistä. Vuonna 2015 turvapaikkaa kuitenkin haki lähes 163 000 ihmistä.
  4. ”Turvapaikanhakijat nauttivat Ruotsin korkeimpia sosiaalitukia ja tukea asumisessa ja koulutuksessa.” Hakijat, joilla ei ole työtä, voivat saada tukea, jonka suuruus 71–19 kruunua päivässä aikuisille. Kuukaudessa tukea voi saada enintään 2201 kruunua eli reippaat 230 euroa. Lisäksi hakijat saavat majoituksen ja lapsilla on oikeus koulunkäyntiin. Toimeentulotuen kansallinen standardi on Ruotsissa kuitenkin lähes 4000 (reippaat 420 euroa) kruunua aikuista kohti.
  5. ”Ruotsissa on alueita, joita poliisi välttää, koska ne ovat liian vaarallisia.” Poliisi julkaisi helmikuussa 2016 listan rikollisuudelle altteimmista alueista. Silloin termi ”no go -zone” alkoi levitä. Termiä ei kuitenkaan käytetä raportissa, eikä poliisi vältä menemistä näille alueille.

Foxin juttu sisälsi kuitenkin myös faktaa. Jutun mukaan vain 500 vuonna 2016 saapunutta turvapaikanhakijaa on tällä hetkellä töissä, ja Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan töitä sai 494 Ruotsiin viime vuonna tullutta turvapaikanhakijaa. Syynä on Aftonbladetin mukaan osin se, että viranomaiset eivät priorisoi työllistymistä silloin, kun tulovirta on voimakkaimmillaan.

Lue myös: Donald Trumpin uusin heitto hämmentää: ”Uskokaa pois, Ruotsissa!”

Valkoinen talo vastaa huhuun 100 000 kansalliskaartilaisesta: ”Vastuutonta”

Angela Merkel lähetti viestin Donald Trumpille: ”Nato tärkeä myös USA:lle”

Suomalaisepäily: Onko Donald Trumpin käytös vain ”savuverho” todelliselle politiikalle?

Donald Trump, maahanmuuttopolitiikka, pakolaiset, Presidentti Donald Trump, Ruotsi, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
Donald Trumpin uusin heitto hämmentää: ”Uskokaa pois, Ruotsissa!”
Sisältö:

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump herätti hämmennystä lauantaina viitatessaan epäsuorasti Ruotsissa tehtyyn terrori-iskuun, jota ei koskaan tapahtunut.

Seitsemän Lähi-idän maan kansalaisia koskevaa matkustuskieltoa puolustanut Trump viittasi Saksan ja Ruotsin turvattomuuteen korostaessaan Yhdysvaltain kohtaamia vaaroja.

–Meidän täytyy pitää maamme turvallisena. Katsokaa mitä tapahtuu Saksassa, katsokaa mitä tapahtui viime yönä Ruotsissa. Ruotsissa! Uskokaa pois, Ruotsissa, lauantaina Floridassa puhunut Trump sanoi Kauppalehden mukaan.

On kuitenkin epäselvää, mihin tapahtumiin Trump viittasi. Ruotsin turvallisuustilanteessa ei tapahtunut viikonlopun aikana mitään uutiskynnyksen ylittävää.

Trump sanoi Ruotsin ottaneen vastaan paljon maahanmuuttajia, ja maalla olevan ”ongelmia, joita eivät pitäneet edes mahdollisina.” Hän mainitsi samassa yhteydessä myös Pariisin, Nizzan ja Brysselin, missä kaikissa on tehty terrori-iskuja. Koko Trumpin puhe löytyy tekstimuodossa Voxilta.

Trumpin epäselvä viittaus tapahtumiin Ruotsissa muistuttaa Trumpin neuvonantajan Kellyanne Conwayn lausuntoa ”Bowling Greenen joukkomurhasta”. Conway puolusti Trumpin asettamaa matkustuskieltoa ”Bowling Greenen joukkomurhalla”. Kyseistä joukkomurhaa ei kuitenkaan koskaan tapahtunut.  Conwayn mukaan hän tarkoitti lausunnollaan kahden irakilaisen terrorismiin liittyvää pidätystä vuonna 2011.

Oikeus on kumonnut Trumpin asettaman matkustuskiellon toistaiseksi. Presidentti lupasi kuitenkin uusia toimia Yhdysvaltain turvallisuuden takaamiseksi.

–Aiomme tehdä jotain ensi viikolla. Uskon, että pidätte siitä, Trump vakuutti puheessaan lauantaina.

Lähde: Kauppalehti

Donald Trump, Presidentti Donald Trump, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Valkoinen talo vastaa huhuun 100 000 kansalliskaartilaisesta: ”Vastuutonta”
Sisältö:

Valkoinen talo on kumonnut julkisuuteen perjantaina tulleet tiedot, joiden mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump harkitsee 100 000 kansalliskaartilaisen käyttämistä laittomien maahanmuuttajien karkotuksiin. 

–Tämä uutinen ei ole totta, on vastuutonta väittää tällaista. Kansalliskaartin käyttöä karkoituksiin ei suunnitella, Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer sanoi muun muassa The Guardianin mukaan.

Spicer ei kuitenkaan kiistänyt sitä, etteikö ajatuksesta olisi keskusteltu Trumpin hallinnossa. 

Uutistoimisto AP julkisti aikaisemmin perjantaina haltuunsa saaman muistion mukaan, jonka mukaan kansalliskaartin olisi tarkoitus karkottaa Yhdysvalloista miljoonia ihmisiä. Muistion mukaan mukaan toimet koskisivat yhtätoista osavaltiota. 

Donald Trump, Presidentti Donald Trump, Sean Spicer, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Angela Merkel lähetti viestin Donald Trumpille: ”Nato tärkeä myös USA:lle”
Sisältö:

Saksan liittokansleri Angela Merkel korosti perjantaina, että Nato on yhtä tärkeä Yhdysvalloille kuin muillekin puolustusliiton jäsenmaille. Münchenin turvallisuuskonferenssissa perjantaina puhunut Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis toisti presidentti Donald Trumpin näkemyksen, jonka mukaan Naton eurooppalaisten jäsenmaiden pitää maksaa puolustuksestaan enemmän.

Trump painosti viimeksi helmikuun alussa Naton pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä pohtimaan, kuinka Nato-maita saataisiin maksamaan enemmän puolustuksestaan.

–Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö meidän pitäisi tehdä enemmän, mutta kysymykset avustuksista ja kriisien ennaltaehkäisystä ovat aivan yhtä tärkeitä. Uskon, että meidän kaikkien tulisi olla tietoisia Naton arvosta meille kaikille, Merkel sanoi tiedotustilaisuudessaan perjantaina uutistoimisto Bloombergin mukaan.

–Nato on tärkeä organisaatio myös USA:lle, hän jatkoi.

Lue myös: Donald Trump: Nato-maiden maksettava enemmän

Merkel tapaa Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu Münchenin turvallisuuskonferenssiin. Hän osallistuu paneelikeskusteluun, jonka aiheena on ilmastonmuutoksen vaikutus turvallisuuteen. Niinistöllä on konferenssissa myös kahdenvälisiä tapaamisia. Hän tapaa muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin. Presidentti Niinistö pitää myös juhlapuheen Saksan liittopresidentti Joachim Gauckille gaalaillallisella, jolla Gauckille myönnetään tämän vuoden Ewald von Kleist -palkinto.

Konferenssin aiheina tänä vuonna ovat USA:n ja Euroopan suhteet, EU:n puolustusyhteistyö, Ukrainan kriisi, Syyrian sota sekä Aasian ja Tyynenmeren turvallisuustilanne. Esillä ovat myös terrorismi, informaatiosodankäynti sekä kansainväliset terveys- ja ilmastouhat.

Münchenin turvallisuuskonferenssi on järjestetty vuodesta 1963 lähtien. Se on riippumaton foorumi, joka pyrkii edistämään konfliktien ratkaisua ja kansainvälistä yhteistyötä turvallisuushaasteisiin vastaamiseksi. Konferenssiin osallistuu noin 500 ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttajaa.

Angela Merkel, Donald Trump, James Mattis, Katja Incoronato, Mike Pence, Münchenin turvallisuuskonferenssi, Münchenin turvallisuuskonferenssi, Sauli Niinistö, ulkomaat, Ulkomaat
”Autovalmistajat eivät voi päättää, kuka kuolee” – Teslan onnettomuudessa ”häiritseviä piirteitä”
Sisältö:

Autoilu voi olla palaamassa ”villiä länttä” muistuttavaan lainsuojattomuuden tilaan, mikäli automatisoitujen, itseohjautuvien autojen kehitykseen ei puututa lainsäädännöllä, varoittaa Euroopan liikenneturvallisuusneuvosto ETSC:n johtaja Antonio Avenoso Euractivin kirjoituksessaan.

Autovalmistajat kehittävät kiivaasti robottiautoja ja joidenkin arvioiden mukaan autoilu siirtyisi itseohjautuvuuteen jo lähivuosikymmeninä. Avenoso huomauttaa, että samaan aikaan alalta puuttuu lainsäädäntö ja sääntely. Tämä on ongelma, koska robottiautoihin siirryttäessä ihminen antaa tietokoneille vallan tehdä ratkaisuja, joista riippuu ihmisen tai useiden ihmisten henki. Nyt autoyhtiöt määrittelevät koneen päätöksenteon logiikan.

– Emme voi antaa autovalmistajien päättää, kuka elää ja kuka kuolee, Avenoso kirjoittaa.

Avenoso viittaa lehtijuttuun, jossa Mercedes-Benzin johtaja kertoo yhtiön automatisoitujen autojen ensimmäisen prioriteetin olevan auton matkustajien hengen suojeleminen. Sivuosaan jäävät siis esimerkiksi jalankulkijat ja muut tienkäyttäjät.

– On tästä ratkaisusta mitä mieltä tahansa, autovalmistajien ei tulisi päättää asiasta, Avenoso kommentoi.

Robottiautoon täytyy ohjelmoida esimerkiksi ratkaisumalli tilanteeseen, jossa auto voi valita pylvästä päin syöksymisen tai jalankulkijoiden päälle ajamisen välillä.  

Avenoso nostaa esiin myös toisen esimerkin Floridassa tapahtuneesta onnettomuudesta. Tesla-kuski ajoi puoliautomaattisella autopilotti-asetuksella, kun auto syöksyi maantietä ylittäneen suuren rekan alle.

– Monet tapaukseen liittyvät faktat ovat häiritseviä. Ensinnäkin auto ajoi raporttien mukaan ylinopeutta. Automaattijärjestelmien ei tulisi kyetä rikkomaan lakeja.

– Lisäksi auton automatisoitu järjestelmä oli aktivoitu huolimatta siitä, että se ei ajanut soveltuvalla tiellä. Ilmeisesti Teslan järjestelmä ei kyennyt sulattamaan suurta valkoista rekkaa ylittämässä tietä maantietä aurinkoisena sunnuntai-iltapäivänä. Liittyen Mercedesin teoreettiseen ”kyydissä olijat ensin” -sääntöön, Tesla päättää tällä hetkellä itse, minkälaiset säännöt ovat voimassa missäkin tilanteessa.

Avenoson mukaan autovalmistajien omavaltainen kehitystyö voisi johtaa paluuseen autoilun alkuaikojen säännöttömyyteen ja turvattomuuteen.

– Se voisi olla katastrofi.

Avenoson mukaan näin voisi olla myös alan kannalta, koska turvattomuuden ja onnettomuuksien lisääntyminen voisi johtaa takapakkiin ja pysäyttää liikenteen automatisoinnin. Näin, vaikka automatisoinnilla tavoitellaan nimenomaan liikenneturvallisuuden parantumista, kun ihmisten virheet jäävät pois.

Avenoso kuuluttaakin Euroopan laajuista yhteistyötä riittävän robottiautoihin liittyvän sääntelyn luomiseksi.

Autoilu, Liikenne, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat