Torstai 29.9.2016

Uusi Suomi uutiset

Juna syöksyi rautatieasemalle: Ainakin yksi kuollut New Jerseyssä
Sisältö:

Ainakin yksi ihminen on kuollut ja kymmeniä loukkaantunut junaonnettomuudessa Yhdysvaltain New Jerseyssä, kertovat tuoreimmat uutistiedot. BBC kertoi aiemmin, että kuolonuhreja olisi kolme, mutta tätä tietoa eivät viranomaiset ole vahvistaneet.

Viranomaiset ovat aiemmin kertoneet, että ainakin sata ihmistä loukkaantui matkustajajunan suistuttua osittain raiteilta asemalle torstain aamuruuhkien aikaan. Nimetön liikenneviranomainen puolestaan kertoi New York Timesille, että kuolonuhreja olisi enemmän kuin yksi.

– Kuolonuhreja on [useita], hän totesi.

– Ja loukkaantuneita on paljon. Juna kulki todella kovaa.

BBC:n ja CNN:n raporttien mukaan junan keula suistui raiteilta ja syöksyi lipuntarkastuspisteiden läpi aseman vastaanotto- tai odottelualueelle. Silminnäkijöiden mukaan asemarakennuksen katto on osittain romahtanut junan päälle ja ympärille. Eräs silminnäkijä sanoo CNN:lle, että juna ei jälkikäteen ajateltuna vaikuttanut juuri hidastavan saapuessaan asemalle.

Hobokenin juna-aseman onnettomuus, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
Guardian: EU puuhaa salaista uhkausta Afganistanille: Ottakaa 80 000 turvapaikanhakijaa takaisin tai vähennämme apua
Sisältö:

Brittilehti Guardanin tietojen mukaan Euroopan unioni suunnittelee salassa uhkavaatimuksen esittämistä Afganistanille. Lehden mukaan EU uhkaa vähentää sodan runtelemalle Afganistanille myönnettävää apua, elle maa suostu ottamaan takaisin 80 000 karkotettua turvapaikanhakijaa.

Guardianin käsiinsä saaman vuodetun muistion mukaan EU aikoisi tehdä osasta tukea maahanmuuttotilanteesta riippuvaista, vaikka unioni samaan aikaan huomioi, että Afganistanin turvallisuustilanne heikkenee.

Guardianin mukaan Afganistanille olisi haasteellista vastaanottaa 80 000 kielteisen päätöksen saanutta turvapaikanhakijaa. Tähän mennessä tänä vuonna noin 5000 afgaania on palannut vapaaehtoisesti Euroopasta, lehti kertoo.

Irakin ohella Suomeen on viime aikoina tullut eniten turvapaikanhakijoita Afganistanista. Afgaanit muodostavat toiseksi suurimman ryhmän Eurooppaan saapuvista turvapaikanhakijoista, Guardian kertoo.

Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisi, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ukraina: Tutkijaryhmä tyrmäsi kaikki MH17-vaihtoehdot – tähän loppuvat Venäjän selitykset
Sisältö:

Kansainvälisen rikostutkijaryhmän selvitys lennon MH17 alasampumisesta osoittaa Venäjän suuntaan, mutta ei nimeä syyllisiä tai epäiltyjä. Ukraina katsoo raportin todistavan valtiollisen toimijan osallisuuden, Venäjä puolestaan tyrmää raportin poliittisesti motivoituneena.

Tutkijaryhmän mukaan sen raportti todistaa, että Malaysia Airlinesin matkustajakone ammuttiin alas Itä-Ukrainasta käsin Buk-ohjuksella, joka laukaisualustoineen oli tuotu Ukrainalle rajan yli Venäjältä. Ohjus ammuttiin Venäjä-mielisten kapinallisten hallitsemalta alueelta, minkä jälkeen laukaisujärjestelmä kuljetettiin takaisin Venäjän puolelle. Näistä seikoista sekä ohjuksen kuljettelusta Volvo-rekalla todistavat silminnäkijät, valokuvat, satelliittikuvat ja videot, tutkijat kertovat.

