Maanantai 29.8.2016

Uusi Suomi uutiset

Turvapaikkakriisi: Yksi lause muutti historian 25.8.2015? – Vahvisti Dublin-huhun, käynnisti laajan reaktion
Sisältö:

Viime aikoina Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisin paisumiseen on etsitty selityksiä. Saksassa keskustellaan Saksan syyrialaiset turvapaikanhakijat tervetulleeksi toivottaneesta päätöksestä syyskuun alkupuolella 2015. Brittilehti Guardian kuitenkin arvioi, että yksi ainoa Twitter-viesti jo elokuussa 2015 saattoi muuttaa historian kulun.

Saksan maahanmuuttovirasto tviittasi 25.8.2015, että Saksassa ei enää sovelleta Dublin-sääntöä Syyriasta tulevien turvapaikanhakijoiden kohdalla. Dublin-säännön mukaan turvapaikanhakija olisi käsiteltävä siinä EU-maassa, johon hän ensimmäisenä saapuu.

Guardianin mukaan tviitti tulkittiin laajalti siten, että tuolloin Saksa laittoi Dublin-säännön ”jäähylle”. Talouslehti Wall Street Journal käsitteli samaista tviittiä artikkelissaan jo syyskuussa 2015. WSJ:n mukaan kyseessä ei ollut politiikan muutos vaan tekninen päätös.

Tviitin välittömänä seurauksena sana alkoi kuitenkin levitä syyrialaisten turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Tviitti ei kerännyt mitenkään hämmästyttävää reaktiota Twitterissä, mutta sen sisältö paisui puskaradiossa Guardianin mukaan siihen pisteeseen, että Merkelin väitettiin lähettävän laivoja kuljettamaan turvapaikanhakijoita. WSJ:n mukaan arabinkielinen sosiaalinen media alkoi täyttyä käsitellyistä kuvista, jossa Merkel esitettiin ”rakastavana äitinä”.

WSJ:n mukaan byrokraattinen tviitti vahvisti ensi kertaa nettihuhun, joka oli alkanut kiertää päivää aiemmin: Saksa oli avannut ovensa.

Guardian kertoo, että ajankohtana, jona tviitti julkaistiin, Eurooppaan oli tullut yli 300 000 turvapaikanhakijaa sinä vuonna. Luku oli jo tuossa vaiheessa valtava. Saksalaisviraston lause ei siis aloittanut kriisiä, mutta se teki Guardianin arvion mukaan Saksasta ensimmäisen vaihtoehdon syyrialaisille turvapaikanhakijoille. Samalla se loi mielikuvan poliittisen kontrollin menettämisestä, minkä kanssa Merkel on kamppaillut siitä lähtien, lehti arvioi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoitti tuona samana päivänä, 25.8.2015 pitämässään puheessa Schengen-järjestelmän kestävyydestä.

– Voi kysyä, kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa. Vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkuvuutta. Luulenpa, että ellei Euroopalla ole haasteeseen yhteiskuntien ja kansalaismielipiteen kannalta kestäviä yhteisiä vastauksia, alkaa ajan oloon tulla yhä enemmän kansallisia vastauksia, presidentti Niinistö sanoi tuolloin.

Lue lisää: Turvapaikanhakijat: Presidentti Sauli Niinistöltä hurja väläytys

Uutisia vuodelta 2015:

Turvapaikanhakijoiden määrä räjähti Suomessa

250 turvapaikanhakijaa tuotiin yllättäen suomalaiskylään – ”He vain pömpsähtivät taivaasta”

Unkari järjesti bussikyydin rajan yli pakolaisille - Wieniin saapuneet: ”Hieno maa, hieno hallitus”

”Pääministeri päästää pakolaiset kotiinsa” - Juha Sipilän lupaus huomattiin maailmalla

Dublin-sopimus, Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisi, Jenni Tamminen, Schengen-alue, Schengen-sopimus, Turvapaikanhakijat, ulkomaat, Ulkomaat
Saksalaisministerin TTIP-heitto osa vaalikampanjaa? ”50 % saksalaisista vastustaa Merkelin uutta valintaa”
Sisältö:
Saksan varaliittokanslerin ja talousministeri Sigmar Gabrielin kommentit saksalaisen ZDF-kanavan haastattelussa ovat aiheuttaneet hämmennystä maailmalla. Gabriel sanoo vapaakauppasopimus TTIP:n neuvotteluiden käytännössä epäonnistuneen ja arvostelee kovin sanoin myös liittokansleri Angela Merkelin maahanmuuttopolitiikkaa. 
 
Financial Times (FT) tulkitsee Gabrielin lausunnot vaalikampanjan avaukseksi. Saksan Mecklenburg-Vorpommernissa pidetään paikallisvaalit ensi kuussa ja TTIP-sopimusta voimakkassti tukeneen Merkelin jatko liittokanslerina ratkeaa vuoden 2017 liittopäivävaaleissa.
 
–Gabrielin ulostulo on ensimmäinen kerta, kun hän arvostelee avoimesti liittokanslerin toimintaa, FT kommentoi.
 
Gabriel on arvostellut TTIP-sopimusta aikaisemminkin, muun muassa viime toukokuussaFT huomauttaa, että ZDF:n haastattelu julkaistiin nyt samaan aikaan, kun tuorein mielipidetiedustelu kertoi, että 42 prosenttia saksalaisista ei halua Merkeliä jatkokaudelle.
 
Bild am Sonntagin teettämästä gallupista uutisoi aikaisemmin sunnuntaina The Wall Street Journal (WSJ).
 
–50 prosenttia saksalaisista vastustaa Merkelin valintaa uudelle, neljännelle kaudelle, lehti kirjoittaa.
 
WSJ:n mukaan Merkelin suosion laskun taustalla on maahanmuuttopolitiikka. Myös Sigmar Gabriel arvosteli maahanmuuttopolitiikkaa avoimesti.
 
–Olemme aina sanoneet, että on käsittämätöntä, että Saksa ottaa vastaan miljoona ihmistä joka vuosi, hän sanoi.
 
Angela Merkel ei ole toistaiseksi kertonut, aikooko hän ehdolle ensi vuoden vaaleissa. Der Spiegel -lehti kertoi lauantaina, että Merkel julkistaa päätöksensä ensi keväänä. 
 
Angela Merkel, Katja Incoronato, maahanmuuttopolitiikka, Saksan vaalit, Saksan vaalit, Sigmar Gabriel, TTIP-neuvottelut, ulkomaat, Ulkomaat
Geologi varoittaa Italiaa: ”Tulossa on paljon Amatricea voimakkaampia maanjäristyksiä”
Sisältö:
Italialaiset geologit ennakoivat, että maata uhkaavat tällä viikolla koettuja maanjäristyksiä paljon voimakkaammat uudet järistykset.
 
–Emme tiedä tarkalleen, missä ja milloin, mutta maapallo antaa koko ajan varoituksia. Olemme varmoja siitä, että ne tulevat olemaan vähintään 7 magnitudin järistyksiä, eli tulossa on paljon voimakkaampia järistyksiä kuin nyt Amatricessa, Italian geofysiikan ja vulkanologian instituutin geologi Antonio Piersanti sanoo Napolin alueella ilmestyvälle Il Mattino -lehdelle.
 
Piersanti arvioi, että tulossa on maanjäristyksiä, joita voidaan verrata esimerkiksi Irpinian tai Messinan maanjäristyksiin.
 
Irpinian maanjäristys vuonna 1980 oli voimakkuudeltaan 6,9 magnitudia. Järistyksessä kuoli yli 3 000 ihmistä ja kaikkiaan 684 kuntaa kärsi vahinkoja. Messinan maanjäristys vuonna 1908 tuhosi kaupungin lähes kokonaan. Sitä on kuvailtu Euroopan historian suurimmaksi maanjäristys, sen voimakkuus oli 7,5 Richterin asteikolla. Järistyksessä kuolleiden kokonaismäärä on eri arvioiden mukaan 75 000–200 000 ihmistä.
 
Keski-Italiassa tällä viikolla sattuneista maanjäristyksistä voimakkain oli 6,2 magnitudia. Se tuhosi Amatricen ja Accumolin kaupungit lähes kokonaan. Kuolleita on tämän hetken tietojen mukaan 291.
 

 

Italian maanjäristys, Italian maanjäristys 2016, Katja Incoronato, ulkomaat, Ulkomaat
Italialaisen palomiehen koskettava kirje leviää somessa: ”Olen pahoillani”
Sisältö:
Keski-italialaisessa Ascolin kaupungissa on tänään lauantaina järjestetty ensimmäiset hautajaiset viikolla sattuneissa maanjäristyksissä menehtyneille. Italian toiseksi suurin sanomalehti La Repubblica julkaisi iltapäivällä palomiehen yhdelle maanjäristysten lapsiuhreista kirjoittaman koskettavan kirjeen. Laajasti sosiaalisessa mediassa levinnyt kirje oli jätetty 8-vuotiaan Giulian arkulle hautajaisissa.
 
–Hei pikkuinen, olen pahoillani, että olimme myöhässä. Valitettavasti olit jo lakannut hengittämästä, mutta haluan, että tiedät siellä ylhäällä, että yritimme kaikkemme, Andrea-niminen palomies kirjoittaa.
 
La Repubblican julkaisemaa kirjettä oli lauantai-iltapäivällä jaettu tunnin aikana lähes neljä tuhatta kertaa Facebookissa.
 
Giulian 4-vuotias pikkusisko Giorgia saatiin pelastettua, vaikka hän oli jumissa raunioissa 16 tuntia. La Repubblican mukaan isosisko Giulia oli suojannut pikkusiskoaan ruumiillaan.
 
Italiassa on tänään kansallinen surupäivä maanjäristysten uhrien muistoksi. Tähän mennessä maanjäristyksissä on kuollut 290 ihmistä. Ascolissa järjestettiin tänään hautajaiset 35 uhrille. Italian presidentti Sergio Mattarella ja pääministeri Matteo Renzi osallistuivat tilaisuuteen.
Italian maanjäristys, Italian maanjäristys 2016, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Uusi pelko maanjäristyksen runtelemassa italialaiskaupungissa: ”Sen jälkeen olisimme täysin eristyksissä”
Sisältö:
Keski-Italian maanjäristyksissä tällä viikolla käytännössä tuhoutuneessa Amatricen kaupungissa pelätään nyt, että uudet rakennusten ja kaupunkiin johtavien teiden siltojen romahdukset estää pelastustyöntekijöiden työnteon.
 
Perjantaiaamuinen 4,8 magnitudin jälkijäristys romahdutti useita rakennuksia sekä Tre Occhi -sillan, jota pelastustyöntekijät ovat käyttäneet lääkkeiden ja ruuan toimittamiseen raunioituneeseen kaupunkiin. Nyt pelätään toisen kaupunkiin johtavan tärkeän sillan ”Rosan” romahtamista.
 
–Olen erittän huolissani, jos tämä silta romahtaa tai jos se joudutaan sulkemaan romahdusvaaran vuoksi. Sen jälkeen olisimme täysin eristyksissä, Amatricen pormestari Sergio Pirozzi sanoi uutistoimisto Ansalle.
 
Lauantaiaamun tietojen mukaan Keski-Italiassa Lazion, Umbrian ja Marchen maakunnissa tapahtuneissa maanjäristyksissä on kuollut 281 ihmistä. Kaikkiaan 2 000 ihmistä on menettänyt kotinsa ja loukkaantuneita on noin 400.
 
Italiassa on tänään lauantaina kansallinen surupäivä ja tänään järjestetään maanjäristysten ensimmäisten uhrien hautajaiset Arquatan kaupungissa.
Italian maanjäristys, Italian maanjäristys 2016, Katja Incoronato, ulkomaat, Ulkomaat
Turkin tuplaoperaatio etenee Syyriassa: Häätää Isisin ja kurdiarmeijan
Sisältö:

Turkki on siirtänyt lisää tankkeja ja joukkojaan Syyrian pohjoisosiin, jossa se aiemmin tällä viikolla iski terroristijärjestö Isisin hallussa olleeseen Jarablusin kaupunkiin. Jarablus on nyt Turkin armeijan tukemien syyrialaiskapinallisten joukkojen hallussa, kertoo uutistoimisto al-Jazeera.

Isisin viimeinen asemapaikka Turkin rajojen lähettyvillä koillis-Syyriassa on al-Babin kaupunki. Turkin joukkojen ja Yhdyvaltain ilmaiskujen tukema syyrialaisryhmittymä, The Free Syrian Army, on jo suuntaamassa alueelle.

Raja-alueiden puhdistaminen Isis-joukoista on Turkin keskeinen tavoite viime viikonlopun terrori-iskun jälkeen. Turkin puolustusministeri Fikri Isik sanoo al-Jazeeran mukaan kuitenkin suoraan, että se ei ole hyökkäyksen ainoa tarkoitus.

– Se ei riitä meille. PYD ja YPG-joukot eivät saa korvata Isistä alueella, Isik sanoo al-Jazeeran mukaan.

YPG on pohjoisessa Syyriassa toimiva kurdien aseellinen ryhmittymä ja PYD sen poliittinen siipi. Turkki vaatii YPG:n joukkoja vetäytymään koillisesta Syyriasta, jotta kurdit eivät kykene yhdistämään eri kurdialueita toisiinsa.

Turkille kurdijoukot ovat uhka, koska YPG:llä on läheiset siteet Turkin kanssa vuosikymmeniä kahinoineeseen ja Turkin terroristijärjestöksi katsomaan Kurdistanin työväenpuolueeseen. Al-Jazeera kertoo, että Turkki pommitti YPG:n asemia Jarablusin lähettyvillä torstaina, vaikka kurdit olivat hetkeä aiemmin ilmoittaneet vetäytyvänsä.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry välitti torstaina Turkkiin tietoa, että kurdijoukot suostuvat vetäytymiseen. YPG on ollut Yhdysvaltain läheinen liittolainen ja vahvin maajoukko Isisin vastaisessa taistelussa, mutta nyt asetelma on Turkin liikkeiden vuoksi vaarassa. Yhdysvallat on ilmoittanut vetävänsä tukelta kurdeilta, jos nämä eivät vetäydy sovitusti.

– Myytti siitä, että YPG on ainoa tehokas joukko taistelussa Isistä vastaan, on murtunut, kirjoitti Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin edustaja Ibrahim Kalin sosiaalisessa mediassa torstaina.

Lue myös: Turkin erikoisjoukot nyt Syyriassa – hyökkäys Isisin kimppuun alkoi

Isis-järjestö, Syyria, Turkki, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvallat, Ulkomaat
2 €:n aloite leviää maailmalla – Järistyksen runtelemalle Amatricelle apua pasta-annoksista?
Sisältö:

Italian Amatricen kaupunki tunnetaan nimikkokastikkeestaan amatricianasta, jota tarjoillaan pastan kera. Amatricen kaupunki tuhtoutui pahoin Keski-Italian maanjäristyksessä, ja nyt ruokabloggaaja Paolo Campana virittelee hyväntekeväisyystempausta pastakastikkeen ympärille.

Campana on kertonut, että yli 600 ravintolaa Italiassa on luvannut lahjoittaa jokaisesta amatriciana-annoksesta kaksi euroa järistystuhojen korjaamiseen. Amatriciana on tomaattikastike, jossa on pekonin tyyppistä guanciale-suolalihaa ja Pecorino-juustoa.  

Brittilehti Guardian kertoo, että nyt sosiaalisen median kautta vedotaan kaikkiin italialaisravintoloihin ympäri maailmaa, että nekin tulisivat mukaan kampanjaan.

Amatricessa piti nyt viikonloppuna järjestää vuosittainen ruokatapahtuma 50. kerran. Kuuluisalle pastakastikkeelle omistettu tapahtuma tuo kaupunkiin joka vuosi suuren vierailujoukon.

Italialainen ruoka, Italian maanjäristys, Italian maanjäristys 2016, Pasta, Ruoka, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Talo sortui kesken CNN:n Facebook-livelähetyksen Italiassa
Sisältö:

Uutiskanava CNN:n toimittaja joutui yllättävään paikkaan, kun talo hänen takanaan sortui kesken Facebookissa tehdyn suoran lähetyksen.

CNN:n Barbie Nadeau kertoi lähetyksessä muun muassa, että jälkijäristyksiä on tullut useita Italian tämänpäiväisen suuren maanjäristyksen jälkeen ja että monet talot ovat sortumisvaarassa.

Ainakin 73 ihmistä on kuollut 6.2 magnitudin järistyksessä, joka iski maan vuoristoiseen keskiosaan. Pelastus- ja raivaustyöt ovat yhä käynnissä.

Sortuminen näkyy oheisella CNN:n videolla noin yhdeksän minuutin kohdalla.

Italian maanjäristys, Italian maanjäristys 2016, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Turkin erikoisjoukot nyt Syyriassa – hyökkäys Isisin kimppuun alkoi
Sisältö:

Turkin armeija on aloittanut pohjoisessa Syyriassa operaation ääri-islamistisen Isis-järjestön asemapaikkojen tuhoamiseksi Turkin rajan lähettyviltä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että operaatio Aleppon provinssissa sijaitsevan Jarablusin kaupungin puhdistamiseksi Isisin joukoista alkoi keskiviikkona kranaatinheitinten tulituksella. Turkin Syyriaan liikkuneita erikoisjoukkoja tukevat Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskut.

Turkki, joka syyttää Isisiä muun muassa viikonlopun tuhoisasta pommi-iskusta Etelä-Turkissa, on vannonut tyhjentävänsä raja-alueensa Isisistä.

Turkki pyysi aiemmin Jarablusin lähellä sijaitsevan turkkilaisen Karkamisin rajakaupungin ihmisiä poistumaan kaupungista. Isis on pommittanut Karkamista.

Operaation alkamisesta kertoo myös uutistoimisto al-Jazeera. Sen mukaan turkkilaismedia on kertonut, että pieni ryhmä Turkin erikoisjoukkoja on jo siirtynyt muutaman kilometrin Syyrian puolelle ja odottaa mahdollista maaoperaatiota. Laajempi maavoimien osasto odottaa vielä Turkin puolella rajaa.

Myös syyrialaiset oppositioryhmät ovat iskemässä Jarablusiin. BBC arvioi, että Turkki pyrkii samanaikaisella iskulla estämään kaupungin päätymisen kurdijoukkojen hallintaan. Turkki on pommittanut myös kurdiryhmittymien asemia. Taustalla on Turkin ja kurdien pitkä taisto autonomisesta kurdivaltiosta, mutta asiaa monimutkaistaa se, että kurdit ovat länsivalloille tärkeä kumppani Isisin vastaisessa taistossa.

Isis-järjestö, Syyria, Teppo Ovaskainen, Turkki, ulkomaat, Ulkomaat
DW: Saksalta tulossa varoitus katastrofien varalta – kansalaisille vaatimus varastoida ruokaa ja vettä kotiin?
Sisältö:

Saksan hallitus suunnittelee mediatietojen mukaan kansalaisvelvoitetta varautua katastrofeihin ja esimerkiksi sotatilaan ruokaa ja muita varusteita varastoimalla. Asiasta kertoo muun muassa maan yleisradioon kuuluva Deutsche Welle, mutta alun perin hallituksen suunnitelmasta raportoi sanomalehti Frankfurter Allgemeine.

Siviivipuolustussuunnitelmassa, josta hallitus käy keskusteluja, kehotetaan ihmisiä varautumaan epätodennäköiseen tapahtumaan, “joka voisi uhata olemassaoloamme”. Suunnitelma velvoittaisi kotitaloudet varaamaan kymmenen päivän edestä ruokaa, juomaa, lääkkeitä ja energiaa, jotta he pystyvät odottamaan yhteiskunnan toipumista mahdollisen katastrofin tai sotilaallisen hyökkäyksen tapahtuessa.

Mikäli suunnitelma toteutuu, vastaaviin toimiin ryhdyttäisiin Saksassa Deutsche Wellen mukaan ensimmäistä kertaa kylmän sodan ajan jälkeen.

Saksa, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Donald Trumpin omaisuus puhuttaa taas: ”Ainakin 574 milj. €:n velat”
Sisältö:
Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokkaan Donald Trumpin taloustilanne on noussut jälleen otsikoihin. The New York Timesin teettämän selvityksen mukaan Trumpilla on velkaa ”ainakin” 650 miljoonaa dollaria, eli noin 574 miljoonaa euroa.
 
–Hänen omistamillaan yhtiöillä on ainakin 650 miljoonan dollarin velat, eli kaksi kertaa niin paljon, kuin Trump on presidenttiehdokkaana antamissaan selvityksissä kertonut. Selvityksen mukaan Trumpin omaisuus on erittäin riippuvainen useista taloudellisista tukijoista, joihin kuuluu myös tahoja, joita hän on arvostellut presidentinvaalikampanjansa aikana, lehti kirjoittaa.
 
The New York Timesin tietojen mukaan Trumpin osaomistama toimistorakennus New Yorkin Manhattanilla on lainannut rahaa muun muassa Bank of Chinalta ja investointipankki Goldman Sachsilta. Trump on nimittänyt Bank of Chinaa Yhdysvaltojen viholliseksi ja moittinut vastaehdokastaa, demokraattien Hillary Clintonia Goldman Sachsin tuesta.
 
Myös Donald Trumpin haluttomuus julkistaa verotietojaan on viime aikoina ollut laajasti otsikoissa. Trump on toistaiseksi kieltäytynyt julkistamasta verotietojaan, vaikka presidenttiehdokkaat ovat Yhdysvalloissa perinteisesti kertoneet tiedot julkisuuteen. Hän on perustellut kieltäytymistään vetoamalla veroviraston keskeneräiseen selvitykseen. Laki ei Yhdysvalloissa velvoita presidenttiehdokkaita verotietojen julkistamiseen.
 
–On erittäin mahdollista, ettei hän maksa veroja lainkaan, verokonsultointiyhtiö Green Groupin hallituksen puheenjohtaja Len Green sanoi viikko sitten brittilehti The Telegraphille.
 
Donald Trump, Hillary Clinton, ulkomaat, Uusi Suomi, Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016, Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016, Ulkomaat
Maailmalla ihmetellään Suomen kokeilua: Itsestään ajavia busseja keskellä oikeaa liikennettä
Sisältö:

Maailmalla ihmetellään Suomessa kokeiltavia robottibusseja. 

–Kaksi itsestään ajavaa minibussia aloitti kulkemisen Helsingin teillä tällä viikolla — keskellä oikeaa liikennettä, amerikkalainen uutissivusto CNN uutisoi.

Pienet sähköiset bussit on kehittänyt ranskalainen EasyMile-yhtiö. Busseissa voi kulkea korkeintaan yhdeksän matkustajaa kerralla, CNN kertoo.

Aamulehti kertoi heinäkuussa robottibussien kokeilusta Tampereella. Busseille ohjelmoidaan ajoreitti tai -reittejä, joita pitkin tekoäly pyörittää renkaita eteenpäin. Autot navigoivat GPS-paikannusta ja laseria yhdistävällä tekniikalla, Aamulehti kertoi.

Helsingissä robottibussit kulkevat kahden pysäkin välissä Hernesaaren rannassa, CNN kertoo. 

 

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Ministeri kieltäisi burkhan käytön julkisilla paikoilla Saksassa: ”Ei sovi meidän yhteiskuntaamme”
Sisältö:

Saksassa harkitaan osittaista kieltoa kasvot peittäville hunnuille, kertovat kansainväliset uutislähteet.

Viranomaiset suunnittelevat kasvojen peittävien huntujen kieltoa julkisilla paikoilla, joissa ihmiset pitää tunnistaa, kertoo CNN. Tällaisia julkisia paikkoja olisivat esimerkiksi virastot, koulut, lastentarhat ja hallituksen virastot.

–Vastustamme yksimielisesti burkhaa. Se ei sovi meidän yhteiskuntaamme. Sen takia vaadimme, että ihmisten pitäisi näyttää kasvonsa, sisäministeri  Thomas de Maiziere kommentoi Deutsche Wellen mukaan.

Ranska kielsi koko kasvot peittävät burkat ja vain silmät paljastavat niqabit julkisilla paikoilla vuonna 2011.

ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Saksan hallituksen raportissa Turkki on ”islamistiryhmien hubi” – Turkki raivostui
Sisältö:

Saksan ja Turkin välillä kuohuu jälleen. Julkisuuteen lipsahti Saksan hallituksen raportti, jossa Turkkia syytetään ääri-islamististen ryhmittymien toiminnalle tärkeäksi keskittymäksi tai ”solmukohdaksi”.

Euractiv-sivuston mukaan Saksan sisäministeri Thomas de Maizière joutui keskiviikkona puolustamaan hallituksen raporttia, joka oli vuotanut julki. Raportin mukaan Turkista on tullut islamistijärjestöjen ”hubi” ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kokee ”ideologista läheisyyttä” Gazan Hamazia, Egyptin Muslimiveljeskuntaa sekä Syyrian opposition aseellisia islamistiryhmiä kohtaan.

Raportista kertoneen Saksan yleisradion ARD:n mukaan hallituksen tilaama selvitys oli tarkoitettu luottamukselliseksi. De Maizièren mukaan hallituksella ei ole raportin suhteen kaduttavaa tai pahoiteltavaa. Hänen mukaansa raportti kertoo yhden puolen Turkista.

Euractivin mukaan Turkki on raivoissaan raportista. Maan ulkoministeriön lausunnon mukaan syytökset kertovat ”vääristyneestä” asenteesta, jolla yritetään rapauttaa Turkin presidentin ja hallituksen asemaa. Turkin ulkoministeriön mukaan Saksa syyllistyy kaksoisstandardeihin, koska se ei tue Turkin taistelua EU:n terroristilistalta löytyvää Kurdistanin työväenpuoluetta (PKK) vastaan. Turkki vastustaa kurdien itsenäisyyspyrkimyksiä, mutta länsivalloille kurdijoukot ovat tärkeä toimija äärijärjestö Isisin vastaisessa sodankäynnissä.

– Maana, joka taistelee terrorismia vastaan riippumatta sen lähteestä, Turkki odottaa kumppaneidensa käyttäytyvän samalla tavalla, Turkki viestittää Saksalle.

Saksan ja Turkin välillä on ollut useita diplomaattisia selkkauksia viimeisen vuoden aikana. Turkki on ärähtänytt muun muassa Saksan parlamentin julkilausumasta armenialaisten vuoden 1915 kansanmurhan suhteen.

Recep Tayyip Erdogan, Saksa, Thomas de Maiziere, Turkki, ulkomaat, Uusi Suomi, Ulkomaat
Olympiaskandaali: USA joutui pyytämään anteeksi – mitä uimareille todella tapahtui huoltoasemalla?
Sisältö:

Yhdysvaltain olympiakomitea on joutunut pyytämään Brasilialta anteeksi neljän uimarinsa käytöstä ja väitteitä.

Ryan Lochte ja kolme muuta yhdysvaltalaisuimaria väittivät alkuperäisen tarinansa mukaan joutuneensa aseellisen ryöstön uhreiksi huoltoasemalla Riossa. Asiaa selvittänyt poliisi kuitenkin suhtautui väitteeseen epäillen ja kertoi saaneensa tietoonsa, että tapahtumien taustalla olivat yhden tai useamman uimarin vandaaliteot huoltoaseman vessassa. Tapahtumista on myöhemmin julkaistu myös video, joka kertoo uimareiden poistuneen vessasta pikaisesti.

Brasilian poliisin mukaan osa uimareista on myöntänyt kuulusteluissa, että he eivät olleet ryöstön uhreja ja että Lochte kehitti valheellisen tarinan. Vain Lochte itse pitää kiinni alkuperäisestä tarinasta.

Amerikkalaiskanava CNN huomauttaa kuitenkin, että yhdestä asiasta kaikki osapuolet tuntuvat olevan samaa mieltä: huoltoaseman vartijoilla oli ase esillä ja raha vaihtoi omistajaa. Yhdysvaltain olympiakomitean lausunnon mukaan uimareiden ja vartijoiden välille syntyi riita, ja ”vartijat näyttivät aseensa”. Myös Brasilian poliisin mukaan vartijan ase oli esillä.

– Vartijat käskivät urheilijat ulos autosta ja vaativat näiltä rahaa maksuna [korvauksena mahdollisesta vandalismista]. Kun vartijat saivat rahansa, urheilijat päästettiin lähtemään, USA:n olympiakomitea kertoo.

Brasilialaisviranomaisten mukaan huoltoaseman omistaja tyytyy saamaansa maksuun eikä vaadi oikeustoimia.

CNN:n lähteiden mukaan uimarit olisivat myöntäneet virtsanneensa huoltoaseman taakse. Samoin CNN:n mukaan osa yhdysvaltalaisista olympiaurheilijoista katsoo, että tapauksessa saattaa kaikesta huolimatta olla kyse ainakin uimareiden kiristämisestä, jos ei ryöstöstä.

– On vähän ristiriitaista, että Brasilian viranomaiset sanovat olevan mahdotonta, että olisi tapahtunut ryöstö, mutta myöntävät, että joku on käyttänyt asetta saadakseen rahaa toiselta henkilöltä, sanoo CNN:n lakianalyytikko Danny Cevallos.

ulkomaat, Uusi Suomi, Brasilia, Ulkomaat