The Guardianin mukaan tutkijat pyrkivät nyt selvittämään, kuka antoi käskyn Buk-ohjuksen salakuljettamisesta Ukrainaan, samoin kuin sen laukaisemisesta. Noin sata tunnistettua henkilöä kyetään liittämään ohjuksen siirtelyyn tai laukaisuun.

Ukrainan ulkoministeriö huomauttaa lausunnossaan, että tutkijaryhmä kävi raportissaan läpi kaikki vaihtoehtoiset skenaariot kuten terrori-iskun koneen sisällä sekä sotilaskoneen hyökkäyksen – ja hylkäsi ne. Guardianin mukaan esimerkiksi teoria hävittäjän hyökkäyksestä suljettiin pois, koska Venäjän ja Ukrainan tutkatietojen mukaan lähistöllä ei ollut ilmassa muita koneita.

– Tämä lopettaa kaikki Venäjän pyrkimykset mustamaalata tutkimusryhmän toimintaa ja johtopäätöksiä levittämällä harhaanjohtavaa tai keksittyä informaatiota, Ukrainan ulkoministeriö toteaa.

Ukraina korostaa, että uusi raportti tuo uutena asiana esiin ohjuksen kuljetusreitin Venäjän ja Venäjä-mielisten kapinallisten hallitseman rajan yli.

– Tämä informaatio viittaa jälleen valtiollisen aggression suoraan osuuteen lentokoneen alasampumisessa.

Uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän ulkoministeriö puolestaan pitää selvitystä poliittisesti motivoituna ja syyttää tutkijoita Venäjän hallussa olevan todistusaineiston ohittamisesta.

Alla Hollannin johtaman, kansainvälisen Joint Investigation Team -tutkijaryhmän julkaisema animaatiorekonstruktio Buk-ohjuksen matkasta ja vaiheista.

MH17, MH17, Teppo Ovaskainen, Ukraina, ulkomaat, Venäjä, Ulkomaat
”Hän muutti ihmiskunnan historiaa” – Tästä Shimon Peres muistetaan
Sisältö:

Israelin ex-pääministeri Shimon Peres on kuollut 93-vuotiaana sairaalassa. Peres sai aivoverenvuodon aiemmin tässä kuussa.

Peresiä ja hänen vaikutustaan muistellaan nyt ympäri maailmaa.

Peres oli maansa pitkäaikaisin parlamentaarikko. Hän toimi pääministerinä kahteen otteeseen ja presidenttinä vuosina 2007–2014. Peres oli mukana politiikassa aina Israelin valtion perustamisesta lähtien.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama muistelee Peresiä yhtenä harvoista henkilöistä, ”jotka muuttavat ihmiskunnan historiaa”.

Parhaiten Peres muistetaan työstään ulkoministerinä ja yhteisistä rauhanpyrkimyksistä palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin ja Israelin pääministerin Jitzhak Rabinin kanssa. Vuonna 1993 heidän tekemässään sopimuksessa Israel ja Palestiina tunnistivat toistensa olemassaolon ja sitoutuivat kahden valtion ratkaisuun.

Kolmikko sai vuonna 1994 työstään Nobelin rauhanpalkinnon. Moni toivoi tuolloin, että nämä rauhanpyrkimykset lopettaisivat vuosikymmenten konfliktin Lähi-idässä, Daily Telegraph toteaa.

Vaikka näin ei käynyt, Peres pysyi myös presidenttiaikanaan kahden valtion ratkaisun kannattajana.

Barack Obama, Shimon Peres, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Clintonin jäätävät heitot leviävät – Arviot: Onnistui ärsyttämään Trumpin
Sisältö:

Eri arvioiden mukaan Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton onnistui ärsyttämään republikaanien Donald Trumpia kaksikon ensimmäisessä television vaaliväittelyssä, joka käytiin viime yönä Suomen aikaa.

Esimerkiksi Yle Uutisissa, CNN:llä ja Politico-lehdessä arvioidaan, että Clinton esiintyi väittelyssä rauhallisesti ja valmistautuneena ja onnistui kyseenalaistamaan Trumpin temperamentin sopivuuden presidentiksi.

– Donald taisi juuri kritisoida minua siitä, että olen valmistautunut tähän väittelyyn. Niin teinkin. Ja tiedättekö, mitä muuta varten olen valmistautunut? Olen valmistautunut olemaan presidentti. Ja mielestäni se on hyvä asia, Clinton sanoi väittelyn aikana.

Tätä Clintonin heittoa on siteerattu laajalti tiedotusvälineissä. Twitterissä puolestaan on levinnyt Clintonin tviitti Trumpin temperamentista. Siinä Clinton toteaa, että miestä, joka provosoituu yhdestä tviitistä, ei pitäisi päästää lähelle ydinasekoodeja.

Clintonin arvioidaan olleen valmistautunut myös käsittelemään sähköpostisotkuaan. Trumpia Clinton hiillosti verotietojen julkaisusta. Trump ei ole näitä tietoja julkaissut, vaikka se on ollut presidenttiehdokkaiden tapa.

– Julkaisen verotietoni, vastoin lakimieheni toiveita, kun hän julkaisee poistetut 33 000 sähköpostiviestiään, Trump lopulta sanoi.

Donald Trump, Hillary Clinton, Jenni Tamminen, ulkomaat, Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016, Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016, Ulkomaat
Suomi isosti esillä: ”Ainoa Euroopan maa, jossa asunnottomuus vähentynyt”
Sisältö:

Suomen asunnottomuushanke Asunto ensin on tässä kuussa ollut näyttävästi esillä Ison-Britannian lehdistössä. Brittilehdissä on kerrottu, että Britannian pitäisi ottaa mallia Suomesta, "ainoasta maasta Euroopassa, jossa asunnottomuus on vähentynyt".

Positiivisen huomion taustalla on Britannian hallituksen taannoinen raportti, jossa Suomen Asunto ensin -hanke huomioidaan. Paljon palstatilaa on saanut Y-Säätiö, jonka toimitusjohtaja Juha Kaakisen kirjoitus Asunto ensin -hankkeesta julkaistiin brittilehti Guardianissa. The Independent on lisäksi haastatellut Kaakista. Asunto ensin -periaatteen mukaan asunto on päämäärän sijasta vasta ensimmäinen lähtökohta ja perusedellytys sosiaaliselle kuntoutumiselle. Vasta asunnon saamisen jälkeen voidaan pureutua muihin tekijöihin, jotka altistavat asunnottomuudelle.

– Kaakinen kertoo, miten Suomessa asunnottomuutta on ratkaistu tilapäisten asuntolapaikkojen sijaan järjestämällä asunnottomille pysyviä, kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja sekä tarvittavaa tukea asunnon lisäksi. Asunto ensin -periaatteen, sekä kuntien, valtion ja järjestöjen päämäärätietoisen yhteistyön ansiosta Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa asunnottomuus on kääntynyt laskuun, Y-Säätiö kertoo.

Brittien asunnottomuusraportissa suhtaudutaan epäileväisesti Asunto ensin -ajatteluun sijoittamiseen. Tätä perustellaan Britannian asunnottomuusongelman laajuudella ja resurssien niukkuudella. Kaakinen ihmettelee perustelua Independent-lehdessä ja toteaa, että resurssiasia on poliittinen päätös.

Ulkona yönsä viettävien määrä Englannissa on noussut 30 prosenttia vuosien 2014 ja 2015 välillä, The Independent kertoo. Asunnottomien Crisis-säätiön mukaan asunnottomien määrää on vaikea kertoa yksiselitteisesti, sillä asunnottomuuttakin on useaa lajia. Kuitenkin Englannissa yli 100 000 kotitaloutta hakee asunottomuusavustusta paikallisviranomaiselta, Crisis kertoo.

Suomessa asunnottomien määrä laski vuoden 2015 lopulla ensi kertaa alle 7000 henkilön, Kaakinen kertoo Guardianissa. Tässä luvussa ovat mukana myös ne, jotka asuvat tilapäisesti sukulaisten tai tuttavien luona.

– 1980-luvun puolivälistä, jolloin asunnottomuutta alettiin seurata kuntakyselyin, asunnottomuus on vähentynyt noin 10 000 henkilöllä, Asunto ensin -hankkeen sivuilla kerrotaan.

Asunnottomuus, Asunnottomuus, Asunto ensin, Jenni Tamminen, Juha Kaakinen, ulkomaat, Y-säätiö, Ulkomaat
Paljastiko Audi-insinöörin sähköposti jättihuijauksen ”äidin”? – Neljä Audin pomoa sysätty sivuun
Sisältö:

Saksalaisen Volkswagen-konsernin nimellä tunnetuksi tulleen päästöhuijauksen alkujuuret saattavat olla samaan konserniin kuuluvassa Audi-yhtiössä, kertoo Saksan yleisradio.

Päästöhuijausvyyhdin sisäisessä, mutta ulkopuolisin voimin suoritettavassa selvityksessä on Deutsche Wellen mukaan selvinnyt, että Audi saattaa olla huijauksen ”äiti”. Neljä Audin johtavaa moottorisuunnittelijaa on pistetty syrjään tehtävistään – väitetysti siksi, että he olisivat suunnitelleet kolmilitraiselle Audin diesel-moottorille laittoman huijausohjelmiston tai vähintään tienneet ohjelman olemassaolosta. Ohjelmisto hämää päästötestauksissa peitellen päästöjen todellista määrää.

Lakifirma Jones Day, jonka Volkswagen palkkasi tutkimaan tapausta sisäisesti, on väitetysti löytänyt Audin osallisuudesta useita todisteita. Yksi merkittävimmistä on Audin insinöörin lähettämä sähköpostiviesti, joka saattaa todistaa Audin päättäneen huijauksesta tai ainakin olleen tietoinen huijaamisen tarpeesta jo yhdeksän vuotta sitten eli vuonna 2007.

Insinööri kirjoitti yhtiön johdolle Yhdysvaltain tiukoista päästörajoituksista todeten, että Audin autot eivät kykene vastaamaan säädöksiin ”täysin ilman huijaamista”, Deutsche Welle raportoi.

Deutsche Wellen mukaan Jones Dayn tutkijat ovat löytäneet kovia todisteita tiettyjä Audi-johtajia, mutta eivät esimerkiksi hallituksen puheenjohtajaa Rupert Stadleria vastaan.

Audi, Päästöhuijaus, ulkomaat, Uusi Suomi, Volkswagenin päästöskandaali, Ulkomaat
Etelä-Korean parlamentissa kysyttiin Kim Jong-unin eliminoimisesta – ”Kyllä sellainen suunnitelma on”
Sisältö:

Etelä-Korealla on eliittijoukot valmiustilassa siltä varalta, jos maa kokee Pohjois-Korean ydinaseiden uhkaavan sitä.

Etelä-Korean parlamentissa kysyttiin keskiviikkona, onko erikoisjoukot jo koottu Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin eliminoimiseksi, CNN kertoo.

–Kyllä, meillä on tällainen suunnitelma, puolustusministeri Han Min-Koo vastasi CNN:n mukaan.

Etelä-Korean ja Pohjois-Korean välit ovat kireät. Pohjois-Korea on uhitellut naapurimaataan syyskuun alussa ampumalla kolme ohjusta Japaninmereen.

Lue lisää: Pohjois-Korea uhittelee – ampui kolme ohjusta Japaninmereen

Lue myös: Pohjois-Korea julkisti historiallisen taloussuunnitelman – Amerikkalaislehti: ”Riski Kim Jong-unille”

Etelä-Korea, Pohjois-Korea, Pohjois-Korea, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Venäläismedia: 3-vuotias katosi Siperian taigalle – löytyi 3 vuorokauden päästä, kysyi heti leluauton vointia
Sisältö:

Venäläismedia raportoi siperialaistaapero Tserin Dopchutista, 3, joka selviytyi 72 tuntia yksin taigalla kadottuaan kotikylästään.

Siberian Times -lehden mukaan pojalla oli mukanaan suklaata, jonka hän söi ensimmäisenä päivänä. Suojaisan, kuivan nukkumapaikan hän löysi suuren puun alta. Poika oli pukeutunut vuodenaikaan nähden riittämättömästi, Siberian Times ja RT-sivusto kertovat.

Pojan löytämiseksi järjestettiin jättietsinnät. Tuvan tasavallan johtaja Sholban Kara-Ool sai lopulta ilmoittaa niiden onnellisesta päätöksestä.

– Hurraa! Pikku-Tserin on löytynyt elossa! hän bloggasi.

Pelastusviranomaisten mukaan tilanne oli luonnollisesti todella vaarallinen, koska petoeläinten kuten susien ja karhujen lisäksi alueelta löytyy kylmänä virtaava Mynasjoki.

Sholban Kara-Oolin mukaan poika löytyi lopulta hänen vastattuaan etsinnöissä mukana olleen enonsa huutoon.

– Kun eno halasi häntä, pikkupoika kysyi, onko hänen leluautonsa ”ok”, Sholban Kara-Ool kertoo Siberian Timesin mukaan.

Pojan hehkutetaan näyttäneen uskomatonta kestävyyttä ja selviytymiskykyä ja hänestä itsestään ennustetaan jo tulevaa pelastustyöntekijää.

ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Ulkomaat
Lontoo, Berliini, Tukholma… – Unkari: Euroopassa satoja ”no go -alueita” maahanmuuttajien takia
Sisältö:

Ison-Britannian ulkoministeriö on valittanut Unkarin hallitukselle kartasta, jota talouslehti Financial Timesin mukaan on jaettu miljoonille unkarilaisille koteihin tulevan pakolaiskiintiöitä koskevan kansanäänestyksen alla. Näet kuvan kartasta tämän jutun lopussa olevasta tviitistä.

Unkarilaiskoteihin jaetussa virallisessa pamfletissa on kartta, johon on merkitty ”no go -alueita” eli alueita, joille menoa ei suositella. Perusteena on se, että kyseisillä alueilla on paljon maahanmuuttajia.

Esimerkiksi Lontoo, Tukholma, Berliini ja Kööpenhamina ovat kaikki no go -alueita kartassa. Pelkästään Isossa-Britanniassa on pamfletin mukaan kymmeniä alueita, joille menoa ei suositella unkarilaisille.

Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto on puolustanut pamflettia BBC:n Newsnight-ohjelmassa.

Financial Timesin mukaan Ison-Britannian ohella myös Ranskan, Tanskan, Belgian ja Ruotsin edustajat ovat tavanneet Unkarin ulkoministerin ja kertoneet pitävänsä karttaa harhaanjohtavana.

Unkarin hallitus sanoo, että maahanmuuttajien määrän kasvaminen on aiheuttanut piikin terrorismissa ja väkivaltarikoksissa. Hallitus väittää, että paikalliset viranomaiset eivät pysty hallitsemaan tilannetta sadoilla alueilla Euroopassa.

Unkarissa järjestetään kansanäänestys pakolaiskiintiöistä 2. lokakuuta.

Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisi, No go -alue, ulkomaat, Unkarin politiikka, Uusi Suomi, Ulkomaat
Megakorporaatioiden yhdistyminen herättää kauhua – ”Päättää yksin, mitä ruokaa lautasellamme on”
Sisältö:

Kuuden maatalousjätin yhdistymisaikeet herättävät poliitikoissa huolta ja ympäristötieteilijöissä ja maanviljelijöissä jopa kauhua. Maatalousalaa ovat hallinneet kuusi yritystä: Bayer, Monsanto, Dow, DuPont, Syngenta ja BASF.

Tällä hetkellä on vireillä useita yhdistymishankkeita: Bayer on tehnyt ostotarjouksen Monsantosta, DuPont on ehdottanut yhdistymistä Dow’n kanssa ja kiinalaisjätti ChemChina aikoo osta Sygentan, Vox-lehti kuvailee.

Jos nämä kaikki kaupat toteutuvat, kolme suurinta maatalousyritystä myisi 59 prosenttia maailman patentoiduista siemenistä ja 64 prosenttia torjunta-aineista, Vox kertoo.

Eniten keskustelua on herättänyt Bayerin ja Monsanton mahdollinen fuusio. Ympäristötieteilijä Susanne Schmidt kertoo Financial Timesissa, että ajatuskin kyseisestä fuusiosta täyttää hänet kauhulla.

– Mitä suuremman markkinaosuuden he saavat, sitä vaikeampaa tulee olemaan kontrolloida heitä, hän sanoo.

Vihreä brittimeppi Molly Scott Cato yrittää pysäyttää kauppaa muun muassa nettiaddressin avulla. Jos kauppa toteutuu, ”megakorporaatio Bayer voisi päättää käytännössä yksin, mitä pelloillamme kasvaa ja mitä [ruokaa] lautasellemme päätyy”, hän sanoo.

Bayerin ja Monsanton yhdistelmä hallinnoisi yli neljännestä siementen ja torjunta-aineiden maailmanmarkkinoista.

Suuret fuusioaikeet huolettavat poliitikkoja myös siksi, että alan keskittyminen voi tarkoittaa kilpailun ja innovaatioiden kuihtumista. Maanviljelijät uskovat, että fuusiot nostavat ruoan hintaa.

Bayer, ChemChina, Dow, DuPont, maatalous, Maatalous, Maatalousmarkkinat, Monsanto, Sygenta, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ruotsin puolustusministeri: Suomelle kerrottiin Gotlannista etukäteen – raportteja venäläisvakoilusta
Sisältö:

Suomi sai etukäteen Ruotsilta tiedon Gotlannin saaren varustamisesta pysyvin joukoin, kertoo Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist Expressen-lehdelle.

Ruotsi ilmoitti sunnuntaina sijoittavansa Gotlantiin pysyvän joukko-osaston. Lehtitietojen mukaan päätöksen taustalla olisi Ruotsin havaitsema uudenlainen, salaiseksi luokiteltu uhka, joka liittyy Venäjään. Saari oli määrä uudelleenmilitarisoida joka tapauksessa, mutta ratkaisua aikaistettiin puolella vuodella ja harjoittelemassa ollut joukko jäi saarelle pysyvästi.

Ministeri Hultqvistin mukaan Suomi sai tietoa päätöksestä ennen kuin se toteutettiin ja julkistettiin. Keskustelujen sisältöä ministeri ei paljasta.

Suomessa puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on kertonut, että Suomeen ei ole kantautunut tietoa mahdollisesta Ruotsiin kohdistuvasta uudesta uhasta. Myös Hultqvist sanoo, että päätös ei perustu mihinkään yksittäiseen tapaukseen. Ruotsin maavoimat toppuutteli jo aiemmin väitteitä erityisestä uudesta uhasta.

– Ei ole olemassa mitään yksittäistä tapausta. Sen sijaan olemassa on heikentynyt yleinen turvallisuustilanne [Itämerellä]. Mutta Ruotsiin ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa, Hultqvist sanoo.

Ruotsissa on viime päivinä uutisoitu lisääntyneestä vakoilutoiminnasta muun muassa maan pohjoisosissa. Ruotsin puolustusvoimien mukaan epäillyt venäläiset vakoojat ovat aktivoituneet myös Gotlannin saarella, jonne Ruotsi päätti äskettäin sijoittaa pysyviä joukkoja.

Lehden mukaan venäläiset ovat lähestyneet Ruotsin armeijan väkeä turisteina, mutta ryhtyneet kyselemään yksityiskohtaisia tietoja. Näin kertoo muun muassa everstiluutnantti Hans Håkansson, Gotlanti-ryhmän päällikkö Expressenille. Håkanssonin mukaan lähestymisissä on tietty toimintatapa.

– He lähestyvät sotilaita turistinähtävyyksillä ja kysyvät viattomia kysymyksiä, kuten voisivatko sotilaat kääntää kylttejä englanniksi. Sitten he ryhtyvät kysymään yksityiskohtaisia tietoja siitä, mihin yksikköön sotilas kuuluu ja mitä tekevät, Håkansson kertoo.

Kyselijät liikkuvat venäläisillä autoilla, eikä tätä piilotella.

– Onko se viesti siitä, että he tietävät mitä teemme ja pitävät meitä silmällä?

Puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo Expressenille, että vakoilu ei sinänsä ole uusi asia, mutta Ruotsin suojelupoliisin raportit kertovat tällaista toimintaa olevan jatkuvasti käynnissä Ruotsissa. Hans Håkanssonin mukaan vakoiluksi epäilty toiminta on nimenomaan Gotlannissa kuitenkin kiihtynyt aivan viime viikkoina.

Ruotsi, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
USA tyrmäsi Venäjän selitykset YK-kokouksessa: ”Uskooko joku tähän?”
Sisältö:

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry hyökkäsi kovasanaisesti Venäjän ja venäläiskollegansa Sergei Lavrovin kimppuun YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa keskiviikkoiltana.

Kerry puhui heti Lavrovin jälkeen. Kaksikon käsitykset Syyriassa maanantaina tapahtuneesta avustussaattueen pommituksesta ovat tyystin erilaiset. USA pitää Venäjää vastuullisena, koska sen vastuulla on ollut Syyrian ilmatilan valvominen, ja jopa epäilee Venäjän sotakoneita pommituksesta.

Kerryn mukaan USA:n ja Venäjän näkemykset koko Syyrian viisivuotisesta sodasta ovat kuin eri maailmoista.

– Kuuntelin kollegaani Venäjältä ja tuntuu, että me elämme rinnakkaisissa todellisuuksissa, Kerry sanoi.

USA vaatii lentoliikenteen pysäyttämistä täysin Syyrian konfliktin ydinalueilla. Kerry ihmetteli, miten Yhdysvaltain tukema Syyrian poliittinen oppositio voisi ryhtyä rauhanneuvotteluihin, kun Syyrian hallitus, jota Venäjä tukee, ei lopeta hyökkäyksiään.

– Miten ihmiset voivat istua pöytään sellaisen hallituksen kanssa, joka pommittaa sairaaloita ja tekee kerta toisensa jälkeen kaasuiskuja, Kerry kysyi.

Venäjä kiistää osallisuutensa maanantain pommitukseen ja on muun muassa syyttänyt siitä terroristeja. Yhdysvaltain mukaan kaksi Venäjän pommittajaa oli ilmatilassa iskun tapahtuessa ja silminnäkijät ovat kertoneet sotakonehavainnoista. Joka tapauksessa mahdollisia tekijöitä on vain kaksi, USA katsoo, koska vain Venäjällä ja Syyrialla oli koneita alueen ilmatilassa. Lisäksi Venäjä oli sitoutunut rauhoittamaan ilmatilan avustussaattueiden kulkiessa.

CNN kertoo Kerryn sanoneen, että Venäjän selitys avustussaattueen tuholle on muuttunut matkan varrella. Ensin Venäjä on kertonut iskun olleen välttämätön reaktio al-Qaida-terroristien uhkaan, Kerry totesi, sitten koneidensa pommittaneen samaan aikaan toisaalla, sitten että avustussaattuetta seurasivat terroristit kranaatinheittimin varustautuneena, ja viimeisimpänä, että saattueen rekat syttyivät palamaan itsestään.

– Rekat ja ruoka ja lääkkeet vain spontaanisti syttyivät palamaan? Kerry ihmetteli.

– Uskooko joku täällä tähän? hän kysyi YK-yleisöltään.

Venäjän YK-edustaja Vitali Churkin sanoo Kerryn vääristelevän Venäjän sanomisia. Hän kuvaa avustussaattueen tuhoa traagiseksi tapahtumaksi, uutistoimisto Tass kertoo.

John Kerry, Syyria, Syyrian kriisi, ulkomaat, Uusi Suomi, Venäjä, Yhdysvallat, Ulkomaat
Filippiinien presidentti EU:lle: ”Haistakaa v***u”
Sisältö:

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte on vastannut raivokkaalla tavalla Euroopan unionille, joka on tuominnut Duterten tavan puuttua rikollisuuteen maassaan.

3000 ihmistä on kuollut sen jälkeen kun Duterte astui valtaan kesäkuun lopussa, BBC kertoo. Muissa lähteissä puhutaan tuhannesta kuolleesta.Tappamiset liittyvät taisteluun huumerikollisuutta vastaan.

Muun muassa Der Spiegel, Politico ja paikallinen media kertovat, että Duterte on sanonut:

– Sanon heille [EU:lle]: Haistakaa v***u.

Duterten mielestä Euroopan maat yrittävät nyt lievittää omista aiemmista toimistaan tuntemaansa syyllisyyttä tuomitsemalla Filippiinien tapahtumat. Duterte kritisoi EU:ta tekopyhäksi.

Filippiinien murhat on tuomittu laajalti kansainvälisesti. Euroopan parlamentti lausui olevansa huolissaan siitä, että suuria määriä ihmisiä on kuollut poliisioperaatioiden yhteydessä.

Rodrigo Duterte, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
USA syyttää Venäjää iskusta avustussaattueeseen: ”He ovat vastuussa”
Sisältö:

Yhdysvallat pitää Venäjää vastuullisena avustuskulkueen tuhoamisesta Syyriassa riippumatta siitä, olivatko Venäjän pommikoneet mukana iskussa vai oliko sen takana Syyrian armeija.

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun avustussaattueeseen maanantaina tehdyssä iskussa kuoli noin 20 ihmistä. Saattueen 31 rekasta 18:n tuhottiin pommituksessa.

Yhdysvaltain alustava päätelmä on, että iskun tekivät venäläiset sotakoneet, CNN kertoo. Eräs viranomainen sanoo, että kaikki todisteet viittaavat tähän. BBC:lle yhdysvaltalaislähteet kertovat, että isku olisi ollut liian vaativa Syyrian armeijalle, minkä lisäksi kaksi Venäjän SU-24-hyökkäyskonetta olivat taivaalla saattueen lähettyvillä iskun tapahtuessa.

Yhdysvallat pitää kuitenkin Venäjää vastuullisena iskusta, vaikka sen olisivat tehneet Syyrian armeijan pommikoneet. Venäjä on Syyrian hallinnon liittolainen.

– Pidämme Venäjää vastuussa ilmaiskuista tässä ilmatilassa, sillä heidän vastuullaan oli ilmaoperaatioiden jäädyttäminen siksi aikaa, kun humanitaarista apua kuljetetaan, sanoo kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Ben Rhodes CNN:lle viitaten Yhdysvaltain ja Venäjän sopimukseen tulitauosta Syyriassa.

Venäjä kiistää osallisuutensa ja syyttää teosta terroristeja. Venäjän mukaan saattuetta seurasi terroristien ajoneuvo, joka oli varustettu kranaatinheittimillä. USA:n mukaan kaikki viittaa kuitenkin ilmaiskuun, ja tällöin mahdollisia syyllisiä olisi sen mukaan vain kaksi.

YK laittaa avustusoperaatiot jäihin Syyriassa. Pääsihteeri Ban Ki-moonin mukaan raaka isku on selkeästi tarkoituksella tehty ja tapahtui ”juuri kun ajattelimme, ettei tämä voi enää mennä pahemmaksi”.

Syyria, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat